home away from home

>> October 31, 2007

::What is more agreeable than one's home?::

funny. read about this in the paper, and just yesterday my parents went back to perlis just the two of them. guess they're finally guilt-free, heheh. minus the dozens of phone calls they made anyway.

oops... still xde gambar raya lagi. ntah2 xkan ada sampai bila2 kot. malas laa nak upload2 ni. ppl say a picture tells a thousand words, so sometimes i'm kinda worried i'm exposing more than i should. haha psycho. not that i mind if somebody else does it. just not me.

it's inherited, the psycho-ness (or is it being extremely cautious? schizophrenic?). masa family aku dtg utk commencement aku dulu, kitorg the whole family x dpt nak jln2 naik bas sbb bapak aku risau "kena tangkap sbb kita ni kat negara orang". err aku x ingat la the exact reason, tapi ada la ayat tu bapak aku ckp. org lain 2 minggu dtg disneyland pun dpt pergi... sian family aku.

mak aku lagi la. adik aku pernah tanya, "apsal kita x nak pasang answering machine? kan senang kalau kita xde kat rumah." (kes keluar unknown number at home phone's caller ID). jawapan mak aku? "x nak la, nanti pencuri tahu kita xde kat rumah, nanti diorg rompak rumah ni pulak." see? see?

but then again, it's the 21st century. anything can happen. one can never be too cautious. like somebody said, "it's okay to be a busybody nowadays." even a crook keeps a police officer's photo in his wallet. need i say more?

ok chiow.

Read more...

back to basics

>> October 23, 2007

::A good holiday is one spent among people whose notions of time are vaguer than yours..::

hehe kekok siut pegang pen.

waaa best aa cuti tahun ni. banyak buat kuih raya tu (tukang bancuh utk sume kek), pastu dpt buat 3 kek lapis (2 mak aku n aku 50-50, 1 all me). yg kek lapis tu, mlm jumaat before raya berhempas pulas buat. x tido tu.... gila aah. pastu raya pertama t/hari dah tido, heheh.

mcm malas nak cite panjang lak. kerja byk x siap lagi ni. xpe, drpd buat kerja awal2, pastu akhir bulan xde benda nak buat, baik cuti sakan awal2, pastu berhempas pulas buat kerja di akhir bulan (haha twisted). tapi overall mmg best aah. tahun ni kitorg buat tema, satu family satu kaler. guess what colour my family chose? PINK! hehe mula2 tu mmg protest gak aa. nasib yg laki sume ok, pastu ok gak aa idea mak aku, kain baju kurung sume pink base yg sama, bunga je lain2. aku rasa family kitorg je yg menyerlah haritu (k pizah if you're reading this, jgn marah!).

also, aku rasa raya kali ni yg aku paling kurang tgk tv. sbbnya? x abis2 main UNO. hehe aku rasa akan jadi aktiviti tahunan selagi ada org bawak kad uno tu. seronok gelakkan / kenakan orang. pastu everytime main, akan ada org2 dewasa tanya mcm mana nak main, so everytime main akan ada sorg kena explain. dah la main tgh2 ruang tamu, so yg x nak tau pun akan terpaksa tau jugak lah. aku rasa yg bertanya2 tu sume nak main, tapi malu nak join, sbb dah ramai sgt dah budak2 (ehem2) yg main. tapi tulah, sekali main ada 7-8 org, so kalau sume dengki-mendengki tu, 1 jam lebih gak aa satu round.

pastu ada buat surprise bday party gak utk makcikku. hehe tapi surprise x berapa menjadi... ikut plan asal, tepat kul 12 nak tutup main switch, konon2 blackout. pastu pakcik aku (merangkap suami makcikku) akan bawak keluar kek siap lilin sume. sekali before 12 tu, anak makcik aku tu dah meragam nak tido.. so makcik aku pun kena masuk bilik. pastu tutup main switch pukul 12:05 (sbb konon x nak obvious sgt). pastu dah siap2 dah bawak kek ke depan, tapi makcik aku x keluar2 bilik. hehe tapi lawak aa, sbb time blackout sume kecoh, tapi yg ni sume senyap je.. heheh. yg lawaknya tu, kak pizah (cousin aku) boleh panggil makcik aku, "mak ita! mak ita! blackout! keluar cepat!" bila kak pizah ckp mcm tu, makcik aku pun, "orang dah tau dah la!" hahaha poyo. tapi tulah, nak panggil mcm mana lagi kan. ok gak aa, dpt makan kek yg sedap. xpe, lain kali boleh buat surprise yg lagi surprise...

oklah, org lain sume dah start buat kerja, aku baru bukak file je. malu siket2, heheh.

ok chiow.

Read more...

Eid Mubarak!

>> October 04, 2007

::Moga panjang umur bersama; Menikmati keindahan pagi Aidilfitri::



hehe last day at office. after that, 2 weeks of holiday bliss yeah!



dah lama x cuti pjg2 ni. selalu cuti sehari je, itu pun selalunya sbb ada hal. xpe ke? well, kalau dah cuti 27 hari lagi... tolak 10 hari cuti raya pun byk lagi apa... (hehe berlagak jap) drpd burn mcm tu jek. jgn jeles... (heheh i could put hehehe's until the end, but it's Ramadhan... heheh)



this year kalau cuti pun xpe, sbb confirm mak aku dgn nazreen ada kat rumah. itu pun mak aku dah ajak buat kuih raya. semangat tuu, konon in the spirit of "thn ni x payah beli kuih, sbb mak dah gi kelas memasak, mak boleh buat dah." la ni. since mak aku pencen aku dgr ayat ni. isnin haritu pun, pagi2 lagi mak aku dah ckp nak buat kuih mlm tu. last2? sampai hari tiap2 mlm lepas buka keluarkan butter fr fridge, nanti nak sahur masukkan balik dlm fridge. haha x tau la elok lagi ke x butter tu. kalau time raya nanti ada rasa biskut yg mcm bluergh tu, mungkin tu batch kuih mak aku yg plg awal la tu.



tapi bila fikirkan balik, apa yg aku look fwd sgt ni? raya tahun ni sama je dgn raya2 sebelumnya. jumpa pun basically org yg sama je (xde pertambahan ahli baru), except anak buah aku je la. itu pun dah puas dah tgk hari2. hehe tapi sbb org keliling sume dah semangat nak raya kot, so tercalit la gak kat aku ni. sbb cuti lama kot... ntah aa.



oo maybe bab makan la yg best. aku rasa time raya baru lodeh, lontong, ketupat sume sedap belaka. kalau beli bukan time raya x sesedap tu pun. kerepek pagoda... nyam3. haha dah rasa mcm tertelan air liur lak. uu x sabarnya.



di kesempatan ini, saya ingin memohon maaf di atas segala kesalahan dan kesilapan tatabahasa dan tatasusila, segala yg buruk dtg dr saya. saya juga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin di mana jua anda berada, dan semoga diberkati selalu. kalau makan tu, jangan gelojoh pula... (hehe cliche)



ok chiow.

Read more...

honesty vs politeness?

>> October 01, 2007

::A good listener is a good talker with a sore throat.::

sakit tekak since last thursday. actually after buka kat ancasa haritu dah sakit dah, tapi didn't expect it to last this long. dah pergi pun ke klinik mintak ubat, tapi x berkesan langsung2. last2 mak aku bg ubat batuk cap ibu dan anak, n minum air panas suam. alhamdulillah makin lega, tapi bila puasa asyik berdehem2 jek. sorry yek neighbors! syiann nak tido pun x selesa, heheh...

i'm not good at lying. err bukan nak membangga diri ke apa, tapi itulah kenyataannya. that doesn't mean i never lie, though.

kdg2 kan kalau aku tumpang org nak balik rumah, nanti bila masuk rumah je mak aku akan tanya, "x jemput dia masuk ke?" kalau aku jawab, "x.. buat apa, kan dah mlm / kan dah nak maghrib / dia kan nak balik" nanti mesti mak aku marah aku balik. ckp aku x beradab la, x baik la, etc etc. bila aku ckp balik, "kan sume org pakai kaftan je, tido bergelimpangan lagi, xkan nak ajak" mak aku jawab, "ala, ajak je la. x semestinya dia nak masuk." ???

tapi, if you've seen the inside of my house, u'll know what i mean. rumah aku SENTIASA bersepah. SENTIASA. x bersepah bila kitorg kemas bila tau org nak dtg je. tu sbb kalau yg tiba2 nak masuk rumah tanpa diundang, aku selalunya x ajak. ye la, kang tgk rumah bersepah, mak aku jugak yg diumpatnya nanti. so in a way, i'm doing my mom a favor. hehe agaknya la.

tapi bukan la bermaksud pintu itu tertutup sentiasa... tgk time la jugak. agak2 la nak dtg tu. heheh ntah. ala jgn x dtg pulak... sedih tau.

what i'm trying to say is, tidakkah itu dikira berckp bohong, kalau sebenarnya aku x nak org tu masuk rumah, tapi aku ajak jugak dia masuk? ke beradab sopan tu lebih penting dr berckp benar (or in this case, tidak berbohong)? ish susah2.

ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP