PnC

>> October 30, 2009

::9 to 5 I got to keep that fat stack coming
No matter how big the shark is, the right keep running
Washing cars ain't no place to be a superstar man
That's why I work, and work::
technically, washing machine cleans the clothes "... by way of pounding and rubbing the items of the laundry with each other." doesn't seem all too clean now, eh?

aku rasa dah 1/2 jam cuba membezakan "outer peripheral part of a door", "outer peripheral edge of the inner side of a door" dan "outer peripheral edge of an outer side of a door". not to mention why sometimes "a" is used instead of "the", and vice versa.

in the end all i could see is peripheral.

cis tiba2 teringat ada satu scene in a movie / drama where a black guy (i'm just trying to paint a clearer picture of the scene, okay.. i'm not that much of a racist) is emphasizing to another guy about looking at girls with peripheral eyes. the black guy keeps on saying "Peripheral! peripheral!" sambil buat gaya mcm gaylord focker's FIL intimidate focker ("i'm watching you" punya gaya). aiseh movie mana lak nih.

and i still can't help wondering why the hell am i stuck with this kind of.... thing. totally not my thing. aku akan buktikan, aku boleh berjaya!

ok chiow.

Read more...

151st state

>> October 21, 2009

::You can hide behind your stories, but don't take me for a fool!::

aku rasa aku dah tulis lebih dari itu... tulah, one blog for every new stage of life. apsal x maintain satu je. some sort of escapism? heheh.

i termimpi aku iye2 ckp dgn kawan aku yg aku boleh carikan keta kancil dgn sgt murah (kancil ex850.. ada eh?). kawan aku pun semangat la dgr, last2 mintak no tepon yg berkenaan. masa tu aku dah gelabah, so aku main bantai je sebut nombor tepon sapetah @ reka2 no tepon. sekali nombor tu lebih kurang dgn no. tepon kawan aku itu. pastu kawan aku pun dah x percaya kat aku dah (not before aku cuba clarify kenapa dua2 nombor tu lebih kurang, tapi of course she didn't buy it). termangu2 aku sendiri bila bangun dr tido.

if dreams were my real thoughts, it saddens me that the best thing my mind could muster is kancil. aku x pulak rasa ada sapa2 yg aku kenal sekarang ni tgh nak beli apa jua jenis kereta. what metaphor does it represent?

people lie. sometimes they do it to escape themselves, some because they don't want anybody to get hurt by the truth. yes i get that. but to keep on building lies upon lies? do they still do it out of compassion, or just because they know the other party would be stupid enough to believe all those lies?

what of the other side of the lie... kalau kita yg selalu dibohongi (ace.. mcm dlm novel lak haha), larat ke nak layan lagi org2 mcm ni. and which is worse: to give the liar the benefit of the doubt knowing the chance of him/her lying, or to doubt every little things he/she said even with all the supporting evidence.

sometimes i'd rather not dream at all...dreaming and hoping and wishing can be exhausting. especially when deep down you know all you have to do is take action.

uh-oh, gambar suda tidak keluar...

ok chiow.

Read more...

atas talian (samb.)

>> October 15, 2009

me: ko punya alasan lain tadi kan

haha
XYZ: hahaha.. alasan aku? tak ingat dah
heheh
tp seronok gak especially tgk single photo camwhore...
heheh
me: haha gelakkan ramai2
kdg2 yg dah tua, dah beranak pinak pun nak camwhore lagi mcm anak dara
XYZ: tu la.. geli aku tgk
nak amek gambar proper2 la sket..
setakat amek muka jer.. pastu tambah lak dgn ayat2 yang orang tak nak tau ko buat apa masa ko amek gmbar tu.. heheh.. lagi hampeh
me: hahaha
kdg2 gambar kat spot yg sama, tapi angle lain2, mimik muka lain2, tapi sume letak kat satu album
XYZ: contoh... amek gambar muka tgk pose dpan webcam... pastu tulis.... (last day kat ofis.. )... ape kena mengena??
me: hahaha
bongok aa ko
pouty lips
x pun buat mcm "shhhh" tu
XYZ: haha.. pastu amek gambar masa driving
amek gmbar bersama driver kat sebelah...
sian driver.. tngh penat2 drive disuruh pose...

me: "otw to pavilion, nak beli new shoes"
XYZ: takpun macam website TTTT...
beli baju susun2 letak price tags.. pastu citer.. owh murah nyer harga baju2 nih
bongok gile
me: haha
TTTT tu sapa
XYZ: ko buka blog dia...
TTTT@yadayada.com
spesis mcm $$$$
XYZ: pastu orang yg terlalu obsess dengan anak macam anak dia je paling comel
me: haha tu mcm ramai je
overexpose anak sendiri
kesian kat budak tu
haha
XYZ: kalau orang nak dengki or nak kidnap budak tu, senang je.. muka memang dah kenal
me: hehe
kdg2 dah lari dr tujuan asal berblogging
more like nak dpt pujian dr org yg tgk je
pendapat kita aa
XYZ: hehe.. kadang2 ntah hape2 org merapu dlm blog.. layankan aje laa ... kalo dah takde bahan lain nak dibaca
me: hehe takut terpengaruh je

just coffee talk. like we're gonna do sth about it heheh. tapi kdg2 terasa mcm bongok la jugak, tertawa kecil depan monitor. lagi teruk kalau nak gelak besar, tapi terpaksa 'dikecilkan' atas sbb2 tertentu. sakit laaa. gelak pun susah heheh.

why does everything seems to have the same deadline? atau aku je yg suka bertangguh? argh fenin.

ok chiow.

Read more...

atas talian

>> October 14, 2009

::It is often easier to become outraged by injustice half a world away than by oppression and discrimination half a block from home.::

energy can never be created nor destroyed. it was simply transferred from one form to another. apparently, bandwidth is one form of energy as well. you transfer all the bandwidth used in the 'unproductive' section to the 'productive' section. so much so in the undesired section only a flicker of it left, since energy can never be destroyed. a flicker so tiny it's not enough to be of any use. yet, we hunger for the unattainable. a classic case of "you asked for it", i presume?

anyway, entertainment comes in all forms. check this out (certain items have to be deleted due to privacy heheh):

XYZ: kena carik businessman la
flexible hours
me: mcm ####
XYZ: leh jalan2
me: janji kayo
XYZ: yuckss.. i hate her
muka plastik gila
me: kan
tapi ssekarang mcm ok lagi
masa zaman botox belum difatwakan haram, ya Allah muka dia
mcm kena sengat lebah
XYZ: macam muka @@@@
me: yess
XYZ: hahaha.. geli tengok aritu masa raya
me: muka keras
XYZ: muka takde feel
heheh.. agaknye ko maki2 dia pun muka dia maintain mcm tu
me: tu la
marah ke, nak meneran ke, nak nangis ke, mcm tu jugak

XYZ: lagi muka ****.. hahaha..
rahsia kecantikan dia pernah tak baca
me: omg
air wuduk
XYZ: insaf aku mendengarnye kalo air wuduk boleh buat bibir terjuih mcm tuh
me: dia ingat org percaya ke
mengong
XYZ: hmm.. bagi aku kalau betul dia memang berwuduk tu tak kesah la kan.. tapi agak2 la muka plastik macam tuh... iye ker wuduk.. abis tu apesal muka imam2, ulama2 bila dah tua nampak gak urat segala
me: hahaha kan
tutup kedai aa sume plastic surgeon kalau pakai air wuduk dpt bibir mcm tu
XYZ: hehe.. wallahualam.. :P
tapi tu aa.. agak2 laaa.
eh dengar citer pengasas XXXX tu skrg pakai purdah ek
me: ha ye ke
x tau, lama x nampak dia dlm iklan dia
bagus la mcm tu
XYZ: itu la
&&&& pun botox eh
me: katanya tempe
haha
XYZ: mcm siots
hahah
aku pun mkn tempe.. berlobang gak muke
me: hehe
di cucuk vit C kot
flawless semcm
tapi x tegang mcm ****

(cont.)

Read more...

truth never lies

>> October 13, 2009

::There is this paradox in pride - it makes some men ridiculous, but prevents others from becoming so.::

abang aku cite, ada satu pagi ni dia gi isi minyak kat seksyen 7. dia nak isi rm30, so dia bg rm50 (fresh fr the atm), cashier pulang rm20. dia pun gi la isi minyak. sedang2 isi tu, tiba2 cashier tu dtg balik kat abang aku. dialog (yg aku reka based on my bro's quotes and fahaman aku sendiri, just to make this story more interesting):

C: bang, ada masalah siket la bang.
A: uik masalah?
C: ni duit palsu ni bang (sambil tunjuk duit rm50 yg agak lama dan sedikit koyak)
A: eh, bukan saya yg bagi ni. saya bg duit baru tadi.
C: xpe bang, abg jgn risau. benda ni mmg biasa berlaku bang.
A: masalahnya bukan duit saya ni.
C: saya dah biasa dah hadapi perkara2 mcm ni. apa kata abang bayar dulu, pastu abang report kat polis.
A: habis kalau saya bayar lagi rm50, saya dpt apa?
C: relax bang. benda ni mmg dah biasa dah ni. saya faham.
A: ye la, tapi bukan duit saya tu. saya bg duit baru tadi ha, baru keluar dr bank. mana ada duit buruk mcm tu.
C: kalau abang x caya, saya boleh tunjuk kat abang CCTV kitorg.
A: okay fine. jom kita tgk CCTV.

by that time mamat tu dah mula gelabah. dia ingat org malas nak tgk cctv ke. bongok.

C: leceh siket bang, kena tunggu supervisor saya, nak kena mintak permission tgk cctv.
A: saya x kisah, nak sgt tgk, jom la tgk.

last2 dia bawak abang aku masuk bilik cctv diorg. SV dia pun ada kat bilik tu. cashier tu explain la the situation. abang aku cite kat cctv tu pun tunjuk la abang aku gi kat tingkap cashier bayar. mmg nampak aa abang aku bg duit, dia pulang baki. lepas tu nampak cashier tu masukkan duit yg abang aku bg ke dlm satu kotak ni (cash box kot, yg jenis once dah masuk xleh bukak balik). alih2 dia amik satu rm50 dr keyboard dia, dia terus keluar tinggalkan tpt tu. time ni SV dia pun dah bising, mana boleh left the place unattended. pastu abang aku pun bising2 aa ckp dia tuduh sembarangan. terdgr gak SV tu ckp kat mamat tu, "mcm mana ni, dah masuk 3 kali nih". pening aku. dah 2x buat hal sebelum ni pun still boleh kerja kat situ lagi?

anyway cashier tu mintak maaf kat abang aku, ckp dia tersalah la (pdhal mmg niat nak menipu tu), sorry nyusahkan laa. SV tu tanya abang aku, nak buat report polis ke. boleh lak abg aku lembut hati agaknya lepas cashier tu mintak maaf, dia kata x payah. err tapi kalau aku pun aku malas nak buat report kot. habis masa je. takat report kat boss stesen tu je la kot. plg kurang pun burukkan kat blog hahahaha.

moral of the story: berhati2. and know your rights.

ok chiow.

Read more...

lucky strike... NOT!

>> October 08, 2009

::bidooh mu ni. kawe ayoh tu, si XXX tu. hari2 habih 5 kotak. xdok ghapo pung.::

humans are too complacent when it comes to fate. where fate is concerned, suddenly it doesn't matter if you neglect your (and everyone else's) welfare, health; if you're destined to live long, you'll live long.

masa bapak aku masuk hospital haritu, sume mak2 pun pakat bgtau anak2 diorg, nilah padahnya kalau hisap rokok. sume org pun "yela, yela." abang aku pun bila balik rumah mentua dia, dia pun cite la pasal bapak aku kat bapak mentuanya. secara x langsung, dia nasihatkan la jugak bapak mentuanya itu. hence the above reply.

not that i blame him, though. kalau tgk abang aku pun, kdg2 aku x percaya gak yg dia ni ada unsur2 health conscious. ni pun satu sifat manusia la ni. tgk nasihat tu dtg drpd siapa. err i do that too sometimes. kalau aku rasa org yg bg nasihat tu pun x berapa betul, aku pun was2 nak ikut nasihat dia. sepatutnya kita ikut je la nasihat tu kan, regardless who gave it. as if kita sume ni maksum.

along the same lines, recently ada kawan2 aku berasa musykil dgn kerja kami. what if the invention's related to liquor, gambling, etc.? if we cleared the application, have we committed a sin? aaa ntah la, sbb aku personally x pernah dpt benda2 mcm ni, so i don't really have a firm stand on it. mungkin bila aku dpt, i'll revise my opinion hehe.

tapi bg aku, what we're doing is approving the technology behind the invention, not the invention per se. it's really up to the inventor / applicant to decide what to do with it. err kira x bert/jawab la kan? like one of my friends said, kalau invention tu sgt berfaedah kpd manusia, tapi org salahgunakan utk benda2 haram, bukan kita yg bert/jawab nak hentikan. another man's invention may be another man's weapon, who knows?

tulah, ini hanya pendapat aku. ada org ckp better tanya ustaz. err nak tanya pd yg x paham apa kami buat pun susah gak (what i wrote is not even a gist of how an invention is granted) (and err not i'm undermining ustaz's credibility). dibuatnya terkeluar statement yg not to our favor, mau collapse dept aku ni.

pernah dgr org ckp kalau kerja x berkat, hidup mesti susah hati je. erk aku rasa aku kdg2 susah hati gak, adakah kerana ini?

have faith, ppl. and put some effort too.

ok chiow.

Read more...

bl4rdy h3ll

>> October 07, 2009

::The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness.::

sengal... aku punya la tunggu supernatural latest season kat axn semlm (latest by msian entertainment standard), tiba2 part tunjuk previously, ada lilith la, ruby la, dean masuk neraka la. i was like, bukan previous finale diorg terbukak satu gate yg bebaskan devils/demons ke? who the heck are lilith and ruby? and why is dean dead? so bila habis tgk premiere pun aku masih terpinga2.

today fr wiki i learnt: rupa2nya aku termiss 1 whole freakin' season! hampeh badigol so'od betul. mcm mana boleh termiss ni? walaupun 16 eps je, still... i have no idea apa hala tuju diorg sekarang ni. ke mmg x tunjuk kat msia? alaaa terkilan lak rasa. cis3.

okay exaggeration.

anyhoo... that castiel guy is really up on my list, bawah siket dari dean hehe (sbb castiel nampak mcm pendek n bongkok haha). of course sam aku campak nun jauh kat tapak kaki. rimas aa tgk laki rambut pjg nih. tv je la sumber hiburan aku, sejak bertukar kpd wireless broadband (yg sgt x torrent-friendly).

ok chiow.

Read more...

doppelgänger

>> October 02, 2009

::To be idle requires a strong sense of personal identity.::

my favorite pastime: googling names. usually done when i've run out of things that can be done online. and that time has come. baru semangat nak upload gambar raya... ceh.

i took pride in my name, a rather unique name i might add, hehe. ye la, all this while mmg xde jumpa org lain yg guna nama tu anywhere in the virtual world (well, as far as google is concerned la. kalau guna meta search, mungkin ada org quote namaku dlm research paper diorg ke cewah). mcm abang aku, satu batch kat sekolah dia dah ada nama sama, sungguh la x unik. adik aku rafiq pun ada org nama sama kat egypt, siddiq ada kat pakistan, pikah kat msia je dah berapa. we're talking about nama penuh here, kalau salah satu nama tu mmg le ramai.

until now.

behold, the other 'me':


aku rasa ni mmg gambar baru ni, uploaded aug 09. ada jugak rupa2nya. tapi, mungkinkah yg bg nama kat adik ni terjumpa nama aku online, pastu tertaksub, lalu guna nama itu? almaklumla, i've been quite an active blogger since 2001/02. perasan... haha.

pastu ada lagi... another me posted a recipe of lamb kebab somewhere. boleh gak tu terpikir, ntah2 mmg aku sendiri yg letak recipe tu heheh. tapi agak impossible la, sbb xkan aku nak letak recipe utk benda yg aku x pernah buat. i'm not even sure if i've ever eaten lamb before. ni pun newcomer ni, sebelum ni x pernah jumpa pun. or mungkin ada, tapi page belakang2. xde masa nak browse sampai page 10-11, sampai page 6 je cukup hehe.

tapi byk gak eh website yg display name and more to non-loggers (okay i made this word up. i think. nak panggil apa utk yg x log in?). ada linkedin la (yg aku sign in pastu x pernah tgk balik). ada satu website ni pun boleh tunjuk website org tu, apa latest comments / new from the site, a la digg.com. lupa la nama.

so much for laying low. heh.

ada org kata kat dunia ni ada 7 org yg sama rupa dgn kita. (aa teringat dulu su iya2 ckp jumpa aku kat berjaya times square, pdhal masa tu aku x pernah jejak kaki pun kat sana). nasib baik muka kitorg adik-beradik x sama, kalau x dah jadi 11x5 = 55 org. daym. ke tinggal lagi 3 je kat luar sana kalau muka adik-beradik sama? ah confuse i.

ok chiow.

Read more...

when we're gone

>> October 01, 2009

::Nature does nothing uselessly.::

i don't mind ppl don't know where msia is; i'm just content with being relatively safe from the nature's wrath.

makcik aku yg kerja kat bank negara semlm sakit kaki, sbb kena turun 9 tingkat because they felt the tremors. dekat je bank negara, x rasa pun? err not that i wanted to. (update: kejadian pukul 6 lebih, masa tu aku tgh tunggu komuter kot hehe)

semlm ada 2pupu aku (mak arwah n mak aku sepupu) meninggal sbb breast cancer. she's only 43-44. by the time we arrived jenazah dah dimandi n dikapankan. at one time driver van jenazah masuk rumah. dia ckp jgn tutup muka arwah dgn kain tudung (sedara aku buat mcm tu sbb nak bg senang org nak tgk muka arwah), instead siap2 tutup dgn kain kapan, cuma jgn ikat so kalau nak tgk kena selak2 kain kapan tu. pakcik tu ckp lagi, bila dah mandi , tambah pulak letak bawah kipas @ sejuk, mmg akan ada buih / darah keluar (dari mana pakcik tu x ckp, dari mulut kot). tu sbb kalau boleh tutup je terus, sbb x nak org lapkan. also kalau dilap akan jadi makin byk. sbb tu la kot kalau boleh jenazah kena cepat2 diuruskan.

also, semut akan byk hurung (sp?) arwah, ("bila dah bersih baru semut dtg, kalau x mandi semut x dtg"). lagi satu dia sebut kucing pun akan nak lalu. petua x nak kasi kucing langkah, letak gunting atas mayat. nampak pakcik tu kumat-kamit masa nak letak gunting tu.

alamak aku pun lupa apa yg aku cuba sampaikan.

last weekend pun, one of my lect's friends meninggal sbb kanser rahim. baru mid-40s jugak. mcm 2 pupu aku tu, baru last year they detected the lumps. within 1 year dah boleh merebak sampai maut.

bersediakah aku menghadapi mati?

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP