the paradox of expectations

>> November 30, 2009

::Two paradoxes are better than one; they may even suggest a solution.::

there are times when i think that the world (okay, exaggeration, the entertainment industry) has become too predictable. or am i too genius for the world? err nak gi mana kalau mcm tu?

pernah masa form 2, masa tu kitorg tgh nak tgk some performance by the students. ada satu tu seingat aku ada org main piano, pastu the penyanyi in the middle of the song akan keluar dr backstage (i.e behind the curtain) and nyanyi. the piano was at the right side of the stage. ada kawan aku sorg dah tgk the rehearsal, so dia pun tanya aku, "ko agak2 budak yg nyanyi tu keluar dr mana? dr belah kiri ke dari kanan?" "kiri." "alaa mcm mana ko tau..."

you see, it involved some thinking and theorizing. i don't remember why, tapi mcm the norm at that time ialah bunyi akan dtg dari arah piano tu. so normally budak tu akan keluar dari belah kanan la. tapi disbbkan aku tau kawan aku xkan tanya tanpa sebab (i mean, kalau jawapan dia biasa2 je, xkan org nak tanya kan?), so i chose the unexpected thing, and said kiri. agak bangga jugak la tgk muka dia x puas hati sbb aku dpt jawab (pdhal 50-50 chances nak dpt betul hehe).

the thing is, if you always expect the unexpected, the unexpected becomes expected.

mcm movies / series / dramas / books jugak la. ppl always want to be different, always want to present the difference, always nak jadi lain dr yg lain, last2 org akan expect the so-called difference jugak. kdg2 bila start satu movie, bila aku rasa apsal mcm pernah tgk je movie dgn jln cerita mcm ni, aku akan pay extra attention to every little detail, so belum apa2 lagi dah boleh agak who killed who, who did what, etc.

perasan x hingat entry ni.. haha. kadang2 je kot.

penat la bila selalu tau the ending before the ending. it robs you of the entertaining factor. tapi cerita yg sgt straightfwd pun x best jugak. ataupun cite yg byk sgt throw baits here and there, tapi x contribute apa2 to the story (ada satu buku cite aku baca, asyik2 ckp watak utama tu kejap2 makan ubat, kejap2 picit kepala, kejap2 org risau tgk dia muka berkerut, tapi last2 xde kena mengena dgn apa2 pun dlm cerita itu). x pun, the makers nak sgt buat satu cite yg xde org boleh expect, in the end it doesn't make any sense at all. or are we supposed to enjoy the journey of getting to the end instead of the end result itself?

yup, we humans are insatiable indeed.

err x bagus pun selalu buat perkara2 lagha ni...

ok chiow.

Read more...

it's in your blood

>> November 23, 2009

::there will be blood.::

sapa kata actions/behaviors are not hereditary... since jenis darah pun hereditary, indirectly our behaviors pun hereditary jugak la kan, hehe. though i'm not all psyched to know that that's what i really am, it can be an excuse for whatever (wrongful) things you've done as well. boleh la lepas ni kalau kena saman, "saya mmg kena bawak laju encik! x caya cek darah saya."
credits to greenteachat / realcrazyman

ok chiow.

Read more...

have a heart

>> November 16, 2009

::A cat bitten once by a snake dreads even rope.::


ada satu kucing ni mmg tiap2 hari dtg rumah makan. mmg dah mcm rumah sendirilah rumah kitorg nih. pagi at least sekali, petang at least sekali. black persian lagi, badan mantap lak tu. kdg2 tu x kisah aa dia nak makan sekali kan, tapi masalahnya kucing hitam ni makan bykk. kdg2 kitorg saja je penuhkan bekas makan tu walaupun xde kucing yg nak makan, tapi nnt tgk2 kejap je dah licin. dah la mahal aduiii.

satu lagi masalah kucing ni, dia suka pancut merata. in layman's terms, dia nak tanda kawasan (sbb byk lagi kucing kami yg jantan). which is a problem la jugakkan, sbbnya IT IS NEVER HIS PLACE IN THE 1ST PLACE. satu lagi sbb rasanya dia belum dikasikan (aka dimandulkan). believe me, he hasn't.

penat laa balik2 tgk ada kesan di organ cabuk kami itu (ntah2 rosak sbb dia huwaa). lap hari ni, esok ada balik. pastu pagi tadi sebelum aku gi kerja dah nampak dah dia masuk mengadap makanan. tgk2 muka dia mcm dah kurang bulu dah, x sure sbb gaduh ke kurap. which is, again, gonna be a big problem as well, sbb kurap amat senang berjangkit. leceh nak diubati pulak tu (try to hold an active cat still for at least twice a day for at least 3 days... calar balar).

yg paling aku geram WOI TUAN KUCING HITAM NI, JAGALAH KUCING KO BAIK2. dah tua je biar melarat. kesian tau kalau time hujan tgk dia berteduh bawah keta kitorg, kalau yg time lebat gila sure lencun dia ni. nak je aku bawak dia ni gi kasi, kurang2 selamat organ kitorg (w/pun terbang la nnt rm70). time nak breed je jaga elok2 kan... siot tul la.

secara x langsung, aku geram jugak yg suka bela kucing, tapi biar kucing beranak pinak tapi x jaga. kalau dah tuan tu, buat cara tuan la. kalau ko xleh nak jaga kucing, jgn bela langsung. pastu boleh nak kata kejam kalau mandulkan kucing. mulia lagi la eh kalau biar anak2 kucing yg ko x nak tu cari makanan sendiri kat tepi jalan, makan benda tah hapa2, pastu end up mati kena lenyek.

ok chiow.

Read more...

antidotal anecdote

>> November 09, 2009

::We are masters of the unsaid words, but slaves of those we let slip out. ::

i'm pretty sure what i'm going to tell is not as funny as i think it is, but i just wanna get this out of the system. sbb aku takut org ingat aku saiko tiba2 gelak sorg2, be it dlm bilik air, tgh basuh pinggan, or dlm komuter.

my coursemates and i were taking our lunch at a cafe. one of them (whom i should call Mr.J or Hj.J) have met my dad earlier during makan2 time raya, so he knew about the heart attack, the scheduled angio, etc. and he also have undergone angioplasty. so normallah kan aku nak tau apa akan terjadi pd bapak aku seterusnya. therein goes the conversation:

Aku: MrJ dulu ok je kan lepas buat angiogram kan?
Mr.J: ha'ah.. saya boleh buat angioplasty. oo ayah mcm mana?
A: ayah saya xleh buat angioplasty tu...
J: oo ye ke. block dah serious sgt eh?
A: ha'ah... ada tiga salur yg serious.
K Syud: (ckp sth tapi aku lupa apa) <--- nak tunjuk yg k syud pun ada masa ni
A: ada satu tu, yg belah kiri, block sampai 100plus...
S: (dah gelak terkekek2 dah ni)
A: eh 100plus pulak. 100percent.
S: (sambung gelak)

sudahnya aku dgn k syud gelak x ingat (sambil makan pulak tu). aaa bengong boleh pulak tersasul time2 topik serius. yg aku xleh stop gelak sbb HjJ tu muka dia rilek je makan masa aku salah sebut n masa kitorg gelak2 tu. mcm xde apa2 je. either he's oblivious to the word slip (which i highly doubt, sbb kitorg bukannya ketawa sembunyi sopan ke), or he's one hell of an actor. and of course, susah jugak la nak sambung perbualan tu, sbb aku nak ckp je tergelak, dgr k syud gelak pun nak tergelak, tgk muka HjJ pun nak tergelak.

ada org kata org2 yg mempunyai pekerjaan mcm aku je yg akan anggap salah eja, salah tulis ni kelakar. ye lah kan, we're afterall paid to read those documents, to detect any typo errors.. so it's like 2nd nature to us. x caya tanya org lain. kitorg boleh jadikan benda yg org tersasul or salah tulis tu isu yg tahan berhari2.

.... or not. maybe it's just me. even my nickname is originated from a tersasul-ed word.

heh, mungkin org lain x nampak apa yg lawaknya. xpelah, yg penting aku mungkin xkan senyum sorg2 lepas ni.

ok chiow.

Read more...

formerly known as Prince

>> November 02, 2009

::Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time, and I can tell you: they are wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am or why I say this. Sit down and I will tell you a tale like none you have ever heard.::

uu yeaaaaahhhh


masa mula2 tgk still ni dlm paper , ingatkan animated movie. lagi2 pulak keluaran disney kan. rupa2nya live action wahlauwei jake gyllenhaal jadik prince! somehow i prefer see an animated version rather than the live action. sbb prince dlm PoP games tu sgt agile okay. mcm impossible org betul boleh buat. mcm hitman tu, bosan gila boleh tertido halfway. even aku tgk adik aku main game hitman pun boleh a couple of stages tau. ah well, with cgi, anything can happen. disney lagi.
dlm poster ni gyllenhaal is very prince-like. i'm not sure what kind of words should i use to describe him, hehe. the word 'brooding' came to mind, tapi mcm x kena je. err dark?

tapi bila tgk gambar ni, ish mcm x kena lak. he looks more like a disheveled dark-haired caucasian male than a persian prince with time-bending powers. dgn mata bulat lagi.


the prince in the game. bila tgk prince ni, sorg je yg aku leh bayangkan:

john abraham yg macho. enough said. (matila kena block pc aku ni nanti, dikatanya melayan fantasi... nak buat mcm mana, gambar lain sume rambut pendek / x keluar kat pc )

ish kalau la aku free time2 mcm ni, akanku main balik all 3 PoPs. heh pastu bila free x pandang pun xbox tu. excuses excuses.

ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP