New Year

>> January 16, 2012

::The reason of a resolution is more to be considered than the resolution itself.::

allo (yea sudah bertukar).

busy sungguh... selaras dgn perkembangan ekonomi semasa haha.

anyway aku saja nak letak azam untuk tahun 2012... sbb bila dah publish, malu la pulak kalau tak follow kan. err ni pun sebab sebenarnya facilitator time team building yg aku gi dulu suh buat 3 objektif yg perlu dicapai sampai bulan mac nih. alang2, aku buat jadi azam terus.

1. lose some weight be healthy n fit(ter)
masalah ni xde la kronik mana (konon hehe), tapi aku rasa rakyat mesia sekarang makin mengecik. kalau aku tgk gambar, sume sama je rendah, sama je saiz. even though aku tinggi (konon jugak), kalau boleh biarlah org nampak ketinggian je bila tgk gambar aku, bukan kelebaran sekali.

yang penting, nak kasi nampak fit siket. at least, perut x membonjol. seriously susah nak sorok ok.

in realizing that, i'm currently taking some swimming lessons, and occasionally doing sauna. acewah... swimming sbb opis bayar, sauna sbb dah ada portable sauna kat rumah.

progress: nil. swimming baru sekali kelas, itu pun dah penat lenguh badan segala, nampak sgt x fit huwaa. sauna org ckp bagus buat 3 kali seminggu; yg seminggu aku dpt 3 kali baru sekali jek. timbang berat tgk kat nombor sama jek. tapi being a half-glass-full type of person, hey, at least it doesn't increase, right? right?


2. kurangkan perbelanjaan benda lagha belanja berhemah
utk simpanan masa depan... dengan kadar inflasi yg agak tinggi sekarang nih (~8%), aku kena menyimpan dgn lebih byk to compensate incoming price hike. dan juga angan-angan aku, andai ditakdirkan bernikah kahwin, kalau boleh nak guna duit sendiri auww. err tapi ni mcm susah gak, sbb sekarang sume nak grand belaka. dan memudahkan beli new wardrobe apabila azam #1 tercapai (konon).

steps taken: utilizing andromoney, one-stop for tracking and evaluating (and condemning) your expenses. you can set your yearly / monthly budget, and it will notify you if you're reaching a certain limit ('you've used 100% of your total budget!'). tiap2 hari aku update belanja aku kat sini, mmg boleh nampak la kat mana aku byk habiskan duit.

progress: sucks. aku dah la set bajet aku 100% dari gaji bersih, bulan ni yg baru nak masuk 3 minggu punya bajet dah -ve. big spender? entahlah... yg pastinya bulan ni mmg bertambah siket sbb azam #1 (mcm byk pun ko spend utk kelas berenang tu tet grrr). oh lupa pulak, perfume dah habis. cleanser pun dah habis.

kalau tahun ni xde bonus mati la aku. usahkan nak menyimpan, mcm lagi korek simpanan lagi ada.


3rd one? i haven't decided yet. lagipun faci tu nak aku simpan bukti yg menunjukkan effort terhadap objektif tu. mcm kalau azam #1 boleh tunjuk beza berat (atau paling koman pun tunjuk gambar aku gi kelas hehe), azam #2 lak boleh tunjuk expense chart or whatnot.

apa lagi objektif yg aku boleh capai dlm masa terdekat yg boleh menghasilkan sesuatu utk dijadikan bukti?

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP