deja vu

>> August 22, 2008

::What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of the child and the feeble mentality of the average adult.::

8:10am. pagi tadi aku sampai2 office lobby tgk ramai gila org tgh tunggu lif. mcm ada satu reunion kat tgh2 tu. pelik gak, lif ada 6 pun org boleh terpaksa tunggu lama. rupa2nya 2 lif je berfungsi, yg lain x sure mmg sengaja x diaktifkan atau ada sbb2 teknikal lain.

masa aku sampai tu, sempat aa nampak k ida masuk lif. pastu bila tekan 'up' button tu, lampu lif yg sama gak yg nyala, meaning lif tu la yg akan turun dan jemput kitorg. tunggu punya tunggu, last2 sampai gak (all in all took abt 5 mins).

aku pun masuk la lif tu.. tgk our ketua pengarah (kp) pun masuk gak, and a few my**o n m**c staffs. mmg packed aa lif, tapi xde la sampai berhimpit2, mcm just nice je. tgk2 bila tutup je pintu lif tu, lampu "full" bernyala. ada la yg ckp, oo bahaya ni, kena keluar sorg dua. so ok la, ada yg tekan open, tapi pintu lif x bukak. time ni dah pelik dah... xkan lif boleh terus naik kalau lampu full tu dah nyala kan.

as expected, lif tu naik ke atas siket je, pastu tiba2 mcm terhenjut siket, pastu terus stop. time ni aku dah "subhanallah, subhanallah", terus tersambung doa naik kenderaan tu. ada la somebody tekan emergency button, n somebody answered. soalan2 mcm, "lif sangkut kaa?", "berapa org dlm lif?". tapi x tanya pulak lif yg mana. dah abis ckp sume, sume org pun relax balik, borak2.

after 10 mins, still in the elevator. what the? last2 org tekan balik emergency button, ada org reply, "hello?" as if the above things never happened. time tu yg dlm lif sume dah jerit2 dah, "laa dr tadi x buat apa2 ke?" "ada org dah pengsan dah ni woi!". ada sorg tu dah duk pegang perut dia je, ngadap dinding. claustrophobic kot.. ish tapi mmg geram aa time tu. pastu boleh tanya balik, "stuck dlm lif ke?" "berapa org?". apa lagi kp aku pun jawab, "does it matter ada sorg ke, 40 org ke dlm lif ni? do sth!" last2 nak bg sedapkan ati, kira2 ada 21 org dlm lif. mmg max person allowed pun.

pastu another 10 mins, some maintenance guy muncul dr atas lif. bg cadangan suh keluar ikut atas. yg pompuan2 sume pelik dah.. gilo apo dgn pakai baju kurungnya, dgn lubang sempitnya. tgh tunggu2 tu, tiba pintu lif terbukak, n ada space ke bawah (mcm lif tu baru halfway up... boleh nampak lagi lift lobby). last2 kami pun sume turun ikut tangga balik ke lobby. punchtime? 8:41am.

mengikut kata one of my bosses yg tlg keluarkan kitorg, mmg org2 yg berkenaan sgt "selllooow gila". kejap dtg x bawak master key (ingat boleh bukak lif pakai tangan je ke?), kejap lagi baru nak call hitachi (pembuat lif), ish macam2 betullah. nasib baik gak masa tu lights n oxygen wasn't cut off. kalau x boleh jadi berita hangat.

why deja vu? hehe sbb aku pernah stuck dlm lif sorg2. masa tu aku kerja part time kat uni public library. dah la lif yg mmg jarang org guna (library staff je boleh guna)... lawak gak aa. tekan emergency button xde org reply, emergency phone xde. siap tekap telinga kat pintu, pastu bila terdgr mcm pintu luar berkuak aku jerit, "help me! is anybody out there?" haha mcm drama tv. last2 another librarian dgr (sbb masa tu dia kat floor lain, sbb pelik lif x kunjung tiba dia guna tangga, gi kat floor yg lif tu sangkut), call fire dept, sambil2 tu dia borak2 dgn aku (agaknya takut aku freak out kot)... last abang2 firefighter yg gagah bukakkan pintu lif.

anyway, bukan pengalaman yg menarik. sbb aku rasa mcm boleh sesak nafas je duk dlm lif lama2. tapi bg aku, masa lif stuck tu aku boleh rileks lagi, tapi bila maintenance guy bukak bumbung lif tu aku lagi rasa xleh nafas. x tau aa sbb tgk belakang dia yg gelap gelita ke (bukan belakang badan aa...), atau sbb rasa mcm dah selamat lagi xleh nafas. tapi bukan tahap kronik, mcm rimas2 gitu je la. alhamdulillah aa xde apa2. nasib baik gak xde ibu mengandung, kang x pasal2 ada yg kena jadik bidan terjun (literally).

wah sudah panjang... ok chiow.

Read more...

gotta do harder than that yo

>> August 21, 2008

got this on my mobile, and i quote:

Congratulation..!
Your sim chard
Have won Rm
1,4700. From Syarikat Shell
Petroleum BSP
Please Call we
COMPANY at
00628179109249
Sender:
BSP


there's so many things wrong with this message, i don't know where to begin. anybody would be a world-class ignorant or a bloody fool to believe this. i know there's at least one: the poor fella featured in buletin utama a while back. but he "got" the message from a bank, instead of shell. tapi nak salahkan org lain pun susah gak, sbb dia sendiri yg volunteer bg acc number kat org tu (alasan: impossible boleh withdraw duit without the pin). tgk2 hilang ratus2. kesian.

actually mmg dah byk kali pun dpt dah. kalau x dr mana2 stesen minyak, dr bank pun ada. come on la, company2 besar xkan tulis sms pun language berterabur? kalau ayat sume ok, mungkin aku pun akan tergoda utk percaya. pastu sender punya nombor punya la pjg, impossible telepon msia punya. entah2 guna hacked sim card (or rather, sim 'chard')... err is that possible?

anyway, tolong jangan tertipu. money is not the only thing. byk lagi cara halal boleh guna utk dpt duit.

ok chiow.

Read more...

ding dong ding dong

>> August 18, 2008

3 weddings in one day... ehm, more like 2 weddings in a day, 1 wedding in the evening (? sth's not right...) last saturday. penuh gak aa perut, n sakit rahang gelakkan sume benda. good times, good times. some of the pics at yani's and adam's (bebudak uiuc) can be found at ainur's. as for nedd's (tkc) wedding, kawan aku sara ckp "amik kat facebook la tet." aiya, malas aa nak join another online community ni. nnt ada wujud benda lain lak, sume org pakat join benda tu. pdhal balik2 org sama je. haha alasan... malas nak setup new account la.

anyway, i'm in a love-hate relationship with weddings. best sbb time ni nak berjumpa2an dgn org yg lama dah x jumpa (socialize, bak kata ptd-obsessed hilmi heheh), dgr cerita baru pasal diorg (congratssss elly suzana!!!), but at the same time it reminds me of myself: when's your turn? well, you have to, considering yani n adam dua2 2 years younger (isma (1 yr younger): "apsal batch diorg je yg sibuk2 nak kawin ni?"). xpe2, it's not over till it's over. haha mcm gi perang je.

dulu aku rasa pelik ada org boleh sedih di hari kawin org lain sbb dia sendiri x kawin lagi. sekarang ni, aku sendiri dah rasa mcm tu. oh tidakkk... err maybe it's the atmosphere. when the season changes, that feelings will go away as well... hopefully.

erk, i wasn't going to talk about that, actually. ainur la ni, tulis mcm2. hehe salahkan ainur lak...

ada sekali tu masa kat kenduri adam, hp isma xleh nak set to vibrate. boleh ringing je. mula2 ella duk cari, last2 ella giveup, aku offer nak tlg carikan. punya la lama cari kat every function dlm phone tu (it's nokia n60 btw), tapi x jumpa gak. sambil2 tu kitorg kutuk2 aa n60 tu (apa la, xkan hp canggih xleh set to vibrate kot). siap compare dgn hp masing2 lagi (both of us use nokia hps too), tapi x jumpa gak. then ella said, "susah hp ni, bukan mcm pc nak search ke... leceh." then i said, "ha'ah... kalau komputer, boleh CTRL+F terus." terus ella pandang aku, then gelak gila2. pastu dia ulang balik kat isma, pastu dua2 gelak gila2. dlm hati aku, "can't i be any geekier?" hampehhhh. ey, shortcuts is the way to go, okay. (yeah right...)

itu x masuk lagi masa mlmnya, time nedd's wedding. waa mmg sakit rahang gila babas aa... rasa nak termuntah pun ada. teka-teki pun sempat ("kotak apa yg berdosa?"), dgn jawapan yg ntah hapa2. ada satu teka-teki yg telah diolah dgn jayanya oleh sara jadi satu cerita lawak yg melibatkan aku sekali (hampehhh sara), dan photo session yg sgt la x menjadi.

all in all, absolutely amazing day (err should i add 'and evening' too? daym english is confusing). satu je la pesanan: to photographers, please3 jgn suruh buat gaya bebas. gaya itu la yg plg susah sekali utk dibuat. mcm gak karangan tajuk bebas, selalunya akan dpt markah siket (for spm-takers, take note). michael phelps je yg boleh buat gaya bebas dgn jayanya.

err ok, almost stepping in on the "geek / nerd" zone now... chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP