sila jadi penyibuk

>> August 30, 2012

to all fathers / mothers / brothers / sisters,

please get to know your sons / daughters / siblings' friends, boyfriends and girlfriends. know their whereabouts, know where they will be sleeping tonight, etc. don't let them make stupid decisions that will cause them their dignity, their future. especially during celebration time like tonight's merdeka celebration. ESPECIALLY if they're minors.

tak pasal2 bertambah ahli keluarga lagi 9 bulan. atau keluar paper for statutory rape.

Read more...

4th of july... dan nisfu syaaban

>> July 04, 2012

::Forgiveness does not always lead to a healed relationship. Some people are not capable of love, and it might be wise to let them go along with your anger. Wish them well, and let them go their way.::

the above quote is out of nowhere, i know. saja nak cari quotes yg ada kaitan dgn july, and the above quote popped out. it was published in July. kinda deep. meh.

doesn't feel any difference here. just like any other 4th of july hehehe. oh but assassin's creed 3 is gonna be released today! in the US that is. argh sgt jeles. in a bit of a dillema also. kalau nak main game2 baru aku kena upgrade x360. tapi dgrnya kalau dah upgrade, dah x compatible dgn old games, which is sgt bykkk lagi yg aku x main lagi. asyik segan je nak gi rumah SIL amik game lama. segan ke rasa inappropriate camtula.

on another note, nisfu syaaban is on the 5th. more about it here: http://hikmah.org.my/index.php?option=com_content&view=article&id=247:mengenali-bulan-syaaban-a-malam-nisfu-syaaban&catid=34:lain-lain&Itemid=79

heard something the other day. ada anak ofismate aku telah meninggal dunia akibat tersedak susu. masa berborak2 tu, my boss said, "ada hikmahnya. baby tu dah ada dah tempatnya kat syurga. kita ni je yg tak tau lagi tempat kita, syurga ke neraka ke." aaa tgh taip ni pun rasa syahdu. kat mana aku ni? dgn amalan yg masih byk kurang, dgn dosa yg tah hari2 masih buat :(

selamat beramal.

ok chiow.

Read more...

after all this time

>> July 03, 2012

::Love all, trust a few. Do wrong to none.::


been a while.


so the other day i was listening to red.fm playing the song "all cried out." quite a hit when i was in form 2-5 (haha forgive the big range, i'm getting olllldder). biasa la zaman tu mana ada internet utk rakyat biasa, so whatever things you know, you got it from magazines or papers or tv shows, or from somebody else who got it from magazines or papers or tv shows.


and biasa la zaman dgr radio ramai2 kat dorm or study lounge, when it was too quiet for comfort, we would start talking about the song, or the mood that relates to the song. aku selalu ada masalah ni, bila senyap sangat jadi uncomfortable. tapi nak jadi topic starter mmg susah la, sbb x byk pun topik yg aku tau hehe. i remember when we were all listening to boysiimen's song "Mama", suddenly we started talking about homesickness. haha tapi lepas tu jadi lagi senyap sbb sume org tgh layan perasaan. but... i digress.


ok back to the song all cried out. as usual we talked about the song. ada org tanya eh sapa nyanyi ni, then ada org jawab group allure. then ada org lain mencelah ni all-girls group, then ada org kata eh tapi dalam lagu tu ada mcm suara laki, then ada org jawab tulah tapi ni sume pompuan, then ada org komen waa suara macam laki. (i was one of the 'org's mentioned, don't remember which one though).


tadi mcm baru terfikir nak tgk vclip lagu nih. guess what: the song was not entirely sung by allure, but it also featured 112, a boyband! ceh tertipu... yg part suara laki tu mmg laki betul laaa. iye2 je bertahun2 aku percaya yg suara mcm laki tu sebenarnya pompuan jugak.


err so... ignorant or gullible?


sebenarnya still x percaya yg aku x pernah tau pasal ni. ke aku tau tapi i wasn't able to put 2 and 2 together, i.e. lembab?


not a big issue really. but it makes me wonder, what kind of person i am. haha i think i should put some meaningful sentences between "big issue" and "kind of person" to get my point across, but i seriously don't know how to elaborate it any further. tah, maybe i need to learn on when to trust everything that's been said, or when to search for additional info / truth on what's being said.


ok chiow.


p/s husband irma hasmie sgt hensem! lol





Read more...

Mobile blogging

>> May 19, 2012

Testing testing testing

posted from Bloggeroid

Read more...

To Him We Belong

>> February 10, 2012


today my arwah abang would've turned 33.

sometimes i only thought of him as going somewhere for some conferences or out-of-state jobs, and he would be back soon.

it would take me seconds to realize that it will never happen.

abang would never come back. ever.

and that makes me miss him even more.

The only thing that comforts me is when i think that Allah loves him more than we do.


Al-fatihah.


10 Feb 1979 - 17 Jan 2012


Read more...

New Year

>> January 16, 2012

::The reason of a resolution is more to be considered than the resolution itself.::

allo (yea sudah bertukar).

busy sungguh... selaras dgn perkembangan ekonomi semasa haha.

anyway aku saja nak letak azam untuk tahun 2012... sbb bila dah publish, malu la pulak kalau tak follow kan. err ni pun sebab sebenarnya facilitator time team building yg aku gi dulu suh buat 3 objektif yg perlu dicapai sampai bulan mac nih. alang2, aku buat jadi azam terus.

1. lose some weight be healthy n fit(ter)
masalah ni xde la kronik mana (konon hehe), tapi aku rasa rakyat mesia sekarang makin mengecik. kalau aku tgk gambar, sume sama je rendah, sama je saiz. even though aku tinggi (konon jugak), kalau boleh biarlah org nampak ketinggian je bila tgk gambar aku, bukan kelebaran sekali.

yang penting, nak kasi nampak fit siket. at least, perut x membonjol. seriously susah nak sorok ok.

in realizing that, i'm currently taking some swimming lessons, and occasionally doing sauna. acewah... swimming sbb opis bayar, sauna sbb dah ada portable sauna kat rumah.

progress: nil. swimming baru sekali kelas, itu pun dah penat lenguh badan segala, nampak sgt x fit huwaa. sauna org ckp bagus buat 3 kali seminggu; yg seminggu aku dpt 3 kali baru sekali jek. timbang berat tgk kat nombor sama jek. tapi being a half-glass-full type of person, hey, at least it doesn't increase, right? right?


2. kurangkan perbelanjaan benda lagha belanja berhemah
utk simpanan masa depan... dengan kadar inflasi yg agak tinggi sekarang nih (~8%), aku kena menyimpan dgn lebih byk to compensate incoming price hike. dan juga angan-angan aku, andai ditakdirkan bernikah kahwin, kalau boleh nak guna duit sendiri auww. err tapi ni mcm susah gak, sbb sekarang sume nak grand belaka. dan memudahkan beli new wardrobe apabila azam #1 tercapai (konon).

steps taken: utilizing andromoney, one-stop for tracking and evaluating (and condemning) your expenses. you can set your yearly / monthly budget, and it will notify you if you're reaching a certain limit ('you've used 100% of your total budget!'). tiap2 hari aku update belanja aku kat sini, mmg boleh nampak la kat mana aku byk habiskan duit.

progress: sucks. aku dah la set bajet aku 100% dari gaji bersih, bulan ni yg baru nak masuk 3 minggu punya bajet dah -ve. big spender? entahlah... yg pastinya bulan ni mmg bertambah siket sbb azam #1 (mcm byk pun ko spend utk kelas berenang tu tet grrr). oh lupa pulak, perfume dah habis. cleanser pun dah habis.

kalau tahun ni xde bonus mati la aku. usahkan nak menyimpan, mcm lagi korek simpanan lagi ada.


3rd one? i haven't decided yet. lagipun faci tu nak aku simpan bukti yg menunjukkan effort terhadap objektif tu. mcm kalau azam #1 boleh tunjuk beza berat (atau paling koman pun tunjuk gambar aku gi kelas hehe), azam #2 lak boleh tunjuk expense chart or whatnot.

apa lagi objektif yg aku boleh capai dlm masa terdekat yg boleh menghasilkan sesuatu utk dijadikan bukti?

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP