merdeka!

>> August 29, 2007

::"...merdeka itu bukanlah suatu benda yang mudah boleh didapat, melainkan ialah dikehendaki untuk mendapatkannya itu iaitu pengorbanan yang sebenar pengorbanan. Dengan kerananya kita terpaksa mengorbankan, bukan sahaja wang ringgit dan usaha tenaga bahkan jiwa kita sendiri juga..."
(Y.T.M. Tunku Addul Rahman Putra, 5 April 1953)::




MARILAH KITA SEMUA
ATAS NAMA NEGARA BANGSA
DENGAN TEKAD MULIA
MAJU BERWAWASAN
MENCIPTA KEAGUNGAN

BERPADULAH KITA SEMUA
DI DALAM SATU SUARA
DENGAN DEGUPAN MERDEKA
MENJULANG BUDAYA BANGSA
UNTUK MALAYSIA TERCINTA

MALAYSIAKU GEMILANG
MERDEKANYA TERBILANG
BERDAULAT DAN MAKMUR
BERJAYA KAMI SYUKUR

MALAYSIA, KEBEBASAN KEDAMAIAN
MALAYSIA, KEBAHAGIAAN KEBANGGAAN
MALAYSIA, CEMERLANG TERBILANG
MALAYSIA, GAGAH GEMILANG
p/s: aku baru tau ni lagu utk merdeka kali ni. ingatkan mcm lagu saja2 je, heheh...

Read more...

less is more

>> August 23, 2007

::It may sound absurd but don't be naive; Even heroes have the right to bleed::



argh x sabar nak tunggu 2nd season of heroes. been spending quite some time reading the novels, supposedly to fill you in on what's not shown on TV. and they did hell of a good job (says one who always google "nbc heroes", heheh).

aku rasa kalau kat rumah aku ada broadband, mesti hari2 dload heroes ni. nasib baik xde (ye ke nasib baik?). tapi tulah, best je org lain dah tgk. yea ordinary people bore me, heheh. then again, supernatural pun ok gak. ackles tu hensem. mcm muka yg dibentuk dr tanah liat, haha. kalau gay tu mmg waste of source la.

dah jadi habit aku la agaknya ni.... when i'm not typing, 3 of my left hand fingers will rest on A, S, D; my left thumb's on the spacebar, jari kelingking kiri terangkat. kalau tgn kanan tu variasi siket, kdg kat arrow keys, kdg2 kat mouse. heheh kalau dlm cite psych (yea cite tv lagi), yg watak utama tu (spencer kot) ckp tu typical of an office worker who plays game on his/her pc at work (sort of... x ingat exact line). heheh, tapi aku xde la sgt main game kat office ni... game yg guna ASD combination, i mean. tah, sejak dulu kot. yg pastinya, sejak tgk psych tu baru aku perasan aku pun mcm tu. mintak2 xde org ingat aku asyik main game je.

mlm ni 3rd season finale of lost. cis, aku dah terbaca kat wiki yg charlie akan mati. siot je... he said he wants out of lost 'coz his role has gotten smaller n unimportant. tulah, asal hensem je jadi watak utama. jack dgn sawyer tu patut watak picisan je (read at wiki that jack's supposed to die in the pilot! cis3). err tapi sawyer tu xpe, sbb hensem, heheh... cuma sekarang dia mcm buncit siket. hahah mcm budak2 sekolah yg baru jumpa lelaki heheh. sekali sekala... org keliling yg aku jumpa pun xde yg hensem, so have to rely on tv entertainment.

tiba2 rasa mcm nak tgk anime lak. tah bila tah dpt tgk...

ok chiow.

Read more...

adios mi amigo

>> August 20, 2007

::barang yang lepas, hai jangan dikenang; kalau dikenang, meracun diri...::

waaa... sedihnya masih lagi bersisa.

since a month ago, every week i was a regular 'customer' at dr. pet. pasal kucing kami miguel ni la. 1st week dia x nak makan. bila bawak ke doktor, doc ckp ada jaundice. bg ubat jaundice, antibiotik n ubat tambah selera makan.

2nd week, after ubat habis, miguel still x nak makan, n makin kurus. bawak gi dr. pet, doc ckp jaundice dia dah xde, tapi x tau kenapa. injek lagi, IV lagi, dpt antibiotik yg lagi kuat. esok paginya mmg miguel mengiau, kejutkan kami pg2 utk bg dia makan. surprisingly, dia boleh jln to every pintu bilik. kami pun happy... tapi x lama. petang tu, dia x nak jln dah. makan pun dah x nak. sampaikan xleh nak jln sendiri masuk dlm pasir tpt dia berak. last2 sbb sume dah x larat bersihkan najisnya, kitorg letak dia kat dlm sandbox terus.

3rd week after antibiotik yg 'kuat' tu habis, miguel makin kurus. selalu menangis sebelah mata. dah xboleh angkat langsung kaki belakang. bawak gi dr. pet, doc tu pun x tau nak bg apa lagi. yg lagi scary, suhu miguel kurang dr suhu normal. doc sarankan bawak gi klinik veterinar kat upm.

last tuesday, aku pun terpaksa EL, then bawak miguel gi sana. aku usap2 miguel, x nak kasik dia takut. tapi kalau dia takut pun maybe dia dah x larat nak mengiau dah. selalunya kalau aku bawak gi klinik, mesti miguel mcm kena sawan, growling n drooling. tapi kali ni senyap je. mengiau pun antara dgr n x. bila bawak gi doc, buat prelim checkup, doc ckp jaundice dia still ada ni. n kena warded sbb nak buat blood test, urine test, etc.

last thursday aku call dr ani (yg in charge of miguel) byk kali, tapi tiap kali dia call mesti dia tgh with a patient. tapi setiap kali dr ani call, aku lak either gi makan, or gi solat. dlm hati aku pikir, oo dah nak discharge la tu kot. aku pun siap msg2 adik pompuan aku, nak tanya kot2 dia free friday, sbb aku xleh aa nak EL lagi. turned out dia x balik pun this weekend.

last friday, tgh happy2 meraikan su's last day (xde la meraikan sgt, tapi sume ceria2 aa time tu), aku dpt call dr dr. ani. miguel's kidney is damaged beyond repair ("xde harapan lagi utk saya menyelamatkan miguel"). plus, salur darah dlm hati dia dah mengembang, sampai x nampak dlm scan. plus, ada tumor dlm buah pinggang dia jugak. sampai friday tu pun miguel hidup dgn air yg dimasukkan ke dlm badan dia je. makan sume dah x boleh. only option? "dgn kata yg lebih sopan: tidurkan dia."

after ckp2 dgn mak aku (sbb ingat nak amik miguel bawak balik, biar adik bongsu aku dpt tgk miguel for the last time, tapi xleh sbb xde org nak gi amik), aku pun call doc tu balik, giving consent to put miguel to sleep. doc ckp caranya, doc akan bius miguel kasi tidur, pastu akan cabut IV dr badan, n biar dia tidur forever (i could be wrong here, tapi lebih kurang mcm tu la doc tu explain kat aku).

apsal aku sedih? tah aa, sbb aku x expect miguel akan sakit mcm2. dulu pun dia pernah diarrhoea yg teruk, sampai kena goyang carrier dia 4-5x baru dia sedar (mmg byk kali ingatkan miguel dah mati). so time ni bila aku bawak gi upm tu, aku mcm sure sgt boleh amik dia balik. tapi ye lah kan, ajal maut di tgn Allah.

sedih jugak sbb time2 aku fed-up asyik kena ulang-alik ke dr. pet tu (ye la, aku gak yg keluar duit.. boleh thn byk gak), aku ada ckp kat adik aku, "kita tukar kucing lain lah jom. tinggalkan je miguel kat mana2..". truth is, nobody can replace miguel. aku je yg x tahan time tu. bila dah betul2 xde ni, rindu pulak.

maybe i'm just being too sentimental. may you sleep in peace, miguel.

ok chiow.


Read more...

you've got a friend in me

>> August 17, 2007

::Life is about not knowing, having to change, taking the moment and making the best of it.::



waaaa... su pulak nak blah. lepas sorang, sorang. xpe, tiada salahnya mengejar peluang yg lebih baik, heheh...

x tau aa nak ckp apa, sbb dah ckp dah sume, heheh.

jadilah pendidik yg berguna kepada agama, bangsa dan negara!

ok chiow.

Read more...

an afternoon at petaling street

>> August 13, 2007

::jalan-jalan hujung minggu; ingin jumpa awek baru;
rambut kuning baju kelabu; nama Mary tentu jambu;
anak mat saleh makweku...::

hehe, kalau nak tau, ni sebhg dr lirik lagu mr os. x ingat la tajuk apa, tapi lawak aa gak dgr. time kecik2 dulu, bapak aku ada beli satu kaset. dlm tu ada lagu "oh kome, deghoyan dah berbunge" sekali. yess, aku ni versatile, sume lagi boleh dgr, heheh.

semlm (hari ahad), aku, parents aku, n cousin aku nak beli barang kat petaling street. ni mmg 1st time nak pergi la ni... selama ni dgr je. kenapa tiba2 nak gi petaling st ni? sbb aku nak gi camping, so kena la beli haversack. ala, yg mcm backpack tapi bigger, yg selalu mat saleh bawak kulu-kilir tu. nak beli yg original mahal (rm300-400 jugak kata org), so kami decide nak beli yg x ori. ada org cadangkan beli kat situ, so ke situlah kami pergi.

sebelum tu, ni nak cerita siket. bapak aku suka betul takut2kan aku pasal petaling street ni. dr last week bila aku ckp nak gi petaling street ni, dia seboleh2nya x nak kasik aku pergi. lagi la bila dia dgr nak pergi dgn cousin aku je (pompuan jugak). balik2 duk ulang cite pasal makcik yg nangis2 buat repot kat balai pasal ada this peniaga yg x nak kasik kurang bila beli buah2an byk, siap ugut2 lagi makcik tu. aku mula2 ignore je (biasa la, bebal), tapi dah hari2 dgr, terkesan aa jugak di hati. akhirnya dgn muka tebal aku ajak bapak aku pergi sekali. bapak aku pun, mula la, "haa, harituh abah nak ikut awak eksyen, jgn kacau la, nanti nyibuk la." pekena balik... mak aku? "mak nak la tengok petaling st tu mcm mana, betul ke org ckp barang dia mcm original, mak x percayalah."

akhirnya, kami pun pergi. on the way tu, singgah jap kat balai dang wangi, amik satu polis ni. masa tu pulak kat balai dang wangi tu ramai sgt org mencangkung ramai2. polis tu ckp tu sume PATI la tu. ish, tu baru kat satu balai. belum kat sempadan ke, kat balai lain ke... balik la woi! (yg PATI je la, yg ada izin tu, welcome2). bapak aku ckp polis ni selalu round petaling st, so ada la yg kenal2 tu, boleh bg murah.

waaa.. bila masuk kawasan petaling st tu, mmg tiba2 rasa rambang mata betullah. banyyyyak gila handbag, t-shirt, shades, beg2 tu sumelah. mmg betul nampak mcm ori lah. untuk mata aku yg x pandai lagi bezakan yg benar n yg tipu ni, rasa mcm nak beli je. tapi heheh, mungkin aku je yg x pandai menilai, org lain sebatu dah boleh recognize kot. mak aku pun sibuk belek2 handbag, tanya2 harga sume. pdhal cousin aku dah warn dah, kdg2 ada certain peniaga tu kalau dah tanya harga tu maknanya kena beli. agaknya sbb ada polis dang wangi tu kot.

round punya round punya round, last2 settle kat satu kedai ni. mmg menarik aa north face punya brand. nampak jahitan sume ok je lak tu. mula2 ingat nak beli 35L, sbb ada org pesan besar tu je ok utk trip ni. sekali tgk yg 35L tu mcm budak form 5 punya beg je. last2 kitorg pilih yg 50+10L punya. bila tanya harga, org tu ckp satu rm120. sekali bapak aku suruh kitorg blah fr kedai tu. aku dgn cousin aku pun mcm pak turut aa, keluar je gi tgk kedai lain. a few minutes after, pakcik polis tu dtg bawak 2 beg tadi tu dlm plastik. sekali dia boleh tawar sampai rm50 satu! wahh, mmg gembira la, selamat duit eden. ingat nak letak gambar beg tu, tapi xde lak dlm internet. tapi aku belum belek betul2 pun beg tu, so x berapa ingat rupa sebenar mcm mana, heheh...

pastu nak cari kasut lak. yg ni pun mula mendpt tentangan hebat dr bapak aku. dia seboleh2 nak sponsor kasut ("abah boleh beli yg baik punya, apsal nak jugak cari kat petaling st?") hehe bukan aku menolak rezeki, tapi pesanan org la kan, kasut buatan msia ni mmg serba-boleh; kat daratan boleh, kat lautan pun boleh. harga: x mahal, cuma rm10 saja.. nih ha contoh:


yg kaler hitam tu la kasut bowling aka kasut penoreh getah aka kasut buatan malaysia. punya la susah nak describe kat bapak aku, yg mak aku pulak everytime nampak org jual kasut dia suh tgk / tanya. mana la nak ada, kan org jual yg "branded" je. last2 bila nak balik tu, bapak aku ajak masuk kedai kasut iguana (hehe, lambang sebijik mcm brand crocodile tu). sekali terjumpa kasut ni, heheheh best2. mmg flexible habis aah. pakai pun best je rasa.
haa sekarang baru rasa excited nak pergi ni. beg? check. shoes? check. socks? check (beli stokin bola kat kedai iguana tu). sleeping bag? oops, belum. x sempat nak beli semlm, tapi org kata kat carrefour murah je. insyaAllah next week lak gi beli sleeping bag. yeay!
hehe, bila baca balik x best pun. you have to be there to experience it. lantak aa labu...
ok chiow.

Read more...

in my shoes

>> August 07, 2007

::Wear good shoes, and those shoes will take you to good places.::



aku selalu rasa depressed bila gi beli kasut.


if you have an average-sized feet, the only thing you need to worry about is whether you can afford the shoes you like. then again, even if you can't afford that one, you can always buy a different pair to your liking. not in my case.


harituh ingat nak beli kasut (by kasut, i mean any kind of footwear, loosely used here). gi sekali dgn dayah, my friend yg pun tgh nak cari kasut. dia kata harituh dia dah suka sama this sandals, n ingat nak beli hari ni. tapi malangnya kat kedai tu xde pun kasut tu... but still, she ended up buying one. seronok je tgk dia pakai terus yg ada on display. aku? aku kena tgk dulu apa size yg ada, kalau xde tulis gi tanya sales assistant, pastu gi amik, pastu bila try rasa x best sbb tapak kecik. pastu terpaksa keluar dgn muka ala2 manis, ajak dayah gi kedai lain.


the thing is, sume kedai yg aku pergi xde style yg aku berkenan. kalau ada, either xde saiz, atau tapaknya kecik siket. kalau yg best, rm50-60 punya ada la. dah la aku xleh beli yg tinggi2 sgt, nanti nampak mcm galah kembang, plus x stabil. lain la kalau nak gi catwalk, boleh aa nak beli yg tinggi2. x best pun kalau you're the only tall girl in the komuter, pastu nampak rambut2 lelaki yg menipis je. laki2 yg tinggi dr ko pun nanti dr negara lain.

kenapa aku x nak beli kasut kat kedai biasa2? kenapa aku nak jugak try my luck kat kedai2 kasut yg dlm mall je? sbb aku dah pernah try beli kasut kat situ, n x tahan lama pun. for me, better to spend a few extra cash for a good pair of shoes, than buying cheaper ones but can only wear them for a short while. investment, my friend, investment.


sempat gak singgah crocs. seriously berkenan dgn sassari... tapi of course, mahal gila (at least for me, yg beli selipar kat mydin rm10).... where to find rm169? heheh, tapi kalau aku menang pertandingan silangkata ke, yg petronas tu ke, confirm akan beli punyalah... tapi x tau pun ada size ke x. takut kalau tgk haritu nanti terus beli.






hehe, kenapa aku pilih kaler2 ni padahal byk je kaler yg lagi striking? investment, my friend... investment.
ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP