all the small things

>> November 24, 2010

::When a thing is funny, search it carefully for a hidden truth.::

haha boleh ada org search "entah la nak cari apa". wth? i mean, what do you expect to find? the question to that answer, or the answer to that question, if you could call it that?

bulan ni dah nak habis, skt aku still x cukup lagi. sekarang ni mcm tgh pasrah je, ala2 giveup pun ada (ala mcm sempat pun nak cukupkan, tinggal 3 working days je lagi). haha where's the motivation when i need one?

tiba2 aku rasa berbelanja RM8.60 a day in transportation alone is quite steep. in fact it's so steep i'd be better off wearing clothes with unfinished pockets. let's say i work 20 days a month, so (8.60 + 8(lunch+bfast)) * 20 = RM332. campur bayar loan, insurans, ~1100/month! wajib keluar tiap2 bulan. belum campur lagi hadiah utk org kawin / bday sedara / belanja family lagi. belum campur buying stupid stuffs as a reward for my hard work (acecece).

man i'm totally thinking about money a tad too much.... or am i?

ok chiow.

Read more...

hunting season

>> November 23, 2010

::Food is the most primitive form of comfort.::

so we've finally moved to a new workplace. in bangsar no less... gila aah nasi+lauk+sayur min rm5. dulu kalau tokei kedai letak rm4 boleh boikot jap seminggu. rm5? mau kopak poket. *office mau upgrade, gaji xmau... hmmph*

transportation-wise, utk org yg mmg duduk putra line mmg heaven laa. dah la putra selalunya on time, pulak tu mmg bangunan ni betul2 sebelah station, so xde problem utk diorg. me? well i have to switch from komuter at kl sentral, dah la patah balik ke bangsar. tambah rm0.70 one way. i even begin contemplating driving to work, tapi memandangkan minyak pun mcm byk je, and aku xkan boleh tido time driving, terpaksa tunggu dulu.

kdg2 terfikir gak nak bawak bekal from rumah ke, tapi aku seriously x tau apa yg boleh dibawa bekal ke ofis. kalau nak bawak lauk mlm sebelumnya, mcm bosan je. and normally what we have for tonight's dinner will be tomorrow's dinner as well. tu sbb kena makan tiap2 mlm supaya the next dinner x makan benda sama (ok x alasan? hehe). kalau aku bawak the same meal utk lunch, xke bosan tu? then again, beggars can't be choosers.

another alternative, cari tpt makan lain yg murah. ini kena ada geng baru ok ni... kalau sorg2 x feel. boleh je nak makan dekat2, tapi san francisco coffee, old town, little taiwan; ini sume tpt org hi-class... hari2 makan habis la duit. dah la sume benda makin mahal. sampai bila pun x boleh beli ps3 or x360slim or any other 4th gen mcm ni.

komplen je tau kan. nak initiate perubahan x nak. hehe.

let the quest begin! (tapi jgn harapla aku nak upload food review ke apa)

ok chiow.

Read more...

violation of the mind

>> November 22, 2010

i guess i'm in the age where i believe there will be dire consequences in all the wrong choices i make. maybe there is one happening right now.

i should've let fate runs it own course. and now i'm trapped. scarred.

benci laaaaaaa bodoh

ya Allah ampunkanlah hambaMu yang lemah ini...

will i ever be forgiven?

Read more...

scammers

>> November 09, 2010

::Making money is art and working is art and good business is the best art of all.::

maybe i am a scammer's magnet.

probably one of my defining moment as the one with the upper hand of some sort. here's the abridged version:

missA(-):hallo miss
aku(+): iye saya.
- cik XXX ye? saya missA dari ikasih takaful. ni nak bgtau la. cik dah nak masuk tahun kedua, dah tarikh expired dia hari ni. so..
+ eh jap2. dari mana tadi?
- ikasih takaful.
+ saya ada signup ke?
- ada cik.
+ bila?
- masa cik amik visa atau mastercard tahun lepas. (aku still guna the same cc since 4 years ago.. tahun lepas? hmmm 1-0)
+ huh.
- pelan ni untuk perlindungan cik lah. kiranya kalau ada berlaku apa2, nnt waris cik la yg dapat. waris cik still (nama bapak aku) kan?
+ ha'ah.
- apa ic number encik ni?
+ saya x ingat la.
- birthdate dia ingat x?
+ ingat... XX/XX/XXXX
- cik ada amik ni, yuran tahunan dia rm250. tamat tempoh hari ni.
+ eh saya x ingat pun ada bayar utk apa2.
- dia xde hantar statement ke rumah cik ke?
+ xde pun.
- rumah cik di alamat XXXXXX kan.
+ uish saya dah lama dah x duduk situ.
- oh ye ke. cik duduk mana sekarang?
+ sekarang kat XXXXXX (siot dia berjaya amik alamat terbaru... xpe2 1-1)
- so sekarang dah nak masuk 2nd year, cik kena renew la pelan takaful ni. masa sign up haritu cik dah signup utk 2 tahun, so xleh nak cancel lah ye. (ting33x! apakejadah dah signup siap2 untuk 2 tahun, tapi nak masuk 2nd year kena bayar. kalau aku x nak bayar? 2-1)
+ eh jap. berbalik semula pada yg asal. setahu saya, mmg x pernah bayar apa2 yg saya x tau. kalau ada mesti saya ingat.
- mungkin consultant akak time tu dia bayarkan utk akak. (yolah tu... 3-1)
+ hmmm
- so saya nak confirm balik lah, nombor credit card akak betul ke XXXXXXXXX.
+ hmm.
- betul x?
+ betul.
- expired bila tu kak?
+ jap eh... XX/XX (tgk... dpt lagi satu info. cis 3-2)
- pastu akak boleh bgtau x nombor keahlian... iaitu 3 digit lepas 4 nombor terakhir kat belakang kad kredit tu. (MOTHER OF ALL 'TING's... nombor keahlian la sgt)
+ eh, mana boleh saya bagi nombor tu. kan itu lebih kurang personal number tu. habis la saya kalau nombor tu pun saya bagi org.
- bukan kak, ni perlu utk saya key-in dlm rekod akak.
+ ye la, tapi setau saya mmg xleh bagi sapa2 nombor ni.
- mcm ni kak, saya bg particulars saya... apa2 hal akak boleh cari saya. MissA, IC 84XXXXXXX, nombor telefon saya XXXXXXXX (which is weird, sbb x sama dgn nombor telefon yg dia guna utk call aku)
+ mcm ni la dik. saya gi makan dulu boleh? nnt saya call adik balik. apa nama pelan yg sama amik tu?
- i-kasih takaful.
+ apsal saya google xde pun? xkan xde website apa2 kot?
- hah? office kami kat XXXX (deflecting tactic: 4-2).

at this point mmg byk kali la we went back n forth regarding 'nombor keselamatan / no keahlian' thingy. and aku sure sgt2 si missA ni pass kat org lain utk ckpkan bagi pihak dia.

- kak, jgn risau kak, perbualan ni direkodkan. kalau ada apa2, akak boleh saman.
- x pun, akak bank in kat acc ni: XXXX pastu fax resit kat XXXXX. ok?
+ hmm ok.
- kalau ada apa2 akak cari saya. saya ana. (what? tadi bukan dah pass kat org lain ke? 5-2)

during lunch, aku dpt sms dari nombor yg call tadi. kasik more detailed info pasal apa aku kena buat. surprise2, aku tgk acc number tu atas nama dyn4sty v1s10n (nak elak org google jumpa hehe). and rupa2nya company ni byk involve dgn privilege vacation card scam/swindle. mcm aku nak percaya diorg ada branching out to takaful pulak kan.

to missA: kiss my foot!

ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP