bencinta

>> December 15, 2009

::We only got 86 400 seconds in a day
To turn it all around or throw it all away
We gotta tell ‘em that we love ‘em while we got the chance to say,
Gotta live like we’re dying::

if i were to live like i'm dying, i won't bother with the assignments. mcm leh pakai pun cert kat alam barzakh... hehe. so kris allen, shut up!

aku rasa aku 1st time dgr org ckp, "mmg bercinta betullah" bila buat sesuatu (in this case, assignment). maybe pernah kot dgr before this, tapi x rasa benda tu pelik. haha in a way betullah kot, dah 24/7 ngadap benda tu je, bercinta dgn kertas2 tu je la kan. is it one-sided tho? err susah mau jawab heheh.

tapi yg sebenar2nya, boleh je siap cepat, tapi nak siap cepat tu hanya boleh dicapai sehari sebelum due date. so sekarang mmg tahap bermalas2an lagi. cuma guilty conscience tu agak kuat bila time yg sepatutnya habiskan assignment tu ko buat kerja lain. but in the end, you still do the not-assignment stuff. membazir perasaan jek.

still searching for my element. tabley tahan laa tgk org lain enjoy sana-sini, aku lak nak kena buat assignment and study for the exam. ada ke buat time org cuti krismas, new year... gilo apo. nak gi jln2 kenduri kawin pun x senang. x senang as in hati x tenteram gi jln2 tapi kerja x siap.

haha tapi dlm pada nak mencapai objektif "to focus on my classes and my classes alone", sempat gak aku gi sunway lagoon (14-year wish okay), karaoke, warehouse sale, main frozen throne, avenue flo, etc. x senonoh...

mcm tak sabar nak habis exam, tapi tak nak exam lagi.

ok chiow.

Read more...

edisi marah diri sendiri

>> December 01, 2009

pagi tadi terlambat keluar rumah. tapi nasib baik dpt tpt duduk, so release tension dgn tido. sampai midvalley dah tersedar sbb akak sebelah nak keluar, so amik alih tpt duduk dia pulak. pastu mcm on off siket, sampai lepas kl sentral. bajet mcm sempat la nak kejar 815 (kena prepare mental dulu, sbb nak kena jln laju). sampai2 je terus aku ke pintu, terus keluar, naik escalator pun mcm naik tangga.

masuk2 lif, tgk jam aaa dah 815. merah le hari nih. tapi xpe, life must go on.

around 10, aku mcm teringat pasal assignments yg berlambak x buat lagi. pastu berazam nak try cari additional materials. eh? additional? meaning aku dah ada sth to start with la kan? tapi mana?

masa tu baru aku sedar, TERTINGGAL PAPERBAG YG ADA TELEKUNG N SOME NOTES KAT DLM TREN!!!!

aaaaa geramnya rasaaaa

cepat2 cite kat k syud, pastu k syud cuba menenangkan, ckp "ntah2 tertinggal dlm keta kot, mmg x bawak kot." i was like, "xde, mmg kita ingat ada pegang masa masuk komuterrrr." then cepat2 call ktmb, pastu call another number. tapi mmg mcm lost cause la, sbb encik yg jawab tu aku ckp je tertinggal barang kat komuter, dia terus "susah tu." ada la tanya tren kul berapa ("laa ni dah pukul 10 ni..."). come to think of it, itu je soalan yg dia tanya. oh and sapa nama. aku yg volunteer cite dlm paperbag kaler merah, dlm tu ada telekung n a few documents (dia x tanya pun penting ke x docs tu... cet). pastu mcm nak cepat hang up je, sbb xde tanya pun phone num aku. aku gak yg bgtau, "kalau ada apa2, boleh x call saya di xxxxxxxx".

aaa geramnya. how could that happen?? have it happened before? is there any chance that somewhere i left something else behind? and what are the chances of it happening again?

balasan kot, byk buat dosa nih. argh.

kalau jumpa balik mmg miracle betul.

ok chiow.

Read more...

the paradox of expectations

>> November 30, 2009

::Two paradoxes are better than one; they may even suggest a solution.::

there are times when i think that the world (okay, exaggeration, the entertainment industry) has become too predictable. or am i too genius for the world? err nak gi mana kalau mcm tu?

pernah masa form 2, masa tu kitorg tgh nak tgk some performance by the students. ada satu tu seingat aku ada org main piano, pastu the penyanyi in the middle of the song akan keluar dr backstage (i.e behind the curtain) and nyanyi. the piano was at the right side of the stage. ada kawan aku sorg dah tgk the rehearsal, so dia pun tanya aku, "ko agak2 budak yg nyanyi tu keluar dr mana? dr belah kiri ke dari kanan?" "kiri." "alaa mcm mana ko tau..."

you see, it involved some thinking and theorizing. i don't remember why, tapi mcm the norm at that time ialah bunyi akan dtg dari arah piano tu. so normally budak tu akan keluar dari belah kanan la. tapi disbbkan aku tau kawan aku xkan tanya tanpa sebab (i mean, kalau jawapan dia biasa2 je, xkan org nak tanya kan?), so i chose the unexpected thing, and said kiri. agak bangga jugak la tgk muka dia x puas hati sbb aku dpt jawab (pdhal 50-50 chances nak dpt betul hehe).

the thing is, if you always expect the unexpected, the unexpected becomes expected.

mcm movies / series / dramas / books jugak la. ppl always want to be different, always want to present the difference, always nak jadi lain dr yg lain, last2 org akan expect the so-called difference jugak. kdg2 bila start satu movie, bila aku rasa apsal mcm pernah tgk je movie dgn jln cerita mcm ni, aku akan pay extra attention to every little detail, so belum apa2 lagi dah boleh agak who killed who, who did what, etc.

perasan x hingat entry ni.. haha. kadang2 je kot.

penat la bila selalu tau the ending before the ending. it robs you of the entertaining factor. tapi cerita yg sgt straightfwd pun x best jugak. ataupun cite yg byk sgt throw baits here and there, tapi x contribute apa2 to the story (ada satu buku cite aku baca, asyik2 ckp watak utama tu kejap2 makan ubat, kejap2 picit kepala, kejap2 org risau tgk dia muka berkerut, tapi last2 xde kena mengena dgn apa2 pun dlm cerita itu). x pun, the makers nak sgt buat satu cite yg xde org boleh expect, in the end it doesn't make any sense at all. or are we supposed to enjoy the journey of getting to the end instead of the end result itself?

yup, we humans are insatiable indeed.

err x bagus pun selalu buat perkara2 lagha ni...

ok chiow.

Read more...

it's in your blood

>> November 23, 2009

::there will be blood.::

sapa kata actions/behaviors are not hereditary... since jenis darah pun hereditary, indirectly our behaviors pun hereditary jugak la kan, hehe. though i'm not all psyched to know that that's what i really am, it can be an excuse for whatever (wrongful) things you've done as well. boleh la lepas ni kalau kena saman, "saya mmg kena bawak laju encik! x caya cek darah saya."
credits to greenteachat / realcrazyman

ok chiow.

Read more...

have a heart

>> November 16, 2009

::A cat bitten once by a snake dreads even rope.::


ada satu kucing ni mmg tiap2 hari dtg rumah makan. mmg dah mcm rumah sendirilah rumah kitorg nih. pagi at least sekali, petang at least sekali. black persian lagi, badan mantap lak tu. kdg2 tu x kisah aa dia nak makan sekali kan, tapi masalahnya kucing hitam ni makan bykk. kdg2 kitorg saja je penuhkan bekas makan tu walaupun xde kucing yg nak makan, tapi nnt tgk2 kejap je dah licin. dah la mahal aduiii.

satu lagi masalah kucing ni, dia suka pancut merata. in layman's terms, dia nak tanda kawasan (sbb byk lagi kucing kami yg jantan). which is a problem la jugakkan, sbbnya IT IS NEVER HIS PLACE IN THE 1ST PLACE. satu lagi sbb rasanya dia belum dikasikan (aka dimandulkan). believe me, he hasn't.

penat laa balik2 tgk ada kesan di organ cabuk kami itu (ntah2 rosak sbb dia huwaa). lap hari ni, esok ada balik. pastu pagi tadi sebelum aku gi kerja dah nampak dah dia masuk mengadap makanan. tgk2 muka dia mcm dah kurang bulu dah, x sure sbb gaduh ke kurap. which is, again, gonna be a big problem as well, sbb kurap amat senang berjangkit. leceh nak diubati pulak tu (try to hold an active cat still for at least twice a day for at least 3 days... calar balar).

yg paling aku geram WOI TUAN KUCING HITAM NI, JAGALAH KUCING KO BAIK2. dah tua je biar melarat. kesian tau kalau time hujan tgk dia berteduh bawah keta kitorg, kalau yg time lebat gila sure lencun dia ni. nak je aku bawak dia ni gi kasi, kurang2 selamat organ kitorg (w/pun terbang la nnt rm70). time nak breed je jaga elok2 kan... siot tul la.

secara x langsung, aku geram jugak yg suka bela kucing, tapi biar kucing beranak pinak tapi x jaga. kalau dah tuan tu, buat cara tuan la. kalau ko xleh nak jaga kucing, jgn bela langsung. pastu boleh nak kata kejam kalau mandulkan kucing. mulia lagi la eh kalau biar anak2 kucing yg ko x nak tu cari makanan sendiri kat tepi jalan, makan benda tah hapa2, pastu end up mati kena lenyek.

ok chiow.

Read more...

antidotal anecdote

>> November 09, 2009

::We are masters of the unsaid words, but slaves of those we let slip out. ::

i'm pretty sure what i'm going to tell is not as funny as i think it is, but i just wanna get this out of the system. sbb aku takut org ingat aku saiko tiba2 gelak sorg2, be it dlm bilik air, tgh basuh pinggan, or dlm komuter.

my coursemates and i were taking our lunch at a cafe. one of them (whom i should call Mr.J or Hj.J) have met my dad earlier during makan2 time raya, so he knew about the heart attack, the scheduled angio, etc. and he also have undergone angioplasty. so normallah kan aku nak tau apa akan terjadi pd bapak aku seterusnya. therein goes the conversation:

Aku: MrJ dulu ok je kan lepas buat angiogram kan?
Mr.J: ha'ah.. saya boleh buat angioplasty. oo ayah mcm mana?
A: ayah saya xleh buat angioplasty tu...
J: oo ye ke. block dah serious sgt eh?
A: ha'ah... ada tiga salur yg serious.
K Syud: (ckp sth tapi aku lupa apa) <--- nak tunjuk yg k syud pun ada masa ni
A: ada satu tu, yg belah kiri, block sampai 100plus...
S: (dah gelak terkekek2 dah ni)
A: eh 100plus pulak. 100percent.
S: (sambung gelak)

sudahnya aku dgn k syud gelak x ingat (sambil makan pulak tu). aaa bengong boleh pulak tersasul time2 topik serius. yg aku xleh stop gelak sbb HjJ tu muka dia rilek je makan masa aku salah sebut n masa kitorg gelak2 tu. mcm xde apa2 je. either he's oblivious to the word slip (which i highly doubt, sbb kitorg bukannya ketawa sembunyi sopan ke), or he's one hell of an actor. and of course, susah jugak la nak sambung perbualan tu, sbb aku nak ckp je tergelak, dgr k syud gelak pun nak tergelak, tgk muka HjJ pun nak tergelak.

ada org kata org2 yg mempunyai pekerjaan mcm aku je yg akan anggap salah eja, salah tulis ni kelakar. ye lah kan, we're afterall paid to read those documents, to detect any typo errors.. so it's like 2nd nature to us. x caya tanya org lain. kitorg boleh jadikan benda yg org tersasul or salah tulis tu isu yg tahan berhari2.

.... or not. maybe it's just me. even my nickname is originated from a tersasul-ed word.

heh, mungkin org lain x nampak apa yg lawaknya. xpelah, yg penting aku mungkin xkan senyum sorg2 lepas ni.

ok chiow.

Read more...

formerly known as Prince

>> November 02, 2009

::Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time, and I can tell you: they are wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am or why I say this. Sit down and I will tell you a tale like none you have ever heard.::

uu yeaaaaahhhh


masa mula2 tgk still ni dlm paper , ingatkan animated movie. lagi2 pulak keluaran disney kan. rupa2nya live action wahlauwei jake gyllenhaal jadik prince! somehow i prefer see an animated version rather than the live action. sbb prince dlm PoP games tu sgt agile okay. mcm impossible org betul boleh buat. mcm hitman tu, bosan gila boleh tertido halfway. even aku tgk adik aku main game hitman pun boleh a couple of stages tau. ah well, with cgi, anything can happen. disney lagi.
dlm poster ni gyllenhaal is very prince-like. i'm not sure what kind of words should i use to describe him, hehe. the word 'brooding' came to mind, tapi mcm x kena je. err dark?

tapi bila tgk gambar ni, ish mcm x kena lak. he looks more like a disheveled dark-haired caucasian male than a persian prince with time-bending powers. dgn mata bulat lagi.


the prince in the game. bila tgk prince ni, sorg je yg aku leh bayangkan:

john abraham yg macho. enough said. (matila kena block pc aku ni nanti, dikatanya melayan fantasi... nak buat mcm mana, gambar lain sume rambut pendek / x keluar kat pc )

ish kalau la aku free time2 mcm ni, akanku main balik all 3 PoPs. heh pastu bila free x pandang pun xbox tu. excuses excuses.

ok chiow.

Read more...

PnC

>> October 30, 2009

::9 to 5 I got to keep that fat stack coming
No matter how big the shark is, the right keep running
Washing cars ain't no place to be a superstar man
That's why I work, and work::
technically, washing machine cleans the clothes "... by way of pounding and rubbing the items of the laundry with each other." doesn't seem all too clean now, eh?

aku rasa dah 1/2 jam cuba membezakan "outer peripheral part of a door", "outer peripheral edge of the inner side of a door" dan "outer peripheral edge of an outer side of a door". not to mention why sometimes "a" is used instead of "the", and vice versa.

in the end all i could see is peripheral.

cis tiba2 teringat ada satu scene in a movie / drama where a black guy (i'm just trying to paint a clearer picture of the scene, okay.. i'm not that much of a racist) is emphasizing to another guy about looking at girls with peripheral eyes. the black guy keeps on saying "Peripheral! peripheral!" sambil buat gaya mcm gaylord focker's FIL intimidate focker ("i'm watching you" punya gaya). aiseh movie mana lak nih.

and i still can't help wondering why the hell am i stuck with this kind of.... thing. totally not my thing. aku akan buktikan, aku boleh berjaya!

ok chiow.

Read more...

151st state

>> October 21, 2009

::You can hide behind your stories, but don't take me for a fool!::

aku rasa aku dah tulis lebih dari itu... tulah, one blog for every new stage of life. apsal x maintain satu je. some sort of escapism? heheh.

i termimpi aku iye2 ckp dgn kawan aku yg aku boleh carikan keta kancil dgn sgt murah (kancil ex850.. ada eh?). kawan aku pun semangat la dgr, last2 mintak no tepon yg berkenaan. masa tu aku dah gelabah, so aku main bantai je sebut nombor tepon sapetah @ reka2 no tepon. sekali nombor tu lebih kurang dgn no. tepon kawan aku itu. pastu kawan aku pun dah x percaya kat aku dah (not before aku cuba clarify kenapa dua2 nombor tu lebih kurang, tapi of course she didn't buy it). termangu2 aku sendiri bila bangun dr tido.

if dreams were my real thoughts, it saddens me that the best thing my mind could muster is kancil. aku x pulak rasa ada sapa2 yg aku kenal sekarang ni tgh nak beli apa jua jenis kereta. what metaphor does it represent?

people lie. sometimes they do it to escape themselves, some because they don't want anybody to get hurt by the truth. yes i get that. but to keep on building lies upon lies? do they still do it out of compassion, or just because they know the other party would be stupid enough to believe all those lies?

what of the other side of the lie... kalau kita yg selalu dibohongi (ace.. mcm dlm novel lak haha), larat ke nak layan lagi org2 mcm ni. and which is worse: to give the liar the benefit of the doubt knowing the chance of him/her lying, or to doubt every little things he/she said even with all the supporting evidence.

sometimes i'd rather not dream at all...dreaming and hoping and wishing can be exhausting. especially when deep down you know all you have to do is take action.

uh-oh, gambar suda tidak keluar...

ok chiow.

Read more...

atas talian (samb.)

>> October 15, 2009

me: ko punya alasan lain tadi kan

haha
XYZ: hahaha.. alasan aku? tak ingat dah
heheh
tp seronok gak especially tgk single photo camwhore...
heheh
me: haha gelakkan ramai2
kdg2 yg dah tua, dah beranak pinak pun nak camwhore lagi mcm anak dara
XYZ: tu la.. geli aku tgk
nak amek gambar proper2 la sket..
setakat amek muka jer.. pastu tambah lak dgn ayat2 yang orang tak nak tau ko buat apa masa ko amek gmbar tu.. heheh.. lagi hampeh
me: hahaha
kdg2 gambar kat spot yg sama, tapi angle lain2, mimik muka lain2, tapi sume letak kat satu album
XYZ: contoh... amek gambar muka tgk pose dpan webcam... pastu tulis.... (last day kat ofis.. )... ape kena mengena??
me: hahaha
bongok aa ko
pouty lips
x pun buat mcm "shhhh" tu
XYZ: haha.. pastu amek gambar masa driving
amek gmbar bersama driver kat sebelah...
sian driver.. tngh penat2 drive disuruh pose...

me: "otw to pavilion, nak beli new shoes"
XYZ: takpun macam website TTTT...
beli baju susun2 letak price tags.. pastu citer.. owh murah nyer harga baju2 nih
bongok gile
me: haha
TTTT tu sapa
XYZ: ko buka blog dia...
TTTT@yadayada.com
spesis mcm $$$$
XYZ: pastu orang yg terlalu obsess dengan anak macam anak dia je paling comel
me: haha tu mcm ramai je
overexpose anak sendiri
kesian kat budak tu
haha
XYZ: kalau orang nak dengki or nak kidnap budak tu, senang je.. muka memang dah kenal
me: hehe
kdg2 dah lari dr tujuan asal berblogging
more like nak dpt pujian dr org yg tgk je
pendapat kita aa
XYZ: hehe.. kadang2 ntah hape2 org merapu dlm blog.. layankan aje laa ... kalo dah takde bahan lain nak dibaca
me: hehe takut terpengaruh je

just coffee talk. like we're gonna do sth about it heheh. tapi kdg2 terasa mcm bongok la jugak, tertawa kecil depan monitor. lagi teruk kalau nak gelak besar, tapi terpaksa 'dikecilkan' atas sbb2 tertentu. sakit laaa. gelak pun susah heheh.

why does everything seems to have the same deadline? atau aku je yg suka bertangguh? argh fenin.

ok chiow.

Read more...

atas talian

>> October 14, 2009

::It is often easier to become outraged by injustice half a world away than by oppression and discrimination half a block from home.::

energy can never be created nor destroyed. it was simply transferred from one form to another. apparently, bandwidth is one form of energy as well. you transfer all the bandwidth used in the 'unproductive' section to the 'productive' section. so much so in the undesired section only a flicker of it left, since energy can never be destroyed. a flicker so tiny it's not enough to be of any use. yet, we hunger for the unattainable. a classic case of "you asked for it", i presume?

anyway, entertainment comes in all forms. check this out (certain items have to be deleted due to privacy heheh):

XYZ: kena carik businessman la
flexible hours
me: mcm ####
XYZ: leh jalan2
me: janji kayo
XYZ: yuckss.. i hate her
muka plastik gila
me: kan
tapi ssekarang mcm ok lagi
masa zaman botox belum difatwakan haram, ya Allah muka dia
mcm kena sengat lebah
XYZ: macam muka @@@@
me: yess
XYZ: hahaha.. geli tengok aritu masa raya
me: muka keras
XYZ: muka takde feel
heheh.. agaknye ko maki2 dia pun muka dia maintain mcm tu
me: tu la
marah ke, nak meneran ke, nak nangis ke, mcm tu jugak

XYZ: lagi muka ****.. hahaha..
rahsia kecantikan dia pernah tak baca
me: omg
air wuduk
XYZ: insaf aku mendengarnye kalo air wuduk boleh buat bibir terjuih mcm tuh
me: dia ingat org percaya ke
mengong
XYZ: hmm.. bagi aku kalau betul dia memang berwuduk tu tak kesah la kan.. tapi agak2 la muka plastik macam tuh... iye ker wuduk.. abis tu apesal muka imam2, ulama2 bila dah tua nampak gak urat segala
me: hahaha kan
tutup kedai aa sume plastic surgeon kalau pakai air wuduk dpt bibir mcm tu
XYZ: hehe.. wallahualam.. :P
tapi tu aa.. agak2 laaa.
eh dengar citer pengasas XXXX tu skrg pakai purdah ek
me: ha ye ke
x tau, lama x nampak dia dlm iklan dia
bagus la mcm tu
XYZ: itu la
&&&& pun botox eh
me: katanya tempe
haha
XYZ: mcm siots
hahah
aku pun mkn tempe.. berlobang gak muke
me: hehe
di cucuk vit C kot
flawless semcm
tapi x tegang mcm ****

(cont.)

Read more...

truth never lies

>> October 13, 2009

::There is this paradox in pride - it makes some men ridiculous, but prevents others from becoming so.::

abang aku cite, ada satu pagi ni dia gi isi minyak kat seksyen 7. dia nak isi rm30, so dia bg rm50 (fresh fr the atm), cashier pulang rm20. dia pun gi la isi minyak. sedang2 isi tu, tiba2 cashier tu dtg balik kat abang aku. dialog (yg aku reka based on my bro's quotes and fahaman aku sendiri, just to make this story more interesting):

C: bang, ada masalah siket la bang.
A: uik masalah?
C: ni duit palsu ni bang (sambil tunjuk duit rm50 yg agak lama dan sedikit koyak)
A: eh, bukan saya yg bagi ni. saya bg duit baru tadi.
C: xpe bang, abg jgn risau. benda ni mmg biasa berlaku bang.
A: masalahnya bukan duit saya ni.
C: saya dah biasa dah hadapi perkara2 mcm ni. apa kata abang bayar dulu, pastu abang report kat polis.
A: habis kalau saya bayar lagi rm50, saya dpt apa?
C: relax bang. benda ni mmg dah biasa dah ni. saya faham.
A: ye la, tapi bukan duit saya tu. saya bg duit baru tadi ha, baru keluar dr bank. mana ada duit buruk mcm tu.
C: kalau abang x caya, saya boleh tunjuk kat abang CCTV kitorg.
A: okay fine. jom kita tgk CCTV.

by that time mamat tu dah mula gelabah. dia ingat org malas nak tgk cctv ke. bongok.

C: leceh siket bang, kena tunggu supervisor saya, nak kena mintak permission tgk cctv.
A: saya x kisah, nak sgt tgk, jom la tgk.

last2 dia bawak abang aku masuk bilik cctv diorg. SV dia pun ada kat bilik tu. cashier tu explain la the situation. abang aku cite kat cctv tu pun tunjuk la abang aku gi kat tingkap cashier bayar. mmg nampak aa abang aku bg duit, dia pulang baki. lepas tu nampak cashier tu masukkan duit yg abang aku bg ke dlm satu kotak ni (cash box kot, yg jenis once dah masuk xleh bukak balik). alih2 dia amik satu rm50 dr keyboard dia, dia terus keluar tinggalkan tpt tu. time ni SV dia pun dah bising, mana boleh left the place unattended. pastu abang aku pun bising2 aa ckp dia tuduh sembarangan. terdgr gak SV tu ckp kat mamat tu, "mcm mana ni, dah masuk 3 kali nih". pening aku. dah 2x buat hal sebelum ni pun still boleh kerja kat situ lagi?

anyway cashier tu mintak maaf kat abang aku, ckp dia tersalah la (pdhal mmg niat nak menipu tu), sorry nyusahkan laa. SV tu tanya abang aku, nak buat report polis ke. boleh lak abg aku lembut hati agaknya lepas cashier tu mintak maaf, dia kata x payah. err tapi kalau aku pun aku malas nak buat report kot. habis masa je. takat report kat boss stesen tu je la kot. plg kurang pun burukkan kat blog hahahaha.

moral of the story: berhati2. and know your rights.

ok chiow.

Read more...

lucky strike... NOT!

>> October 08, 2009

::bidooh mu ni. kawe ayoh tu, si XXX tu. hari2 habih 5 kotak. xdok ghapo pung.::

humans are too complacent when it comes to fate. where fate is concerned, suddenly it doesn't matter if you neglect your (and everyone else's) welfare, health; if you're destined to live long, you'll live long.

masa bapak aku masuk hospital haritu, sume mak2 pun pakat bgtau anak2 diorg, nilah padahnya kalau hisap rokok. sume org pun "yela, yela." abang aku pun bila balik rumah mentua dia, dia pun cite la pasal bapak aku kat bapak mentuanya. secara x langsung, dia nasihatkan la jugak bapak mentuanya itu. hence the above reply.

not that i blame him, though. kalau tgk abang aku pun, kdg2 aku x percaya gak yg dia ni ada unsur2 health conscious. ni pun satu sifat manusia la ni. tgk nasihat tu dtg drpd siapa. err i do that too sometimes. kalau aku rasa org yg bg nasihat tu pun x berapa betul, aku pun was2 nak ikut nasihat dia. sepatutnya kita ikut je la nasihat tu kan, regardless who gave it. as if kita sume ni maksum.

along the same lines, recently ada kawan2 aku berasa musykil dgn kerja kami. what if the invention's related to liquor, gambling, etc.? if we cleared the application, have we committed a sin? aaa ntah la, sbb aku personally x pernah dpt benda2 mcm ni, so i don't really have a firm stand on it. mungkin bila aku dpt, i'll revise my opinion hehe.

tapi bg aku, what we're doing is approving the technology behind the invention, not the invention per se. it's really up to the inventor / applicant to decide what to do with it. err kira x bert/jawab la kan? like one of my friends said, kalau invention tu sgt berfaedah kpd manusia, tapi org salahgunakan utk benda2 haram, bukan kita yg bert/jawab nak hentikan. another man's invention may be another man's weapon, who knows?

tulah, ini hanya pendapat aku. ada org ckp better tanya ustaz. err nak tanya pd yg x paham apa kami buat pun susah gak (what i wrote is not even a gist of how an invention is granted) (and err not i'm undermining ustaz's credibility). dibuatnya terkeluar statement yg not to our favor, mau collapse dept aku ni.

pernah dgr org ckp kalau kerja x berkat, hidup mesti susah hati je. erk aku rasa aku kdg2 susah hati gak, adakah kerana ini?

have faith, ppl. and put some effort too.

ok chiow.

Read more...

bl4rdy h3ll

>> October 07, 2009

::The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness.::

sengal... aku punya la tunggu supernatural latest season kat axn semlm (latest by msian entertainment standard), tiba2 part tunjuk previously, ada lilith la, ruby la, dean masuk neraka la. i was like, bukan previous finale diorg terbukak satu gate yg bebaskan devils/demons ke? who the heck are lilith and ruby? and why is dean dead? so bila habis tgk premiere pun aku masih terpinga2.

today fr wiki i learnt: rupa2nya aku termiss 1 whole freakin' season! hampeh badigol so'od betul. mcm mana boleh termiss ni? walaupun 16 eps je, still... i have no idea apa hala tuju diorg sekarang ni. ke mmg x tunjuk kat msia? alaaa terkilan lak rasa. cis3.

okay exaggeration.

anyhoo... that castiel guy is really up on my list, bawah siket dari dean hehe (sbb castiel nampak mcm pendek n bongkok haha). of course sam aku campak nun jauh kat tapak kaki. rimas aa tgk laki rambut pjg nih. tv je la sumber hiburan aku, sejak bertukar kpd wireless broadband (yg sgt x torrent-friendly).

ok chiow.

Read more...

doppelgänger

>> October 02, 2009

::To be idle requires a strong sense of personal identity.::

my favorite pastime: googling names. usually done when i've run out of things that can be done online. and that time has come. baru semangat nak upload gambar raya... ceh.

i took pride in my name, a rather unique name i might add, hehe. ye la, all this while mmg xde jumpa org lain yg guna nama tu anywhere in the virtual world (well, as far as google is concerned la. kalau guna meta search, mungkin ada org quote namaku dlm research paper diorg ke cewah). mcm abang aku, satu batch kat sekolah dia dah ada nama sama, sungguh la x unik. adik aku rafiq pun ada org nama sama kat egypt, siddiq ada kat pakistan, pikah kat msia je dah berapa. we're talking about nama penuh here, kalau salah satu nama tu mmg le ramai.

until now.

behold, the other 'me':


aku rasa ni mmg gambar baru ni, uploaded aug 09. ada jugak rupa2nya. tapi, mungkinkah yg bg nama kat adik ni terjumpa nama aku online, pastu tertaksub, lalu guna nama itu? almaklumla, i've been quite an active blogger since 2001/02. perasan... haha.

pastu ada lagi... another me posted a recipe of lamb kebab somewhere. boleh gak tu terpikir, ntah2 mmg aku sendiri yg letak recipe tu heheh. tapi agak impossible la, sbb xkan aku nak letak recipe utk benda yg aku x pernah buat. i'm not even sure if i've ever eaten lamb before. ni pun newcomer ni, sebelum ni x pernah jumpa pun. or mungkin ada, tapi page belakang2. xde masa nak browse sampai page 10-11, sampai page 6 je cukup hehe.

tapi byk gak eh website yg display name and more to non-loggers (okay i made this word up. i think. nak panggil apa utk yg x log in?). ada linkedin la (yg aku sign in pastu x pernah tgk balik). ada satu website ni pun boleh tunjuk website org tu, apa latest comments / new from the site, a la digg.com. lupa la nama.

so much for laying low. heh.

ada org kata kat dunia ni ada 7 org yg sama rupa dgn kita. (aa teringat dulu su iya2 ckp jumpa aku kat berjaya times square, pdhal masa tu aku x pernah jejak kaki pun kat sana). nasib baik muka kitorg adik-beradik x sama, kalau x dah jadi 11x5 = 55 org. daym. ke tinggal lagi 3 je kat luar sana kalau muka adik-beradik sama? ah confuse i.

ok chiow.

Read more...

when we're gone

>> October 01, 2009

::Nature does nothing uselessly.::

i don't mind ppl don't know where msia is; i'm just content with being relatively safe from the nature's wrath.

makcik aku yg kerja kat bank negara semlm sakit kaki, sbb kena turun 9 tingkat because they felt the tremors. dekat je bank negara, x rasa pun? err not that i wanted to. (update: kejadian pukul 6 lebih, masa tu aku tgh tunggu komuter kot hehe)

semlm ada 2pupu aku (mak arwah n mak aku sepupu) meninggal sbb breast cancer. she's only 43-44. by the time we arrived jenazah dah dimandi n dikapankan. at one time driver van jenazah masuk rumah. dia ckp jgn tutup muka arwah dgn kain tudung (sedara aku buat mcm tu sbb nak bg senang org nak tgk muka arwah), instead siap2 tutup dgn kain kapan, cuma jgn ikat so kalau nak tgk kena selak2 kain kapan tu. pakcik tu ckp lagi, bila dah mandi , tambah pulak letak bawah kipas @ sejuk, mmg akan ada buih / darah keluar (dari mana pakcik tu x ckp, dari mulut kot). tu sbb kalau boleh tutup je terus, sbb x nak org lapkan. also kalau dilap akan jadi makin byk. sbb tu la kot kalau boleh jenazah kena cepat2 diuruskan.

also, semut akan byk hurung (sp?) arwah, ("bila dah bersih baru semut dtg, kalau x mandi semut x dtg"). lagi satu dia sebut kucing pun akan nak lalu. petua x nak kasi kucing langkah, letak gunting atas mayat. nampak pakcik tu kumat-kamit masa nak letak gunting tu.

alamak aku pun lupa apa yg aku cuba sampaikan.

last weekend pun, one of my lect's friends meninggal sbb kanser rahim. baru mid-40s jugak. mcm 2 pupu aku tu, baru last year they detected the lumps. within 1 year dah boleh merebak sampai maut.

bersediakah aku menghadapi mati?

Read more...

ot-aku

>> September 28, 2009

::There are two tragedies in life. One is not to get your heart's desire. The other is to get it.::

this time around? mmg lain dari yg lain.

this year, no family pic (sbb by the time kitorg nak amik gambar, anak buah aku nazreen dah meragam nak tido... ceh, sapa suh bangun awal2 pagi. ceh kat kitorg jugak aa, penat2 set tripod, last2 x guna pun..). not even a decent extended family pic (x ingat kenapa). byk gambar2 ngarut je.

also, bapak aku masuk hospital! pagi 2nd day raya, bapak aku ngadu sesak nafas (don't ask me how it happened, aku mmg tgh tido lagi time tu erk), mula2 gi klinik doc ckp gastrik. we were like, gastrik time raya? bapaku? no no no... due to lack of proper equipment to confirm anything, they referred him to hospital serdang. so mak n abang aku pun bawak bapaku ke serdang. mmg satu pagi tu aku duk rumah je, tunggu calls fr mak aku (yg sgt kerap okay, nasib baik cordless heheh). last2 baru tau, kena heart attack.

so until last friday, mmg ulang-alik ke hospital je kami. nak beraya pun x berapa beraya sgt, org nak beraya pun segan sume. tapi alhamdulillah la so far ok, he's scheduled to undergo angiogram in 1-mth time. blessings in disguise actually, sbb dah mula nak kurangkan bilangan rokok. better late than never i'd say. kdg2 lawak lak dgr mak aku bebel kalau nampak bapak aku capai rokok ke, minum alicafe / powerroot lebih ke. selalu x kisah pun haha.

but despite all that, ok la raya kali ni. makan as usual sedap, as expected of my makciks yg terer masak belaka. ada bbq lagi. tapi seriously x rasa mcm balik kg ke apa, sbb kampung pun dah kat senawang dah, itu pun 1st raya je. lepas2 tu sume round kl, since byk cousins aku duk kl/bangi sekarang. mcm berkunjung ke rumah jiran je haha. ok la kan, daripada beraya sorg2.

also, this raya membuatkan aku lebih appreciate raya. sbbnya ada cousin aku yg 1st time raya dgn mertua, dia cite aa sedih gila kat kg laki dia time raya xde sambal kacang pun. 1st time aku dgr org time raya the special dish is ketupat palas dgn kari, n bihun sup. sampai nangis2 ajak laki dia balik kulai. hahaha kesian gak aku dgr. pastu mak aku pun bukak cerita, pernah dulu2 dia beraya kat perlis, makan ketupat dgn sambal ikan bilis (ke serunding je? either one la). and that was the 1st and last time diorg beraya kat sana (partly because arwah wan dgn maktuk aku ada je kat kulai, n yg kat perlis sedara / adik beradik bapak aku je). obviously i've taken things for granted, sejak kecik aku ingatkan kat mana2 pun mesti serve lemang, rendang, serunding, lodeh, etc. pastu tgk kat tv, ada sapetah ckp tido bergelimpangan kat ruang tamu tu tido gaya org johor. again, aku ingatkan itu perkara biasa di mana2. johor rocks!

note to self: time raya, makan la puas2. tapi jgn sampai berlebih2. family history dah ada dah tu heheh.

ok chiow.

p/s: too many 'aku's

Read more...

finally kicking in

>> September 16, 2009

::hari raya menjelma kurasa sungguh gembira
khabarkan pada semua jangan lupa duit raya::


apsal rasa mengantuk semcm je hari ni?

hujankah?
makan bykkah?
terbangun awal dari biasakah?

then i remember sleeping in a tad too late last night, busy menggentel kuih choc chip.

mcm sedikit ganjil, membuat kuih raya sambil tgk CSI:NY, about holocaust no less.

sambung lagi mlm nih, lagi 1 adunan = close to 200 biji.

mungkin sambil tgk CSI:Miami.

whatever happened to Lost? nampak splash page, tapi bila tune in xde lak.

statistik x cukup lagi, tapi meja mcm memanggil2.

baju raya hampir siap. nak kena shopping cari tudung lak.

Eid Mubarak.

ok chiow.

Read more...

dexterity: +1 XP; vitality: -1 XP

>> September 15, 2009

::Sometimes people are layered like that. There's something totally different underneath than what's on the surface. But sometimes, there's a third, even deeper level, and that one is the same as the top surface one. Like with pie.::

had a group iftar with my uni friends last friday. got new additions, i.e. yg baru grad last year. so ok la kan, ada la org baru nak cite pasal kerja aku. kalau x, balik2, "kerja tpt sama lagi ke?" "ha'ah" "...". heheh nak buat mcm mana, aku bukannya involve dgn kerja yg deal with mega projects every now and then. what i'm doing today is what i'll be doing everyday from hereon. and i don't do nothing else after work. well, there's xbox, but bukan sume org nak dgr cite pasal tu. oh, and classes *yawn*

tapi mmg syok aa dgr updates sume org. ada org nak kawin (jamil, kawin je, xyah fikir pasal nak kena keluar2 dah hehe), ada yg nak bersalin (yani, doa2 dpt bersama hubby lepas bersalin ye), ada yg lain2 lagi lah. kdg2 rasa bangga lak ber-associate dgn org2 yg accomplished mcm diorg ni.

of course, x ketinggalan cite pasal bangi. ramai duh budak bangi (termasuk jugak yg bukan asal bangi tapi dah settle kat bangi). kalau sume kerja dekat2, confirm aku join carpool diorg. jimat belanja. tapi dlm ramai2 tu, aku sorg je yg still naik komuter gi kerja. x sume org boleh tahan naik komuter rupanya. as per jamil: aku naik 2-3 hari je, pastu x tahan dah. sheila: haritu aku naik lagi, tapi dah x sbb takut h1n1. err i know it's not sth worthy to be proud of, but 3+ yrs of commuting by komuter? heheh. and we all agree kalau ada bas dr bangi ke kl, confirm sume akan naik tu (faiezy: buses are underrated (or was it lrts are overrated?)).

food-wise, mmg x byk makan pun, sbb busy borak je. x sempat gak nak rasa sume (ada nasi dagang, mi rebus, mi kari, laksa, nasi putih, sate, nasi ayam). dah la kena halau dgn terhormat jugak. tapi mmg lama la kitorg duk situ, sampai 9:30 ada kot. itu pun depan bilik makan tu borak2 lagi sampai 10 lebih. so, ok la..

last sunday, dpt peluang buka kat hotel lagi. yg ni mmg food choices x sebyk kat marriott, tapi fuh mmg kenyang aa makan. aku lagi suka ni sbb ada sushi dgn western food jugak (ye la, bukan dpt makan selalu hehe). tapi dah habis rasa sume pun, baru 8pm. maybe it's true that who you're with matters. kalau dgn family, malu nak borak byk2, tu makan je kerja tu haha. dgn choc fondue lagi best2.

mmg terbukti la kitorg sume makan byk, sbb masa naik lif nak gi tpt makan tu, xde masalah apa2, tapi bila nak balik, overload (in defence, mmg lif tu kecik okay)! dammit nasib xde org lain kat situ. pelik gak, xkan kitorg berlima lebih 550kg (max weight allowed). tipuuuuu cis menjatuhkan morale org je.

somehow aku rasa aku puasa ke x puasa ke, sama je. err of course spirituality tu ada berubah siket, mintak2 lah.

ok chiow.

Read more...

the unavoidable dilemma

>> September 09, 2009

::Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. [4:86]::

argh it's happening again this year!

kepada siapa aku nak bg kad2 raya opisku ini?

adakah ia akan menjadi koleksi arkib dlm laci almari tv rumahku? seperti tahun(-tahun) sebelumnya?

apsal laa aku xde adik yg belajar di perantauan...

erk wait, i do have one. not exactly oversea, but over the sea pun bolehla kan heheh.

4 to go.

agak2 boleh x mintak tukar, kad raya dgn bonus / pay raise? patutnya HR bg MMS free satu, so boleh fwd kat sume contacts, plus benefit of sending them FOC. itu baru best.

ok chiow.

Read more...

unnecessary roughness

>> September 08, 2009

::It is amazing what you can accomplish if you do not care who gets the credit.::

i just spent hours modifying, tweaking, butchering this site (or rather, the original code, credit to the creator(s)), but in the end it looks just like any other.

ceh.

that's what you get for depriving me of my 'pleasures'... you suckas.

ok chiow.

Read more...

things you think are passable, but in actuality they're not.

>> September 04, 2009

i - punching holes at illogical spots

: can't understand why someone in their right mind would punch a hole close to the center line of a page, when the cover file itself is pre-punched at the top left part. membazir tali hijau ok, to have to go all the way to the center, then back again to that left part. and it makes it harder to flip the pages, plus x byk paper boleh compile sekali. argh why oo why

ii - using staples that barely hold the pages together
: again, man made the staples in different sizes for a reason. xkan la guna dawai kokot yg before dibengkokkan, has the same width as all the papers intended to be stapled? aiyoh guna otak la. what's the point of stapling, if at the end of the day the papers will fall out of place? ask your boss to buy one of those humongous stapler la cheapskate

iii - thinking the only thing matters is you know how to type, be it in word processor or spreadsheet
: think again. kalau setakat for your own pleasure, that is passable, but when you're working for someone, and when that someone wants everything to be superfast, merely knows what's next to the "T" is not enough. let alone if you're always in charge of making letters, memos, notices, etc. it's freakin' annoying bila tgk org lepas taip dlm satu column (in the case of MS excel), he/she clicks on other some random box, and then move to the next intended column, instead of just press "ENTER". imagine having to sit by and see time (and money) flies away, almost literally. rasa mcm nak tolak org tu ke tepi, biar aku ctrl the keyboard. you have no idea how much easier your life would be if you know the tricks. and ctrl+S, ctrl+C, ctrl+V, ctrl+whatnot? saves body energy i tell you.

iv - not drying your hands after the toilet business in public places
: x basuh tangan mmg definitely a no-no, tapi x lap tangan pun satu hal jugak. agak geli ok bila tgk door handles ada titisan2 air yg kita x tau dtg dari paip ka, dari toilet bowl ka. dah la A(H1N1) tgh berleluasa sekarang ni. worse come to worst, when there's no means to dry off your hands, don't ever ever touch the door with your wet/damp hands. buat mcm doktor nak masuk OR, guna bahu hehe. or as a last resort, wipe your hands on your pants, skirts, kains, etc. just not on the butt please.

ok chiow.

Read more...

funny side up

>> September 01, 2009

::To laugh at a man of sense is the privilege of fools.::


hulloh.

sometimes laughter can be a poison...
but for me it's still THE medicine. heheh.

ada this one time lecturer aku tgh mengajar, sambil duduk depan pc kat depan (yea i know bm is confusing). she was sitting on this never-seen-before red chair, similar to the red chairs found in my office, or probably other offices as well. she was obviously not comfortable sitting there, coz she fidgeted a lot, trying to figure out how to lower / higher (ye ke?) the chair to her liking. mmg aku dgn kawan aku mcm tersenyum2 gak aa tgk, tapi kitorg x pikir apa pun.

tgh syok lecturer aku berckp, tiba2 kerusi tu terturun dgn sendiri. not like mendadak zupp laju, tapi obvious la turun dgn byknya jugak. and all the while, she was still talking. hahaha time ni aku dah hampir2 nak tergelak, tapi leh tahan lagi. control2, we're in class.. focus2. tiba2 terdgr ada kawan sebelah aku tergelak (sumpah aku rasa dua2 kawan belah kiri (oop sapa terasa haha) dan kananku ada gelak siket). dammit bila dah terdgr ada org gelak, aku terus xleh control. well, still cuba control gelak, tapi failed miserably la, sbb aku gelak yg tutup mulut tu (aa sungguh buruk sekali). last2 kawan2 aku pun gelak sekali, tapi sume gelak tertahan2 la.

it would've been a quiet, isolated incident altogether, if not for my lecturer said, "i hate this chair." wahahaha aku mmg gelak gila laa time tu. lawak siot. esoknya kitorg still boleh gelakkan pasal tu lagi, sbb kawan aku sound, "ko ni gelak x agak2. kesian tau prof." "ko pun gelak jugak." "sbb ko gelak." etc etc.

looking back (yes i linger on the funny things in my life hehe), aku x tau apa yg sebenarnya menggelikan hati. adakah

i) perbuatan lecturer aku bersusah payah atas kerusi itu (ini dipengaruhi oleh seseorang itu juga ye, kalau beauty queens buat ni mesti nampak graceful haha)

ii) the perception that others noticed it, but they pretended they didn't? (yg mungkin sume org pun rasa kelakar, tapi the fact yg sume tahan gelak made it funnier --- farfetched, i know but a theory nonetheless)

iii) it's just me, who tend to see the funny side of things *most* of the time?

iv) the prospect of it being funny in future retellings?

v) all of the above?

apa pun, aku rasa aku suka gelakkan org. but really, there's no ill-intention there. aku jarang gelak yg dibuat2 (kalau aku gelak dlm ym/gtalk pun, aku akan tergelak siket in real life hehe). it's just that certain elements, when put together, deserve a laugh. aku pernah baca kat manetah, ada sorg bg soalan, "kenapa kita gelakkan org yg terjatuh?" hehe aku x ingat la jawapannya (sth along the lines of 'apa pun, x baik gelakkan orang'), but the point is, it's a legit question. sama mcm "kenapa bila kita bersin kita tutup mata?" kind of questions.

selalunya time kena lecture (as in by the seniors) dulu2, akan ada senior yg akan salah ckp ke, or ckp benda merepek, or mmg saja buat lawak. mmg rasa mcm nak mati aa tahan gelak time2 mcm ni, sbb takut kena jerkah balik (apa gelak2??!?). maybe they figured out a sadistic way of making our lives miserable. sakit perut tahan gelak adalah lagi menyakitkan dari sakit senggugut. lagi2 bila ramai yg mengalami simtom yg serupa.

lagipun, bukan senang nak gelakkan org yg kita jarang gelakkan. haha priceless.

let's just hope it's not gonna kill me, figuratively and literally.

ok chiow.

Read more...

argh make it stop

>> August 26, 2009

i need a smack in the head.


i can't stop bloghopping. lucky i know nothing of twitter, or i would be bloghopping AND twitterflitting. scary.

why la sume org letak link kat blog diorg? x pasal2 aku nampak mcm nama familar, terus klik. mcm best lak tuh (best: byk benda ditulis / nice layout). nasib baik aku bukan jenis shopaholic / daddy's rich kid / bride-to-be, who always feel the urge to outdo everybody else. and what better or faster way to do it than bloghopping? hehe.

i still suck at deciding what's best for me. and this addiction i have, shouldn't even be on my 'best' list.

tgk, cara tulis pun dah mcm blog2 yg aku baru jenguk tadi.

sakit tekak masa puasa adalah sangat tidak selesa. i might've been allergic to sth.

ok chiow.

Read more...

do-over

>> August 25, 2009

it's Ramadhan, and i haven't tasted any kuih raya... yet.


confused? well obviously you're not a female in malaysia. for kuih raya is everywhere precisely before Ramadhan. even as early as nisfu Syaaban.

still in the dark? well maybe you are a loner, never have had the pleasure of interacting with other ppl whom you call 'colleagues' / '-mates'.

plus some other possibilities.

ramai je jual kuih raya, bg email ajak jemput rasa sume, tapi sume x sempat nak rasa (3-prose poem?). busy kot...

or should i blame this to my misplaced or probably lost excitement in enjoying Ramadhan as i have done effortlessly before? or is it due to the fact that not many share the same uplifting thoughts when it comes to Ramadhan (and increasingly so)? or, as usual, does it have something to do with the prospect of getting old?

if the latter's true, then i can see a bleak future ahead.

sometimes i do wonder if i am better off being a recluse.

anyhoo, seriously impressed by blog owners who manage to blog hop their whole day, and still being satisfied with themselves. i don't, hehe. tiba2 terdpt penyakit nak visit all of friends' blogs, friends of friends' blogs (2nd degree?)... and didn't have the guts to venture beyond. depressing aa gak tgk (read) interesting stories they wrote, not to mention over the top (hello, how much problem can a teenager have? drama queens). and most of all, apsal sume english sedap je? ke tahap pemahaman aku yg lemah? ke nampak hebat sbb balik2 cite pasal boyfriend/girlfriend yg kejap nak kejap x ndak, so balik2 boleh improvise on the group of vocabs you can associate the topic with? erk aku ni puji ke kondem nih?

aku pernah dgr gak yg org saja reka cite dlm blog as to attract visitors. lame. if you don't have anything to tell, then don't. lies won't get you anywhere decent. somewhere yes, but not anywhere decent. and, who cares about visitors? most of the visitors are there probably to ask you to visit their blogs anyways. or maybe buy sth from them. heh, alasan utk org yg dpt x sampai 20 pun sehari. well, like i care. err not that i'm gonna berate at those who do. kalau xde org nak baca xde la aku tulis.

utk menyedapkan hati sendiri: you are not what you write. not 100% at least.

and ramadhan may remind you of the sad things that have happened, but it's not an excuse to not treat ramadhan as a special month. we are muslims, after all.

p/s: ramadhan mubarak.. sama2lah kita memanfaatkannya.

Read more...

baby genius

>> August 21, 2009

"i want my mama! i want my mama!"
"kid, i AM ur mama."
"....ngaaaaaaaaa!"

nazreen has learned a new word, and the right time to say it. the B word. no, not bi4tch, but b4b1 (apa kena aku hari ni, eja mcm konon cute haha).

dia akan sebut bila dia kena tegur / marah / sound bila buat perkara2 yg x sepatutnya. aku pun dah pernah kena. terkejut okay dgr budak kecik yg nak ckp pun payah tapi tiba2 boleh sebut the B word crystally clear. time biasa2 xde pulak sebut (well, not that we coerce/coax him to do so just to prove this point...) as usual, timbul pulak isu sapa yg sebut depan dia. no, not me sirree. i admit i do menyumpah seranah org, but using other B words. boleh pulak ada org salahkan bibik aku yg dah selamat agaknya goyang kaki mcm org kaya kat kampungnya di indon nun.

anyway, our mission is to discourage him fr using the word. agak susah la kan, considering rtm still refers to A(h1n1) (which puzzles me, why the parentheses? it's not like they'll be pronounced anyway) as 'selesema babi', whereas they're actually 2 different viruses.

it kinda worked, sorta. mak aku cite agaknya sbb selalu kena sound (nakal ooi budak nazreen ni, aku seriously kesian kat kucing2 yg dibuli olehnya), haritu masa dia kena marah, dia sebut, "bibaa..bibibababaa.." anak sapolah ni. semlm dah pendek siket, 'biba' je. quite a clever way to provoke someone hehe.

pastu dia buat lagi. masa mama dia ada semlm, dia ckp lagi babi. kena bebel la dgn mama dia lepas tu, "kalau ckp lagi mama #@$ mulut tuh." boleh lak dgn muka innocentnya, "biba?" "biba pun x boleh!" pastu buat muka confused. aaa rasa nak tepuk2 je pipi dia tu.

it doesn't end there. semlm apahal tah angin dia, x nak salam sapa2. buat dek je bila suh salam. last2 bapak aku pun xpela, x nak salam xpe. bila dah kat pintu depan, sekali lagi kakak ipar aku suh nazreen salam, "gi la amin wan.. x baik aa ayin nih." dgn selambanya, hulur tangan kat kucing aku yg masa tu duk dekat2 pintu jugak. siap ada mmmuuah lagi. hampehh. early signs of sarcastic nature perhaps?

to nazreen, pls make use your innate wit, sarcasm, wisdom and anything in-between wisely.

ok chiow.

Read more...

CSI:D

>> August 19, 2009

::Love all, trust a few. Do wrong to none.::


-scene-
everybody is (pretending to be) busy at their desks. it was a relatively quiet morning, with half of the staffs out of office, laughing their @$$ off at others who faithfully seated on their chairs, pretending to be busy. lindsay monroe felt like going to the ladies, when she noticed some strange splat on the floor. a not-so-faint browny splat. near her sturdy red leather chair.

lindsay monroe: what the hell is this?

stella bonasera: what, what what?

lindsay M: hey, you got some near yours, too!

stella B: where the hell did this come from? oh look, there's some near catherine's chair too!

catherine willows: huh? wait, how'd it end up here? see if there's some near somebody elses' chair.

stella B: but the stain at yours is quite different, catherine. ours are more like a drop, with no gravitational direction, but yours is like a dripping trail of stain. it has directionality.

lindsay M: hey, there's some near calleigh duquesne's seat too. and at natalie boa vista's too.

calleigh D & natalie BV: hey what's the fuss yo?

all talking at once.

detective conan: hmm... a mystery. based on the dryness of these stains, they may have been here since 7:45am.

lindsay M: no lah. i'm sure they're not here when i came. around 8 i think.

stella B: whoa a mystery. let's recall: who else were here?

catherine W: the cleaning lady was here just now. she was mopping the floor.

calleigh D: so she's the culprit? maybe she accidentally touched the wheels of our chairs with her mop, which transferred the floor detergent to the wheels, which in time would be pulled down to the floor by the gravity?

stella B: hmm.. but riley adams' floor space doesn't have any stains on it. if your theory were true, the mop should leave a mark on her place as well, whether she's there to move the chair around or not.

lindsay M: yeah, that's true. also, if the stains were originated from the wheels, then the stain would produce a drag line, instead of a drop like that. and i'm sure it wasn't there right after the cleaning lady cleaned my place.

natalie BV: and if it's truly the floor cleaner, wouldn't it be gross, to know that the browny liquid is used to clean the floor all this time?

all: ewww..

det. conan: the plot thickens... hmm... this what makes life interesting.

catherine W: maybe it happened when the cleaning lady took out our garbage from our dustbins. like when she moved fr a spot to another, she must've put her big wastebag on the floor in order to transfer the garbage from our dustbin to her wastebag.

stella B: yeah... and that's why there's no stain on riley A's floor, coz she's not around, so... no garbage!

lindsay M: case solved.. yeay! ok back to work.

calleigh: luckily we don't have to call pathologist in or to do an inquest regarding the stain.

-adapted from a true story-

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP