it's all about the money

>> December 04, 2008

::It was just a matter of when and how much water was going to be doused on us.::

one of the best amazing race eps ever. x sabar nak tunggu TAR13's finale next monday. sedih gak aa tgk toni n dallas got eliminated just because of a careless mistake. but well, where USD1mill is concerned, one can't afford to do one.

apsal byk underdogs lately? haritu dlm TARA3 pun the HK guys menang (yg pada aku tersgtlah auw auw). yg ni, dandrew dpt masuk top 3 pulak. not to forget, TARA3's ADnFuzzie yg 'ambled' through until before the finale episode. haha org2 yg ni la memberi harapan utk org2 mcm aku. tapi leceh laa, nak kena makan itu ini pulak. kalau part makan2 tu xde, mesti aku dah jadi juara season mana2 tah. heheh. juara dlm mimpi.

err i know this pic is inappropriate to be put here, tapi tabley tahan la tgk one of TARA2's marc&rovilson ini (i think his name is marc, tapi malas nak (go)ogle balik)... pst, yg tgh tu. geoff yg cute itu pun nampak kebudak2an compared to him. mcm gambar dlm iklan pulak. hehe selingan.

ok chiow.

Read more...

taggin season

>> December 01, 2008

jap.... making sure ainur's entry is still there. xde la org ckp aku perasan heheh.

as i'm typing this, i'm still baffled as to why ainur tagged me. me, the person least likely to be called pamela anderson malaysia, or rozita che wan the 2nd, or aishwarya rai in the making (tgk, part perasan xleh tinggalll), heheh. anyway utk menyedapkan hati (though i think it's the opposite of that, but...) mungkin sume ainur's bffs yg dah tag ainur dulu, so here goes:

1. Snap or just sift through your photo gallery for 3 photos of YOURSELF that you think are sexy. Doesn't necessarily mean you have to be in clothes that is too revealing. It could be a sexy smile, sexy tilt or sexy pose, or whatever
2. Explain why you think the photos are sexy
3. Tag 3 sexy friends of yours


ni gambar masa 2nd aidilfitri kat US. yg ni aku rasa, ehem, sexy sbb this was my 1st time ever wearing a kebaya! kebaya pinjam hehe nak masuk paper punya pasal. tapi x silap x keluar paper kot... just ada online.



yg ni masa tgh explorace last year. haha aku pilih gambar ni sbb su ckp, "wuiyoo... rampingggg" hence the sexiness. haha ilusi optik tu je wey (sbb next pic snapped mmg terserlah ketidakrampingannya... tapi itu x mencapai objektif so xleh letak sini heheh) p/s: kpd behind2 (and front) yg lain, sorry ye tunjuk, sexy gak apa



my alter-ego whose name i don't even know, heheh. err aku pun x tau bila sebenarnya boleh guna 'alter ego' tu. sexy gak apa. sexy CGIs win hands down okay... selama ni aku berangan2 nak ada / main any of the final fantasy series, tapi main morrowind tu aku rasa dah boleh tersembul biji mata, inikan pulak FF series, famously known for their complex storyline n intense gameplay. gerenti kena cuti rehat sebulan dua (gaji jalan) heheh

hmm... i hereby tag you, you and you. embrace your inner sexiness.

ok chiow.

Read more...

waris hantu?

>> November 28, 2008

if not mistaken, aku 1st dgr pasal 'bela hantu' masa sekolah menengah. dah ingat2 lupa, tapi ada kawan aku duk cite pasal dia selalu kena rasuk masa kecik, pastu org dtg ramai2 konon2 nak ubat dia, sekali tgk yg dtg2 tu sume mengucap, bertasbih cara lain dr yg lain, ada saudara dia masa nak nikah tiba2 gi hujung pagar, mintak permission dr 'sesuatu' nak kahwin, and more. masa tu la baru aku tau yg cite2 hantu kat tv tu sume wujud, bukan imaginasi penulis skrip sahaja.

anyway, ada cousin aku sorg pun mcm senang 'nampak' benda2 halus ni. pernah sekali masa aku tingkatan berapa tah, aku naik sekereta dgn family cousin aku tu. masa tu kat highway mlm2, aku duk belah kiri sebelah tingkap, dia belah kanan. masing2 duk pandang luar, layannn perasaan. tiba2 cousin aku ckp, "eh, apa tu?". masa tu aku pelik sbb xde sorg pun balas soalan dia tu (ye la, selalu mesti at least ada org tanya, "ada apa?").
pastu bila sampai RnR, barula masing2 bukak mulut. baru mak dia tanya apa yg dia nampak, n dia cite dia nampak mcm kain putih betul2 kat luar tingkap dia. itu kira 1st time aku tau yg cousin aku tu ada 'kelebihan' tu.

bila dah besar ni, cousin aku tu dah makin faham la apa yg dia nampak. selalu nampak merata. tapi bila nak bawa berubat, boleh pulak yg mengubat (aku lupa taraf ustaz ke bomoh) tu ckp, kena buang dulu saka. bila tanya saka siapa? saka nenek aku! wah, masa ni mmg terkejut jugak la... baru tau nenek aku (yg sedang lumpuh xleh berckp sbb strok) ada saka. tapi nenek aku sendiri pun baru tau, kiranya saka itu diturunkan kpdnya tanpa pengetahuan nenek aku.

masa tu jugak, baru masing2 bukak cerita. mcm pernah la before this kawan mak aku tegur ada sth kat nenek aku (masa mak aku jaga nenek aku, n dia dtg visit). n masa nak baca tahlil utk arwah makcik aku baru2 ni, ustazah yg tgk je nama nenek aku tau nenek aku ada bela. so alkisahnya, ada ustaz bgtau yg kalau nak buang (either hapuskan terus or passkan ke org lain... aku x sure), kena kumpul air dari 7 kolah masjid. plan nak gi melaka next week, sbb kat melaka lagi senang nak cari air kolah.

k syud ada ckp, org selalu kaitkan strok dgn ada saka. sbb 'benda' tu duduk kat pembuluh darah, tu yg block darah xleh sampai ke certain parts, etc. sejauh mana kebenarannya, wallahu'alam... tapi kalau lepas saka tu dibuang dan dgn izin Allah nenek aku sembuh dr strok, mmg alhamdulillah la... ada gak aku dgr cite dr makcik aku, saka ni boleh kena kat org yg panas baran. sempat gak aku tanya, "mak, atuk dulu garang ke?" "uuuui garang tau atuk dulu. mmg kalau atuk tgh marah tu mmg abis laa. tapi dah tua2 dah makin kurang." alamak, takut gak aku dgr. kot2 dipasskan nye pulak ke aku, x ke naya. err yes, aku kategorikan diri aku as seorang yg pemarah.

heheh aku pun x tau nak buat kesimpulan apa. mcm x sangka ini berlaku in real life kot... n sungguh dekat dgn aku pulak tu. nak kata x percaya, dah pun berlaku. itu lah kan, byk lagi benda yg kita x tau.

ok chiow.

p/s: gambar sekadar hiasan... mcm kurang berseri lak xde gambar nih heheh

Read more...

list

>> November 17, 2008

aduiiiii nak tag bgtau la... ceh.

SENARAI KESYUKURAN SAYA

1- saya bersyukur dilahirkan x cukup bulan, sbb kalau cukup ada kemungkinan saya lagi 'besar' drpd sekarang hehe

2- saya bersyukur dpt satu sekolah dgn mak, sbb sume org kenal saya sbg 'anak cikgu XXX'. plus lagi besar peluang nak stand out

3- saya bersyukur sempat bersekolah dgn kawan yg sentiasa nak challenge saya. kami selalu berebut nak dpt nombor 1. kalau xde dia mungkin lagi malas nak belajar kot... (faisa, if you're reading this: SELAMAT PENGANTIN BARU!)

4- saya bersyukur masuk asrama, sbb time tu baru rasa nak hidup berdikari: basuh baju sendiri, bahagi2 masa sendiri, toleransi sesama kawan...

5- saya bersyukur masuk all-girls school, sbb ada peluang nak gila2 to the max

6- saya bersyukur saya masuk brass band, sbb kalau x x dpt tgk sukom closeup

7- saya bersyukur dpt dormmates / r/mates yg studious sepjg saya belajar, so sedikit sebyk usaha dan semangat diorg dipasskan kpd saya

8- saya bersyukur punya adik yg fashion- / brand-conscious, sbb kdg2 dpt gak good tips fr her

9- saya bersyukur workload x berapa byk, so dpt surf byk benda kat internet

10- saya bersyukur org still nak berkawan dgn saya, despite my (sometimes) weird appearance, attitude, habit, or way of thinking

11- saya bersyukur dilahirkan di keluarga yg boleh dikatakan lebih siket dr sederhana, sbb kalau x sume benda saya kena beli sendiri nnt

12- saya bersyukur saya masih boleh lihat parents saya tiap2 hari

13- saya bersyukur punya kawan2 yg bila saya tanya, "kita dgn XXX sapa lagi nampak berisi?" diorg jawab, "tinggi xpe..."

14- saya bersyukur saya masih ada byk masa sehari utk buat apa yg saya suka (latest addiction: xbox's elder scrolls: morrowind) --> tobat x nak main RPG lagi dah... lama siot, tapi still xleh nak stop

15- saya bersyukur dpt tgk negara org walaupun negara sendiri pun x abis explore lagi

16- saya bersyukur saya kurang travel, sbb bila baca blog org lain xde la rasa, "pfft, been there, done that"

17- saya beryukur family besar kitorg still rapat sesama kitorg

18- saya bersyukur byk kawan saya truly know their stuff

19- saya bersyukur jarang nampak org lain pakai kasut / sandal sama mcm saya

20- saya bersyukur saya org Islam

heh cukup 20. nak tulis lebih mcm malas lak. (actually took me more than 2 days to write this stuff, kalau perasan yg awal2 sume berjela2, yg bawah2 mcm tu je heheh)

again, feel free to consider yourself tagged.

and oh, it comes with the instructions:
Cara-caranya:
1. Tajuk, Senarai Kesyukuran {insert nama anda, nama gantang atau tidak}

2. Tuliskan semua benda tentang hidup anda, baik atau buruk.
3. Letakkan Saya bersyukur di hadapan setiap ayat tadi untuk mengubah semua ayat baik atau buruk kepada ayat baik dan positif.
4. Boleh dibuat dalam semua bahasa.
5. Saya bersyukur boleh ditukar kepada Saya gembira atau Saya bernasib baik. Tapi kalau begitu lebih baik tajuknya Senarai Kegembiraan atau Senarai Kenasib Baikkan. So jangan susahkan diri.


ok chiow.

Read more...

revelation(s)

>> November 12, 2008

::Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.::

my world is getting smaller.

tahun ni aku mcm xde gi mana2 pun for vacation other than pangkor. well, haritu ada gak gi melaka, tapi itu pun just naik cruise sepjg sungai apetah for 45 mins. jln2 sekitar melaka pun x sempat.

my SIL once said (not directly to me, but you know how it goes in a family; abang -> adik -> akak) that if she were me, she'd spend all the money on traveling and pampering herself. that's the thing: she's not me.

aku selalu rasa aku dah berbelanja lebih dr yg sepatutnya, so nnt akan rasa bersalah kalau nak guna duit lagi. maybe sebenarnya x lebih mana pun, tapi still risau aa bila tgk account balance x sebyk mana. lagipun, susah mau cari geng. bukan sume org available at the same time. tapi main concern is duit la.

plus, how can you not be worried when everybody around you has already moved one BIG step ahead of you? 90% of my peers either dah beli rumah, or dah kahwin, and/or dah ada anak. aku baru bayar duit keta pun dah rasa boleh berpeluh ketiak. tu x campur lagi kdg2 nak belanja family, friends, cats, etc.

which brings me to another concern: is this my dream job/ the job i wanted? (just feel the need to separate those two)

bukan nak angkat bakul sendiri, tapi rata2 org yg aku jumpa bila aku ckp aku kerja apa, diorg akan ckp, "apsal ko x nak cari kerja lain?" or "kat XXX ada opening. apa lagi?" or "ko lagi berpotensi utk pergi lebih jauh lagi." okay, maybe not verbatim, but along that line la hehe.

hehe awal2 dulu rasa syok aa kan, ye la dlm msia ni berapa je yg se'kufu' dgn aku, tapi bila lama2 rasa mcm x ke mana je. teringat gak kawan aku ckp dulu, "kalau org rasa kerja ni x bagus, apa salahnya kita buat sampai org nampak kerja ni bagus?" initially mcm tu la niat aku. konon biar la org nampak mcm kerja tah apa2 je, tapi in the future boleh la berkembang maju, world class yada yada yada. tapi tula, lama2 semangat tu pun hilang.

heh, maybe it's just temporary. i hope it's just temporary. kot2 x lama lagi ada satu rahmat dtg pastu boleh menaikkan semangat aku balik. baru rasa syok je dtg kerja. pernah terbaca dulu kalau rasa x senang hati walaupun duit byk, itu menandakan rezeki tu xde barakah. na'uzubillaah, mintak dijauhkan. hidup x berkat x ke mana.

ok chiow.

Read more...

voting time!

>> November 05, 2008



it's election day in the US. make your vote counts! if you're a US citizen, that is.

masa study dulu familiar gak dgn nama barack obama tapi x ingat la kenapa (democratic rep ke, senate ke, aku pun x sure), tapi yg pastinya dia represent illinois time tu. selalu nampak poster dia merata2 chicago. kagum la siket2 kan, african-american, muda lak tu.

sekali bila baca dia nak run for president, ceh rasa mcm ada connection la kan (tumpang sekaki), hehe pdhal bukannya aku pernah dgr speech dia ke, jumpa in person ke. still, if i were to vote, most probably my vote goes to you. sorry la palin, your 'openness' (or lack thereof) doesn't attract me one bit.

teringat masa 2004 US election, byk classmates kelas Arab aku mmg anti-bush. siap tanya ustaz, "how to say / write "NO TO WAR" in Arabic?" then letak kat basikal. mostly mmg bengang sbb bush sokong war on iraq tu la. ada one of my classmates yg amik arab tu siap kena drafted lagi in the middle of semester. mcm mana la agaknya rasa, dah la org keliling kondem, ko lak kena turut perintah gi perang.

pastu masa bush menang, ada sorg tu bising2 kat kelas, mcm mana bush boleh menang, sedangkan fr survey john kerry (democratic candidate) ada harapan nak menang. siap ckp, "where were all muslims? you're supposed to vote for kerry." as if US muslim citizens ramai (tapi ada sorg budak msia dulu eligible to vote, kitorg suruh dia vote kerry hehe)... tapi itu cerita lama.

kenapa aku sibuk? 'coz we know who controls the US, controls the world. maybe i should say 'who controls the ones controlling the US, controls the world'. let's hope for the better.

ok chiow.

Read more...

i don't have a dream car, 'coz i don't dream about cars

>> October 30, 2008

::I know a lot about cars. I can look at a car's headlights and tell you exactly which way it's coming.::

petang semlm aku sampai kat kereta aku, ada kereta waja kat sebelah, n the driver asyik ulang-alik antara driver's seat n the trunk. mula2 dia pandang aku, tapi dia mcm cepat2 sambung whatever things he's doing, so aku pun x sempat la nak senyum ke apa. ingat nak masuk keta pastu blah terus, tapi x jadi... sbb tiba2 susah lak nak jumpa kunci kereta dlm handbag. lama gak aa aku duk selongkar, sekali:

encik: ha mcm mana nak balik tu, kunci kereta xde?
aku: itu la, susah lak nak capai ni.
encik: kang tertinggal kat ofis sampai sini baru perasan, ha sudah...
aku: (gelak) eh xkan nya, mesti ada ni.
encik: mana dpt kereta ***** ni?
aku: jepun.

hahaha damn pikir balik apsal aku bengong sgt ckp jepun? hehe sbb toyota kot.

aku: 2nd hand je ni.
encik: u beli pastu bawak balik sini ke? bila beli?
aku: 2nd hand je ni... keta lama ni.

as if dia xleh teka kereta lama, fr the plate number.... d'uh

encik: keta jarang nampak ni.
aku: ala 2nd hand je ni... *masuk keta*

if ppl heard our conversation, they might've guessed it was between a male human and a female robot. haha tapi aku mmg clueless kalau org tanya pasal kereta. siket2 tu boleh la. bila start tanya enjin apa, pikap ok ke x, sparkplug, karburetor, fanbelt, timing belt... kalau aku angguk2 je tu mmg aku x tau la tu.

for me, a car is for when you want to go fr A to B using much less time than walking. period.

kdg2 tu tertoleh gak la kan, bila keta porcshe cayenne S lalu, or nampak spyder kat parking lot, but that's just because it stands out fr the rest. aku mana tau mana lagi mahal dr mana, enjin mana lagi power dr mana, etc. mcm jugak kalau aku nampak hyundai i10 lalu aku toleh gak, tapi x mahal pun kan keta tu? (err agaknya la).

haha kalau main NFS: Most Wanted pun, bila time modify appearance kereta, mesti last2 jadik buruk gak. yg dlman, confirm amik yg plg mahal heheh. kalau tgk adik2 aku siap boleh wohoo! fuiyooo! ini baru cun! gilerr aaah! lagi. pdhal virtual cars je.

pernah gak ada org tinggalkan note atas keta aku: saya berminat dgn kereta anda. sila hubungi 01x-xxxxxxx. aiyoh, what do you expect me to say when i call you? nak tanya performance? maintenance? nak test drive? hehe bukannya utk dijual pun. as my dad sees it, it might be constituted as a threat / harrassment. haha whatever.

well, what do you expect fr a person who, when somebody asked (about my car), "4-wheel ke?" answered, "ha'ah."

ok chiow.

p/s: in case you've dreamed about cars

Read more...

no fear

>> October 28, 2008

::The reason why so few good books are written is that so few people who can write know anything.::

hobi: membaca.

went to melaka for the weekend with makciks n sepupus. as usual, i don't belong in either. makciks sume bergosip pasal jiran / classmate/ rakan sekerja diorg dulu2, sepupus lak asyik dgr lagu kat hphone je (teenagers... hurm). adik aku jadi tuan rumah yg baik, so dia dah busy kemas dapur bilik segala. me? i found solace in books.

dulu (2 yrs ago) masa aku gi melaka pun time bosan cari buku / novel utk dibaca. sekarang ni dtg tgk dah ada pertambahan buku. sama ada buku yg baru ditinggalkan di situ, atau buku yg dulu aku x pandang sbb ada novel melayu yg maha tebal (disappointing... x ingat cite pasal apa tapi truly disappointing ending), so focus kat situ je. ada gak stacks of CLEO and EH!, tapi outdated (x class la baca old issues heheh).

satu buku tu dr 'love stories' series (saw a few back in school days), tapi x ingat pernah baca ke x. haha layann je la. baca satu mlm dah habis. another book: payback fr fearless series. mula2 aku tgk, apsal mcm familiar nama francine pascal ni? pastu baru teringat, ni la author sweet valley series tu. ingatkan kot la buku 'payback' ni a la SVH ke, SVU ke. sekali mmg lain abis. apa term dia? teen angst. mmg jauh beza la.

kalau x silap aku, kalau dlm SVH every book akan ada deja vu, in the form of describing the twins. mmg every book mmg sama je (hehe nak describe balik x ingat la, tapi akan ada punya la). so kalau x follow cite tu mmg xde masalah. tapi yg payback ni, sampai sudah aku confuse. dia ni sapa? dia ni lak sapa? apa kaitan dia ni dgn dia tu? which brought me to the link above. hehe pdhal xde la mcm terminat abis dgn buku ni. tapi bijak aa gak, sbb kalau org yg intrigued, nak tau cerita selanjutnya mesti akan beli the whole series. kalau xde internet la. mcm aku ni, dah tau dah apa jadik kat sume org, xde masa la nak baca yg lain.

teringat gak zaman sekolah2 dulu. mcm famous gila aa SV series ni. well, not exactly famous, tapi ada sorg kawan / dormmate aku dulu mcm obsess dgn SV, mcm sume buku dia ada, so amik tau la gak siket2. kdg2 ada sorg dua beli, amik turn baca. pernah gak berangan nak beli, tapi malu hahaha. takut cashier tu gelakkan. lagipun kalau mcm bercita2 nak beli sume, boleh kopak gak poket. better layan komik.

hehe ckp pasal komik, antara yg aku follow dulu2 ialah dragonball n kindaichi. keluar monthly rasanya. masa kat dorm dulu, aku x ingat la sapa jadik pembekal, tapi mcm ada fixed turn: sapa baca lepas sapa. sekali bila balik rumah tgk kat rumah pun ada. kindaichi pun best. ingat sekali masa aku nak balik rumah for the weekend, tgh round2 tunggu bas bertolak nampak satu kedai ni jual the whole series of kindaichi. aku beli sume. hehe fikir balik mcm bongok je. x kisah aa, janji ktiorg sume kat rumah dpt baca kindaichi. erk, byk ke duit aku time tu sampai boleh borong sume? oo aku baru teringat yg 2-3 kali ulang-alik depan kedai tu sbb nak kira berapa byk nak kena bayar kalau beli sume vs. duit dlm tangan. dah la kena kira dlm otak (ye aa, malu la nak keluarkan calculator kan heheh), nombor susah2 lak tu (rm1.80 x 20+ kot). haha semangattt.

sekarang, ada gak aa follow a few mangas. tapi sakit mata aa baca online. tapi nak beli kedekut duit. nak pinjam org pun, mcm sume org pun baca online je.

sekian, begitulah serba-sedikit tentang aku dan buku.

ok chiow.

Read more...

'tis the season to be drenched

>> October 17, 2008

::tip tap tip tap baju dah basah; mari kita ambil payung..::kenapa baju dah basah baru nak amik payung? pointless.

this week je dah 2 ke 3 kali tah berlari dlm hujan. ada one time mmg kena jinjing kasut sbb banjir. semlm pun terpaksa MC sbb kepala pening gell sbb kena hujan.

"doktor, saya rasa sbb kena hujan agaknyala, sbb kepala rasa berdenyut semcm je. belah sini (hand touching the left side of head)."
"ada demam?"
"xde rasanya."
"selsema gatal x hidung?"
"hari ni dah x kot."
"batuk2?"
"hari ni dah kurang siket."
"temp 36.5 deg C...oo mmg demam xde eh."
.....
"ok saya bg ubat selsema dgn batuk."
"boleh bg MC sekali doktor?"
"oo x gi kerja ke hari ni..."
"err yg kepala berdenyut tu xde apa2 eh?"
"xde apa2, xde apa2."

ni pun kat luar dah gelap dah ni. mcm ada harapan kena running in the rain je ni. dah terfikir nak bawak payung, tapi apsal x jadi tah.

ok chiow.

Read more...

Eid Mubarak

>> September 26, 2008

::kan ku tatap wajahmu, bila kita bertemu; kan ku cium tanganmu, kupohon restumu...::


sometimes what may look like roses to others are just thorns to you.

sometimes what may look like other's fault might be your own's.

sometimes what may look like a gigantic mountain might just be a tiny bump.

sometimes you think you change something, but in reality you only make something worse.

but no matter what, nothing could stop you from keep doing them, because deep down inside you know that no matter what, you make them you.

then the only thing that matters in the end is that you make them.

forgive and forget, that's how it should be.

Eid Mubarak!

Read more...

i want i want i want i want

>> September 16, 2008

Sony plans local PS3 launch

LOCAL gamers have much to shout about now as Sony Malaysia is going to officially launch their next-generation PlayStation3 videogame console here.

The official launch event is set to be take place at 11.30am on Sept 20 at the new wing of the 1Utama shopping centre in Petaling Jaya.

Sony Malaysia said it is plans to sell 150 special launch packages — consisting of one PS3 unit, a copy of Soul Calibur IV, a limited edition PS3 tote bag and Soul Calibur IV CD holder — during the launch. read more

----------------------------------------------------------

duit nak bayar credit card pun tgh xde... sob sob


Read more...

CATastrophy

>> September 12, 2008

::Curiosity killed the cat, but for a while I was a suspect.::

latest update: anak lobo tinggal 1!
shortly after i wrote the smelly cat entry, 3 anak lobo sakit: yg putih tompok hitam 2, yg kaler brownish sekor. muntah2 keluar buih. x sampai 24 jam, yg brownish tu mati. pagi2 tgk dah kejur (sp?) badan. before gi kerja sempat pujuk mak aku bawakkan diorg lain gi klinik, takut yg lain2 tu sume mati. pastu balik kerja mak aku ckp yg x sakit tu bawak je gi klinik, sbb takut jangkit jugak.

bila aku gi jumpa vet, doc ckp diorg sume kena infection, sbb kutu byk sgt sampai kuman tu masuk dlm darah. waa kesian gila. mmg aku x sempat pun nak bawak diorg gi vaccination ke, berubat ke, sbb selalu fikir byk duit akan habis. ish, mcm zalim la pulak. ni pun berjangkit dr ziffy (another cat), sbb dia je yg ada kutu. lobo yg asalnya kucing jlnan pun xde kutu. tapi kat ziffy siket je, bila berjangkit ke anak2 lobo yg kecil2 belaka, jadi le byk. so weekend kitorg dtg klinik, bawak lobo suh nyusukan anak2 dia. tapi sedih la, yg gagah menyusu pun yg brownish yg plg sihat among them je. lain sume mcm x mampu pun nak gerak ke lobo.

after a few days, doc called mak aku, ckp another kitten died. bajet yg salah satu yg putih tompok hitam tu la. doc ckp gak dah boleh bawak balik yg lagi dua tu, tapi still kena monitor. sekali rupa2nya yg mati yg brownish tu... pelik gak aa kan. tapi xpela, ajal. so kat rumah aku dgn adik aku hari2 bg diorg makan n ubat guna syringe. last2 alhamdullillah ok.

but not for long. ada sekali tu aku mandikan salah sekor (sbb byk kutu yg aku x tau mana dtgnya, sbb sume dah diberi ubat kutu, termasuk lobo n ziffy), tgk ada bulu2 tanggal. tgk2 kurap pulak dah... bawak gi klinik, doc ckp ada flu n selsema jugak. tapi after a few days it got worse. tahap bila hembus nafas keluar bubble lagi. pastu asal makan je muntah. last2 bawak balik ke klinik, mintak doc monitor sampai dia sembuh.

after a week, doc ckp, "saya pun x tau nak buat apa lagi." kitorg pun redha je la, bawak balik biar dia mati kat rumah sebelah adik / abang n mak dia. surprisingly, bila balik boleh pulak dia jln2, siap naik tangga turun tangga lagi. cuma tulah, asal makan je muntah.

after a week, still bernyawa n bermaya. masa ni dah start terpikir, ntah2 boleh diselamatkan lagi. bincang2, decided nak bawak kat another vet. tapi time ni pun dia dah start selsema balik. so last tuesday mak aku bawak gi jumpa vet. sama gak aa after prelim check: doc ckp selsema, plus tekanan darah rendah. tahan kat klinik.

yesterday balik kerja, mak aku ckp yg anak kucing tu pun mati. mlm tu kitorg pun gi klinik, amik body n settle bill. waa, mintak2 anak lobo yg sekor tu selamat la. setakat ni alhamdulillah selamat lagi.

masa kat klinik semlm ada this one guy tgh settle bill utk kucing dia. kucing dia ya Allah mmg besar. x tau la mmg baka besar ke, dah tua ke (tapi rasa mcm muda lagi). bulu mcm karpet lak tu. tanya sakit apa, dia ckp demam kuning. heh teringat miguel yg mati sbb demam kuning. sempat gak jeling total dia kena bayar... rm550 tuu... err tapi kalau kirakan jumlah duit kitorg dah spent utk kucing2 kitorg selama ni, mau gak lebih rm700. sayang punya pasal.

sekarang ni ziffy lak mcm sakit. suka duduk bawah plastik sampah, pastu badan susut. suka makan abu rokok pulak tu. musykil aku. adakah kami mmg ditakdirkan utk tidak pandai menjaga kucing?

Read more...

hits my funny bone

>> September 09, 2008

dilbert just keeps making more and more sense each day. haha stupid. gelakkan diri sendiri? err mungkin la.

Dilbert.com

ok chiow.

p/s: in case it can't be viewed in its full glory, just click on the pic and enjoy.

Read more...

ramadhan mubarak

>> September 04, 2008

::ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna,
agar dapat ku lalui dengan sempurna...::

err don't have anything to say/write. azam baru: semoga Ramadhan kali ini lebih2 dimanfaatkan lagi dr yg lepas2... insyaAllah.

raya tahun ni dah x balik kampung dah... isk x menarik lak rasa. nak apply cuti pun mcm malass je heheh. well, let's see how it goes.

maybe the next time i'm around, it'll be aidilfitri already. rasa x syok lak nak menyuarakan apa2 ketidakpuasan / kegembiraan time bulan baik ni.

so, Ramadhan mubarak! and in case i won't update anything after this: Eid mubarak!

Read more...

deja vu

>> August 22, 2008

::What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of the child and the feeble mentality of the average adult.::

8:10am. pagi tadi aku sampai2 office lobby tgk ramai gila org tgh tunggu lif. mcm ada satu reunion kat tgh2 tu. pelik gak, lif ada 6 pun org boleh terpaksa tunggu lama. rupa2nya 2 lif je berfungsi, yg lain x sure mmg sengaja x diaktifkan atau ada sbb2 teknikal lain.

masa aku sampai tu, sempat aa nampak k ida masuk lif. pastu bila tekan 'up' button tu, lampu lif yg sama gak yg nyala, meaning lif tu la yg akan turun dan jemput kitorg. tunggu punya tunggu, last2 sampai gak (all in all took abt 5 mins).

aku pun masuk la lif tu.. tgk our ketua pengarah (kp) pun masuk gak, and a few my**o n m**c staffs. mmg packed aa lif, tapi xde la sampai berhimpit2, mcm just nice je. tgk2 bila tutup je pintu lif tu, lampu "full" bernyala. ada la yg ckp, oo bahaya ni, kena keluar sorg dua. so ok la, ada yg tekan open, tapi pintu lif x bukak. time ni dah pelik dah... xkan lif boleh terus naik kalau lampu full tu dah nyala kan.

as expected, lif tu naik ke atas siket je, pastu tiba2 mcm terhenjut siket, pastu terus stop. time ni aku dah "subhanallah, subhanallah", terus tersambung doa naik kenderaan tu. ada la somebody tekan emergency button, n somebody answered. soalan2 mcm, "lif sangkut kaa?", "berapa org dlm lif?". tapi x tanya pulak lif yg mana. dah abis ckp sume, sume org pun relax balik, borak2.

after 10 mins, still in the elevator. what the? last2 org tekan balik emergency button, ada org reply, "hello?" as if the above things never happened. time tu yg dlm lif sume dah jerit2 dah, "laa dr tadi x buat apa2 ke?" "ada org dah pengsan dah ni woi!". ada sorg tu dah duk pegang perut dia je, ngadap dinding. claustrophobic kot.. ish tapi mmg geram aa time tu. pastu boleh tanya balik, "stuck dlm lif ke?" "berapa org?". apa lagi kp aku pun jawab, "does it matter ada sorg ke, 40 org ke dlm lif ni? do sth!" last2 nak bg sedapkan ati, kira2 ada 21 org dlm lif. mmg max person allowed pun.

pastu another 10 mins, some maintenance guy muncul dr atas lif. bg cadangan suh keluar ikut atas. yg pompuan2 sume pelik dah.. gilo apo dgn pakai baju kurungnya, dgn lubang sempitnya. tgh tunggu2 tu, tiba pintu lif terbukak, n ada space ke bawah (mcm lif tu baru halfway up... boleh nampak lagi lift lobby). last2 kami pun sume turun ikut tangga balik ke lobby. punchtime? 8:41am.

mengikut kata one of my bosses yg tlg keluarkan kitorg, mmg org2 yg berkenaan sgt "selllooow gila". kejap dtg x bawak master key (ingat boleh bukak lif pakai tangan je ke?), kejap lagi baru nak call hitachi (pembuat lif), ish macam2 betullah. nasib baik gak masa tu lights n oxygen wasn't cut off. kalau x boleh jadi berita hangat.

why deja vu? hehe sbb aku pernah stuck dlm lif sorg2. masa tu aku kerja part time kat uni public library. dah la lif yg mmg jarang org guna (library staff je boleh guna)... lawak gak aa. tekan emergency button xde org reply, emergency phone xde. siap tekap telinga kat pintu, pastu bila terdgr mcm pintu luar berkuak aku jerit, "help me! is anybody out there?" haha mcm drama tv. last2 another librarian dgr (sbb masa tu dia kat floor lain, sbb pelik lif x kunjung tiba dia guna tangga, gi kat floor yg lif tu sangkut), call fire dept, sambil2 tu dia borak2 dgn aku (agaknya takut aku freak out kot)... last abang2 firefighter yg gagah bukakkan pintu lif.

anyway, bukan pengalaman yg menarik. sbb aku rasa mcm boleh sesak nafas je duk dlm lif lama2. tapi bg aku, masa lif stuck tu aku boleh rileks lagi, tapi bila maintenance guy bukak bumbung lif tu aku lagi rasa xleh nafas. x tau aa sbb tgk belakang dia yg gelap gelita ke (bukan belakang badan aa...), atau sbb rasa mcm dah selamat lagi xleh nafas. tapi bukan tahap kronik, mcm rimas2 gitu je la. alhamdulillah aa xde apa2. nasib baik gak xde ibu mengandung, kang x pasal2 ada yg kena jadik bidan terjun (literally).

wah sudah panjang... ok chiow.

Read more...

gotta do harder than that yo

>> August 21, 2008

got this on my mobile, and i quote:

Congratulation..!
Your sim chard
Have won Rm
1,4700. From Syarikat Shell
Petroleum BSP
Please Call we
COMPANY at
00628179109249
Sender:
BSP


there's so many things wrong with this message, i don't know where to begin. anybody would be a world-class ignorant or a bloody fool to believe this. i know there's at least one: the poor fella featured in buletin utama a while back. but he "got" the message from a bank, instead of shell. tapi nak salahkan org lain pun susah gak, sbb dia sendiri yg volunteer bg acc number kat org tu (alasan: impossible boleh withdraw duit without the pin). tgk2 hilang ratus2. kesian.

actually mmg dah byk kali pun dpt dah. kalau x dr mana2 stesen minyak, dr bank pun ada. come on la, company2 besar xkan tulis sms pun language berterabur? kalau ayat sume ok, mungkin aku pun akan tergoda utk percaya. pastu sender punya nombor punya la pjg, impossible telepon msia punya. entah2 guna hacked sim card (or rather, sim 'chard')... err is that possible?

anyway, tolong jangan tertipu. money is not the only thing. byk lagi cara halal boleh guna utk dpt duit.

ok chiow.

Read more...

ding dong ding dong

>> August 18, 2008

3 weddings in one day... ehm, more like 2 weddings in a day, 1 wedding in the evening (? sth's not right...) last saturday. penuh gak aa perut, n sakit rahang gelakkan sume benda. good times, good times. some of the pics at yani's and adam's (bebudak uiuc) can be found at ainur's. as for nedd's (tkc) wedding, kawan aku sara ckp "amik kat facebook la tet." aiya, malas aa nak join another online community ni. nnt ada wujud benda lain lak, sume org pakat join benda tu. pdhal balik2 org sama je. haha alasan... malas nak setup new account la.

anyway, i'm in a love-hate relationship with weddings. best sbb time ni nak berjumpa2an dgn org yg lama dah x jumpa (socialize, bak kata ptd-obsessed hilmi heheh), dgr cerita baru pasal diorg (congratssss elly suzana!!!), but at the same time it reminds me of myself: when's your turn? well, you have to, considering yani n adam dua2 2 years younger (isma (1 yr younger): "apsal batch diorg je yg sibuk2 nak kawin ni?"). xpe2, it's not over till it's over. haha mcm gi perang je.

dulu aku rasa pelik ada org boleh sedih di hari kawin org lain sbb dia sendiri x kawin lagi. sekarang ni, aku sendiri dah rasa mcm tu. oh tidakkk... err maybe it's the atmosphere. when the season changes, that feelings will go away as well... hopefully.

erk, i wasn't going to talk about that, actually. ainur la ni, tulis mcm2. hehe salahkan ainur lak...

ada sekali tu masa kat kenduri adam, hp isma xleh nak set to vibrate. boleh ringing je. mula2 ella duk cari, last2 ella giveup, aku offer nak tlg carikan. punya la lama cari kat every function dlm phone tu (it's nokia n60 btw), tapi x jumpa gak. sambil2 tu kitorg kutuk2 aa n60 tu (apa la, xkan hp canggih xleh set to vibrate kot). siap compare dgn hp masing2 lagi (both of us use nokia hps too), tapi x jumpa gak. then ella said, "susah hp ni, bukan mcm pc nak search ke... leceh." then i said, "ha'ah... kalau komputer, boleh CTRL+F terus." terus ella pandang aku, then gelak gila2. pastu dia ulang balik kat isma, pastu dua2 gelak gila2. dlm hati aku, "can't i be any geekier?" hampehhhh. ey, shortcuts is the way to go, okay. (yeah right...)

itu x masuk lagi masa mlmnya, time nedd's wedding. waa mmg sakit rahang gila babas aa... rasa nak termuntah pun ada. teka-teki pun sempat ("kotak apa yg berdosa?"), dgn jawapan yg ntah hapa2. ada satu teka-teki yg telah diolah dgn jayanya oleh sara jadi satu cerita lawak yg melibatkan aku sekali (hampehhh sara), dan photo session yg sgt la x menjadi.

all in all, absolutely amazing day (err should i add 'and evening' too? daym english is confusing). satu je la pesanan: to photographers, please3 jgn suruh buat gaya bebas. gaya itu la yg plg susah sekali utk dibuat. mcm gak karangan tajuk bebas, selalunya akan dpt markah siket (for spm-takers, take note). michael phelps je yg boleh buat gaya bebas dgn jayanya.

err ok, almost stepping in on the "geek / nerd" zone now... chiow.

Read more...

just (don't) do it?

>> July 22, 2008

::think of all the great things we can wash!::

discovered sth on the net. chuck's cpt awesome aka devon is an illini alumnus! dunno why i'm so excited. i mean, there are tons of other alumni who made their marks in the course of world history (ehem, nick holonyak jr., roger ebert, hugh hefner, steve chen, just to name a few).

btw, that was written some 2 weeks ago, masa tgh 'busy' habiskan cuti sebelum tamat kontrak. yea sekarang sudah permanent alhamdulillah! err more like 'belum confirm', tapi doesn't matter la, one foot there already.

in terms of work? x byk berubah sgt. still have to sit in front of the PC everyday for 8hrs tops, still have to achieve the monthly target, still have to have lunch at liteneasy. yg berubah? feelings kot, rasa terjamin siket masa depan, heheh.

ada org ckp kat aku, "mesti SKT (that's sasaran kerja tahunan to you) byk markah kan?" i was like, wha? okay 1st, that person doesn't know me until this year, so how in the world did he/she know of my performance? 2nd, what's it to him/her? i didn't realize there's some competition going on around. lagi satu, apa guna join itu ini tapi x ikhlas? aku ingat haritu masa ckp2 pasal sports tourney yg bakal berlangsung x lama lagi, bila aku ckp aku x tau / x terer main tenis n boling, dia ckp, "ni masuk pun sbb nak naikkan markah skt". personally, to me that's not a good attitude. sports is supposed to make you feel good about yourself. where's the fun in doing it just because you have to?

heh, at least that's what i think i should say to that person. instead all i said was, "huh." biasa la, nak ckp depan2 bukan senang. byk komplikasinya. and x sempat pun masa tu... xde kerja aku nak stay back semata2 nak ckp benda yg xde faedah utk aku hehe. ye la, kalau takat masuk tapi memusnahkan rasa enjoy org lain, diri sendiri jugak yg problem nanti, sbb menyusahkan org.

haha apa aku mengarut ni. sbb benda ni je yg aku duk fikir. kdg2 aku pun risau skt aku markah x tinggi ke, tapi nak tau gak, apa benefits utk org2 yg level mcm aku? sbb aku dgr dulu pegawai2 xyah join benda2 ni pun xpe. tiba2 duk dgr sume org masuk sume benda, aku pun jadi cuak siket2. x penting kan kan kan kawan2...

whatever it is, bila nak dpt file bulan ni? kemaruk nak buat file dah ni heheh.

ok chiow.

Read more...

if looks could kill

>> July 17, 2008

::A suspicious mind always looks on the black side of things::

hulloh.

haritu aku dgn adik2 aku shopping sakan kat toys'r'us klcc. syiok woo... sbbnya aku dpt vouchers worth rm320 sbb masa beli2 hadiah utk IPday guna my star card. mula2 nak redeem tu, 'adik' (aku rasa abang, judging fr the (amount of) hair on his face.. tapi bantai aa, dia panggil aku akak) kat kaunter tu tepuk kepala, siap tanya lagi, "ni berapa tahun x redeem ni?". ye la, selalu dlm rm10, rm20 je. dah la mula2 ada rm10 vouchers je. bertambah aa janggut dia kalau nak tulis 320 keping. last2 ada gak yg rm50 punya.

time2 ni la nak beli 'stuff-you-want-to-buy-but-never-had-a-reason-to' things. adik aku beli mini iron-man (made fr recycled stuffs, don't remember the exact name) yg sekadar jadi hiasan, yg lagi sorg beli transformers/star-wars hybrids (to which, btw, abang aku ckp "sgt x masuk akal... apsal star wars nak combine dgn transformers?"), magic 8 ball ("am i rich?" "ask again later".. siot.), spek mainan yg sekali dgn misai dgn hidung tu pun ada. biasa la, kecik2 dulu x pernah dpt benda2 camnih hehe. beli another board game "LIFE" yg quite interesting, but gets repetitive after a while (asyik aku je kena lawsuit, mana aci woi). haha if that were to be my true course of life, i'd get broke by my own siblings... err, kinda freaky.

of course, mak aku suh gak kitorg beli sth utk anak buah aku nazreen. x sah kalau keluar mana2 x beli utk nazreen, tapi x kisah aa kan, free heheh. last2 kitorg belikan ni:

thomas n friends whistle N go. kalau tiup wisel tu, train tu jln. tiup lagi sekali, stop. tiup 2 kali, reverse. mcm menarik aa gak, sbb nazreen pun time ni suka je tiup trumpet mainan dia tu, walaupun time dia tarik nafas baru trumpet tu bunyi lagi sedap, hehe. tapi cet, dia takut gila dgn benda alah ni. mmg nangis2 siap angkat mcm nak baling lagi. spt biasa, mak aku pun keluarkan mcm2 teori mengapa nazreen takut thomas. antaranya: sbb tu keretapi, takut bunyi wisel tu, takut muka org kat depan train tu, etc. tapi 1st n 2nd reason tu, debatable, sbb dia ada je mainan train lagi satu, hari2 mesti main punyalah:playskool choo choo train. lagu train ni dah jadi background music dia dah. boleh tu, tgh main benda lain pun, sanggup gi tekan balik train ni nak kasi dgr lagu. ada gak bunyi wisel train tu. so, adakah kerana muka thomas yg menakutkan dia?

yg pastinya, sekarang ni sume org, termasuk bibik yg jaga nazreen pun dah pandai takut2kan dia dah. kalau dia buat perangai je (merajuk, x mau makan), buat2 tanya, "ha keretapi mana keretapi? nanti amik keretapi jap". confirm nazreen melilau nak cari keretapi tu, pastu ok balik. hehe mcm jahat je takut2kan budak.

tapi ye la, nak menerangkan betapa bestnya si thomas tu pun susah gak... bukannya paham lagi hehe. kaler kot... kaler biru tu x appealing utk budak2 agaknya. err tapi ramai je suka tgk thomas n friends.

anyway, nazreen, if by some wierd chance you are reading this in the future, remember: looks aren't everything.

ok chiow.

Read more...

smelly cats

>> July 06, 2008


::smelly cat, it's not your fault.::
.
p/s: semlm tertgk friends yg ada brad pitt. bila tgk tu terpikir, "mcm mana sume org boleh gila / obsessed tgk friends ni? biasa2 je. csi / house / chuck lagi best." haha biasa la, nak fit in with the majority.
.
anyways...
.
i was going to write sth related to the current issues, but decided against it, since i don't know any of the things related to them that well (and i'm sure every one of us doesn't either), so let's leave it at that.
.
dulu aku ada seekor kucing. kucing yg diberi nama leo. tapi dah mati dilanggar oleh aku (ke sepatutnya dah mati aku langgar?) lepas tu sbg pengganti, bapak aku belikan sekor lagi kucing, yg seakan2 rupa leo (putih, kembang). kitorg bg nama ziffy (as in zifi "tak baiik punya"). sekali adik aku pun bawak lagi sekor kucing dr melaka. kitorg bg nama lobo (fr sheriff lobo). mula2 bajet si lobo ni jantan yg kecacingan. sekali bila dah makin lama, perut makin besar, dah sah2 dia betina. alas, the name stays.

what'cha lookin' at?

lobo ada 4 anak. 2 putih tompok itam, dua mcm hitam / perang / kelabu (ala mcm kaler kucing jalanan). tapi sampai sekarang kitorg x tau yg mana jantan yg mana betina. yg tau: dua ekor sama tuut, yg lagi 2 sama tuut. kira confirm aa 2 jantan 2 betina.

sekarang diorg dah 6 weeks old. awal2 dulu ingatkan nak masukkan dlm sangkar, tapi bila masukkan si lobo tu meroyan, duk gigit2 anak dia nak bawak keluar. nanti ziffy lak duk cakar2 dr luar sangkar. ish mcm cinta terlarang la pulak (tapi ziffy tu baru 6+ bln). last2 biar je berkeliaran. sekarang ni the whole 1st floor ni diorg punya. mmg berbulu abis aah.

pernah sekali one of them terjatuh dr tingkat atas sampai ke bawah. bapak aku yg masa tu tgh tgk bola terkejut gak, sbb lobo mcm org gila duk mengiau2 sambil berlari ke sana ke mari. tempang aa gak anak dia 3 minggu camtuh. pastu ada gak lagi sekor jatuh, tapi dengkot2 sehari je.


tugas tetap aku: buang najis (daym, bila tulis mcm jijik n hina gila tugas ni). tiap2 petang balik kerja aku kena scoop $%# dr sandbox diorg, sbb x nak kasik penuh dan berbau. pastu sekarang kaki aku pun dah start gatal2. (bukannya aku masukkan kaki aku dlm sandbox tu eh, xde la besar mana bekas tu). x tau la ada kaitan ke x dua2 event tu, tapi kalau doctor confirmkan gatal2 ni disbbkan oleh kucing2 tu, confirm aku bg anak2 kucing kat org lain. bukannya comel pun hehehehehehehe.


pastu, abis jahanam sume kerusi2 n bakul rotan kat rumah ni diorg cakar. tu belum masuk lagi alas meja yg baru letak sekejap dah jatuh ke lantai balik. ataupun carpet yg asalnya merah pekat dah jadi merah samar dah. kalau guna lint remover tu mau abis satu roll sekali berus. ataupun kertas2 / plastik2 yg dah rabak. tapi tulah, sekarang ni mcm dah sayang gak aa dgn kucing2 tu. best je tgk diorg berkejaran dgn ziffy. ziffy pun dah gemuk sekarang. best2.


how to make the cats behave? penat aa hari2 nak marah sume. kang terencat kang, lagi x comel. heheh call me weird, tapi yg selalunya membuatkan aku kagum dgn kebesaran Allah adalah kucing (not that others don't remind me of Allah Almighty, but... you catch the drift). sbbnya kucing2 adalah makhluk tuhan yg paling comellll.


hallamak... sekor kucing dah tgh turun tangga dah. abis aa lepas ni tingkat bawah lak diorg conquer.


lagi satu, nak bg nama apa kat diorg2 ni?



err aku xleh letak gambar ziffy, superstition issues... (heh yg lain2 xpe)

ok chiow.

Read more...

pukul berapa datuk harimau

>> June 30, 2008

::Trying to determine what is going on in the world by reading newspapers is like trying to tell the time by watching the second hand of a clock.::

hulloh.

pagi tadi masa tgh bfast kat dapur, tiba2 terdgr jam kat ruang tamu bunyi, menandakan dah 7am. mak aku kelam-kabut, sbb x solat subuh lagi. tapi time tu jugak aku teringat, kdg2 jam kat ruang tamu tu kdg2 dia start bunyi 5 mins before the actual time (eg. chimes at 5 mins to the hour, then stops, n after 5 mins continues with the music). just to make sure, aku tgk jam kat dapur. yup, 5 mins to 7 alright.

ptg tadi balik2 kerja aku nak buat air utk minum. terpandang gak kat jam dapur, and guess what, it's 5 mins to 7. tiba2 teringat kejadian paginya... eh laa, jam ni rosak rupa2nya. dan secara tiba2 gak, felt a bit freaky, sbb i'm among the last person to see the clock ticking pagi tadi.

pastu lepas maghrib, dah habis makan sume, nak gi basuh tangan. terpandang sekali lagi jam dapur. 8 pm?? wha? mmg tergamam gak aa for a split second. seriously i thought the clock was dead. then it came to me, yg sebenarnya jam tu still ticking all this while. n kebetulan utk pg dan mlmnya, time aku tgk jam tu 5 mins to 7. hehe mcm bongok lak rasa.

tapi kan, mcm mana aku boleh x perasan yg jarum saat tu bergerak ke x? sbb for sure aku tgk jam tu lama to determine the time. ke selama ni aku mmg suka membuat deduksi sendiri berdasarkan pemerhatian yg sekelip mata? heh, so much for a self-proclaimed meticulous, observant person.

one of my friends once said to me that whenever she sees the digital clock, it would always be sth like 2:22, 12:12, 2:34, etc. admit it, it's kinda scary. in a digital way. a sign, maybe? wallahualam...

sometimes we fear what we do not know.

ok chiow.

Read more...

kenduri kahwin

>> June 15, 2008

080608, aku dan familyku ke jengka, pahang utk kenduri kahwin sepupuku abg atan. excited jugak la nak pergi, sbb dah lama aku x gi jengka. sekarang pun dah dekat je, lalu LPT tu.

sini 1st time aku jumpa, kenduri 11am - 2:30 pm je. mudahkan kerja kot... tapi syok aa, nampak meriah gila. sbb timeframe kecik kan, so senang je nak penuhkan tempat. hehe kalau jenis yg lepas zohor baru nak gerak, dah cabut khemah baru sampai gamaknya. pastu by 3 pm je, khemah dah siap hantar pd tukang sewa dah pun. tapi tulah, penat pun cepat abis.

mak chak (ke mak chat?) merangkap ibu pengantin di meja pengantin

buah2an yg direka sendiri oleh cousin aku kak yang (akak pengantin)... fuh mmg skillful gila aah, laju jek buat


pak pak kelopak kelopak pung kelepung kelepung kelepung.. pengantin dah mai dah... yg baju kuning tu sume keluarga diraja ye, di-raja-sehari

bergambar bersama sepupu sepapat

lepas abis kenduri, borak2 time. ni pakcik2 sume tgh berdiskusi, "ish ish ish, sapa la yg pandai buat buah jadi lagu ni... tera sungguh"

buat abg atan n k ana, semoga bahagia selamanya!

ok chiow.

Read more...

my trip to pulau pangkor (part III)

>> June 13, 2008


ee suka nak berjela tau.
.
2nd day di pulau pangkor, pagi2 lagi dah bangun nak mandi laut. plan nak mandi kul 7, tapi last2 7:45 kot baru keluar bilik. itu pun wateq hampir2 x nak mandi. eh kena paksa gak... sorg mandi sume mandi okeh.
.
sampai2 tu pun dah ramai gak kat tepi laut tu. ok la, air pagi tu x sejuk sgt. kitorg mandi dekat2 dgn rental spot "orang ittew", tapi diorg pun x bukak kedai lagi. tapi sini mcm byk bendasing je kat dasar, sbb kejap2 ada yg angkat kaki sbb tercalar kena apa2. tapi mana syok berendam je... kurang2 kena berenang gak. since kitorg xleh nak 'berenang' without goggles, apa lagi, dgn muka innocentnya aku gi jumpa "orang ittew" nak sewa goggles. sebelum dah kena leteaq dah, sbb letak spek kat atas bangku. ala mana la perasan, dah x sabo nak masuk air dah. tapi baik aa "orang ittew", aku ckp nak sewa 1 goggles je (if not mistaken, 1 goggles = rm5), dia bg 3.
.
bila dah ada goggles ni, fuh laju je dlm air. kdg2 tu boleh nampak ikan kat tpt org mandi2 tu. ada sekali tu lak, k ida tgh berenang / menyelam / snorkeling baekk punya, mmg laju la, sampai ke tengah gak. ada this group of kids yg tgk je k ida berenang. mcm kagum pun ada gak kot.. mesti, "waa terernya akak tu berenang... bestnyaa". hehe pdhal, kalau xde goggles xde nye bergerak.
.
dah puas mandi2 tu, timbul lak idea nak naik banana boat. mula2 mcm excited, tapi lepas tu cuak, tapi last2 on jugak. mula2 tu kena tunggu org lain, sbb x syok aa naik 4 org je. punya la lama tunggu, sampai sempat makan nasi lemak baru ada pak aji 2 org nak join. itu pun mula2 nak tanya, boleh ke naik mengiring. hehe terfikir tu nak naik mcm naik motor, kan nanti terjatuh kat tgh2 laut kang naya je.
.
waa tapi mmg seronok aa naik banana boat (1st time nih). ala2 roller-coaster on water. aku dgn wati mmg asyik jerit je. k ida pun jerit gak, tapi x kedgran sgt. mesti pak2 aji tu beristighfar pjg dlm hati, heheh. after 2 rounds, dia dah slow down dah. pakcik boat siap pesan, nanti sume lepas pemegang, pegang kepala. bila dia kona tu, mula2 aku fikir apsal mcm slow je kona nih, mcm mana kitorg nak jatuh (sbb before this tgk time kona tu sume org mesti jatuh). sekali bummm! sume org jatuh serentak. uih mcm lemas la jugak... bila bukak je mata tgk2 aku dgn wati je yg still kat tgh. org lain sume dah berenang ke tepian. pakcik boat tu siap ajar kitorg lagi, "kuak je tangan, kalau x reti x yah goyang kaki." ceh. akhirnya berjaya jugak kitorg ke tepi.
.
baru la complete trip ni... hehe. dpt jugak naik banana boat. lepas tu siap2 nak balik sume.

ceria konon...


dlm feri balik. siap sempat tido lagi. nasib baik 40 mins je, kalau x mesti ada org tu dah krohh krohh.

dah sampai lumut tu, kitorg singgah jap tpt beli2 seafood. ada la siket, beli satay ikan, keropok sotong, etc. pastu balik. otw singgah makan kat kedai sedara wati (bersepahnya sedara si wati nih... hehe peace). specialty: rojak. tapi aku lapo nasik, so makan nasi campur. x rasa pun rojak tu.

perjln pulang lagi best aa dr perjln pergi semestinya. sbbnya, sume dah x malu2 haha. dulu nak nyanyi pun dlm hati jek, sekarang boleh nyanyi ramai2 (tapi still slow la). byk borak aa, mengenangkan balik kisah2 yg terjadi kat pangkor. best2. x tido tu... jarang sekali aku naik keta x tido. around maghrib sampai sg buloh, pastu aku ikut wati tido kat rumahnya.

abis pun. pendapat aku: gi pangkor best, utk org yg suka mandi-manda n aktiviti air. kalau nak shopping2, jln2 mungkin x berapa kot. org kata kat pangkor pun boleh visit kota belanda, tapi kitorg x gi pun. itu pun dah best dah. teringin gak nak naik jetski, tapi rm60 for 20 mins tu... tu zaman minyak x naik harga lagi. sekarang ni dah lagi mahai kot. n alhamdulillah gak, kitorg pergi sebelum minyak naik harga. kalu x, mau lari bajet ni. silap2 tambang feri pun naik gak nanti.

ok chiow.

Read more...

my trip to pulau pangkor (part II)

>> June 12, 2008

ni pemandangan dr rooftop parking lot kat jeti lumut. hehe survey satu tpt ni je, ingat paling ok dah ni. sekali dpt parking kat bumbung gak, sbb lain sume penuh ya amat. rm10/day tu. tapi okla, sbb xkan nak turun balik cari parking lain kot. tu salah satu feri yg ulang-alik ke pangkor. uu seronok dah time ni...

err kalau tgk k ida's blog, ada gambar mcm ni, tapi versi x semenggah. k ida ni mmg tau... time tu aku tgh suruh wati amikkan gambar, tgh ready tu, wati tanya nak kasi nampak sume ke. aku tgk la ke atas, sbb nak agak tinggi mana benda alah tu. tup2 dgr k ida gelak. cis3... xpe k ida, ada hari akanku balas heheh. btw ni kat lumut waterfront.


sampai2 kat jeti pangkor, jumpa pakngah wati aka tuan punya chalet. ckp2 kejap, pastu kitorg naik teksi pink gi chalet dia... naik teksi pink ni mmg mcm naik roller coaster betullah. turun naik turun naik xde hal punya. sampai2 tgk bilik x clear lagi... org yg sebelum x checkout lagi. sementara tunggu chalet clear tu, kitorg gi minum dgn pakngah. pastu cerita2 la pasal aktiviti2 di pangkor.


tgh2 borak tu, "orang ittew" join. haha sampai sudah kitorg x tau nama dia... "orang ittew" ada buat service sewa jacket, goggles, boat, jetski, etc kat tepi pantai teluk nipah tu. so apa lagi, tanya abis la kat dia ni. tanya ni berapa rm, naik ni gi mana, lama x kalau gi sana, etc. last2 "orang ittew" ckp, kalau nak gi snorkeling boleh ckp kat adik dia petang nanti. time tu excited + nervous gak aa... ye la, org x tau berenang la katakan. xpe, redah je.


lepas masuk bilik, rehat2 jap sume, dlm kul 3 gitu berjln la kitorg ke pantai. tapi sebelum tu kena isi minyak dulu... singgah makan nasi goreng kampung kat satu gerai ni. hehe sempat gak usha menu sign dia, ada jual mi "bamdum". haha lawak siot.


lepas makan, gi la cari adik "orang ittew". maka bermulalah journey kami yg x seberapa ini... hehe. kitorg pakai life jacket, pastu naik boat yg dikemudi oleh murad (kitorg pronouce mcm dlm tv tu - dr. murad). tgk pulau2 kecik lain yg ada kat keliling pangkor.


sempat lagi posing tu... best sbb bot laju.


sebelum kitorg stop nak gi snorkeling tu, murad demo nak tunjukkan betapa byknya ikan kat bawah tu. baling secubit roti je, fuh penuh surface dgn ikan yg berebut nak roti tu. mmg lawa lah. pastu murad siap tangkap satu ikan, tunjuk cth ikan yg xleh dipegang sbb ada duri.


lepas tu, murad pun bg aa tips nak snorkeling. antaranya kalau boleh jgn jln atas air, sbb takut terpijak corals. waa time ni scary gak, sbb duk fikir mcm mana nak gerak kalau xleh jln? bukannya tau berenang. time ni aku dgn wati mcm takut aa, k ida pun takut gak kot, tapi xpe, dia ada laki dia heheh. since dah sampai kan, bantai je la.


kami dgn goggles kami hehe... masa ni murad dah balik pangkor balik dah. mula2 tu, diri je dlm air. tapi disbbkan byk bot lalu sbb nak amik / turunkan org, last2 kena ke tengah jugak. time tu mmg cuak gila la, sbb kaki dah x jejak, pastu muka lak asyik masuk air je (xleh nak face up). pastu instinctively, aku secara2 tiba boleh twist badan so that muka aku x menghadap dasar laut dah. ceh, seronok la lepas tu share new discovery dgn k ida n wati. n nasib baik gak kitorg berenang dekat2 dgn satu pakcik dgn anak dia, dia duk ajar anak dia kayuh2 kaki mcm kayuh basikal. kitorg pun ikut kata sekali... sama2 belajar kayuh. pastu boleh la siket2. bergerak la jugak. uh apa lagi.. berenang2 bak ikan la kitorg lepas tu.

p/s: aku rasa org lain x paham paragraph ni... lantak pi la

dah 1/2 jam gitu, rasa rimas sbb jap2 kena suh ke tepi oleh bot2. kitorg pun pindah the other side, yg ada gak org pancing. sini lagi lawa, ikan pun ada yg besar2. uu time ni dah berani nak pegang roti sume. mmg x naik langsung la time ni. mcm amaze sgt boleh berenang sekali dgn ikan2, tgk terumbu karang besar2 kat dasar. ada sekali tu, time dah nak balik k ida offer biskut choc fudge. aku x tau la mmg choc fudge giant sedap ke apa, tapi mmg aku dgn wati rasa biskut tu plg sedap yg pernah kitorg jumpa. siap lepas 1st bite tu, terus, "ee sedapnya biskut ni! biskut apa ni, x pernah rasa pun?" hehe punya la lapar.


kul 6 (2nd time murad dtg) baru kitorg balik ke pulau pangkor balik. itu pun sambung lak mandi kat tepi laut. tapi mandi biasa2 je la, sbb x pandai berenang. ingat nak praktikkan cara2 masa snorkeling tadi, tapi x berjaya gak.

dah kul 7 baru naik... itu pun sempat singgah kedai minum bersama2 pakngah n "orang ittew". tapi time ni dah menggigil dah... sejuk gila. abis minum je, terus balik chalet, siap nak makan lak.

time makan, biasa la, kena pekena ikan bakaq. itu pun tunggu punya la lama, sampai tertido2 k ida heheh. tapi sedap, walaupun itu je lauk kitorg (sayur abis!). lepas makan, gi cari baju2 utk dibeli nak bawak balik. pastu, sambung borak kat bilik. err ada this one time, tgh gelak2, tiba2 terdgr org sambung gelak kat luar. terdiam aku dgn wati time tu, siap wati terus lari duduk sebelah aku tu. after a few seconds, wati beranikan diri gi tingkap, nak tgk kot2 mamat2 yg bersidai kat luar yg kacau kitorg. tapi tgk chalet diorg senyap je. lepas tu mmg kitorg dah x borak sgt dah. tido zzzzz....

cont.

Read more...

my trip to pulau pangkor

>> June 10, 2008

::senyumanku tertinggal di pulau pangkor::


haha, xde la sgt. it's actually written on a shop's sign at teluk nipah, pulau pangkor. lebih kurang la, sbb aku dah lupa siket2.

err asalnya nak gi jln2, kat mana2 pun x kisah, sbb mcm dah lama x bercuti. mula2 nak gi kota kinabalu, sbb nak visit su sekali. tapi cari punya cari punya cari, x dpt flight ticket yg murah. kebetulan pulak, dtg kad jemputan k ina. apa lagi, terus tertimbul cadangan nak gi pulau pangkor. wati pun ajak singgah rumah opah dia sekali. apa lagi, on lah.

pagi 31st may, ikut plannya kul 9 aku gi rumah wati dulu kul, pastu kul 10 dr rumah wati gi rumah in-law k ida, then bertolak ke pusing, perak kul 11. mcm mana tah ada miscommunication, mak aku ingatkan aku gerak ke rumah wati kul 10. apa lagi, kelam kabut lah. dah tu boleh pulak kat sg buloh ada lori simen accident... dah 1/2 jam stuck. itu ini itu ini, last2 kul 12 baru bertolak dr sg. buloh.

dlm keta k ida n abg k ida, mula2 aku dgn wati senyap je kat belakang. haha maklumlah, baru 1st time nak berjln jauh bersama2 ni, kena aa control siket. tapi keluar gak aa 'bunyi2an'. standard aa, jln jauh hehe. tapi mmg laju aa abg k ida bawak, sbb kul 2 dah nak sampai pekan pusing. sempat gak aa jumpa su kejap. sorry tau su, kita yg melambatkan semua!

lepas puas melantak n bergambo kat rumah k ina (pls refer previous entry), jeng3... ke sitiawan! di sinilah terletaknya rumah opah wati. menarik2, sbb nak kirakan ni 1st time aku sampai perak / lumut. selama ni takat lalu bila nak balik perlis je. err ke pernah kot kecik2, tapi mmg x ingat.

anyway, lepas berjumpa opah wati, tukar baju, gi tepi laut nak cari remis. haha kalau baca k ida's blog, org 'key-ell' yg dimaksudkan itu adalah aku! err tapi seriously, mula2 tu mmg aku semangat nak cari remis. dah sungguh2 korek dgn tempurung kelapa ni, dgn tgh duk tersengih2 ni, sekali aku ternampak remis yg x sempat diamik mengeluarkan lidahnya (err ke badannya?) n berusaha nak masuk ke dlm pasir balik. waaa time nak tulis ni pun aku boleh terasa kegeliannya.



aa mmg x sanggup lagi dah nak mengorek lepas tu. last2 jadi cameraman. tapi lawa la tpt tu, seronok borak2 sume.


tapi boleh lak time tgh jiwang2 duk dgr lagu, ada satu makcik ni duk berkongsi perasaan dgn kitorg, cite pasal anak dia la, siap bg pesan ingat mak, bercinta kemudian, etc. nasib baik gak dah nak gelap, last2 minta diri dulu, tinggalkan dia sorg2. terpikir gak aku, betul ke dia ni? langsung x bg kita tanya apa2 lak tu, duk bebel2 sorg2 dia je.

mlm tu, lepas mandi2 sume, tgk remis dah siap! senang je k ida buat: rebus dgn sedikit / tanpa air, campur serai n garam. sodappppp. hehe masa ni x geli pulak ye. lapo punya pasal. lepas tu gi pasar mlm n giant seri manjung. round satu pasar, last2 settle kat kedai char kuey teow. spot pun mmg baekk punya: opposite kipas utk sate. so bila ada org bakar sate je, asap2 sume gi kat kitorg. mmg sume pun berpeluh la makan hehe. then jln2 kat giant, beli makanan utk buat bekal di pangkor.

hehe lawak gak aa, bila balik tu opah dah kunci pintu sume dah. duk ketuk2 bg salam sume xde respons (err takut nak kuat2 sebenarnya, sbb takut org ingat pencuri). siap pusing belakang rumah nak ketuk tingkap bilik opah sume... last2 terbukala pintu. ceh pastu sume tido, bajet nak bangun awal esok paginya. mimpi indah2 je mlm tu...

cont.

Read more...

getaran jiwa

>> June 06, 2008

::andai dipisah lagu dan irama, lemah tiada berjiwa, hampa::


hulloh.

ingat nak update pasal cuti2 msia haritu (freakin' awesome!), tapi mcm kena amik masa yg sgt lama lak. next one, okay?

to k ina nasir, congrats!!! selamat pengantin baru. berseri2 you. sedap makan nasik minyak k ina...


on another note, semlm aku gi tgk p ramlee the musical kat istana budaya. overpaid actually, sbb masa mula2 tgk harga tiket, ada discounts for senior citizens, celcom users n students (aku still ada student card, no expiry date). sekali bila dah book online tu, tiba2 terus charged full price, n xde tanya berapa senior citizens, students, etc. then aku call axcess tickets... rupa2nya kalau yg beli kat axcess outlets / istana budaya je dpt diskaun. chet... rugi duit aku je (err duit parents aku actually, sbb diorg dah janji nak bayar balik hehe).
comment: best gilaaaa! mmg worth every ringgit i tell you... even though kitorg duduk bukan dekat center, still rasa best. my opinion, the ensembles were truly talented. kdg2 aku lagi enjoy group singing dr solos. tapi xleh lawan suara liza hanim aa. let's not forget: musly ramlee as p ramlee. suara sejibik. gaya pun sebijik sebijon. especially nyanyi lagu barang yg lepas jgn dikenang, hampir2 berair mata aku. atilia as junaidah is good as well. emelda (azizah) punya appearance kejap sgt, tapi ok la. melissa saila... hmm aku rasa dia mcm over, tapi maybe character norizan tu yg mmg mcm tu.
if not mistaken, ada group luscious fr previous season's gangstarz. diorg ni mmg almost every scene ada. best2... nyanyi sedap / lawak. infinatez fr gangstarz pun ada, tapi aku x kenal sgt. ok la. err note to wati: azrul cham ada! hehe kalau time dia onstage, mmg aku byk focus kat dia je. best aa dia ckp. menari pun pandai... haha wati jeles la tuh.
overall, mmg best aa. lawak, sedih, gembira, bengang sume ada. ada sekali tu time intermission, mamat belakang aku ckp kat kawan dia, "touching siot." pdhal sebelum mula tu aku bajet dia ni jenis mcm mamat digi yg tgk wayang tu ("taiko maa..."). hehe sorry ye bang. pastu aku terkagum jap yg time stage terangkat n split. serious x terpikir. oh cuma aku rasa the climax part is not that "bam!". mcm bila dah part tu, aku bajet ada lagi, tapi mcm tiba2 makin turun makin turun, then habis. i was like, "mana high point of this story?" waah kalau adlin aman ramlie baca ni mesti dia bidas. but that's just me. x mencacatkan the overall performance pun.
conclusion: if you ever heard of the name "p.ramlee", you should go and see this. even kitorg yg hanya kenal p ramlee through his work pun boleh terpukau, inikan pulak mereka2 yg ada masa zaman kegemilangan p ramlee. just one advice: book awal2, tapi dekat outlets, jgn book / beli online. dpt seat not at the center of istana budaya pun xpe, asal jgn yg plg depan / plg tepi.
ok chiow.

Read more...

3-phase, XY

>> May 27, 2008

::Retirement kills more people than hard work ever did.::

hulloh.

half of my family members are / will be going through a new phase of their life: my dad is retired, my sister is finishing her degree and gonna start on her practical soon, and my brother is starting his matriculation next month.

yg matriks tu, xde apa2 sgt sebenarnya, tapi mungkin bg adik aku big leap la, sbb ni 1st time dia duk asrama. yg practical tu, aku x pernah buat, tapi kalau lebih kurang sama dgn kerja; been there, done that. yg retire tu insyaAllah 32 thn lagi. ee cubala bayangkan, another 32 years of commuting. oh, the agony! err tapi x tau la kan, maybe nanti2 bila duit aku dah cukup, financially stable, mungkin bawak keta ke, heheh. x pun mungkin dah x kerja sini lagi dah ke...

tapi tulah, mcm bapak aku, pencen after 37+ of working, mcm mana laa rasa ek. dulu kawan aku cite ada parents kpd kawan dia dilanda depression sbb xde kerja. duduk kat rumah termenung je. kesian gak. tapi tula, kena la berusaha kan utk mengisi masa dan dada lapang, kan.

sekarang ni, aku je la yg bekerja kat rumah tu. erk, sole breadwinner? hehe tiba2 rasa special ni... pdhal duit pencen parents aku lagi byk. anyway, aku yg baru kerja 2 thn + pun kdg2 rasa bosan. mcm mana org lain sume boleh tahan sampai bertahun2 lamanya ni. err ke depends on kerja kita gak?

tawakkal je la kan... semoga apa yg kita buat dirahmati insyaAllah.

ok chiow.

Read more...

say it once, say it twice

>> May 20, 2008

it's not what you say, but it's how you say it.


........ err and who says it sometimes matters, too.


p/s: shut up.


ok chiow.

Read more...

technology doping?

>> May 16, 2008

::majulah sukan untuk negara::

hulloh.

kat the star hari ni ada artikel pasal a swimsuit company saman speedo (another swimsuit company) pasal x menggalakkan persaingan sihat antara diorg. apparently speedo produced LZR RACER that claims can help to push you further in terms of swimming. since mid-february, about 37 new world records have been set by the wearers. gilaaaaaa.

ada org kata, technology has become a new form of 'dope'. tah la, aku x baca sgt pasal the ground (or should i say, record-?)-breaking technology speedo adopted to its new design, tapi kalau betul it can improve your strokes by 2%, better guna kan? oo iye, hence the lawsuit. kalau mcm tu, mcm mana dgn sport shoes? tiba2 teringat iklan puma yg tunjuk in the near future, soccer players use mechanical, metal gear solid lookalike legs in game, but in the meantime, there's puma.

which brings me back to the stuffs used in sports. kalau tgk bola pun, every epl akan ada satu bola baru yg diperkenalkan, yg kononnya "membuatkan tendangan lagi tepat, persis dan jitu". itu x dikira mcm sama kes mcm speedo tu ke? salah ke kalau guna barang2 yg akan improve our performance? if we were to use that philosophy in our daily life, hidup mcm zaman batu le jadinya.

lagi satu, kalau betul teknologi tu brings out the best of us, malaysia pun patut pakai bola tu, pakai kasut tu, pakai jersey tu, baru boleh maju.... err ke x? tapi nanti ada masalah baru dr segi kewangan lak kan. so much of essence of purity and integrity in sports.

hmm kalau kita x nak teknologi mengaburi mata kita ttg performance seseorang, senang je: x yah guna apa2 peralatan langsung. sume org main berkaki ayam, main pakai tangan. err in case of swimmers... uih bahaya tu. ye la, dah nak sgt komersilkan sukan.

speaking of which, lee chong wei menang tadi lawan lin dan. cayalah lengchai! after all these years, you still prove you da man... kalau dpt piala thomas tahun ni mmg best aah. i'm rooting for you. to others, contohilah chong wei.

ok chiow.

Read more...

this is how we do it

>> May 13, 2008

::Life - Dreams = Job::

hulloh.


been away for a lil more than a week. coming to office has never been this good.

nothing much to say, save that for when i'm in a better mood and bigger free-time frame (?). just wanna share a lil bit of what i do here everyday.

i have this some sort of 'application log', where i put down all the file numbers i have in hand. oh, this only involves files / applications that need further communication(s), so 1st comm files are not included. here i list out the problems with all these files, or sometimes the reply to the problems listed before. a snip of it:



the files are arranged in chronological order (since smaller numbers = filed earlier), so logically the ones on top of list are filed first. the reason i did this is so that i won't keep a file for far too long, and also to make it easier to anticipate how much time is needed to work on the files. then after i'm done with the file, i'll highlight the column, signaling this file is done with. but as seen here, the hi-lited one is, like, #32 in list. why not the earlier ones? answer: they'll give me headaches. they're all very confusing, time-consuming files. if i were to focus on these files, i won't be able to achieve my monthly target.

hehe so much for keeping log of the files, eh?

i've never been good with logs, anyway.

ok chiow.

Read more...

xde tapi2nya lagi

>> May 05, 2008

satu t/hari di hari ahad...

aku: eh, jom try makan kat cheng ho restoran amy search tu nak? dgr cite tpt tu murah tapi sedap.
pikah: apa tapi lak... dan la.
aku: ha'ah ye la, tersilap.

a gazillion milliseconds later... di saat sume org sambung baca paper...

mak: penggunaan tapi awak salah la. tapi tu utk benda yg berlawanan, bla bla bla...
aku n pikah: (hantuk kepala kat meja)

hehe err that last part is totally fictional. felt like doing it though. aku rasa sesuatu yg pelik utk sesi pembetulan perckpan di hari ahad, hari di mana sume dlm keadaan santai. pelik gak sbb seriously i thought i'd get away with it. i mean, i knew i said it wrong right after i said it, then again when my sister corrected me, but still got caught a few ms afer that? tapi aku pun pandai cover lepas tu...

aku: mmg la tapi sekarang ni kan benda yg murah selalunya x berkualiti / x sedap? kira betul la pakai tapi.

there are times when i thank God my "BM paper; pemahaman dan penulisan" days are over.

ok chiow.

Read more...

intellectual leap

>> May 03, 2008

::Do not follow where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.::

hulloh.

been a while, no?
been quite busy with the IP day, which i'm glad i was a part of (my 1st time to be directly involved in it). got few 'minor' hiccups here and there ('you all ni xleh fikir ke??'), but otherwise it went well... the part i'm in, that is. thn ni aku x tgk langsung pelancaran / perasmian, mmg solely focus on pertandingan je. so, lain2 cite mmg tau gitu2 je la.

anyway, managed to get a few pics of the performing artistes, among them are:

izwan pilus... suara sedap. tapi gaya konon metrosexual la siket2, hehe

achik spin. aku rasa dia xde la pandai sgt entertain crowds, tapi ramai betul peminatnya. ada sekali tu siap duet dgn budak sekolah lagi... suara pun sedap. err tapi aku x tau sgt lagu2 dia. lagu yg dia nyanyi duet tu pun x sure lagu apa (yg pasti bukan lagu bola2 api tu la)


syanie. dia x nyanyi rasanya, just panggil budak2, suh berlakon, pastu bg tips pasal lakonan. err tu yg aku sempat tgk la... tgk gitu2 je


alam band. x pernah dgr, tapi lagu best. diorg bakal bertanding dlm ikon malaysia


rosyam nor. dr byk2 artis yg aku tgk, dia sorg je yg mention byk ttg IP other than copyright (trade mark, patent). good job bang, nampak abg mmg amik tau pasal ip day ni hehe... tapi ni antara artis2 yg aku tgk la, yg aku x tgk (e.g norman kru, dina, etc) aku x tau diorg ckp pasal apa


okay enough about IPday. in case you're wondering what the word 'leap' has gotta do with IPday, wonder no more:


hehe ni adik aku tgk lompat2... err that's our family's term for 'parkour'. apparently my bro and his parkour friends were featured in last week's the star's R.AGE and youth2. got a video there too, so whenever you're free do check it out. walaupun selama kitorg mmg anti siket dia gi lompat2 ni, tapi since dpt masuk paper ni, we forgive you lah hehe. kalau boleh dpt duit lagi bagus... mcm ada kawan dia sorg ni dpt bayar rm2000 to do some stunt in fernleaf's ad (yg budak kecik lawan kuman2 kaler hijau tu)... even though bila tgk kat tv x nampak pun muka kawan dia tu.
ok chiow.

Read more...

celebration

>> April 28, 2008

::There is nothing better than birthday cake. It's like a slice of concentrated love with buttercream frosting. ::

as horrible as the day began, it turned out fine at the end. kami mula dgn bacaan yasin n doa selamat, (adik aku siap bisik tanya, boleh doa utk arwah leo ke? hehe.. which of course kitorg x buat), then makan2 time. makan mmg sedap la, as expected from pak ndak n family. ada gak laksa johor (ni mmg tradisi apa2 jamuan yg mak aku buat... walaupun mak njang aku yg masak hehe), n wonderful, wonderful desserts.

the birthday boys: nazreen (1 yr old) n rafiq (20). actually dua2 lagi comel dr yg dlm gambar hehe. nazreen tgh gatal gusi nak tumbuh gigi ke-5

the cakes.. mmg sodap sehingga menjilat pinggan. before acara potong-memotong pun dah beberapa jari dah cuit kat krim. yg sempat aku pukul aku pukul... (sorry ye khalisha!)


potong time! yg pakai baju pink belah kiri gambar tu la khalisha... sian dia tangan dia kena pukul, sbb sibuk cuit kek tu. dia jugak la yg paling sibuk bila bukak hadiah... mcm dia punya je heheh. makcik aku ckp time bday dia dulu dia mcm x compute lagi tu hadiah2 dia, so org lain yg bukak. sekarang baru nak merasa

masa ni jugak, alhamdulillah kitorg dgr berita mak ndak aku dah stabil kat ICU. arissa (anak cousin aku) yg kena tahan kat wad sbb jangkitan paru2 pun dah boleh keluar mlm tu, so mcm all's well ends well la jugak that day... sedih pun x terasa sgt time tu. seronok gak tgk budak2 gembira main2 kat luar rumah, sume org pun enjoy makan. tah bila lagi nak buat lagi...

ok chiow.

Read more...

accident

>> April 14, 2008

tanggal 12 Apr 2008, my whole family tgh bersiap2 nak buat doa selamat n jamuan birthday utk anak buah aku yg setahun 9 apr lepas, n adik aku who turned 20 on that day. biasa la, sume busy bersiap, mak, makcik2 n adik pompuan aku kat dapur tgh masak, adik2 laki aku 2 org still tido kat atas, n cousin2 aku duduk tgk tv.

lepas breakfast tu, mak aku suruh gi kedai beli yasin, sbb takut x cukup time baca yaasin nanti. pastu nak ajak anak sedara aku effa sekali.. so lepas effa mandi, terus masuk kereta nak jln. mak aku masa tu tgh sapu porch depan keta aku. so dah start keta sume, dah ready segala, masuk la gear reverse. sampai satu tahap tu, keta aku mcm terjongket siket. aku pikir terhempap selipar or kasut sapa2 kot, sbb dah pernah dah mcm tu. lagipun tgh ramai org kat rumah, so mmg kira normal la tu.

masa tgh reverse lagi tu, sekali aku tgk mak aku jerit2. muka mmg x tau mcm mana nak describe la: mcm nangis, marah, geli sume ada. aku tanya mak aku dr dlm keta tu, apsal? mak aku tunjuk2 kat depan kereta tu, n aku nampak mak aku ckp, "LEO!"

aku teringat feel /rasa terlanggar 'benda' yg aku ingat selipar tadi tu. aku langgar leo ke? ya Allah, masa tu aku x tau nak buat apa. aku matikan enjin, effa keluar kereta tgk, cousin aku afiq pun keluar rumah. i couldn't bring myself to see leo. last2 aku menangis je dlm kereta. then aku nampak adik aku fikah kat pintu. sekali dia meraung yg kuat gila. lagi aku nangis. and the rest...

x lama kemudian aku nampak adik2 laki aku. kemudian bapak aku. aku beranikan diri nak tgk leo... sbb masa tu effa kata dia bergerak2 lagi. siap suh bawak gi hospital. tapi bila aku tgk, aku hanya nampak bhg belakang badan dia. darah merah pekat keliling tpt dia baring tu. aku x berani nak tgk muka leo... aku duduk balik, n menangis lagi. masa tu, adik aku fiqah dgn siddiq tgh nak amik leo. masa tu adik aku lagi sorg rafiq x nampak muka. later on i found out he was digging a hole to bury leo in our yard. lepas tu nampak mak aku amik hose, nak siram porch. all the while, aku kat dlm keta, menangis.

i didn't really remember how i felt, it's just that i really wanted it to be just a bad dream. yg nanti tiba2 ada leo dtg dr luar masuk ke rumah. yg sebenarnya aku x langgar apa2 pun. tapi tula, it really happened. then adik aku dtg kat aku, mintak aku keluar sbb dia nak reversekan keta nak basuh lantai. bila tgk adik aku yg tadi meraung, lagi aku sedih. aku ckp, "kak yan x sengaja..." pastu mak aku papah aku keluar keta, aku duduk kat ruang tamu menangis lagi. x lama lepas tu afiq panggil aku, ckp diorg nak kambus leo dah. aku gi tepi rumah, nampak kelibat muka leo dlm tanah. mata still terbukak. fiqah nampak aku, pastu dia jerit suh aku stay back, x nak kasik aku tgk. pastu dia yg kambuskan balik lubang, sambil rafiq n siddiq menangis tgk. lagi aku nangis.

i thought i cried enough, but even when i'm writing this, i still feel like crying. semlm pun kdg2 kalau teringat leo, i felt the need to shake my right leg, as if i could shake the bad memories off of it. mcm2 benda aku fikir; what if aku tgk bawah keta aku dulu before start enjin, what if kitorg dah kurung leo awal2 spt kebiasaannya, what if aku reverse slow2, maybe leo sempat lari. and what was he doing when i ran over him? adakah dia sedang tidur, spt yg sume org ckp... or adakah dia mmg tgh lari, tapi sbb cara aku reverse kereta yg membuatkan dia terkena jugak? ya Allah... ampunkan dosaku. sesungguhnya aku x sengaja.

aku rasa sedih gak sbb leo mati waktu birthday adik aku, but at the same time felt relieved, sbb kalau xde doa selamat ni mesti aku duk meraung2 or termenung je lagi mcm org hilang akal. at least, we gave him a proper burial. it's just that... aku ingatkan kalau pun leo mati, maybe sbb sakit.

to leo, may you rest in peace.

Read more...

penyeri

>> April 07, 2008

walaupun org kata a picture said a thousand words... x kira, aku nak cite gak serba sedikit ttg benda2 dlm gambar ni...

ni masa kitorg gi pd mid-march. konon2 nak buat mcm duyung la, tapi x berapa menjadi. x syok aa pasir sini, x lembut... modelnya lak kejap2 gerak, kejap2 angkat tangan, mana x hasil pun x semenggah hehe.. tips: carik model yg kecil molek, x byk songeh, n pasir yg x menyakitkan jari-jemari.


ni pulak kucingku leo. makin besar makin bebal... main sukati lepas di mana jua. yg susahnya? manusia2 jugak. haritu dia gaduh sampai berlubang belakang telinga (ingat nak letak gambar, tapi nanti k ida x lalu makan hahaha peace).. doktor kasik picit nanah sampai membuak2 keluar. last2 sekarang lepas maghrib je kena kurung kat dlm sangkar (ke kandang?) dia. padan muka ko leo... oo lagi satu, ia x fotogenik la, amik gambar muka stoic je. harap bulu je lebat. hampehh...

di satu petang nan malap di bulan mac, sampai2 je keta, tgk ada bendera kecik. kena clamp!! frust gila punya gila la time tu, dah la hari dah nak gelap. nasib baik adik aku ada time tu, suh dia pick me up and then gi bayar saman kat bhg keselamatan u*m. err tapi salah aku jugak, ada la dlm.... erm... lapan kali x bayar saman kat situ. hehe ingatkan yg park tepi jln je kena clamp, yg parking kat parking spot pun kena gak. nasib baik la abang yg tukang amik bayaran tu baik ati... dia siap bg hint kat mana nak park x kena saman. tima kasih abang keselamatan! jasamu kukenang selagi aku naik komuter insyaAllah.



ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP