what you don't know can't kill you

>> December 19, 2007

::As you become more clear about who you really are, you'll be better able to decide what is best for you - the first time around.::

hehe, cuti pun sempat lagi nih. old habits die hard. xdelah, saja je nak kasik org habiskan masa kat sini, heheh.

went to temerloh on monday. makcik aku masuk hospital kat sana. itu pun bapak aku mintak EL, sbb sekarang ni cuti diorg sume dibekukan. x kisah aah, janji dpt cuti.

sampai temerloh monday night. bapak aku je la sempat gi jenguk makcik aku, aku dgn mak aku mmg penat layan anak buah aku, so mmg terus tido. besoknya baru dpt gi visit. alhamdulillah la, makcik aku dah sedar. cuma mcm mamai2 siket aa (dia ckp cucu bapak aku tu anak bapak aku).

err bukan la nak memuji sedara sendiri, tapi sedara aku yg ni mmg aku respect la. anak2 makcik aku sume mmg relax je layan makcik aku. aku yg mula2 rasa nak nangis pun boleh gelak layan diorg sume. kalau nak ikutkan, mmg bahaya gak penyakit makcik aku ni (jumpa 2 ketumbuhan dlm otak, tapi as of yesterday x sure lagi cancer ke x), tapi kira x nampak aa kesedihan tu kat diorg. tapi diorg mmg selalu camtu pun. happy je memanjg. kalau ada benda yg diorg nak tegur pun, nanti akan diselitkan gak lawak2. kira best aah diorg ni. respect2.

pastu, bapak aku bawak kitorg makan gulai ikan patin. gerai ni mcm famous gak aa for its gulai ikan patin (gerai makan pak usop, kat lurah semantan). haha mula2 masa bapak aku tanya makan x ikan patin, aku ckp makan2. sekali bila sampai, aku rasa pelik aa jugak. apsal ikan patin ni isi dia x bersegmen2 mcm yg selalu aku makan tu? hehe tapi still ceduk gak aa (biasa aa lapo). tgh2 makan tu, boleh lak baru terpikir. aku terconfuse ikan patin dgn ikan pari! haha padan aa xde segmen2 mcm ikan pari, sbb bukan ikan pari.

before this aku x makan ikan patin. sbbnya dulu2 bapak aku ada bela ikan patin 2 ekor. mmg lama aa bela, lebih dr 6 thn rasanya. mmg dah nak dekat sehasta dah pjg (err sehasta budak 6 thn kot.. hasta aku mcm pjg je). tu yg selama ni mcm payah siket nak makan tu. semlm pun akak yg hidang tu (server?) letak bhg kepala punya betul2 depan aku. nasib baik gak aa ada daun menutupi mata ikan patin tu. kalau x, mungkin aku mampu memakannya, hehe. mungkin la.

dah la tu, masa nak makan tu mula2 aku mcm cuak siket, sbb mcm gulai tempoyak (aku x makan durian / tempoyak). mak aku ckp, "xde, mak dah mintak asingkan, tempoyak pinggan lain. yg ni gulai asam pedas, cair2 siket." mmg ada la tempoyak kat piring lain, n bila rasa pun rasa2 pedas. n ada jugak tapau bhg kepala tadi utk bawak balik bg adik aku. bila sampai tu aku cite aa makan ikan patin kat adik aku, gulai dia bukan gulai tempoyak, etc. bila adik aku nak makan, dia ckp, "ni mmg gulai tempoyak la." terkedu aku jap. boleh tu bila aku tanya mak aku, "ha'ah mak tipu awak tadi. kalau x kang awak x makan." cis3. aku makan gulai tempoyak rupanya!

err gitulah ceritanya. dlm satu hari aku telah makan 2 benda yg aku ingatkan aku xkan sentuh sampai bila2. my opinion? boleh la tahan, tapi lepas ni maybe aku x nak makan lagi la kot. bukan sbb x sedap, mmg sedap gulai tu (laju tu makan, sampai licin pinggan...), tapi... ntah la. haha aku pun x tau mcm mana nak explain, tapi ada sesetgh benda yg mmg ko x nak makan / buat, n as for me, itulah benda2nya. haha, maybe because i was tricked by my mind n my mother into it. but, highly recommended.

selamat hari raya aidiladha, and selamat tahun baru.

aku cuti sampai thn depan!

ok chiow.

Read more...

burden

>> December 11, 2007

::So sacrifice yourself, and let me have what's left.::

blog-hopping can be depressing.

syok je baca org lain punya blog. mcm2 benda diorg buat, byk gambar, byk gi sana-sini. jeles2...

haritu adik aku dah bising. dia cuti 3 bulan, so far xde plan apa lagi. dah la yg lagi sorg pun dah habis spm. mak aku pun dah pencen. cuti aku pun byk lagi. so supposedly we could have gone somewhere, enjoying and spending the hard-earned money. tapi bapak aku pulak susah nak cuti... ni sume pasal benda2 alah ni la. siot. nak berdemo, gi negeri lain la wey!

haha masa kitorg duk jasin dulu, petang2 je confirm bapak aku ada rumah. hphone pun satu je. weekend lagi la... xde org ganggunyalah. kdg2 tu siap suh aku ponteng sekolah, sbb nak bawak gi jaya jusco kat ayer keroh nun. sekarang? dah berapa hari dah x nampak muka bapak aku. hphone xyah cite aa... pagi2 lagi kul 6 lebih dah bunyi. cuti bapak aku lak mmg ada puluh2 lagi, sampai boss dia suh amik cuti kdg2, sbb terlampau byk. masalahnya, xleh nak cuti. yg merana? aku dan keluarga aku.

i'm not saying that they're right or you're wrong, but everything has its consequences. and if it leads to sacrificing your family, then sth must be wrong somewhere. sth must be done somewhere as well.

aa nak gi jln2!!!

bosan duk ofis je sebenarnya nih, heheh.

ok chiow.

Read more...

the world is not enough

>> December 04, 2007

::Worry often gives a small thing a big shadow.::

haritu cousin aku k aida ajak gi water rafting kat kuala kubu baru (kkb) end of december. mmg excited la nak gi, sbb dah lama dah x gi rafting, n dgn org2 yg dikenali (geng masa gi camping dulu). k aida suh ajak adik aku, sbb adik aku pun bukannya ada kerja apa2. then ada this one night tgh tgk tv, ada tunjuk this one channel [v] vj gi rafting kat kkb. siap ada tunggang terbalik sume, pastu aku dgn excitednya cite kat adik aku, sambil nak ajak sekali la ni. tiba2 mak aku yg tgh tgk cite tu, bising ckp bahaya la, musim hujan la.

lepas2 tu aku try lak tanya bapak aku. heh ni lagi la. siap marah2 sume jgn kasik mak bapak risau la, kang apa2 jadi susah la. last2 mmg give up terus. mmg maleh nak pujuk2 sume dah. err sbb time tu rasa mcm nak nangis kot heheh.

time2 ni la aku teringat balik kenangan silam (err mcm tua dah je) masa kat U dulu. dulu main redah je sume. tah, sbb jauh dr parents kot, so aku rasa mcm 'free' siket aa. 1st summer dulu, aku plan nak ikut seniors gi road trip. mlm nak gi tu baru aku email bapak aku (dah la email tu aku yg buatkan sume, aku rasa bapak aku x tau pun password email tu), n didn't even make a phone call telling them about it. sure enough, ada sekali tu kat mana tah aku guna public phone call rumah, mmg kena marah (more like teguran bernada laju n tinggi) dr mak aku, n teguran yg bernada slow dan perlahan dr bapak aku.

tapi time tu aku x rasa apa2 pun. maybe sbb best gi jln2. ye la, tgk tpt org, sapa x seronok. tapi lepas2 tu everytime aku nak gi road trip mmg aku kena call la. siap bg phone number family sapa2 yg join the trip. bila fikir balik, mmg bahaya gak kot. aku pernah je tido dlm keta , keta rosak kat highway, kena saman, tertinggal kapal terbang, tertinggal bas, etc. tu x termasuk benda2 yg berlaku kat U tu sendiri: stuck alone in an elevator, terlanggar org naik basikal, termiss exam, diganggu oleh org mabuk, just to name a few. agaknya tu 'tulah' x cite sume kat parents kot.

haha aku pun terlupa apa point aku sebenarnya. tah, a bit guilty, knowing they are always worried about me. making them worry while i was there enjoying myself. on the other hand, xkan what i did those 4 yrs should be enough to compensate for what i could've done / experienced after that? byk lagi benda yg aku rasa aku nak buat.

ntah aa. maybe sbb dah duk serumah kot. maybe to make up for all the time i'm away fr home. dah sampai masanya utk aku risaukan pasal family aku kot. selama ni fikir psl diri sendiri je kot...

err kalau aku dah kawin nanti, boleh lagi ke nak gi rafting? hehe aku pun dah x nak kot.

haha insecure gila entry ni. whatever.

ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP