what you don't know can't kill you

>> December 19, 2007

::As you become more clear about who you really are, you'll be better able to decide what is best for you - the first time around.::

hehe, cuti pun sempat lagi nih. old habits die hard. xdelah, saja je nak kasik org habiskan masa kat sini, heheh.

went to temerloh on monday. makcik aku masuk hospital kat sana. itu pun bapak aku mintak EL, sbb sekarang ni cuti diorg sume dibekukan. x kisah aah, janji dpt cuti.

sampai temerloh monday night. bapak aku je la sempat gi jenguk makcik aku, aku dgn mak aku mmg penat layan anak buah aku, so mmg terus tido. besoknya baru dpt gi visit. alhamdulillah la, makcik aku dah sedar. cuma mcm mamai2 siket aa (dia ckp cucu bapak aku tu anak bapak aku).

err bukan la nak memuji sedara sendiri, tapi sedara aku yg ni mmg aku respect la. anak2 makcik aku sume mmg relax je layan makcik aku. aku yg mula2 rasa nak nangis pun boleh gelak layan diorg sume. kalau nak ikutkan, mmg bahaya gak penyakit makcik aku ni (jumpa 2 ketumbuhan dlm otak, tapi as of yesterday x sure lagi cancer ke x), tapi kira x nampak aa kesedihan tu kat diorg. tapi diorg mmg selalu camtu pun. happy je memanjg. kalau ada benda yg diorg nak tegur pun, nanti akan diselitkan gak lawak2. kira best aah diorg ni. respect2.

pastu, bapak aku bawak kitorg makan gulai ikan patin. gerai ni mcm famous gak aa for its gulai ikan patin (gerai makan pak usop, kat lurah semantan). haha mula2 masa bapak aku tanya makan x ikan patin, aku ckp makan2. sekali bila sampai, aku rasa pelik aa jugak. apsal ikan patin ni isi dia x bersegmen2 mcm yg selalu aku makan tu? hehe tapi still ceduk gak aa (biasa aa lapo). tgh2 makan tu, boleh lak baru terpikir. aku terconfuse ikan patin dgn ikan pari! haha padan aa xde segmen2 mcm ikan pari, sbb bukan ikan pari.

before this aku x makan ikan patin. sbbnya dulu2 bapak aku ada bela ikan patin 2 ekor. mmg lama aa bela, lebih dr 6 thn rasanya. mmg dah nak dekat sehasta dah pjg (err sehasta budak 6 thn kot.. hasta aku mcm pjg je). tu yg selama ni mcm payah siket nak makan tu. semlm pun akak yg hidang tu (server?) letak bhg kepala punya betul2 depan aku. nasib baik gak aa ada daun menutupi mata ikan patin tu. kalau x, mungkin aku mampu memakannya, hehe. mungkin la.

dah la tu, masa nak makan tu mula2 aku mcm cuak siket, sbb mcm gulai tempoyak (aku x makan durian / tempoyak). mak aku ckp, "xde, mak dah mintak asingkan, tempoyak pinggan lain. yg ni gulai asam pedas, cair2 siket." mmg ada la tempoyak kat piring lain, n bila rasa pun rasa2 pedas. n ada jugak tapau bhg kepala tadi utk bawak balik bg adik aku. bila sampai tu aku cite aa makan ikan patin kat adik aku, gulai dia bukan gulai tempoyak, etc. bila adik aku nak makan, dia ckp, "ni mmg gulai tempoyak la." terkedu aku jap. boleh tu bila aku tanya mak aku, "ha'ah mak tipu awak tadi. kalau x kang awak x makan." cis3. aku makan gulai tempoyak rupanya!

err gitulah ceritanya. dlm satu hari aku telah makan 2 benda yg aku ingatkan aku xkan sentuh sampai bila2. my opinion? boleh la tahan, tapi lepas ni maybe aku x nak makan lagi la kot. bukan sbb x sedap, mmg sedap gulai tu (laju tu makan, sampai licin pinggan...), tapi... ntah la. haha aku pun x tau mcm mana nak explain, tapi ada sesetgh benda yg mmg ko x nak makan / buat, n as for me, itulah benda2nya. haha, maybe because i was tricked by my mind n my mother into it. but, highly recommended.

selamat hari raya aidiladha, and selamat tahun baru.

aku cuti sampai thn depan!

ok chiow.

Read more...

burden

>> December 11, 2007

::So sacrifice yourself, and let me have what's left.::

blog-hopping can be depressing.

syok je baca org lain punya blog. mcm2 benda diorg buat, byk gambar, byk gi sana-sini. jeles2...

haritu adik aku dah bising. dia cuti 3 bulan, so far xde plan apa lagi. dah la yg lagi sorg pun dah habis spm. mak aku pun dah pencen. cuti aku pun byk lagi. so supposedly we could have gone somewhere, enjoying and spending the hard-earned money. tapi bapak aku pulak susah nak cuti... ni sume pasal benda2 alah ni la. siot. nak berdemo, gi negeri lain la wey!

haha masa kitorg duk jasin dulu, petang2 je confirm bapak aku ada rumah. hphone pun satu je. weekend lagi la... xde org ganggunyalah. kdg2 tu siap suh aku ponteng sekolah, sbb nak bawak gi jaya jusco kat ayer keroh nun. sekarang? dah berapa hari dah x nampak muka bapak aku. hphone xyah cite aa... pagi2 lagi kul 6 lebih dah bunyi. cuti bapak aku lak mmg ada puluh2 lagi, sampai boss dia suh amik cuti kdg2, sbb terlampau byk. masalahnya, xleh nak cuti. yg merana? aku dan keluarga aku.

i'm not saying that they're right or you're wrong, but everything has its consequences. and if it leads to sacrificing your family, then sth must be wrong somewhere. sth must be done somewhere as well.

aa nak gi jln2!!!

bosan duk ofis je sebenarnya nih, heheh.

ok chiow.

Read more...

the world is not enough

>> December 04, 2007

::Worry often gives a small thing a big shadow.::

haritu cousin aku k aida ajak gi water rafting kat kuala kubu baru (kkb) end of december. mmg excited la nak gi, sbb dah lama dah x gi rafting, n dgn org2 yg dikenali (geng masa gi camping dulu). k aida suh ajak adik aku, sbb adik aku pun bukannya ada kerja apa2. then ada this one night tgh tgk tv, ada tunjuk this one channel [v] vj gi rafting kat kkb. siap ada tunggang terbalik sume, pastu aku dgn excitednya cite kat adik aku, sambil nak ajak sekali la ni. tiba2 mak aku yg tgh tgk cite tu, bising ckp bahaya la, musim hujan la.

lepas2 tu aku try lak tanya bapak aku. heh ni lagi la. siap marah2 sume jgn kasik mak bapak risau la, kang apa2 jadi susah la. last2 mmg give up terus. mmg maleh nak pujuk2 sume dah. err sbb time tu rasa mcm nak nangis kot heheh.

time2 ni la aku teringat balik kenangan silam (err mcm tua dah je) masa kat U dulu. dulu main redah je sume. tah, sbb jauh dr parents kot, so aku rasa mcm 'free' siket aa. 1st summer dulu, aku plan nak ikut seniors gi road trip. mlm nak gi tu baru aku email bapak aku (dah la email tu aku yg buatkan sume, aku rasa bapak aku x tau pun password email tu), n didn't even make a phone call telling them about it. sure enough, ada sekali tu kat mana tah aku guna public phone call rumah, mmg kena marah (more like teguran bernada laju n tinggi) dr mak aku, n teguran yg bernada slow dan perlahan dr bapak aku.

tapi time tu aku x rasa apa2 pun. maybe sbb best gi jln2. ye la, tgk tpt org, sapa x seronok. tapi lepas2 tu everytime aku nak gi road trip mmg aku kena call la. siap bg phone number family sapa2 yg join the trip. bila fikir balik, mmg bahaya gak kot. aku pernah je tido dlm keta , keta rosak kat highway, kena saman, tertinggal kapal terbang, tertinggal bas, etc. tu x termasuk benda2 yg berlaku kat U tu sendiri: stuck alone in an elevator, terlanggar org naik basikal, termiss exam, diganggu oleh org mabuk, just to name a few. agaknya tu 'tulah' x cite sume kat parents kot.

haha aku pun terlupa apa point aku sebenarnya. tah, a bit guilty, knowing they are always worried about me. making them worry while i was there enjoying myself. on the other hand, xkan what i did those 4 yrs should be enough to compensate for what i could've done / experienced after that? byk lagi benda yg aku rasa aku nak buat.

ntah aa. maybe sbb dah duk serumah kot. maybe to make up for all the time i'm away fr home. dah sampai masanya utk aku risaukan pasal family aku kot. selama ni fikir psl diri sendiri je kot...

err kalau aku dah kawin nanti, boleh lagi ke nak gi rafting? hehe aku pun dah x nak kot.

haha insecure gila entry ni. whatever.

ok chiow.

Read more...

right on!

>> November 26, 2007

::We are inclined to believe those whom we do not know because they have never deceived us.::

sunyinye.... sorg dah pergi, sorg cuti, sorg MC. isnin pulak tu. heheh tah hape2 tah.

semlm aku dgn adik dgn mak aku pergi a*l****a kat p*t*****a, sbb saja nak jln2 sambil membeli-belah. as usual, kalau gi shopping dgn mak aku mesti lama punya lah. ada je benda yg menarik pd pandangan. sampaikan aku dgn adik aku rasa kesian kat pekedai2 yg terpaksa tarik2 barang yg mak aku nak, tapi nanti x nak. pastu yg kdg2 tu iya2 mak aku panggil kitorg nak mintak pandangan n cadangan, tapi nanti, "ye ke? mak rasa ok lagi yg ni" n amik the 'yg ni'. tapi kalau x layan kang, "apsal awak moody sgt hari ni?". mothers.

pastu mak aku teringin nak beli kasut sandal s*o**s. kitorg pun pergi ke p*r***n. mmg lengang aa, sbb xde sale kan. mak aku pun try la sandal2 yg ada, n berkenan kat satu design kat 'new arrival' section ni. panggil salah sorg salesman kat situ, mintak carikan saiz 7 (nak sepasang, sbb on display 7 sebelah je). punya la lama gi masuk, last2 keluar ckp saiz 7 dah habis. time tu mak aku pun mcm x kisah, dpt yg on display pun jadi le. mak aku pun mintak la yg on display lagi sebelah. again, lama gila salesman tu masuk, pastu keluar ckp x jumpa. time mak aku dah bising2 siket la. "xkan x jumpa, bukannya saiz yg jarang org pakai." another salesman dtg situ, tanya apa cite, pastu dia pulak masuk. masa tu mak aku mcm ckp kat aku, "mcm mana boleh yg on display tinggal sebelah je? xkan boleh jual kasut sebelah? kasut baru pun boleh habis?" ada la this salesgirl ni terdgr kot mak aku bebel2 tu, dia jawab dr jauh, "kasut tu dah lama dah, tu yg cepat habis tu." mak aku jawab balik, "kalau dah lama, apsal letak kat display new arrival? new arrival utk yg baru la." salesgirl tu terdiam. ahahhaha time tu aku dah senyum lebar dah. salut! cayalah! n still no answer as how there's only 1 size-7 shoe... kalau dlm spm ni dah kantoi dah. x menjawab soalan.

as expected, salesman tadi keluar ckp lagi sebelah x jumpa. kitorg pun blah terus la dr situ. pastu x habis2 mengomel la pasal insiden tu. nampak sgt makan gaji buta. mak aku sorg je customer kat situ, itu pun x nak usaha lebih. xkan hilang sebelah kot... impossible ada org nak amik sebelah je. bukannya mak aku nak saja2 try, mmg dah nak beli dah tu. kereks... padan muka kurang sepasang kasut dijual hari tu. heheh masa tu jugak aku rasa mak aku mmg berani. selama ni kdg2 mcm malu gak nak jln dgn mak aku, sbb ada je ngomel itu ini, tapi semlm mmg bangga betullah.

anyway, aku rasa insiden di atas xkan berlaku kalau bapak aku ikut sekali. mulut bapak aku tersenget ke bawah siket je, aku rasa salesmen sume berlari ke stor membongkar abis. agaknya sbb nampak aku dgn mak aku dgn adik aku je, aku pun pakai selebet je (kalau aku flash kad kpdn, mesti diorg respect siket lagi kot?), tu yg bolayan tu. ala, mcm korg jaga kasut clarks ke, bally ke.

haha xde cerita sgt sebenarnya, cuma aku rasa mcm tertipu siket la. selama ni ingatkan yg new arrival = new design / newly arrived... so kiranya xde la class sgt org yg beli barang yg under new arrival, kalau tunggu time sale pun sama je, cuma yg 'ada class' lagi rugi sbb keluar duit lagi byk. err ke yg ni applies to p**k**n kat msia je?

berbelanjalah dgn bijak.

ok chiow.

Read more...

sayonara shima

>> November 23, 2007

sorang lagi akan meninggalkan kami... waa sob sob sob. to shima, selamat bekerja n belajar di tpt baru! thank you for everything, and sorry kalau ada terkasar bahasa, perilaku, etc... keep in touch!


Farewell
I wish you farewell,
To new and better things,
No matter how hard it is,
Never give it up.
Reach for what you want,
And you'll soar into the sky.
So long, I bid you a farewell,
No matter how hard it may be to let you go.
I'll see you again,
whether you come to visit or it's in my memories.
Never forget those who love you,
for they are always there for you.
I'm here for you.
I wish you a farewell,
To a new and more exciting adventure.
Although there will be hard times,
Forget them and remember the good ones
You had here with your family and friends.
I'll love you always.
Farewell.

~Holli Casey, 03/08/07

tata titi tutu......

Read more...

biarku dgn jeans biruku

>> November 21, 2007

::School is like a lollipop. It sucks until it is gone..::

48,000 got 5As in upsr. if i'm not mistaken, ada keluar jugak statement that only 6,000 will be admitted to boarding schools. ulasan hishamuddin, "ibu bapa jgn bersedih kalau anak x dpt masuk sbp. sbp bukannya hebat sgt pun." ek eleh... kalau x hebat, xyah aa buat sbp langsung.

well, tu my 1st reaction. ye la, sapa nak ngaku sekolah sendiri x hebat. tapi, kawan2 aku ckp mmg budak2 sbp sekarang pun tah hapa2 je. ala, the usuals: x respect org lebih tua, tapi buli junior gila2.

aku rasa yg nak anak2 diorg masuk sbp ni mainly because they want their child to be independent. aku pun rasa kalau aku x masuk sbp, dah masuk u kot baru nak gosok baju sendiri, basuh kasut sendiri, kemas katil sendiri. mcm adik aku sekarang ni, hampehh... satu apa pun x tau. kena paksa siap dgn pukul2 baru nak buat. err maybe not a good comparison, since he's a boy and last in the family... but nonetheless.

pastu aku rasa kalau masuk sbp, bond dgn kawan tu agak kuat. although it also depends on who your friends are, sometimes friends bring out the best in you. sure, there's the bullies, the beauties, the nerds, the tomboys, tapi tu sume hanya membuatkan hidup kita lagi best. n personally aku rasa batch aku dulu mmg among the happenings la. kalau sorg ada masalah, yg lain2 sume akan tolong. tapi kalau dah diri sendiri x nak berubah tu x tau la kan.

err tapi ada la yg kurengnya. sbb kawan2 je yg selalu around 24/7, apa yg kawan2 ckp selalunya akan diambil kira dgn seriusnya. ada dulu sekali masa aku mula3 masuk time form 1. masa tu aku pakai jeans (oo yeah, sekolah aku dulu kasi pakai jeans!), n i sat next to one of my friends. dia pun pakai jeans jugak la. tgh tunggu house meeting nak start, so mmg borak2 kosong je la. sekali boleh kawan sebelah aku ni ckp, "ni mesti jeans murah ni, sbb ada satu line jahitan je. tgk aku punya ni, ada 2 line jahitan." hehe ok to those yg buta menjahit, yg kat kelim yg mencantumkan seluar tu, ada certain jeans ada 2 lines (kelim papan mesin), ada yg ada 1 line je (kelim jahitan tangan? err sth like it). i didn't know i was really offended that time, tapi sampai sekarang pun, kdg2 aku unconciously akan tgk jahitan kat tepi jeans tu. n kdg2 still wujud lagi rasa puas hati bila aku tgk jeans yg mahal2 pun ada 1 line jahitan je. haha mcm terencat je. tapi ya, itulah kenyataannya.

apa pun, aku rasa sekarang ni sekolah mana pun sama je. kalau parents x monitor, masuk la sekolah abim pun, kalau bertumbuk bertumbuk jugak. cuma kalau masuk sekolah biasa, you have the freedom to take, what, 17 subjects in spm? which is totally pointless in my opinion, kalau amik pun subject senang je (amik physics, chem, bio, then sains?). tapi tulah kan, kerajaan pun iktiraf yg plg cemerlang = yg plg byk A. cet.

err tapi menyedihkan jugak bila ada students bunuh diri semata2 kerana result upsr x ok. kecik2 lagi dah terasa xde harapan utk hidup... ya Allah bersyukur sgt2 bunuh diri tu x pernah terlintas langsung kat kepala ni. alhamdulillah gak x pernah rasa mcm shoved into a corner, xleh nak hidup ke. are msians really that competitive / desperate? teringat dulu2 terbaca kat paper, in japan a mother kills another mother's daughter, sbb dia rasa budak tu penyebab anak dia sendiri x dpt masuk tadika yg dia nak. itu ke budaya yg kita nak contohi?

ok chiow.

Read more...

on a morning like this morning

>> November 13, 2007

okay seriously, somebody should do sth about komuter. it's becoming a nuisance really. otherwise it'd give ppl a reason to memberontak. oh yeah, it can be.

pagi tadi, komuter yg selalu aku naik dtg awal, so aku terlepas. fine lah, sbb kalau naik the next one pun insyaAllah sempat sampai, provided that train is on time. but not today. eventhough the train was only about 5 mins late, disbbkan earlier train awal, so mmg org dah ramai. kat UKM ok lagi, sbb ada je tpt utk berdiri (i gave up looking for an empty seat a long time ago). fav spot: kat pintu komuter (sbb pintu sebelah sini sampai stesen KL baru bukak).

sampai kat stesen kajang. sini mmg dah ramai gila dah. ada la satu cik ni siap bawak beg balik kampung naik komuter. dia antara yg terawal masuk (n maybe jugak dia nak keluar awal), so terus la berdiri depan aku, sambil menyeret beg balik kg dia tu letak depan kaki aku. masalahnya kat sini pun org dah bertolak2an nak masuk, so lama2 beg tu mmg dah 'mengurung' kaki aku... ish mmg pelik aah. imagine standing against a wall, with your heels touching the wall. kalau aku kurus keding xpe lah jugak. so bila komuter gerak, mmg mcm upside-down pendulum lah jadinya. yg cik tuan punya beg tu pulak mcm 25 degrees to my left, and on top of that, she only reaches my neck. so bila komuter belok2 tu, ada la lengan aku terlaga dgn bhg2 yg x perlu diceritakan kat sini. seksa gilaa nak menahan diri. kesian kat cik tu actually. dah la tu, mmg rasa conscious gila aah, sbb belakang aku tingkap, so sume org memandang ke arah aku (pdhal aku tau diorg sume nak pandang ke arah luar). nasib baik sume pompuan, kalau ada laki hensem ke mau aku terkimput2 kontrol apa2 yg patut.

bila sampai serdang, cik tu pun keluar. legaaa.... tapi kejap je. kat sini the crowd was bigger than the one at kajang. mmg lama gila aah kat sini, sbb dgn org yg nak keluarnya, yg nak masuknya. kat sini pun dah ramai bangla2 (aku rasa la, fr the way they everything) yg don't give a rat's ass how they smell (pagi2 dah bau mcm ni? how do they get on with their lives!) yg mostly tinggi2 belaka yg pegang siling train utk berpaut, tapi mengakibatkan yg "terpayung" merana seksa. sekali ada minah tu jerit, "COME ONLAH! DAH XLEH NAK MASUK DAH LA! TAU LA SUME ORG NAK PERGI KERJA!" although i could argue with her that her statement is somewhat incomplete (so? mmg la sume org nak pergi kerja.. your point is?), i do agree that we're already like dead sardines in a can. bila time2 mcm ni la aku bersyukurr sgt aku duk bbbangi.

bila nak gerak tu, baru org mengadjust diri utk lebih selesa. this time, sume yg depan2 aku sume tinggi2 belaka. disbbkan aku terlalu conscious utk pandang muka sapa2, terpaksala tunduk je pandang bawah. tah mcm mana tah, yg betul2 depan aku is a guy. mamat ni pun agaknya kena tolak2 agaknya, last2 bersentuhan la kitorg. time ni mmg aku xleh nak gerak tangan dah, sbbnya 1) it might cause some weird chain reaction, and also some weird stare from weird ppl, and 2) kalau aku angkat tgn, dah xde dah 'benda' yg memisahkan aku dgn mamat tu. bahaya wooo...

bila sampai kl sentral tu, fuhhh lega siket. pastu bila kat stesen kl tu, mmg terus menonong jln. geram aa gak, tapi nak buat mcm mana. xkan nak bangun pagi2 buta semata2 nak naik komuter selesa. itu bukan langkah pencegahan, dan juga bukan langkah pengubatan(?). ni dah kira cukup baik dah ni, menyahut seruan kerajaan suruh guna public transport. tapi kalau service pun mcm @#*!, sapa nak sahut lagi. kalau tambah stops lagi ni, mau histeria sume org yg naik komuter. pagi2 dah naik angin, mcm mana nak produktif kerja. pagi2 dah terasa mcm terbuat dosa, mcm mana nak jadikan kerja itu ibadat.

ok chiow.

Read more...

whoops!

>> November 05, 2007

erk, baru terperasan... i took spm in 1999. now it's 2007. 2007 - 1999 = 8 years!!??? man i feel so old and odd. or should i say "it feels odd to feel so old"? err apa2 lah.

siddiq if you (by some weird chance) are reading this, PERGI STUDY LAH WOI!!

p/s: lepas ko abis spm ni, jom main fuzion frenzy sama2... x pun ddr

Read more...

6 years ago

::The unexamined life is not worth living..::


bila aku cite kat mak aku yg aku still ada 14 hari cuti thn ni, mak aku ckp, "ha, amikla cuti time siddiq spm nanti. boleh ajar dia apa yg patut." sekali tgk, spm starts next week! apsal aku mcm ingat spm patutnya in november? xleh la nak cuti. adik aku pun satu, asyik duk berkurung dlm bilik je, bila dia keluar masuk rumah pun x tau. err tapi tulah, bukan salah dia kan.


heh, kalau tgk kat wikipedia, ada entry about spm. siap ada org tulis, "Politicians usually visit some of these top ranked students a day before the official results in order to congratulate them". nasib baik bubuh satu ayat je. kalau org fikir lain, tu sbb org tu sendiri yg fikir. heheh.


aku dah x berapa ingat time aku amik spm dulu. sbbnya asyik mengadap buku je 24/7. tapi aku ingat la bila mcm 1 week before the exam, kitorg sume dah x baca buku rujukan sasbadi yg tebal2 tu lagi dah. instead, kitorg buat soalan byk2, pastu bila soalan yg salah tu kitorg salin kat kertas lain, mcm nak bg tanam kat kepala la lebih kurang.


hehe, ada sekali tu time paper apa tah, aku x ingat (maybe sejarah). bila dah nak habis masa tu, biasa la yg jaga (err panggil apetah, lupa) kitorg announce masa dah nak habis, hitamkan jawapan akhir, bla bla bla. pastu aku ternampak kawan yg duk depan aku menyusun2 kertas dia, n i can see her scantron very2 clearly. sempat la jugak aku compare jawapan aku dgn dia... bykkk gila lain. cuak gak aa, siap sempat tgk soalan yg berkenaan tu. aku dah terpikir dah nak tukar jawapan (sbb budak depan aku tu kira pandai gak aa), tapi ish rasa mcm x sedap lak. mcm meniru lak kan. last2 aku biar je camtu. heheh, kalau aku tukar, agaknya aku ada kat sini x sekarang?


well, to those taking the SPM next week, all the best. remember to take care of yourselves, enjoy your last days at school, and give it all you got. doa banyak2, tawakkal byk2, mintak berkat dr parents dgn cikgu2. insyaAllah ok... may it'll bring you to a bright future!


hehe ok chiow.

Read more...

home away from home

>> October 31, 2007

::What is more agreeable than one's home?::

funny. read about this in the paper, and just yesterday my parents went back to perlis just the two of them. guess they're finally guilt-free, heheh. minus the dozens of phone calls they made anyway.

oops... still xde gambar raya lagi. ntah2 xkan ada sampai bila2 kot. malas laa nak upload2 ni. ppl say a picture tells a thousand words, so sometimes i'm kinda worried i'm exposing more than i should. haha psycho. not that i mind if somebody else does it. just not me.

it's inherited, the psycho-ness (or is it being extremely cautious? schizophrenic?). masa family aku dtg utk commencement aku dulu, kitorg the whole family x dpt nak jln2 naik bas sbb bapak aku risau "kena tangkap sbb kita ni kat negara orang". err aku x ingat la the exact reason, tapi ada la ayat tu bapak aku ckp. org lain 2 minggu dtg disneyland pun dpt pergi... sian family aku.

mak aku lagi la. adik aku pernah tanya, "apsal kita x nak pasang answering machine? kan senang kalau kita xde kat rumah." (kes keluar unknown number at home phone's caller ID). jawapan mak aku? "x nak la, nanti pencuri tahu kita xde kat rumah, nanti diorg rompak rumah ni pulak." see? see?

but then again, it's the 21st century. anything can happen. one can never be too cautious. like somebody said, "it's okay to be a busybody nowadays." even a crook keeps a police officer's photo in his wallet. need i say more?

ok chiow.

Read more...

back to basics

>> October 23, 2007

::A good holiday is one spent among people whose notions of time are vaguer than yours..::

hehe kekok siut pegang pen.

waaa best aa cuti tahun ni. banyak buat kuih raya tu (tukang bancuh utk sume kek), pastu dpt buat 3 kek lapis (2 mak aku n aku 50-50, 1 all me). yg kek lapis tu, mlm jumaat before raya berhempas pulas buat. x tido tu.... gila aah. pastu raya pertama t/hari dah tido, heheh.

mcm malas nak cite panjang lak. kerja byk x siap lagi ni. xpe, drpd buat kerja awal2, pastu akhir bulan xde benda nak buat, baik cuti sakan awal2, pastu berhempas pulas buat kerja di akhir bulan (haha twisted). tapi overall mmg best aah. tahun ni kitorg buat tema, satu family satu kaler. guess what colour my family chose? PINK! hehe mula2 tu mmg protest gak aa. nasib yg laki sume ok, pastu ok gak aa idea mak aku, kain baju kurung sume pink base yg sama, bunga je lain2. aku rasa family kitorg je yg menyerlah haritu (k pizah if you're reading this, jgn marah!).

also, aku rasa raya kali ni yg aku paling kurang tgk tv. sbbnya? x abis2 main UNO. hehe aku rasa akan jadi aktiviti tahunan selagi ada org bawak kad uno tu. seronok gelakkan / kenakan orang. pastu everytime main, akan ada org2 dewasa tanya mcm mana nak main, so everytime main akan ada sorg kena explain. dah la main tgh2 ruang tamu, so yg x nak tau pun akan terpaksa tau jugak lah. aku rasa yg bertanya2 tu sume nak main, tapi malu nak join, sbb dah ramai sgt dah budak2 (ehem2) yg main. tapi tulah, sekali main ada 7-8 org, so kalau sume dengki-mendengki tu, 1 jam lebih gak aa satu round.

pastu ada buat surprise bday party gak utk makcikku. hehe tapi surprise x berapa menjadi... ikut plan asal, tepat kul 12 nak tutup main switch, konon2 blackout. pastu pakcik aku (merangkap suami makcikku) akan bawak keluar kek siap lilin sume. sekali before 12 tu, anak makcik aku tu dah meragam nak tido.. so makcik aku pun kena masuk bilik. pastu tutup main switch pukul 12:05 (sbb konon x nak obvious sgt). pastu dah siap2 dah bawak kek ke depan, tapi makcik aku x keluar2 bilik. hehe tapi lawak aa, sbb time blackout sume kecoh, tapi yg ni sume senyap je.. heheh. yg lawaknya tu, kak pizah (cousin aku) boleh panggil makcik aku, "mak ita! mak ita! blackout! keluar cepat!" bila kak pizah ckp mcm tu, makcik aku pun, "orang dah tau dah la!" hahaha poyo. tapi tulah, nak panggil mcm mana lagi kan. ok gak aa, dpt makan kek yg sedap. xpe, lain kali boleh buat surprise yg lagi surprise...

oklah, org lain sume dah start buat kerja, aku baru bukak file je. malu siket2, heheh.

ok chiow.

Read more...

Eid Mubarak!

>> October 04, 2007

::Moga panjang umur bersama; Menikmati keindahan pagi Aidilfitri::



hehe last day at office. after that, 2 weeks of holiday bliss yeah!



dah lama x cuti pjg2 ni. selalu cuti sehari je, itu pun selalunya sbb ada hal. xpe ke? well, kalau dah cuti 27 hari lagi... tolak 10 hari cuti raya pun byk lagi apa... (hehe berlagak jap) drpd burn mcm tu jek. jgn jeles... (heheh i could put hehehe's until the end, but it's Ramadhan... heheh)



this year kalau cuti pun xpe, sbb confirm mak aku dgn nazreen ada kat rumah. itu pun mak aku dah ajak buat kuih raya. semangat tuu, konon in the spirit of "thn ni x payah beli kuih, sbb mak dah gi kelas memasak, mak boleh buat dah." la ni. since mak aku pencen aku dgr ayat ni. isnin haritu pun, pagi2 lagi mak aku dah ckp nak buat kuih mlm tu. last2? sampai hari tiap2 mlm lepas buka keluarkan butter fr fridge, nanti nak sahur masukkan balik dlm fridge. haha x tau la elok lagi ke x butter tu. kalau time raya nanti ada rasa biskut yg mcm bluergh tu, mungkin tu batch kuih mak aku yg plg awal la tu.



tapi bila fikirkan balik, apa yg aku look fwd sgt ni? raya tahun ni sama je dgn raya2 sebelumnya. jumpa pun basically org yg sama je (xde pertambahan ahli baru), except anak buah aku je la. itu pun dah puas dah tgk hari2. hehe tapi sbb org keliling sume dah semangat nak raya kot, so tercalit la gak kat aku ni. sbb cuti lama kot... ntah aa.



oo maybe bab makan la yg best. aku rasa time raya baru lodeh, lontong, ketupat sume sedap belaka. kalau beli bukan time raya x sesedap tu pun. kerepek pagoda... nyam3. haha dah rasa mcm tertelan air liur lak. uu x sabarnya.



di kesempatan ini, saya ingin memohon maaf di atas segala kesalahan dan kesilapan tatabahasa dan tatasusila, segala yg buruk dtg dr saya. saya juga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin di mana jua anda berada, dan semoga diberkati selalu. kalau makan tu, jangan gelojoh pula... (hehe cliche)



ok chiow.

Read more...

honesty vs politeness?

>> October 01, 2007

::A good listener is a good talker with a sore throat.::

sakit tekak since last thursday. actually after buka kat ancasa haritu dah sakit dah, tapi didn't expect it to last this long. dah pergi pun ke klinik mintak ubat, tapi x berkesan langsung2. last2 mak aku bg ubat batuk cap ibu dan anak, n minum air panas suam. alhamdulillah makin lega, tapi bila puasa asyik berdehem2 jek. sorry yek neighbors! syiann nak tido pun x selesa, heheh...

i'm not good at lying. err bukan nak membangga diri ke apa, tapi itulah kenyataannya. that doesn't mean i never lie, though.

kdg2 kan kalau aku tumpang org nak balik rumah, nanti bila masuk rumah je mak aku akan tanya, "x jemput dia masuk ke?" kalau aku jawab, "x.. buat apa, kan dah mlm / kan dah nak maghrib / dia kan nak balik" nanti mesti mak aku marah aku balik. ckp aku x beradab la, x baik la, etc etc. bila aku ckp balik, "kan sume org pakai kaftan je, tido bergelimpangan lagi, xkan nak ajak" mak aku jawab, "ala, ajak je la. x semestinya dia nak masuk." ???

tapi, if you've seen the inside of my house, u'll know what i mean. rumah aku SENTIASA bersepah. SENTIASA. x bersepah bila kitorg kemas bila tau org nak dtg je. tu sbb kalau yg tiba2 nak masuk rumah tanpa diundang, aku selalunya x ajak. ye la, kang tgk rumah bersepah, mak aku jugak yg diumpatnya nanti. so in a way, i'm doing my mom a favor. hehe agaknya la.

tapi bukan la bermaksud pintu itu tertutup sentiasa... tgk time la jugak. agak2 la nak dtg tu. heheh ntah. ala jgn x dtg pulak... sedih tau.

what i'm trying to say is, tidakkah itu dikira berckp bohong, kalau sebenarnya aku x nak org tu masuk rumah, tapi aku ajak jugak dia masuk? ke beradab sopan tu lebih penting dr berckp benar (or in this case, tidak berbohong)? ish susah2.

ok chiow.

Read more...

drops of jupiter

>> September 25, 2007

::A critic is a gong at a railroad crossing clanging loudly and vainly as the train goes by.::

i wonder if i can make it?

will i make it?

- it doesn't come often, you know.

but, i don't know if i can catch it. it's still kinda far.

- you can make it! c'mon, it's right in front of you!

no, i don't think i can.

- yes you can. run faster!

i can't! i'm slow, remember?

- .. but what if you missed it? are you sure there'll be others coming? besides, who's judging?

i'm gasping for air as we speak.

- doesn't matter... go for it! see, you're halfway there already.

maybe i should just chill out. wait for the next one to come.

- nooo! then what's the point of struggling if you know you can catch it later? it might cost you your future. you don't want that, do you?

future? what does it have to do with what i'm doing here?

- everything, dammit! now run as it was your last run!

..yeah. i can't let my future be ruined for just one stupid mishap.

- now that's the spirit. you know you can make it.

it's just... tiring. having to do this every single day.

- that's what we called life.

okay, whatever. here goes nothing...

ktak ktak ktak ktak ktak ktak ktak.

i made it! woohoo!

"tuan-tuan dan puan-puan, pintu akan ditutup sebentar sahaja lagi."

you know, it's not the struggling that i despise. it's the looks i get fr other people. sometimes make me shudder.

- who cares about them. it's YOU that matters.

you're right. I decide.


ok chiow.

Read more...

share the blame

>> September 21, 2007

::Children might or might not be a blessing, but to create them and then fail them was surely damnation. ::

sick gila pembunuh kanak2 tu... either he ain't got it for a lonnng time, or he can't hold it anymore, or he did it for revenge. in short: SAIKO.

i'm not an expert in this, but personally, aku salahkan parents. mcm mana boleh biarkan anak sendiri x terjaga? mcm biarkan anak sorg2 gi pasar malam, biarkan anak gi terawih sorg2, x amik kisah pasal sapa kawan anak, etc. kalau x larat nak jaga anak sbb ramai sgt, then i'll say: bodoh punya alasan. time dulu2 x nak terpikir, bila dah besar baru nak ckp x larat nak jaga?

mmg org ckp anak tu rezeki, tapi kdg2 aku rasa kalau tiap2 tahun dapat anak, pastu hidup serba kekurangan, mana rezekinya? happy ke pun, kalau everyday anak mintak duit nak beli itu ini, yg si parents pulak kena habis masa nak cari duit, tang mana yg happy tu?

dulu bila aku dgr china kasik satu family dpt satu anak je, aku pikir mcm kejam gila... tapi sekarang aku rasa mcm patut je buat kat msia. berapa ramai budak2 lari dr rumah sbb asyik kena marah / x dpt kasih sayang. itu belum campur lagi yg still balik rumah tapi merogol, merompak, etc. kalau sume parents take care of anak masing2, xkan ada peer pressure. kalau sume parents amik tau perihal anak masing2, xkan ada budak2 lepak tgk porn. kalau sume parents galakkan anak2 diorg study, x kisah pun kalau cikgu2 rotan anak diorg. ni, yg jaga anak pun org lain, sibuk salahkan org lain kalau anak buat salah lak.

yg suka makeup / dressup anak2 pompuan sampai nampak mcm org dewasa tu pun satu. kenapa nak mendewasakan budak2 sebelum waktunya? take jonbenet's case, for example. ada pihak salahkan parents sbb selalu masukkan budak tu dlm beauty pageant, pakai seksi2, nyanyi lagu org dewasa. kalau ada org turn on pun nak kirakan, salah parents jugak sbb diorg yg tunjuk anak mcm tu. let the children grow up by themselves. it may or may not turn out good social-wise / personality-wise, but at least they have a chance to be grown-ups.

aku x ckp jaga anak senang, tapi kalau tau susah, fikir la dulu sebelum nak dpt anak tu. err kalau accidental tu lain cite la kot, xleh nak komen heheh.

ok chiow.

Read more...

taman negara endau rompin (part V)

>> September 19, 2007

err mcm star wars double trilogy lak...

the final day, 2 sept, berkemas la kitorg utk balik... terasa mcm sedih pulak siket2, sbb dah nak kerja balik, heheh. tapi sempat lagi bergambar, biasa la, kenang2an...

walaupun beg lagi berat dr masa dtg (sbb ada baju basah), tapi mmg semangat + laju je jln balik tu. well, dah naik sampai buaya sangkut la katakan (11km tuuu)... hehe perasan jap. mmg ceria aa balik tu. lagipun, lepas tu kitorg nak gi rafting pulak!


2nd raft: rizal, k imah, shahimi, k aida, aku, diad, nazir, redza; yg lain sume 1st raft. yg dlm 2nd raft ni, 3 org je pernah rafting sebelum ni. so mula2 tu asyik rotate 180 je raft. heheh, sampai kena tukar tpt duduk berapa kali tah. tapi t/hari tu punya la panas, dgn xde arus nya lagi, mmg penat aa paddling. sbb x nak kasik pusing, kitorg suem kena count: 1, 2, 3 nak kasi paddle sama2. tgk la airnya, tenang x sangga.

oleh sbb kitorg kat belakang, yg 1st raft tunggu kitorg sbb nak race. mula2 pikir mmg x aci aa, sbb kitorg tgh penat nak catch up dgn diorg, nanti terus start kan. pastu lak, mmg dlm 1st raft tu sume experienced paddlers, cikman tu licensed raft guide lagi. chuk, kat pulak pernah rafting sampai kat asahan, indonesia lagi. tapi, disbbkan kesepaduan kami, kayuh punya kayuh punya kayuh, yeaaa kami menang! heheheh mmg x sangka la. dah la tu, raft diorg boleh terpusing jugak tu. uih terasa bangga jugak la siket2. tapi ada sekali tu raft kitorg bertembung, diorg main percik2 air lak... dah la guna paddle tu, yg basah kuyupnya: akuuuu jugak. (sbb aku yg plg kanan). siut jek. tapi mmg nak mandi pun lepas tu.. so no worries.

sampai balik kat visitor center tu, lepas mandi2 sume, ada satu pakcik ni bawak tgk cth2 perangkap yg digunakan. ada tu scary jugak, sbb boleh bunuh tupai terus, tapi sekali imbas mcm harmless junk je. mcm kreatif la jugak.

last demo: menyumpit. tgk beza gaya pakcik tu dgn gayaku. kat situ ada belon2 digantungkan as target, so sapa kena mmg terer la. boleh dlm ramai2 tu, aku sorg je yg x sampai pun target tu? org lain sume walaupun x kena, tapi sampai kat board yg diorg gantung belon tu. kurang angin betul la...

4pm, kami pun berangkat pulang meninggalkan taman endau rompin yg indah itu... all the way surprisingly kitorg satu keta x tido langsung, well driver of course la kan. hehe yg lawaknya bila turun keta sorg2 jln mcm robot. sakit kaki siut... esp bhg atas peha. nasib baik dah apply cuti the next day, heheh. aku sampai rumah pun dlm kul 11 camtu (sbb berenti makan jugak).

overall, mmg satu benda yg baru jugak la. esp part trekking tu la, yg lain tu pernah gak tempuhi. dpt tambah kenalan lagi, lawak aa gak diorg ni. tambah member kat friendster, heheh. pengalaman yg x dpt dilupakan. utk sapa2 yg teringin nak ke sana, book la awal2. err aku pun x sure mcm mana, tapi ada la. kalau suka night walk tu, maybe akan suka kat sini, sbb lop ckp mlm2 byk binatang keluar. nak trekking 11km pun inilah tptnya, heheh.

ok chiow.

Read more...

taman negara endau rompin (part IV)

>> September 18, 2007

the last night we're at endau rompin, lop pun bercerita pasal kisah2 menarik di kawasan situ... err aku pun dah ingat2 lupa, so kalau tersalah tu ampun ye kpd yg berkenaan.


asal-usul nama buaya sangkut:



excuse the bare skin, heheh... ni je yg aku jumpa yg ada gambar batu tu

(very ringkas, sbb lop cerita pjg gila), pd zaman dahulu, ada seorg tok batin yg ada anak pompuan yg x berapa cantik (lop's own words, hehe). satu mlm ni, si anak ni termimpi yg ada buaya ckp kat dia yg dia akan jadi makanan buaya tu lagi 7 hari. bila si anak tu cite kat bapak dia, bapak dia pun buat upacara nyanyi2 (upacara menghalau kot), 7 hari 7 mlm. so bila mlm ketujuh tu si anak tu bangun tgk dia ok je. tapi a few nights after that anak tu termimpi buaya tu lagi. bapak ni buat upacara lagi, lagi lama 10 hari 10 mlm. pastuh ok. tapi lepas tu si anak tu mimpi lagi. bapak dia x tau nak buat apa, bg cadangan suruh pindah ke tpt yg plg tinggi. so diorg pun gi ke kawasan air terjun buaya sangkut tu (masa tu x nama buaya sangkut lagi.. d'uh). bila kat situ, si anak tu dah x mimpi dah. so diorg pun bercucuk tanam kat situ. tapi dah a few months lepas tu, buaya tu dtg lagi dlm mimpi si anak sambil ckp, "lari la ke mana pun, aku tetap akan dpt ko". mula2 si tok batin ni konfiden yg si buaya tu xkan dpt tangkap anak dia (sbb x kan dpt naik air terjun tu), sekali nak dijadikan cite, mlm tu hujan lebat gila, sampai air sume naik jadi one level dgn paras sg tertinggi tu. buaya tu pun dpt la naik ke atas, tapi mcm mana tah (err aku terlupa part ni) buaya ni mati kat atas tu. so esok paginya bila sg dah surut, ada buaya tersangkut kat tgh2 sungai tu. tok batin ni excited la, sbb lepas ni buaya tu x ganggu anak dia lagi. dia pun lapah kulit buaya, buat gendang besar (as a victory sign). pastu tok batin tu nak gantung gendang tu kat rumah dia, tapi dia duk gantung sana, gantung sini, sume x sesuai. last2 bila dia gantung kat dinding bilik anak dia, baru dia puas hati. sekali mlm tu, mcm mana tah tali gendang tu terputus, hempap anak dia. begitulah ceritanya...

asal-usul nama upeh guling:

ada sorg pompuan nama dia upeh, dah ada tunang. tiap2 hari tunang dia akan cross air terjun nak gi jumpa si upeh. satu hari tu mcm mana tah, upeh ni yg excited nak jumpa tunang dia, dia yg berlari cross air terjun tu. sekali tertegelincir, jatuh berguling2... hence, upeh guling (hahaha aku rasa aku dgr harituh lagi pjg, tapi lupa la)...

kat tmn endau rompin tu jugak ada satu sacred place: padang temambun (south of park, refer map in earlier entry). situ mmg kawasan terjaga betul, tapi lop cite xde sapa pun potong rumput tpt tu. ada tmn bunga yg kat situ je boleh jumpa bunga2nya, byk rama2, etc. diorg anggap tpt tu suci sbb xde org jaga pun terjaga (oh BMku...). naturally, kat tpt2 suci xleh ckp besar, xleh petik amik bawak balik, sume2 tulah. lop cite pernah dia bawak kawan dia gi situ, tapi kawan tu sibuk amik bunga2 yg dah gugur masuk dlm beg dia. sekali on the way balik tu, kilat menyambar betul2 depan kaki kawan tu. last2 dia patah balik letak sume brg2 yg dia amik tu. kitorg ada tanya kenapa x bawak gi situ, dia ckp jauh. n xleh amik gambar pun kat situ (sacred).

lepas tu, kitorg pun tanya mcm2 pasal adat org asli (kat situ dr etnik jakun). tanya itu ini, last2 sampai bab kawin2. ada org tanya, kalau lop nak dating dating kat hutan ke? hehe nasib baik lop tu sporting gila. dia ckp kalau nak dating kena gi bandar, sume org pun gitu. kitorg tanya lagi, kenapa xleh dating kat kg? lop pun bgtau yg adat org asli lagi strict dr adat melayu. dating2 mmg forbidden, pastu any sign yg menunjukkan ada interaction between a guy n a girl, mmg kena hukum kawin terus! waa time ni sume excited + curious (benda baru ni...). lop buat contoh, kalau ada pompuan offer kuaci kat dia, n he accepts, terus boleh kena tangkap, n kena terus kawin, no questions asked. xde hantaran mas kawin pun xpe (btw diorg pun ada hantaran). ada la syarat dia, mcm bukan si laki nak kenakan pompuan or vice versa. tapi kalau nampak je mcm suka sama suka, terusss. not sure it's a good / bad thing, heheh.

aku ada tanya, mcm etnik jakun boleh ke kawin dgn etnik lain, e.g jakun kawin penan. lop ckp, "senang ckp la kan. hati suka, badan mau; pecah kepala simpai". meaning: kalau dah suka tu, jadik la apa pun, mesti on punya. err x berapa sure simpai tu apa, tapi lebih kurang mcm gam. heheh mcm falsafah pulak.

ada lagi... remember keme? he claimed that he once met face-to-face with a bigfoot. terkejut kitorg dgr... yg org heboh kat johor dulu tu dia la yg 1st (as we're told la) nampak. pastu dia bawak krew rtm masuk nak cari, tapi x jumpa dah. keme cite masa tu mlm, dia gi berburu kot. sekali nampak kat depan dia sepasang kaki berbulu lebat. mmg tinggi. bila dia pandang atas, nampak sepasang mata merah tgh tunduk pandang dia (mmg tinggi gila, sbb mata bigfoot tu betul2 atas kepala dia, n bigfoot tu mcm membongkok). keme lari teruss. pastu lop ckp mmg dia tau ada bigfoot kat dlm hutan tu, sbb normally kalau lop gi masuk hutan, cara dia nak tau arah dia dtg is patahkan ranting ke arah dr mana dia dtg. bigfoot pun buat mcm tu, cuma dia patahkan ranting yg tinggi2 yg x tercapai oleh manusia. tapi the next day masa dlm keta, nazir (co-pilot) ada ckp yg kalau mata merah berbulu lebat tu biasanya hantu raya. tapi x tau lah kan. wallahualam...


hehe pastuh byk lagi cite hantu yg kitorg dgr, tapi x syok nak ditulis, kalau diberitahu xpt, heheh. tapi yg pastinya, mlm tu aku tido x berapa lena (sbb terzip abis pintu khemah, udara xleh masuk, kepam). tapi bila terbangun tu, x pikir apa2 cepat2 tutup mata balik. come to think of it, mlm tu aku ada terdgr bunyi suara kat luar khemah, tapi x sure hantu yg berkeliaran ke, org yg berdengkur?
ok chiow.

Read more...

taman negara endau rompin (part III)

>> September 17, 2007



alaaaa, malasnya nak bubuh gambar. aku cerita je ek? oklah, bubuh je lah.ops, lupa nak cerita. ni la meja makan kitorg... merangkap tpt tidur beberapa org yg x tahan tido kat dlm khemah. pakai lilin je, sbb tpt tu xde letrik. dlm gambar je nampak terang ni. tapi terang aa jugak, kira nampak benda yg dimakan tu. maybe ada lampu pelita tergantung gak kot, ntah x ingat. ok moving on...

ni pagi sebelum kitorg berangkat ke air terjun buaya sangkut. 4 org belakang belah kiri tu adalah guide2 kami. bunyin x ikut, sbb dia adahal katanya, so ni sume org kampung dia. yg sorg terlindung siket tu namanya keme dia renjer hutan utk tmn negara tu. power aa gak, sbb dia baru je 20+. heheh ni sume muka happy2 je. excited la katakan..

nak ke buaya sangkut ni, mmg jauh. trekking memakan masa 4hr pergi sahaja. ye la kan, 5.5km tu... mula2 aku ingatkan jln2 gitu je, so mmg rasa "ok, no prob" je. awal2 perjlnan pun mmg jalan gitu je, daki siket2 tu mcm biasa, tapi berpeluh gak dah time tu.

the only binatang (serangga?) yg kami jumpa on the way: ulat gonggok gergasi

1st stop after 1hr: batu hampar. sini pun ada campsite gak, tapi the only way masuk is by jln trek yg kitorg lalu tu. trek tu dahla mcm tepi lereng2 bukit camtu je, tapi kat batu hampar ni ada jugak anak2 kecik. bagus betul parents2 diorg ni, kecik2 lagi dah ajar masuk hutan.

2nd stop: takah kunyit. time ni mmg dah penat gila aah, sbb right after batu hampar tu dah mula mendaki siket. ni yg mmg kena naik pakai tali ni. dah la tanah ada yg berlumpur lagi, (sbb pagi lagi ni) so mmg seluar baju sume dah kotor aa... time ni pun aku dah x pegang botol air aku, dah kasik adik guide tu simpan dlm beg diorg, heheh. diorg pakai selipar je masuk hutan... cayalah! tapi apapun, aku amat2 berterima kasih dgn kasut getah ku... mmg tahan hujan panas sumelah. rm10 je tu...

tgk, berapa susah mau turun... aku rasa aku yg tgh turun tu, tuh yg diorg sempat berposing tu, heheh

lepas 3rd stop (lupa kat mana), mmg almost sume org dah exhausted. sbb x nak lambat sampai, kitorg split into to groups: yg kat belakang n yg nak gi dulu. masa cikman decide nak split tu, aku ok lagi time tu, so dgn perasan bagusnya aku teruskan perjlnan. sekali depan tu ada bukit yg very the curam, n tinggi. lepas je bukit tu terus aku rasa nak give up. mmg penat gila aaa... dah la sume yg 1st group tu sume ok je lagi. ada yg offer air, ada yg offer coklat, last2 aku jln slow2. org2 yg kat depan pun terpaksa men-slowkan perjlnan sbb x nak tinggalkan aku sorg. sorry peeps, ingatkan tahan. tq gak kpd yg terus memberi harapan n galakan ("dah dekat dah ni", "depan ni dah xde bukit2 dah")... appreciate it!


akhirnya sampai jugak kat buaya sangkut... pastu dlm 15mins camtu, another group lak sampai. melantak la sume org time ni... ada yg bawak burner , periuk, masak maggi kari. pastu makan ramai2... mula2 aku x lalu jugak tgk maggi, tapi disbbkan lapar gila, bantai je la. habis jugak satu mangkuk tepe. pastu mandi, hehe. mmg buncit aa, makan terus mandi. sejukkk gila air. tapi byk gila batu kat dasar, so yg terer2 terjun xleh nak tunjuk macho lagi dah...

after 1++hr, kitorg pun berkemas nak pulang. masa ni pun tersplit dua, sbb kebykan pompuan sume x solat lagi, n dah hujan renyai siket2. masa ni la yg aku rasa mmg mencabar betul, sbb 1) hujan, 2) dah nak gelap. mmg kitorg nak kena cepat, tapi at the same time kena berhati2. aku pun ada sekali tergelincir sbb tanah licin, alhamdulillah xde apa2. balik amik masa 3 1/2 hrs, sampai campsite 7:45pm. tapi time nak maghrib tu mmg serious aku takut sgt nak pikir apa2. ye la kan, org kata x baik fikir bukan2, so aku pun mmg x leh nak pikir apa2 la. byk borak2 dgn guide, n dgn anis. sempat la bergelap dlm hutan jap.

bila sampai2 tu, tgk yg 1st group sume dah mandi sume dah. diorg sampai kul 6:10pm. gilaaa laju, sbb bertolak dr buaya sangkut tu dlm 4:45 gitu. mmg out of my league, heheh. mlm tu kitorg borak2 dgn bunyin (yg mana mlm tu baru ku tau nama dia RELLOP aka LOP bin BUNYIN (bapak dia yg bunyin rupanya...). err tapi mcm dah pjg dah, so part cerita2 tu aku tangguh di lain masa.

ok chiow.

Read more...

taman negara endau rompin (part II)

>> September 13, 2007

jeti di kg peta... nak naik bot ke lubuk pacau (near kuala jasin)
ladies dlm 1st boat... as usual, posing dulu, heheh


perjlnan naik bot tu xde la lama sgt... dlm 30 mins gitu. keliling tu mmg pokok2 je. ngantuk jugak, sbb dah t/hari dah time tu. sampai at the other end, kena jln pulak nak kena campsite kitorg (kuala marong). terasa gak aa, sbb kena pikul backpack sekali kan. mmg berpoluh ha eden. tapi syok gak, sbb dah lama x berpeluh sakan mcm ni. selalu berpeluh bila komuter xde aircond je, heheh.


berehat sebentar di kuala jasin



lepas kuala jasin tu, baru mencabar siket treknya. kena cross sungai yg arus boleh thn deras... our guide ckp diorg ada nak buat jambatan konkrit, tapi x siap lagi. sejuk yg amat... pastu baygon yg sembur kat kaki sume habis dilenyapkan air. heheh time tu cuak gak, kot2 lepas tu nanti masuk hutan / kaw lembap, nanti pacat naik.



~1 hr later, sampaila kami ke kuala marong, our campsite. sampai2 sana, terus sume melepek kat dining table (lucky us, got the campsite with big dining table, n near the toilets as well), sambil minum teh yg disediakan oleh kawan2 bunyin.



ikan kelah n ikan lain yg aku dah lupa nama.... jernih gila air siot. dekat2 dgn our campsite

dah masuk2 beg dlm khemah (tents sume pun dah siap dipasang oleh kawan2 bunyin), apa lagi, mandi la! tasik air biru (refer map dlm earlier entry) tu dlm 5 mins je fr campsite. uuu mmg best aa mandi situ. air dia sejuk, tapi xde aa sampai menggigil. ada part yg dlm, ada part yg cetek, mcm kat swimming pool lak. tapi tulah kan, kalau x reti berenang, apa guna batu2 yg menarik...


mus buat gaya backflip... jelesnya

'kanak-kanak ribena'.... ni kami2 yg x reti berenang. well, chuk (2nd fr left) boleh, tapi saja nak masuk gambar hehe

lepas mandi kat tasik air biru, diorg pakat2 nak mandi kat upeh guling lak. tapi on the way nak gi tu, k aida (my cousin) terpijak batu lumut, so tergelincir. pastu k aida pun dah malas dah nak gi (lagipun dah kul 6 lebih time tu)... aku pun dah malas gak. tapi tgk dr gambar mmg lawa la.. tu cikman tgh nak amik gambar cikani.

mlmnya, supposedly ada nightwalk, tapi sbb sume org nak simpan tenaga utk esok, sume pakat duk borak2 dgn main kad je la. aku tido awal gak mlm tu, baru nak dekat 10 pm dah masuk tido. cuak gak menanti esok harinya, sbb jln nak ke buaya sangkut tu mmg susah siket... 11km pergi balik tu. mmg takut pancit je la.


subuh di kuala marong


pagi esoknya (1 sept), bertolaklah kami ke air terjun buaya sangkut...

Read more...

taman negara endau rompin (part I)

>> September 12, 2007

baru habis tgk gambar dr kamera kawan2. pergh... byk gila gambar. rasa mcm nak bubuh sume jek, heheh. tapi nanti kang lambat lak nak load, nanti dah x berselera nak tgk dah. nak pilih gambar pun susah. so, here goes:

4:30 am: bertolak dr tol bangi
5:00 am: sampai tol seremban, jumpa other ppl yg tunggu kat situ.
6:20 am: sampai tol mana tah, solat subuh kat sana.

tgh on the way to ayer hitam tu, dpt call. one of the cars (saiful's) accident langgar divider. kena tow balik ke kl, so saiful dgn adiknya x dpt join... another passanger in that car, shahimi kena tumpang lori sabun ke nearest tol (yong peng kot x silap), sbb ada keta cikman (aka group leader kami) tunggu nak amik dia. masa tu kitorg dah sampai exit ayer hitam dah, tunggu keta cikman lak. kat situ pun dah ada another car waiting, keta rizal yg dr area damansara. maka, bertolaklah kami beramai2 ke kahang (pekan terdekat dgn endau rompin)... 4 kereta semuanya.

tgh tunggu keta cikman yg amik shahimi, bertenggek kat exit ayer hitam

bila sampai pekan kahang tu, kami berjumpa dgn bunyin our guide.
bunyin (tgh) dan cikman (kanan)... yg kiri tu x ingat nama, tapi kawan bunyin

masa kat kahang ni, yg masih lapar order lontong... ada gak gi kedai beli baygon. baygon ni gunanya utk dispray kat kaki, supaya pacat xleh naik. cara mudah aa, kalau lagi bagus beli stokin pacat. tapi mahal siket aa... sayang xde gambar nak tunjuk. pastu bertolak ke kg peta, entrance endau rompin.

tgk la ni.. udang sebesar tangan... nyum nyum

jln fr kahang ke taman negara (kg peta) tu jauhnya 50km... of TANAH MERAH!! mmg gila aah time tu, asyik terhentak2 je. mmg mcm naik gajah aa jugak. how long did it take? 2 freakin' hours! 2 jam berhentak2an, mmg tension aa time tu. err tapi sempat jugak tertido, heheh. later on kami ada tanya bunyin, kenapa x turap sedangkan ini tourist attraction, dia ckp sbb nak limitkan org yg masuk tmn negara ni, sbb nanti byk sampah + susah nak jaga.

berehat sebentar.. dr kiri k imah, mus, me, k aida


at last! sampai sudah... mmg rasa lega la bila nampak signboard ni. padahal baru mukadimah je tu, heheh.


anak2 org asli


sampai kat tourist area, ada ramai org2 asli kat situ. diorg siap ada kedai, utk sapa2 yg nak beli jajan, air tin, etc.. mahal siket la, sbb jauh kan nak bawak masuk. kat situ ada lunch, so makan sambil berkenal2an sume. (makan pun termasuk dlm fee rm230 tu). keta sume akan ditinggalkan kat situ, so kena backpacking to campsite, kuala marong. lepas sume pakai sunblock, sembur baygon, bersiaplah kami utk ke jeti utk naik bot ke kuala jasin...

map of taman negara endau rompin.. entrance kanan sekali

group kami. dr kiri duduk: akhdiad, cikman, mus, anis, cik ani. dr kiri berdiri: ena, shahimi, nazir, rizal, me, redza, k imah, k aida, alin, chuk. yg xde: camerawoman (kat)

to be continued...

Read more...

a different view

>> September 07, 2007

::It's not foresight or hindsight we need. We need sight, plain and simple. We need to see what is right in front of us.::

segar siot mata... now i'm sure nothing's wrong with my eyesight (apart fr the not-20-20 vision of course).

for the last 1++ yrs, i've been using the same pc monitor in my office. whenever i stared at it too much, i'd get headache (selalunya kat atas kawasan kening), and there's this one time i even got conjunctivitis (doc said it was due to virus n a lot of reading fr the monitor). hehe, even thought that i'm not suitable for this kind of job. my solution? bear with it, sooner i'll get used to it.

last month, ada IT guy dtg nak bubuh sth kat dlm pc aku (or sth like it... not IT-savvy). dia ckp yg sume icon kat monitor ni sume ada shadow / double image (again, not IT-savvy person speaking). bila aku perhati betul2, rupa2nya mmg selama ni ada bayang2 to every pixel. padan aa pening (yess dah jumpa alasan)! pastuh dia ckp akan betulkan nanti.

akhirnya, baru tadi mamat tu dtg tukar monitor baru (err baru in the sense baru utk aku.. still the same old bagak punya monitor). restart sume, n voila! penglihatan seakan baru! baru la aku nampak betapa jelas n nyatanya sume benda kat monitor ni. rasa sume kaler mcm terang je. sampai sakit mata aku nak make sure yg bayang2 tuh sume dah xde. yeay! erk even at the moment i'm trying to be really sure that everything is ok. mcm ada... eh x kot.

moral of the story: no point focusing on the future, if you can't concentrate on what's in front of you at the moment.

hahaha sekian karutanku utk hari ni.

ok chiow.

Read more...

sneak preview... and more

>> September 05, 2007

::hati suka, badan mau; pecah kepala.. simpai!::


heheh... alhamdulillah, selamat aku kembali dr camping di taman negara endau rompin. tapi since xkan seronok kalau cerita tanpa gambar, aku kena tunggu gambar2 dr org lain dulu baru boleh cerita. next week the earliest. penat siut.... dah lama (ke x pernah?) dah x penat mcm ni. so bila makan pun rasa puas hati, walaupun tasteless, heheh. so, sneak peek:



ni view fr my tent. aku kongsi dgn cousin aku (k aida) n her friend (k imah). nanti aa wa cerita... ok moving on.

yg ni pulak anak buah aku! in case korg lupa la, namanya NAZREEN SYAQIR BIN SAIFUL RIZAL. next sunday masuk 5 bulan... kejap je. gambar ni amik masa dia 4 bln lebih. sekarang ni suka menyembur org je. pastu dia suka tgk aku makan. kalau tgh nangis ke, nampak aku bawak pinggan terus senyap, pastuh tgk je aku. heheh sbb aku kunyah mcm ribut kot (erk ada ke bidalan mcm ni?). sampai sekarang kami x tau dia byk ikut muka sapa (maybe sbb ibunya org kelantan, yg sedara belah2 kami ni jarang tgk, n ntah2 muka si nazreen ni byk muka sedara dia belah sana... teori2).

yeaa perkenalkan org baru lagi... LEO (aka leopold aka leo diCap aka leonardo da vinci). haritu bday adik aku yg bongsu dia ckp kat mak aku dia nak kucing baru, pengganti miguel la konon2nya. mula2 mak aku xmau la, leceh nak jaga nazreen lagi, nak jaga kucing lagi. sekali 2 weeks ago bapak aku bawak balik kucing ni. mula2 keluar dr kotak mmg cuteee gila nak mampus la kitorg tgk. persian + siamese, so berbulu lebat tapi x bermuka penyek... nice! mula2 tu dia ngiau slow je, sekarang ni asal nampak org je ngiau. pdhal baru lepas makan tu. pastu mmg pantang tgk mak aku laa... follow je ke mana jua. mak aku pegang nazreen dia sibuk nak gesel; mak aku baca paper dia sibuk nak duduk atas paper; mak aku ke bilik air dia ngiau2 depan bilik air. umur pun lebih kurang dgn nazreen... 4 bln dah sekarang. tapi leceh aa jugak bulu putih ni, kalau kotor nampak sgt. so every week kena mandikan, which is not my job. aku? as usual, jadi financial manager / sugar mommy. bekalan dia sume aku laa yg kena beli. xpe aa, janji x mati awal, heheh.

ok chiow.

Read more...

merdeka!

>> August 29, 2007

::"...merdeka itu bukanlah suatu benda yang mudah boleh didapat, melainkan ialah dikehendaki untuk mendapatkannya itu iaitu pengorbanan yang sebenar pengorbanan. Dengan kerananya kita terpaksa mengorbankan, bukan sahaja wang ringgit dan usaha tenaga bahkan jiwa kita sendiri juga..."
(Y.T.M. Tunku Addul Rahman Putra, 5 April 1953)::




MARILAH KITA SEMUA
ATAS NAMA NEGARA BANGSA
DENGAN TEKAD MULIA
MAJU BERWAWASAN
MENCIPTA KEAGUNGAN

BERPADULAH KITA SEMUA
DI DALAM SATU SUARA
DENGAN DEGUPAN MERDEKA
MENJULANG BUDAYA BANGSA
UNTUK MALAYSIA TERCINTA

MALAYSIAKU GEMILANG
MERDEKANYA TERBILANG
BERDAULAT DAN MAKMUR
BERJAYA KAMI SYUKUR

MALAYSIA, KEBEBASAN KEDAMAIAN
MALAYSIA, KEBAHAGIAAN KEBANGGAAN
MALAYSIA, CEMERLANG TERBILANG
MALAYSIA, GAGAH GEMILANG
p/s: aku baru tau ni lagu utk merdeka kali ni. ingatkan mcm lagu saja2 je, heheh...

Read more...

less is more

>> August 23, 2007

::It may sound absurd but don't be naive; Even heroes have the right to bleed::



argh x sabar nak tunggu 2nd season of heroes. been spending quite some time reading the novels, supposedly to fill you in on what's not shown on TV. and they did hell of a good job (says one who always google "nbc heroes", heheh).

aku rasa kalau kat rumah aku ada broadband, mesti hari2 dload heroes ni. nasib baik xde (ye ke nasib baik?). tapi tulah, best je org lain dah tgk. yea ordinary people bore me, heheh. then again, supernatural pun ok gak. ackles tu hensem. mcm muka yg dibentuk dr tanah liat, haha. kalau gay tu mmg waste of source la.

dah jadi habit aku la agaknya ni.... when i'm not typing, 3 of my left hand fingers will rest on A, S, D; my left thumb's on the spacebar, jari kelingking kiri terangkat. kalau tgn kanan tu variasi siket, kdg kat arrow keys, kdg2 kat mouse. heheh kalau dlm cite psych (yea cite tv lagi), yg watak utama tu (spencer kot) ckp tu typical of an office worker who plays game on his/her pc at work (sort of... x ingat exact line). heheh, tapi aku xde la sgt main game kat office ni... game yg guna ASD combination, i mean. tah, sejak dulu kot. yg pastinya, sejak tgk psych tu baru aku perasan aku pun mcm tu. mintak2 xde org ingat aku asyik main game je.

mlm ni 3rd season finale of lost. cis, aku dah terbaca kat wiki yg charlie akan mati. siot je... he said he wants out of lost 'coz his role has gotten smaller n unimportant. tulah, asal hensem je jadi watak utama. jack dgn sawyer tu patut watak picisan je (read at wiki that jack's supposed to die in the pilot! cis3). err tapi sawyer tu xpe, sbb hensem, heheh... cuma sekarang dia mcm buncit siket. hahah mcm budak2 sekolah yg baru jumpa lelaki heheh. sekali sekala... org keliling yg aku jumpa pun xde yg hensem, so have to rely on tv entertainment.

tiba2 rasa mcm nak tgk anime lak. tah bila tah dpt tgk...

ok chiow.

Read more...

adios mi amigo

>> August 20, 2007

::barang yang lepas, hai jangan dikenang; kalau dikenang, meracun diri...::

waaa... sedihnya masih lagi bersisa.

since a month ago, every week i was a regular 'customer' at dr. pet. pasal kucing kami miguel ni la. 1st week dia x nak makan. bila bawak ke doktor, doc ckp ada jaundice. bg ubat jaundice, antibiotik n ubat tambah selera makan.

2nd week, after ubat habis, miguel still x nak makan, n makin kurus. bawak gi dr. pet, doc ckp jaundice dia dah xde, tapi x tau kenapa. injek lagi, IV lagi, dpt antibiotik yg lagi kuat. esok paginya mmg miguel mengiau, kejutkan kami pg2 utk bg dia makan. surprisingly, dia boleh jln to every pintu bilik. kami pun happy... tapi x lama. petang tu, dia x nak jln dah. makan pun dah x nak. sampaikan xleh nak jln sendiri masuk dlm pasir tpt dia berak. last2 sbb sume dah x larat bersihkan najisnya, kitorg letak dia kat dlm sandbox terus.

3rd week after antibiotik yg 'kuat' tu habis, miguel makin kurus. selalu menangis sebelah mata. dah xboleh angkat langsung kaki belakang. bawak gi dr. pet, doc tu pun x tau nak bg apa lagi. yg lagi scary, suhu miguel kurang dr suhu normal. doc sarankan bawak gi klinik veterinar kat upm.

last tuesday, aku pun terpaksa EL, then bawak miguel gi sana. aku usap2 miguel, x nak kasik dia takut. tapi kalau dia takut pun maybe dia dah x larat nak mengiau dah. selalunya kalau aku bawak gi klinik, mesti miguel mcm kena sawan, growling n drooling. tapi kali ni senyap je. mengiau pun antara dgr n x. bila bawak gi doc, buat prelim checkup, doc ckp jaundice dia still ada ni. n kena warded sbb nak buat blood test, urine test, etc.

last thursday aku call dr ani (yg in charge of miguel) byk kali, tapi tiap kali dia call mesti dia tgh with a patient. tapi setiap kali dr ani call, aku lak either gi makan, or gi solat. dlm hati aku pikir, oo dah nak discharge la tu kot. aku pun siap msg2 adik pompuan aku, nak tanya kot2 dia free friday, sbb aku xleh aa nak EL lagi. turned out dia x balik pun this weekend.

last friday, tgh happy2 meraikan su's last day (xde la meraikan sgt, tapi sume ceria2 aa time tu), aku dpt call dr dr. ani. miguel's kidney is damaged beyond repair ("xde harapan lagi utk saya menyelamatkan miguel"). plus, salur darah dlm hati dia dah mengembang, sampai x nampak dlm scan. plus, ada tumor dlm buah pinggang dia jugak. sampai friday tu pun miguel hidup dgn air yg dimasukkan ke dlm badan dia je. makan sume dah x boleh. only option? "dgn kata yg lebih sopan: tidurkan dia."

after ckp2 dgn mak aku (sbb ingat nak amik miguel bawak balik, biar adik bongsu aku dpt tgk miguel for the last time, tapi xleh sbb xde org nak gi amik), aku pun call doc tu balik, giving consent to put miguel to sleep. doc ckp caranya, doc akan bius miguel kasi tidur, pastu akan cabut IV dr badan, n biar dia tidur forever (i could be wrong here, tapi lebih kurang mcm tu la doc tu explain kat aku).

apsal aku sedih? tah aa, sbb aku x expect miguel akan sakit mcm2. dulu pun dia pernah diarrhoea yg teruk, sampai kena goyang carrier dia 4-5x baru dia sedar (mmg byk kali ingatkan miguel dah mati). so time ni bila aku bawak gi upm tu, aku mcm sure sgt boleh amik dia balik. tapi ye lah kan, ajal maut di tgn Allah.

sedih jugak sbb time2 aku fed-up asyik kena ulang-alik ke dr. pet tu (ye la, aku gak yg keluar duit.. boleh thn byk gak), aku ada ckp kat adik aku, "kita tukar kucing lain lah jom. tinggalkan je miguel kat mana2..". truth is, nobody can replace miguel. aku je yg x tahan time tu. bila dah betul2 xde ni, rindu pulak.

maybe i'm just being too sentimental. may you sleep in peace, miguel.

ok chiow.


Read more...

you've got a friend in me

>> August 17, 2007

::Life is about not knowing, having to change, taking the moment and making the best of it.::



waaaa... su pulak nak blah. lepas sorang, sorang. xpe, tiada salahnya mengejar peluang yg lebih baik, heheh...

x tau aa nak ckp apa, sbb dah ckp dah sume, heheh.

jadilah pendidik yg berguna kepada agama, bangsa dan negara!

ok chiow.

Read more...

an afternoon at petaling street

>> August 13, 2007

::jalan-jalan hujung minggu; ingin jumpa awek baru;
rambut kuning baju kelabu; nama Mary tentu jambu;
anak mat saleh makweku...::

hehe, kalau nak tau, ni sebhg dr lirik lagu mr os. x ingat la tajuk apa, tapi lawak aa gak dgr. time kecik2 dulu, bapak aku ada beli satu kaset. dlm tu ada lagu "oh kome, deghoyan dah berbunge" sekali. yess, aku ni versatile, sume lagi boleh dgr, heheh.

semlm (hari ahad), aku, parents aku, n cousin aku nak beli barang kat petaling street. ni mmg 1st time nak pergi la ni... selama ni dgr je. kenapa tiba2 nak gi petaling st ni? sbb aku nak gi camping, so kena la beli haversack. ala, yg mcm backpack tapi bigger, yg selalu mat saleh bawak kulu-kilir tu. nak beli yg original mahal (rm300-400 jugak kata org), so kami decide nak beli yg x ori. ada org cadangkan beli kat situ, so ke situlah kami pergi.

sebelum tu, ni nak cerita siket. bapak aku suka betul takut2kan aku pasal petaling street ni. dr last week bila aku ckp nak gi petaling street ni, dia seboleh2nya x nak kasik aku pergi. lagi la bila dia dgr nak pergi dgn cousin aku je (pompuan jugak). balik2 duk ulang cite pasal makcik yg nangis2 buat repot kat balai pasal ada this peniaga yg x nak kasik kurang bila beli buah2an byk, siap ugut2 lagi makcik tu. aku mula2 ignore je (biasa la, bebal), tapi dah hari2 dgr, terkesan aa jugak di hati. akhirnya dgn muka tebal aku ajak bapak aku pergi sekali. bapak aku pun, mula la, "haa, harituh abah nak ikut awak eksyen, jgn kacau la, nanti nyibuk la." pekena balik... mak aku? "mak nak la tengok petaling st tu mcm mana, betul ke org ckp barang dia mcm original, mak x percayalah."

akhirnya, kami pun pergi. on the way tu, singgah jap kat balai dang wangi, amik satu polis ni. masa tu pulak kat balai dang wangi tu ramai sgt org mencangkung ramai2. polis tu ckp tu sume PATI la tu. ish, tu baru kat satu balai. belum kat sempadan ke, kat balai lain ke... balik la woi! (yg PATI je la, yg ada izin tu, welcome2). bapak aku ckp polis ni selalu round petaling st, so ada la yg kenal2 tu, boleh bg murah.

waaa.. bila masuk kawasan petaling st tu, mmg tiba2 rasa rambang mata betullah. banyyyyak gila handbag, t-shirt, shades, beg2 tu sumelah. mmg betul nampak mcm ori lah. untuk mata aku yg x pandai lagi bezakan yg benar n yg tipu ni, rasa mcm nak beli je. tapi heheh, mungkin aku je yg x pandai menilai, org lain sebatu dah boleh recognize kot. mak aku pun sibuk belek2 handbag, tanya2 harga sume. pdhal cousin aku dah warn dah, kdg2 ada certain peniaga tu kalau dah tanya harga tu maknanya kena beli. agaknya sbb ada polis dang wangi tu kot.

round punya round punya round, last2 settle kat satu kedai ni. mmg menarik aa north face punya brand. nampak jahitan sume ok je lak tu. mula2 ingat nak beli 35L, sbb ada org pesan besar tu je ok utk trip ni. sekali tgk yg 35L tu mcm budak form 5 punya beg je. last2 kitorg pilih yg 50+10L punya. bila tanya harga, org tu ckp satu rm120. sekali bapak aku suruh kitorg blah fr kedai tu. aku dgn cousin aku pun mcm pak turut aa, keluar je gi tgk kedai lain. a few minutes after, pakcik polis tu dtg bawak 2 beg tadi tu dlm plastik. sekali dia boleh tawar sampai rm50 satu! wahh, mmg gembira la, selamat duit eden. ingat nak letak gambar beg tu, tapi xde lak dlm internet. tapi aku belum belek betul2 pun beg tu, so x berapa ingat rupa sebenar mcm mana, heheh...

pastu nak cari kasut lak. yg ni pun mula mendpt tentangan hebat dr bapak aku. dia seboleh2 nak sponsor kasut ("abah boleh beli yg baik punya, apsal nak jugak cari kat petaling st?") hehe bukan aku menolak rezeki, tapi pesanan org la kan, kasut buatan msia ni mmg serba-boleh; kat daratan boleh, kat lautan pun boleh. harga: x mahal, cuma rm10 saja.. nih ha contoh:


yg kaler hitam tu la kasut bowling aka kasut penoreh getah aka kasut buatan malaysia. punya la susah nak describe kat bapak aku, yg mak aku pulak everytime nampak org jual kasut dia suh tgk / tanya. mana la nak ada, kan org jual yg "branded" je. last2 bila nak balik tu, bapak aku ajak masuk kedai kasut iguana (hehe, lambang sebijik mcm brand crocodile tu). sekali terjumpa kasut ni, heheheh best2. mmg flexible habis aah. pakai pun best je rasa.
haa sekarang baru rasa excited nak pergi ni. beg? check. shoes? check. socks? check (beli stokin bola kat kedai iguana tu). sleeping bag? oops, belum. x sempat nak beli semlm, tapi org kata kat carrefour murah je. insyaAllah next week lak gi beli sleeping bag. yeay!
hehe, bila baca balik x best pun. you have to be there to experience it. lantak aa labu...
ok chiow.

Read more...

in my shoes

>> August 07, 2007

::Wear good shoes, and those shoes will take you to good places.::



aku selalu rasa depressed bila gi beli kasut.


if you have an average-sized feet, the only thing you need to worry about is whether you can afford the shoes you like. then again, even if you can't afford that one, you can always buy a different pair to your liking. not in my case.


harituh ingat nak beli kasut (by kasut, i mean any kind of footwear, loosely used here). gi sekali dgn dayah, my friend yg pun tgh nak cari kasut. dia kata harituh dia dah suka sama this sandals, n ingat nak beli hari ni. tapi malangnya kat kedai tu xde pun kasut tu... but still, she ended up buying one. seronok je tgk dia pakai terus yg ada on display. aku? aku kena tgk dulu apa size yg ada, kalau xde tulis gi tanya sales assistant, pastu gi amik, pastu bila try rasa x best sbb tapak kecik. pastu terpaksa keluar dgn muka ala2 manis, ajak dayah gi kedai lain.


the thing is, sume kedai yg aku pergi xde style yg aku berkenan. kalau ada, either xde saiz, atau tapaknya kecik siket. kalau yg best, rm50-60 punya ada la. dah la aku xleh beli yg tinggi2 sgt, nanti nampak mcm galah kembang, plus x stabil. lain la kalau nak gi catwalk, boleh aa nak beli yg tinggi2. x best pun kalau you're the only tall girl in the komuter, pastu nampak rambut2 lelaki yg menipis je. laki2 yg tinggi dr ko pun nanti dr negara lain.

kenapa aku x nak beli kasut kat kedai biasa2? kenapa aku nak jugak try my luck kat kedai2 kasut yg dlm mall je? sbb aku dah pernah try beli kasut kat situ, n x tahan lama pun. for me, better to spend a few extra cash for a good pair of shoes, than buying cheaper ones but can only wear them for a short while. investment, my friend, investment.


sempat gak singgah crocs. seriously berkenan dgn sassari... tapi of course, mahal gila (at least for me, yg beli selipar kat mydin rm10).... where to find rm169? heheh, tapi kalau aku menang pertandingan silangkata ke, yg petronas tu ke, confirm akan beli punyalah... tapi x tau pun ada size ke x. takut kalau tgk haritu nanti terus beli.






hehe, kenapa aku pilih kaler2 ni padahal byk je kaler yg lagi striking? investment, my friend... investment.
ok chiow.

Read more...

singing in the rain

>> July 27, 2007

staying back to settle a few things...

only heard a couple of voices speaking on the phones.. mesti tgh ckp dgn hubby masing2 tu. slow je suara, heheh. err ada jugak bunyi lantunan bola pingpong, but that's another matter. seronok je hidup ni.

time2 camni pun rasa x tenang actually. sbb duk risau nanti naik komuter sesak ke x. hidup ni mmg akan sentiasa dlm kerisauan ke? x pun, tapi kdg2 manusia saja je nak menyesakkan fikiran. termasuklah aku.

dah lama x naik basikal, x pun jln2 dlm hujan pakai hooded sweater / jacket je. masyaAllah, time2 tu mmg aku rasa cantiknya alam ni. agaknya time tu fikiran kosong, tumpu pd jalan je kot. kalau driving susah siket nak nikmati alam ni, sbb takut nak langgar keta depan.

heheh, mcm terasa kehilangan sesuatu... perasaan je kot.

ok chiow.

p/s: wrote this last friday.. tapi lupa nak publish kot, heheh

Read more...

thicker than water

>> July 20, 2007

::Eat and drink with your relatives; do business with strangers.::

hehe this entry is more like an anecdote; sth that always happen to me, especially when i'm among the crowds! xleh ke kalau perkara yg (boleh thn) memalukan berlaku time xde org kat sekeliling?

t/hari tadi, after zuhur aku n the usuals nak masuk ofis... so bila sampai je lif tu, kami pun terus la naik. as always, aku the last person masuk lif, n lif tu pun mmg dah ada dah 5-6 org, mmg diri betul2 depan pintu lif la jadinya. aku x expect pun akan kenal sapa2 dlm lif tu (yg guna lif tu mostly misc / petronas staffs), so xde la berusaha pandang keliling ke apa. mmg pandang pintu lif je la. sekali tiba2 org sebelah cuit aku. siap ckp, "nanti kirim salam kat mak abah ye." terkejut gak aa. sapa yg kenal parents aku kat sini ni? after a few microseconds, "eh, mak long rupanya!!" dgn reflexnya aku salam cium tangannya.

haha, sbb aku mmg dah lama dah x jumpa makcik aku, aku mmg seriously lupa dia kerja kat situ. masa mula2 pandang muka tu pun aku mcm blur kejap. nasib baik x terlupa pangkat... kalau x lagi haru, heheh.

(kat belakang tu aku dah dgr dah gelak tertahan dr org2 di belakang... hampehh korg)

aku: mak long, sorry x perasan tadi...

mak long: xpe, xpe.. kalau yan x turun situ (tingkat 15), takde dpt jumpa kan.

aku: haa tulah.

(awkward pause.)

aku: mak long x balik perlis?

mak long: x... tapi harituh mak long pergi buat umrah. semua2 sekali la pergi.

(aku lupa nama anak2 dia, so aku xleh nak setuju mcm, "oo sekali la sume dgn si polan si polan eh?")

aku: oo ok... nanti njang halim pun nak pergi haji.

mak long: bila dia nak pergi haji?

(aa sudah. mcm mana aku nak jawab ni... err puasa ramadhan bulan 9, raya syawal.. bila zulhijjah ek? err..)

aku: bulan haji la.

(iya... gelak yg tertahan dr tadi terburst sudah... dgn mak long2 aku sekali gelak)

mak long: ya Allah budak ni... ni la budak2 zaman sekarang. (ada ckp sth about x tahu, tapi aku dah x ingat dah)


nasib baik lif dah sampai level dia... makcik aku pun keluar. malu siot... malu gak aa dgn k ida, k ina, su, wati, shima sume. tu la, jarang berckp dgn org x sebaya. clumsy x hingat. kalau aku cite kat mak aku ni, mesti dia suruh ulang byk kali sampai boleh imagine sume... aiseh.

sebenarnya aku xde la seteruk itu okay (time kecik2 aku ni la phone book bergerak tau.. sume no phone sedara aku hapal), tapi makcik yg ini mmg aku x pernah jumpa langsung, sampai la pakcik aku (aka laki dia aka abang bapak aku) meninggal about 2 yrs ago.. err pernah la kot time kecik2, tapi yg nyatanya aku mmg x pernah tau rupa makcik aku before that. apetah lagi anak2 dia.... langsung x pernah jumpa. so, technically it's not my fault, right?

i think it's in the genes... pernah dulu2 time adik mak aku zaman muda2 lagi naik bas nak balik rumah... biasa aa, dah duduk terus dah x toleh mana2 lagi dah (mesti pandang ke depan, kan? hehe). sebelah dia time tu laki, tapi setakat tau lelaki je, x tgk muka sume. pastuh bila dah sampai kat tpt yg dituju (jauh gak aa), makcik aku pun turun la. terkejut jugak dia, sbb dia rasa laki sebelah dia tadi pun ikut turun sekali, tapi still x toleh lagi. bila dah turun bas tu baru la makcik aku ni toleh.. sekali tgk abang dia (aka pakcik aku)! yg pakcik aku ni, saja je x nak tegur, nak tgk perilaku adik dia aa kononnya... pastuh siap aa makcik aku tu kena bebel. muka masam aa, x tegur org aa, sombong aa, etc. hehehe, tu aku rasa lagi lawak.. duk sebelah2 lagi tu...

kesimpulannya: kenalilah saudara anda.

ok chiow.

Read more...

mari mari mari

>> July 17, 2007

::If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.::

yess more intellectuals around... dahhh kena allocate more time in the mornings. heheh alasan.

dunno bout the others, tapi bagi aku ini salah satu cara utk kami di sini think out of the box (more like think out of the half-opened cubicle.. or sth like it). ye la, ngadap file je mana ley tahan... pekerja cemerlang pun x buat camtu duh.

we live in an unjust world. not everybody lives by the same rules, and not everybody can bend the rules. one thing's for sure, you can't break the rules if you're a nobody. mcm mana boleh wujudnya diskriminasi? adakah ia berpunca dr favoritism? nepotism? chauvinism? feminism? racism? apa2 lagi -ism?

pada pendapat aku la kan, benda2 ism ni wujud sbb manusia suka mengkategorikan benda. mcm kalau ko nampak sombody buat sth yg ko x berkenan yg memberi kesan kpd ko directly / indirectly, bila time menyumpah seranah tu ko xleh nak kutuk, "ee manusia tu mmg aa... hampeh". somehow you tend to make that person not you. yg senang nak nampak fizikal la kan. e.g if you're a girl, "ee laki tu mmg aa..."; if you're a malay, "cina tu mmg aa..." if you're skinny, "ee budak gemuk tu mmg aa..."; if you're a permanent, "budak kontrak ni mmg aa..." and the list goes on. lagipun, kalau kita amik ciri2 yg sama dgn diri kita, tu sama jugak mcm mengutuk diri kita sendiri, kan? buat apa nak meludah ke langit (heheh amik dr kata2 michelle melodi), baik ludah ke kiri, kanan atau kat padang. cuma kdg2 kita lupa yg bukan kita sorg je yg boleh meludah.

tah aa, kdg2 bengang gak bila diperlekehkan / dianaktirikan. bila jadi mcm ni la kdg2 nak berlaku bersih, cekap dan amanah tu susah. it takes a very strong heart n will to be such a person.

me? aku komplen selagi termampu, kalau improve, alhamdulillah. kalau x, komplen lagi. so mekaseh aa pd yg sudi mendengar.

ok chiow.

Read more...

demi masa

>> July 13, 2007

::Time flies like an arrow. Fruit flies like a banana.::

pagi tadi aku berjaya keluar rumah awal drpd biasa. awal siket aa, 5 mins or so. fyi, ada 2 route to komuter:

i) ikut 4 tambahan, problem: lalu depan sekolah, yg mana byk keta tiba2 stop kat situ, n 2 traffic lights. tapi boleh speed
ii) ikut 3 tambahan, problem: bykkk sgt bumper.

hari ni konon nak try jln yg jarang lalu, n ingat nak naik yg awal siket drpd yg aku selalu naik tu, so ikut route ii. sekali masa kat kawasan byk bumper tu, ada satu keta yg lembab gila, terpaksa membuntuti je. dah la tu, bila dah masuk jln besar (xde aa besar pun, satu lane je jugak), ada pulaak lori yg maha slow, dan 4-5 biji keta antara lori tu dgn keta aku. aa tensyen2. last2 sampai komuter sama je dgn kalau aku keluar rumah mcm biasa lalu route i. heheh dah la boleh terberharap yg kalau aku patah balik amik route i, masa pun boleh berpatah balik. tapi ye la, of course impossible.

kinda reminds me, how time flies. mcm anak buah aku, sekarang mulut dia berbunyi je. mak aku pun rajin la melayan, tapi ckp baby yg keluar dr mulut org tua? so not entertaining, thank you. hehehe mcm bunyi apa tah. oo pastu kalau anak buah aku nangis, bg je ngadap depan tv, terus senyap. x tgk dia tgk berita lagi, boleh gelak tu.. agaknya dia ingat pak lah ckp dgn dia kot hahaha. ada sekali tu dah pusingkan dah bouncer dia ke depan tv, tapi still nangis2 jugak. last2 mak aku pusingkan kepala dia betul2, kasi mata dia ternampak tv tu, terus senyum.

kat ofis ni pun, yg mengandung perut dah besar, yg bertunang dah kawin, yg single pun dah nak bertunang dah. sume2 ni mengingatkan aku yg kalau aku x berubah pun, sekeliling aku tetap akan berubah. dan peluang utk mati tu pun mcm semakin besar jugak.

tah ah, getting older is everybody's business, but the process is what separates you fr the others.

ok chiow.

Read more...

fly me to the moon

>> July 10, 2007

::Walau kita cuba sembunyi; Namun terlihat segalanya yang tersimpan di hati::

not really in my element right now. rasa mcm sume org nak naikkan darah aku lately. esp family aku la kot, sbb dgn diorg je yg aku makan, tidur n tinggal sekali setakat ni.

ada sekali tu aku mcm bising2 kat abang aku sbb apetah. sekali dia ckp kat adik aku, "akak awak ni xleh handle stress. kalau stress je mula la nak marah2." terkejut n membuatkan aku terfikir la gak, sbb selama ni aku ingatkan aku ni tough orangnya. heh, tula kot sbbnya susah org nak amik aku kerja dgn diorg. i don't seem confident enough to be one of them.

betul ke aku x tahan tekanan? sbb selama 25 thn aku hidup ni, thn ni yg aku rasa yg plg aku susah nak bersabar. tah berapa byk dosa dah agaknya duk marah2 org, sumpah seranah org sume. agaknya tuh sbb aku selesa duk kat US dulu. pikir pasal diri sendiri je, x yah susah nak pikir pasal parents aku ke, adik-beradik aku ke. well, dulu pikir la gak, tapi sampai situ je. pikir.

maybe one of the reasons i'm acting like an a** is because i care. maybe the way i show it is not right, but that's the way i am. kalau aku x peduli pasal org tu, xde keja aku nak bising2 pasal org tu. xde masa aku nak risau2 psl org tu. tapi plg tension kalau aku rasa aku je yg duk risau2, tapi org lain x kisah pun. either they don't care, or they care but they don't show it. show me some support, pls!

tah aa, tapi betul la kot abg aku ckp. bila aku rasa aku dah kisah pasal org tu, aku cepat tension kalau org tu buat sth yg aku rasa xkan bawa kebaikan pdnya, or bawa keburukan pd org lain. n my family alone is enough to make my life a miserable one. in a good way, actually. just not really good for my emotional well-being. sakit otak laaa.

kinda hoping this is only a temporary, PMS-fueled thing. ya Allah, tenangkanlah hidup hambaMu yg lemah ini...

ok chiow.

Read more...

my trip to bandung-puncak-jakarta (last part)

>> July 06, 2007

err hampir terlupa lak. sorry peeps.



hehe ni nak tunjuk contoh org bawak handbag kat mana2 di indon. sume kena pegang / letak kat depan. ye la kan, negara org... hilang passport kang jadi PATI lak, hehehe...

so kat jakarta kitorg bermlm kat gren alia cikini hotel, 3 bintang jugak tapi mcm best aa. bilik air dia aa best, mcm batu marmar coklat, rasa mcm zaman cleopatra gitu (jakun-ness alert!). tapi sampai hotel baru kul 8 gitu, so pak eri ada cadangkan gi tgk persembahan tradisional kat taman dekat2 dgn hotel tu, tapi kena menapak siket. punya la baik pak eri tu, dia call every bilik, bgtau ada event apa kat situ (wayang kulit ke apetah), pastuh tanya ada sesapa interested nak gi x. tau2 je la kan, sah2 org yg dtg sume kaki shopping, mcm la nak appreciate persembahan2 ni, hehe. xde sapa pergi rasanya. rugi gak, sbb bila lagi nak witness benda2 camnih. tapi ye la, penat duh pagi tu berjln2...


pagi esoknya, dah bersiap2 nak check-out / berangkat pulang ke msia. dlm itinerary, pagi tu sepatutnya round2 kota jakarta, tgk monumen, rumah presiden, etc. seperti biasa, majoriti nak gi shopping lagi, so cancel all plans. frankly, aku terkilan gak x dpt tgk bangunan2 tu, tapi at the same time, ada can lagi nak habiskan duit siket... so mana2 pun boleh. so where to? none other than ITC Mangga Dua (again!). argh, apsal x nak pergi WTC? tapi still, aku berbelanja lagi di situ. bought more t-shirts n kain pelikats, n a few souvenirs for some ppl.

lalu bertolaklah kami ke soekarno-hatta airport, jakarta. ni gambar last minute kat airport. saja kenang2an. oo pastuh bila sampai kat msia, ada org pesan kat aku jgn jadi org plg depan time kat kastam tu. selalunya, kalau in group, diorg akan check org depan / group leader je. so walaupun aku org yg plg awal dpt beg fr belt, aku tunggu gak org lain kasi jln sama2. heheh, pilih jln dgn our PRO, gempak siket... nasib baik, dia x check langsung group kitorg tu. r/mate aku (k linda mat darus) kena check lama gak kat checkpoint, sbb time tu dia jln sorg2 je. time mak aku dah sampai nak amik aku pun dia x keluar lagi. x tau ok ke dak.

yeaa akhirnya berjaya juga menamatkan memoir ini. bg yg nak ke bandung / jakarta / puncak n nak mintak a few tips fr me, jgn malu segan. rasa2nya dlm cleo 3 mths ago pun ada ckp pasal trip ni. overall ok la, not bad for a 1st time. x pernah guna khidmat travel agent pun sebelum ni, so x tau what's the standard, but quite satisfactory. of course, there's room for improvement, tapi most importantly, enjoy yourselves. x yah pening2 nak tensyen2 ke, nanti boleh affect sume org.

okay, nak sedut hingus. ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP