pukul berapa datuk harimau

>> June 30, 2008

::Trying to determine what is going on in the world by reading newspapers is like trying to tell the time by watching the second hand of a clock.::

hulloh.

pagi tadi masa tgh bfast kat dapur, tiba2 terdgr jam kat ruang tamu bunyi, menandakan dah 7am. mak aku kelam-kabut, sbb x solat subuh lagi. tapi time tu jugak aku teringat, kdg2 jam kat ruang tamu tu kdg2 dia start bunyi 5 mins before the actual time (eg. chimes at 5 mins to the hour, then stops, n after 5 mins continues with the music). just to make sure, aku tgk jam kat dapur. yup, 5 mins to 7 alright.

ptg tadi balik2 kerja aku nak buat air utk minum. terpandang gak kat jam dapur, and guess what, it's 5 mins to 7. tiba2 teringat kejadian paginya... eh laa, jam ni rosak rupa2nya. dan secara tiba2 gak, felt a bit freaky, sbb i'm among the last person to see the clock ticking pagi tadi.

pastu lepas maghrib, dah habis makan sume, nak gi basuh tangan. terpandang sekali lagi jam dapur. 8 pm?? wha? mmg tergamam gak aa for a split second. seriously i thought the clock was dead. then it came to me, yg sebenarnya jam tu still ticking all this while. n kebetulan utk pg dan mlmnya, time aku tgk jam tu 5 mins to 7. hehe mcm bongok lak rasa.

tapi kan, mcm mana aku boleh x perasan yg jarum saat tu bergerak ke x? sbb for sure aku tgk jam tu lama to determine the time. ke selama ni aku mmg suka membuat deduksi sendiri berdasarkan pemerhatian yg sekelip mata? heh, so much for a self-proclaimed meticulous, observant person.

one of my friends once said to me that whenever she sees the digital clock, it would always be sth like 2:22, 12:12, 2:34, etc. admit it, it's kinda scary. in a digital way. a sign, maybe? wallahualam...

sometimes we fear what we do not know.

ok chiow.

Read more...

kenduri kahwin

>> June 15, 2008

080608, aku dan familyku ke jengka, pahang utk kenduri kahwin sepupuku abg atan. excited jugak la nak pergi, sbb dah lama aku x gi jengka. sekarang pun dah dekat je, lalu LPT tu.

sini 1st time aku jumpa, kenduri 11am - 2:30 pm je. mudahkan kerja kot... tapi syok aa, nampak meriah gila. sbb timeframe kecik kan, so senang je nak penuhkan tempat. hehe kalau jenis yg lepas zohor baru nak gerak, dah cabut khemah baru sampai gamaknya. pastu by 3 pm je, khemah dah siap hantar pd tukang sewa dah pun. tapi tulah, penat pun cepat abis.

mak chak (ke mak chat?) merangkap ibu pengantin di meja pengantin

buah2an yg direka sendiri oleh cousin aku kak yang (akak pengantin)... fuh mmg skillful gila aah, laju jek buat


pak pak kelopak kelopak pung kelepung kelepung kelepung.. pengantin dah mai dah... yg baju kuning tu sume keluarga diraja ye, di-raja-sehari

bergambar bersama sepupu sepapat

lepas abis kenduri, borak2 time. ni pakcik2 sume tgh berdiskusi, "ish ish ish, sapa la yg pandai buat buah jadi lagu ni... tera sungguh"

buat abg atan n k ana, semoga bahagia selamanya!

ok chiow.

Read more...

my trip to pulau pangkor (part III)

>> June 13, 2008


ee suka nak berjela tau.
.
2nd day di pulau pangkor, pagi2 lagi dah bangun nak mandi laut. plan nak mandi kul 7, tapi last2 7:45 kot baru keluar bilik. itu pun wateq hampir2 x nak mandi. eh kena paksa gak... sorg mandi sume mandi okeh.
.
sampai2 tu pun dah ramai gak kat tepi laut tu. ok la, air pagi tu x sejuk sgt. kitorg mandi dekat2 dgn rental spot "orang ittew", tapi diorg pun x bukak kedai lagi. tapi sini mcm byk bendasing je kat dasar, sbb kejap2 ada yg angkat kaki sbb tercalar kena apa2. tapi mana syok berendam je... kurang2 kena berenang gak. since kitorg xleh nak 'berenang' without goggles, apa lagi, dgn muka innocentnya aku gi jumpa "orang ittew" nak sewa goggles. sebelum dah kena leteaq dah, sbb letak spek kat atas bangku. ala mana la perasan, dah x sabo nak masuk air dah. tapi baik aa "orang ittew", aku ckp nak sewa 1 goggles je (if not mistaken, 1 goggles = rm5), dia bg 3.
.
bila dah ada goggles ni, fuh laju je dlm air. kdg2 tu boleh nampak ikan kat tpt org mandi2 tu. ada sekali tu lak, k ida tgh berenang / menyelam / snorkeling baekk punya, mmg laju la, sampai ke tengah gak. ada this group of kids yg tgk je k ida berenang. mcm kagum pun ada gak kot.. mesti, "waa terernya akak tu berenang... bestnyaa". hehe pdhal, kalau xde goggles xde nye bergerak.
.
dah puas mandi2 tu, timbul lak idea nak naik banana boat. mula2 mcm excited, tapi lepas tu cuak, tapi last2 on jugak. mula2 tu kena tunggu org lain, sbb x syok aa naik 4 org je. punya la lama tunggu, sampai sempat makan nasi lemak baru ada pak aji 2 org nak join. itu pun mula2 nak tanya, boleh ke naik mengiring. hehe terfikir tu nak naik mcm naik motor, kan nanti terjatuh kat tgh2 laut kang naya je.
.
waa tapi mmg seronok aa naik banana boat (1st time nih). ala2 roller-coaster on water. aku dgn wati mmg asyik jerit je. k ida pun jerit gak, tapi x kedgran sgt. mesti pak2 aji tu beristighfar pjg dlm hati, heheh. after 2 rounds, dia dah slow down dah. pakcik boat siap pesan, nanti sume lepas pemegang, pegang kepala. bila dia kona tu, mula2 aku fikir apsal mcm slow je kona nih, mcm mana kitorg nak jatuh (sbb before this tgk time kona tu sume org mesti jatuh). sekali bummm! sume org jatuh serentak. uih mcm lemas la jugak... bila bukak je mata tgk2 aku dgn wati je yg still kat tgh. org lain sume dah berenang ke tepian. pakcik boat tu siap ajar kitorg lagi, "kuak je tangan, kalau x reti x yah goyang kaki." ceh. akhirnya berjaya jugak kitorg ke tepi.
.
baru la complete trip ni... hehe. dpt jugak naik banana boat. lepas tu siap2 nak balik sume.

ceria konon...


dlm feri balik. siap sempat tido lagi. nasib baik 40 mins je, kalau x mesti ada org tu dah krohh krohh.

dah sampai lumut tu, kitorg singgah jap tpt beli2 seafood. ada la siket, beli satay ikan, keropok sotong, etc. pastu balik. otw singgah makan kat kedai sedara wati (bersepahnya sedara si wati nih... hehe peace). specialty: rojak. tapi aku lapo nasik, so makan nasi campur. x rasa pun rojak tu.

perjln pulang lagi best aa dr perjln pergi semestinya. sbbnya, sume dah x malu2 haha. dulu nak nyanyi pun dlm hati jek, sekarang boleh nyanyi ramai2 (tapi still slow la). byk borak aa, mengenangkan balik kisah2 yg terjadi kat pangkor. best2. x tido tu... jarang sekali aku naik keta x tido. around maghrib sampai sg buloh, pastu aku ikut wati tido kat rumahnya.

abis pun. pendapat aku: gi pangkor best, utk org yg suka mandi-manda n aktiviti air. kalau nak shopping2, jln2 mungkin x berapa kot. org kata kat pangkor pun boleh visit kota belanda, tapi kitorg x gi pun. itu pun dah best dah. teringin gak nak naik jetski, tapi rm60 for 20 mins tu... tu zaman minyak x naik harga lagi. sekarang ni dah lagi mahai kot. n alhamdulillah gak, kitorg pergi sebelum minyak naik harga. kalu x, mau lari bajet ni. silap2 tambang feri pun naik gak nanti.

ok chiow.

Read more...

my trip to pulau pangkor (part II)

>> June 12, 2008

ni pemandangan dr rooftop parking lot kat jeti lumut. hehe survey satu tpt ni je, ingat paling ok dah ni. sekali dpt parking kat bumbung gak, sbb lain sume penuh ya amat. rm10/day tu. tapi okla, sbb xkan nak turun balik cari parking lain kot. tu salah satu feri yg ulang-alik ke pangkor. uu seronok dah time ni...

err kalau tgk k ida's blog, ada gambar mcm ni, tapi versi x semenggah. k ida ni mmg tau... time tu aku tgh suruh wati amikkan gambar, tgh ready tu, wati tanya nak kasi nampak sume ke. aku tgk la ke atas, sbb nak agak tinggi mana benda alah tu. tup2 dgr k ida gelak. cis3... xpe k ida, ada hari akanku balas heheh. btw ni kat lumut waterfront.


sampai2 kat jeti pangkor, jumpa pakngah wati aka tuan punya chalet. ckp2 kejap, pastu kitorg naik teksi pink gi chalet dia... naik teksi pink ni mmg mcm naik roller coaster betullah. turun naik turun naik xde hal punya. sampai2 tgk bilik x clear lagi... org yg sebelum x checkout lagi. sementara tunggu chalet clear tu, kitorg gi minum dgn pakngah. pastu cerita2 la pasal aktiviti2 di pangkor.


tgh2 borak tu, "orang ittew" join. haha sampai sudah kitorg x tau nama dia... "orang ittew" ada buat service sewa jacket, goggles, boat, jetski, etc kat tepi pantai teluk nipah tu. so apa lagi, tanya abis la kat dia ni. tanya ni berapa rm, naik ni gi mana, lama x kalau gi sana, etc. last2 "orang ittew" ckp, kalau nak gi snorkeling boleh ckp kat adik dia petang nanti. time tu excited + nervous gak aa... ye la, org x tau berenang la katakan. xpe, redah je.


lepas masuk bilik, rehat2 jap sume, dlm kul 3 gitu berjln la kitorg ke pantai. tapi sebelum tu kena isi minyak dulu... singgah makan nasi goreng kampung kat satu gerai ni. hehe sempat gak usha menu sign dia, ada jual mi "bamdum". haha lawak siot.


lepas makan, gi la cari adik "orang ittew". maka bermulalah journey kami yg x seberapa ini... hehe. kitorg pakai life jacket, pastu naik boat yg dikemudi oleh murad (kitorg pronouce mcm dlm tv tu - dr. murad). tgk pulau2 kecik lain yg ada kat keliling pangkor.


sempat lagi posing tu... best sbb bot laju.


sebelum kitorg stop nak gi snorkeling tu, murad demo nak tunjukkan betapa byknya ikan kat bawah tu. baling secubit roti je, fuh penuh surface dgn ikan yg berebut nak roti tu. mmg lawa lah. pastu murad siap tangkap satu ikan, tunjuk cth ikan yg xleh dipegang sbb ada duri.


lepas tu, murad pun bg aa tips nak snorkeling. antaranya kalau boleh jgn jln atas air, sbb takut terpijak corals. waa time ni scary gak, sbb duk fikir mcm mana nak gerak kalau xleh jln? bukannya tau berenang. time ni aku dgn wati mcm takut aa, k ida pun takut gak kot, tapi xpe, dia ada laki dia heheh. since dah sampai kan, bantai je la.


kami dgn goggles kami hehe... masa ni murad dah balik pangkor balik dah. mula2 tu, diri je dlm air. tapi disbbkan byk bot lalu sbb nak amik / turunkan org, last2 kena ke tengah jugak. time tu mmg cuak gila la, sbb kaki dah x jejak, pastu muka lak asyik masuk air je (xleh nak face up). pastu instinctively, aku secara2 tiba boleh twist badan so that muka aku x menghadap dasar laut dah. ceh, seronok la lepas tu share new discovery dgn k ida n wati. n nasib baik gak kitorg berenang dekat2 dgn satu pakcik dgn anak dia, dia duk ajar anak dia kayuh2 kaki mcm kayuh basikal. kitorg pun ikut kata sekali... sama2 belajar kayuh. pastu boleh la siket2. bergerak la jugak. uh apa lagi.. berenang2 bak ikan la kitorg lepas tu.

p/s: aku rasa org lain x paham paragraph ni... lantak pi la

dah 1/2 jam gitu, rasa rimas sbb jap2 kena suh ke tepi oleh bot2. kitorg pun pindah the other side, yg ada gak org pancing. sini lagi lawa, ikan pun ada yg besar2. uu time ni dah berani nak pegang roti sume. mmg x naik langsung la time ni. mcm amaze sgt boleh berenang sekali dgn ikan2, tgk terumbu karang besar2 kat dasar. ada sekali tu, time dah nak balik k ida offer biskut choc fudge. aku x tau la mmg choc fudge giant sedap ke apa, tapi mmg aku dgn wati rasa biskut tu plg sedap yg pernah kitorg jumpa. siap lepas 1st bite tu, terus, "ee sedapnya biskut ni! biskut apa ni, x pernah rasa pun?" hehe punya la lapar.


kul 6 (2nd time murad dtg) baru kitorg balik ke pulau pangkor balik. itu pun sambung lak mandi kat tepi laut. tapi mandi biasa2 je la, sbb x pandai berenang. ingat nak praktikkan cara2 masa snorkeling tadi, tapi x berjaya gak.

dah kul 7 baru naik... itu pun sempat singgah kedai minum bersama2 pakngah n "orang ittew". tapi time ni dah menggigil dah... sejuk gila. abis minum je, terus balik chalet, siap nak makan lak.

time makan, biasa la, kena pekena ikan bakaq. itu pun tunggu punya la lama, sampai tertido2 k ida heheh. tapi sedap, walaupun itu je lauk kitorg (sayur abis!). lepas makan, gi cari baju2 utk dibeli nak bawak balik. pastu, sambung borak kat bilik. err ada this one time, tgh gelak2, tiba2 terdgr org sambung gelak kat luar. terdiam aku dgn wati time tu, siap wati terus lari duduk sebelah aku tu. after a few seconds, wati beranikan diri gi tingkap, nak tgk kot2 mamat2 yg bersidai kat luar yg kacau kitorg. tapi tgk chalet diorg senyap je. lepas tu mmg kitorg dah x borak sgt dah. tido zzzzz....

cont.

Read more...

my trip to pulau pangkor

>> June 10, 2008

::senyumanku tertinggal di pulau pangkor::


haha, xde la sgt. it's actually written on a shop's sign at teluk nipah, pulau pangkor. lebih kurang la, sbb aku dah lupa siket2.

err asalnya nak gi jln2, kat mana2 pun x kisah, sbb mcm dah lama x bercuti. mula2 nak gi kota kinabalu, sbb nak visit su sekali. tapi cari punya cari punya cari, x dpt flight ticket yg murah. kebetulan pulak, dtg kad jemputan k ina. apa lagi, terus tertimbul cadangan nak gi pulau pangkor. wati pun ajak singgah rumah opah dia sekali. apa lagi, on lah.

pagi 31st may, ikut plannya kul 9 aku gi rumah wati dulu kul, pastu kul 10 dr rumah wati gi rumah in-law k ida, then bertolak ke pusing, perak kul 11. mcm mana tah ada miscommunication, mak aku ingatkan aku gerak ke rumah wati kul 10. apa lagi, kelam kabut lah. dah tu boleh pulak kat sg buloh ada lori simen accident... dah 1/2 jam stuck. itu ini itu ini, last2 kul 12 baru bertolak dr sg. buloh.

dlm keta k ida n abg k ida, mula2 aku dgn wati senyap je kat belakang. haha maklumlah, baru 1st time nak berjln jauh bersama2 ni, kena aa control siket. tapi keluar gak aa 'bunyi2an'. standard aa, jln jauh hehe. tapi mmg laju aa abg k ida bawak, sbb kul 2 dah nak sampai pekan pusing. sempat gak aa jumpa su kejap. sorry tau su, kita yg melambatkan semua!

lepas puas melantak n bergambo kat rumah k ina (pls refer previous entry), jeng3... ke sitiawan! di sinilah terletaknya rumah opah wati. menarik2, sbb nak kirakan ni 1st time aku sampai perak / lumut. selama ni takat lalu bila nak balik perlis je. err ke pernah kot kecik2, tapi mmg x ingat.

anyway, lepas berjumpa opah wati, tukar baju, gi tepi laut nak cari remis. haha kalau baca k ida's blog, org 'key-ell' yg dimaksudkan itu adalah aku! err tapi seriously, mula2 tu mmg aku semangat nak cari remis. dah sungguh2 korek dgn tempurung kelapa ni, dgn tgh duk tersengih2 ni, sekali aku ternampak remis yg x sempat diamik mengeluarkan lidahnya (err ke badannya?) n berusaha nak masuk ke dlm pasir balik. waaa time nak tulis ni pun aku boleh terasa kegeliannya.


video


aa mmg x sanggup lagi dah nak mengorek lepas tu. last2 jadi cameraman. tapi lawa la tpt tu, seronok borak2 sume.


tapi boleh lak time tgh jiwang2 duk dgr lagu, ada satu makcik ni duk berkongsi perasaan dgn kitorg, cite pasal anak dia la, siap bg pesan ingat mak, bercinta kemudian, etc. nasib baik gak dah nak gelap, last2 minta diri dulu, tinggalkan dia sorg2. terpikir gak aku, betul ke dia ni? langsung x bg kita tanya apa2 lak tu, duk bebel2 sorg2 dia je.

mlm tu, lepas mandi2 sume, tgk remis dah siap! senang je k ida buat: rebus dgn sedikit / tanpa air, campur serai n garam. sodappppp. hehe masa ni x geli pulak ye. lapo punya pasal. lepas tu gi pasar mlm n giant seri manjung. round satu pasar, last2 settle kat kedai char kuey teow. spot pun mmg baekk punya: opposite kipas utk sate. so bila ada org bakar sate je, asap2 sume gi kat kitorg. mmg sume pun berpeluh la makan hehe. then jln2 kat giant, beli makanan utk buat bekal di pangkor.

hehe lawak gak aa, bila balik tu opah dah kunci pintu sume dah. duk ketuk2 bg salam sume xde respons (err takut nak kuat2 sebenarnya, sbb takut org ingat pencuri). siap pusing belakang rumah nak ketuk tingkap bilik opah sume... last2 terbukala pintu. ceh pastu sume tido, bajet nak bangun awal esok paginya. mimpi indah2 je mlm tu...

cont.

Read more...

getaran jiwa

>> June 06, 2008

::andai dipisah lagu dan irama, lemah tiada berjiwa, hampa::


hulloh.

ingat nak update pasal cuti2 msia haritu (freakin' awesome!), tapi mcm kena amik masa yg sgt lama lak. next one, okay?

to k ina nasir, congrats!!! selamat pengantin baru. berseri2 you. sedap makan nasik minyak k ina...


on another note, semlm aku gi tgk p ramlee the musical kat istana budaya. overpaid actually, sbb masa mula2 tgk harga tiket, ada discounts for senior citizens, celcom users n students (aku still ada student card, no expiry date). sekali bila dah book online tu, tiba2 terus charged full price, n xde tanya berapa senior citizens, students, etc. then aku call axcess tickets... rupa2nya kalau yg beli kat axcess outlets / istana budaya je dpt diskaun. chet... rugi duit aku je (err duit parents aku actually, sbb diorg dah janji nak bayar balik hehe).
comment: best gilaaaa! mmg worth every ringgit i tell you... even though kitorg duduk bukan dekat center, still rasa best. my opinion, the ensembles were truly talented. kdg2 aku lagi enjoy group singing dr solos. tapi xleh lawan suara liza hanim aa. let's not forget: musly ramlee as p ramlee. suara sejibik. gaya pun sebijik sebijon. especially nyanyi lagu barang yg lepas jgn dikenang, hampir2 berair mata aku. atilia as junaidah is good as well. emelda (azizah) punya appearance kejap sgt, tapi ok la. melissa saila... hmm aku rasa dia mcm over, tapi maybe character norizan tu yg mmg mcm tu.
if not mistaken, ada group luscious fr previous season's gangstarz. diorg ni mmg almost every scene ada. best2... nyanyi sedap / lawak. infinatez fr gangstarz pun ada, tapi aku x kenal sgt. ok la. err note to wati: azrul cham ada! hehe kalau time dia onstage, mmg aku byk focus kat dia je. best aa dia ckp. menari pun pandai... haha wati jeles la tuh.
overall, mmg best aa. lawak, sedih, gembira, bengang sume ada. ada sekali tu time intermission, mamat belakang aku ckp kat kawan dia, "touching siot." pdhal sebelum mula tu aku bajet dia ni jenis mcm mamat digi yg tgk wayang tu ("taiko maa..."). hehe sorry ye bang. pastu aku terkagum jap yg time stage terangkat n split. serious x terpikir. oh cuma aku rasa the climax part is not that "bam!". mcm bila dah part tu, aku bajet ada lagi, tapi mcm tiba2 makin turun makin turun, then habis. i was like, "mana high point of this story?" waah kalau adlin aman ramlie baca ni mesti dia bidas. but that's just me. x mencacatkan the overall performance pun.
conclusion: if you ever heard of the name "p.ramlee", you should go and see this. even kitorg yg hanya kenal p ramlee through his work pun boleh terpukau, inikan pulak mereka2 yg ada masa zaman kegemilangan p ramlee. just one advice: book awal2, tapi dekat outlets, jgn book / beli online. dpt seat not at the center of istana budaya pun xpe, asal jgn yg plg depan / plg tepi.
ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP