ot-aku

>> September 28, 2009

::There are two tragedies in life. One is not to get your heart's desire. The other is to get it.::

this time around? mmg lain dari yg lain.

this year, no family pic (sbb by the time kitorg nak amik gambar, anak buah aku nazreen dah meragam nak tido... ceh, sapa suh bangun awal2 pagi. ceh kat kitorg jugak aa, penat2 set tripod, last2 x guna pun..). not even a decent extended family pic (x ingat kenapa). byk gambar2 ngarut je.

also, bapak aku masuk hospital! pagi 2nd day raya, bapak aku ngadu sesak nafas (don't ask me how it happened, aku mmg tgh tido lagi time tu erk), mula2 gi klinik doc ckp gastrik. we were like, gastrik time raya? bapaku? no no no... due to lack of proper equipment to confirm anything, they referred him to hospital serdang. so mak n abang aku pun bawak bapaku ke serdang. mmg satu pagi tu aku duk rumah je, tunggu calls fr mak aku (yg sgt kerap okay, nasib baik cordless heheh). last2 baru tau, kena heart attack.

so until last friday, mmg ulang-alik ke hospital je kami. nak beraya pun x berapa beraya sgt, org nak beraya pun segan sume. tapi alhamdulillah la so far ok, he's scheduled to undergo angiogram in 1-mth time. blessings in disguise actually, sbb dah mula nak kurangkan bilangan rokok. better late than never i'd say. kdg2 lawak lak dgr mak aku bebel kalau nampak bapak aku capai rokok ke, minum alicafe / powerroot lebih ke. selalu x kisah pun haha.

but despite all that, ok la raya kali ni. makan as usual sedap, as expected of my makciks yg terer masak belaka. ada bbq lagi. tapi seriously x rasa mcm balik kg ke apa, sbb kampung pun dah kat senawang dah, itu pun 1st raya je. lepas2 tu sume round kl, since byk cousins aku duk kl/bangi sekarang. mcm berkunjung ke rumah jiran je haha. ok la kan, daripada beraya sorg2.

also, this raya membuatkan aku lebih appreciate raya. sbbnya ada cousin aku yg 1st time raya dgn mertua, dia cite aa sedih gila kat kg laki dia time raya xde sambal kacang pun. 1st time aku dgr org time raya the special dish is ketupat palas dgn kari, n bihun sup. sampai nangis2 ajak laki dia balik kulai. hahaha kesian gak aku dgr. pastu mak aku pun bukak cerita, pernah dulu2 dia beraya kat perlis, makan ketupat dgn sambal ikan bilis (ke serunding je? either one la). and that was the 1st and last time diorg beraya kat sana (partly because arwah wan dgn maktuk aku ada je kat kulai, n yg kat perlis sedara / adik beradik bapak aku je). obviously i've taken things for granted, sejak kecik aku ingatkan kat mana2 pun mesti serve lemang, rendang, serunding, lodeh, etc. pastu tgk kat tv, ada sapetah ckp tido bergelimpangan kat ruang tamu tu tido gaya org johor. again, aku ingatkan itu perkara biasa di mana2. johor rocks!

note to self: time raya, makan la puas2. tapi jgn sampai berlebih2. family history dah ada dah tu heheh.

ok chiow.

p/s: too many 'aku's

Read more...

finally kicking in

>> September 16, 2009

::hari raya menjelma kurasa sungguh gembira
khabarkan pada semua jangan lupa duit raya::


apsal rasa mengantuk semcm je hari ni?

hujankah?
makan bykkah?
terbangun awal dari biasakah?

then i remember sleeping in a tad too late last night, busy menggentel kuih choc chip.

mcm sedikit ganjil, membuat kuih raya sambil tgk CSI:NY, about holocaust no less.

sambung lagi mlm nih, lagi 1 adunan = close to 200 biji.

mungkin sambil tgk CSI:Miami.

whatever happened to Lost? nampak splash page, tapi bila tune in xde lak.

statistik x cukup lagi, tapi meja mcm memanggil2.

baju raya hampir siap. nak kena shopping cari tudung lak.

Eid Mubarak.

ok chiow.

Read more...

dexterity: +1 XP; vitality: -1 XP

>> September 15, 2009

::Sometimes people are layered like that. There's something totally different underneath than what's on the surface. But sometimes, there's a third, even deeper level, and that one is the same as the top surface one. Like with pie.::

had a group iftar with my uni friends last friday. got new additions, i.e. yg baru grad last year. so ok la kan, ada la org baru nak cite pasal kerja aku. kalau x, balik2, "kerja tpt sama lagi ke?" "ha'ah" "...". heheh nak buat mcm mana, aku bukannya involve dgn kerja yg deal with mega projects every now and then. what i'm doing today is what i'll be doing everyday from hereon. and i don't do nothing else after work. well, there's xbox, but bukan sume org nak dgr cite pasal tu. oh, and classes *yawn*

tapi mmg syok aa dgr updates sume org. ada org nak kawin (jamil, kawin je, xyah fikir pasal nak kena keluar2 dah hehe), ada yg nak bersalin (yani, doa2 dpt bersama hubby lepas bersalin ye), ada yg lain2 lagi lah. kdg2 rasa bangga lak ber-associate dgn org2 yg accomplished mcm diorg ni.

of course, x ketinggalan cite pasal bangi. ramai duh budak bangi (termasuk jugak yg bukan asal bangi tapi dah settle kat bangi). kalau sume kerja dekat2, confirm aku join carpool diorg. jimat belanja. tapi dlm ramai2 tu, aku sorg je yg still naik komuter gi kerja. x sume org boleh tahan naik komuter rupanya. as per jamil: aku naik 2-3 hari je, pastu x tahan dah. sheila: haritu aku naik lagi, tapi dah x sbb takut h1n1. err i know it's not sth worthy to be proud of, but 3+ yrs of commuting by komuter? heheh. and we all agree kalau ada bas dr bangi ke kl, confirm sume akan naik tu (faiezy: buses are underrated (or was it lrts are overrated?)).

food-wise, mmg x byk makan pun, sbb busy borak je. x sempat gak nak rasa sume (ada nasi dagang, mi rebus, mi kari, laksa, nasi putih, sate, nasi ayam). dah la kena halau dgn terhormat jugak. tapi mmg lama la kitorg duk situ, sampai 9:30 ada kot. itu pun depan bilik makan tu borak2 lagi sampai 10 lebih. so, ok la..

last sunday, dpt peluang buka kat hotel lagi. yg ni mmg food choices x sebyk kat marriott, tapi fuh mmg kenyang aa makan. aku lagi suka ni sbb ada sushi dgn western food jugak (ye la, bukan dpt makan selalu hehe). tapi dah habis rasa sume pun, baru 8pm. maybe it's true that who you're with matters. kalau dgn family, malu nak borak byk2, tu makan je kerja tu haha. dgn choc fondue lagi best2.

mmg terbukti la kitorg sume makan byk, sbb masa naik lif nak gi tpt makan tu, xde masalah apa2, tapi bila nak balik, overload (in defence, mmg lif tu kecik okay)! dammit nasib xde org lain kat situ. pelik gak, xkan kitorg berlima lebih 550kg (max weight allowed). tipuuuuu cis menjatuhkan morale org je.

somehow aku rasa aku puasa ke x puasa ke, sama je. err of course spirituality tu ada berubah siket, mintak2 lah.

ok chiow.

Read more...

the unavoidable dilemma

>> September 09, 2009

::Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. [4:86]::

argh it's happening again this year!

kepada siapa aku nak bg kad2 raya opisku ini?

adakah ia akan menjadi koleksi arkib dlm laci almari tv rumahku? seperti tahun(-tahun) sebelumnya?

apsal laa aku xde adik yg belajar di perantauan...

erk wait, i do have one. not exactly oversea, but over the sea pun bolehla kan heheh.

4 to go.

agak2 boleh x mintak tukar, kad raya dgn bonus / pay raise? patutnya HR bg MMS free satu, so boleh fwd kat sume contacts, plus benefit of sending them FOC. itu baru best.

ok chiow.

Read more...

unnecessary roughness

>> September 08, 2009

::It is amazing what you can accomplish if you do not care who gets the credit.::

i just spent hours modifying, tweaking, butchering this site (or rather, the original code, credit to the creator(s)), but in the end it looks just like any other.

ceh.

that's what you get for depriving me of my 'pleasures'... you suckas.

ok chiow.

Read more...

things you think are passable, but in actuality they're not.

>> September 04, 2009

i - punching holes at illogical spots

: can't understand why someone in their right mind would punch a hole close to the center line of a page, when the cover file itself is pre-punched at the top left part. membazir tali hijau ok, to have to go all the way to the center, then back again to that left part. and it makes it harder to flip the pages, plus x byk paper boleh compile sekali. argh why oo why

ii - using staples that barely hold the pages together
: again, man made the staples in different sizes for a reason. xkan la guna dawai kokot yg before dibengkokkan, has the same width as all the papers intended to be stapled? aiyoh guna otak la. what's the point of stapling, if at the end of the day the papers will fall out of place? ask your boss to buy one of those humongous stapler la cheapskate

iii - thinking the only thing matters is you know how to type, be it in word processor or spreadsheet
: think again. kalau setakat for your own pleasure, that is passable, but when you're working for someone, and when that someone wants everything to be superfast, merely knows what's next to the "T" is not enough. let alone if you're always in charge of making letters, memos, notices, etc. it's freakin' annoying bila tgk org lepas taip dlm satu column (in the case of MS excel), he/she clicks on other some random box, and then move to the next intended column, instead of just press "ENTER". imagine having to sit by and see time (and money) flies away, almost literally. rasa mcm nak tolak org tu ke tepi, biar aku ctrl the keyboard. you have no idea how much easier your life would be if you know the tricks. and ctrl+S, ctrl+C, ctrl+V, ctrl+whatnot? saves body energy i tell you.

iv - not drying your hands after the toilet business in public places
: x basuh tangan mmg definitely a no-no, tapi x lap tangan pun satu hal jugak. agak geli ok bila tgk door handles ada titisan2 air yg kita x tau dtg dari paip ka, dari toilet bowl ka. dah la A(H1N1) tgh berleluasa sekarang ni. worse come to worst, when there's no means to dry off your hands, don't ever ever touch the door with your wet/damp hands. buat mcm doktor nak masuk OR, guna bahu hehe. or as a last resort, wipe your hands on your pants, skirts, kains, etc. just not on the butt please.

ok chiow.

Read more...

funny side up

>> September 01, 2009

::To laugh at a man of sense is the privilege of fools.::


hulloh.

sometimes laughter can be a poison...
but for me it's still THE medicine. heheh.

ada this one time lecturer aku tgh mengajar, sambil duduk depan pc kat depan (yea i know bm is confusing). she was sitting on this never-seen-before red chair, similar to the red chairs found in my office, or probably other offices as well. she was obviously not comfortable sitting there, coz she fidgeted a lot, trying to figure out how to lower / higher (ye ke?) the chair to her liking. mmg aku dgn kawan aku mcm tersenyum2 gak aa tgk, tapi kitorg x pikir apa pun.

tgh syok lecturer aku berckp, tiba2 kerusi tu terturun dgn sendiri. not like mendadak zupp laju, tapi obvious la turun dgn byknya jugak. and all the while, she was still talking. hahaha time ni aku dah hampir2 nak tergelak, tapi leh tahan lagi. control2, we're in class.. focus2. tiba2 terdgr ada kawan sebelah aku tergelak (sumpah aku rasa dua2 kawan belah kiri (oop sapa terasa haha) dan kananku ada gelak siket). dammit bila dah terdgr ada org gelak, aku terus xleh control. well, still cuba control gelak, tapi failed miserably la, sbb aku gelak yg tutup mulut tu (aa sungguh buruk sekali). last2 kawan2 aku pun gelak sekali, tapi sume gelak tertahan2 la.

it would've been a quiet, isolated incident altogether, if not for my lecturer said, "i hate this chair." wahahaha aku mmg gelak gila laa time tu. lawak siot. esoknya kitorg still boleh gelakkan pasal tu lagi, sbb kawan aku sound, "ko ni gelak x agak2. kesian tau prof." "ko pun gelak jugak." "sbb ko gelak." etc etc.

looking back (yes i linger on the funny things in my life hehe), aku x tau apa yg sebenarnya menggelikan hati. adakah

i) perbuatan lecturer aku bersusah payah atas kerusi itu (ini dipengaruhi oleh seseorang itu juga ye, kalau beauty queens buat ni mesti nampak graceful haha)

ii) the perception that others noticed it, but they pretended they didn't? (yg mungkin sume org pun rasa kelakar, tapi the fact yg sume tahan gelak made it funnier --- farfetched, i know but a theory nonetheless)

iii) it's just me, who tend to see the funny side of things *most* of the time?

iv) the prospect of it being funny in future retellings?

v) all of the above?

apa pun, aku rasa aku suka gelakkan org. but really, there's no ill-intention there. aku jarang gelak yg dibuat2 (kalau aku gelak dlm ym/gtalk pun, aku akan tergelak siket in real life hehe). it's just that certain elements, when put together, deserve a laugh. aku pernah baca kat manetah, ada sorg bg soalan, "kenapa kita gelakkan org yg terjatuh?" hehe aku x ingat la jawapannya (sth along the lines of 'apa pun, x baik gelakkan orang'), but the point is, it's a legit question. sama mcm "kenapa bila kita bersin kita tutup mata?" kind of questions.

selalunya time kena lecture (as in by the seniors) dulu2, akan ada senior yg akan salah ckp ke, or ckp benda merepek, or mmg saja buat lawak. mmg rasa mcm nak mati aa tahan gelak time2 mcm ni, sbb takut kena jerkah balik (apa gelak2??!?). maybe they figured out a sadistic way of making our lives miserable. sakit perut tahan gelak adalah lagi menyakitkan dari sakit senggugut. lagi2 bila ramai yg mengalami simtom yg serupa.

lagipun, bukan senang nak gelakkan org yg kita jarang gelakkan. haha priceless.

let's just hope it's not gonna kill me, figuratively and literally.

ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP