subsidi dan sasbadi

>> February 18, 2010

::After all is said and done, a lot more will be said than done.::

mau isi minyak pun payah... apa daa. excerpt:

"He anticipated that it would take a longer time to process transactions as biometrics would be used to verify the vehicle owner’s identity through thumbprint scanning and this could lead to possible congestion at the petrol stations." Read more

i'm not sure this 'revolutionary' approach would sit well with me, with all those biometrics, rfids, documentations and whatnot. ppl seem to be forgetting that time is of the essence in everyday life. nak kena beratur LAGI LAMA dari sekarang nih? surely it's not a one-time registration for all car owners, since the main objective is to provide the subsidies to those who deserve it. on who deserves it though, i still have no idea.

another thing, i'm biometrically-challenged! i mean as far as fingerprints/palmprints is concerned anyway. having super-smooth (plus sweaty and cold) fingertips have never been easy, ditambah pulak bila lagi ramai org tgh tunggu turn, pastu nnt bila diorg pun pelik apsal aku lama sgt nak scan thumbprint etc, lagi la payah. and i'm sure there's hundreds out there who have similar problems, so imagine if we were to gather / register at one petrol station. berjanggut la org lain tunggu... haha lantak aa korang.

well you know what they say, alah bisa tegal biasa. pfft yeah right.

speaking of which, my cousin's daughter is planning to quit from an sbp early next month (no it's not tkc ;p). reason: x tahan kena buli. err susah gak nak komen, sbb aku x ingat aku pernah disuruh buat apa by those seniors. setakat belikan makanan kat kantin tu normal la tu. n serve utk seniors. eh ada ke? ke tu recollections from other seniors?

aku x sure sgt apa yg anak cousin aku tu kena sampai nak quit, tapi dia ada cerita yg kawan2 dia kena banned fr entering the dining hall for one whole day, ironkan baju, kasik laluan pd seniors utk amik makanan dulu, kena lecture, etc. hmmm mungkin budak2 sekarang makin byk lemak. baik juniors mahupun seniors.

there is this theory that disbbkan seniors x ragging juniors, bila juniors tu jadik seniors, diorg akan ragging juniors gila2 punya. sbbnya diorg x tau the extent of the raggings. wah x tau pulak aku boleh saiko mcm tu sekali kan, tapi yg aku ingat kitorg xde la kena teruk time junior, pastu bila kitorg jadik seniors xde pulak kitorg lupa diri ke daratan ke sume tu. aku pun x pernah kena suruh basuhkan baju org, n x pernah pun suruh org basuh baju aku. tapi bagi aku, seniors deserve a little bit of respect fr the juniors. how they instill it, well that's another story. a little respect goes a long way. and on how to get by all those seniority-basis stuffs, observe, analyze and take action. cth: turun makan awal (haha mcm org gila okay nak kejar chicken-day wednesdays), makan siket supaya cepat habis, basuh baju pagi2 buta before org lain bangun, mandi sebelum subuh, etc.

haha tiba2 teringat masa interview dulu panel tu tanya patut ke senior buli junior? aku x ingat la apa point aku, tapi mmg aku jawab perlu. haha siot mungkin sbb tu aku x dpt job tersebut. mmg nampak muka interviewer tu berubah bila aku ckp perlu. ala as if aku ada buli org pun sekarang nih. bahaya jujur all the way ni... so sgtlah x boleh jadi politician heheh.

p/s: aku x suka sgt buku sasbadi dulu. harap tebal je lebih, isi tah hapa2.

Read more...

kid me

>> February 17, 2010

grade is just a letter.
grade is just a letter.
grade is just a letter.

GPAs are just numbers.
GPAs are just numbers.
GPAs are just numbers.

now i'm seriously worried about the coming semester. and seriously believing that a particular someone is out there trying to get (read: fail) me. 2 courses already. payback for dozing off? huwaa kejam sekali.

3rd time's (@ semester's) a charm? hope so.

and i am entitled to live in denial once in a while, so leave me be.

congrats to those who passed with flying colors. jeles la ni... sob sob

ok chiow.

p/s: bapak aku masuk ijn hari ni. please pray for him and for us

Read more...

penang trip - part IV

>> February 08, 2010

selepas mencuci mata di street market (pasar jalan? pasar lorong? pasar laluan?) sambil membeli beberapa barangan yg mungkin sukar didapati di tpt2 lain (clue: taylor swift), rasanya dah kul 12 lebih baru sampai hotel balik. pastu sume pasang niat nak bangun awal, nak bercanda di pasiran pantai, except for sedah yg siap sound, "korang nak bangun bangun la, jgn kejut aku okay." oo lupa nak bgtau, kitorg dpt connecting room! bestnya rasa mcm dpt satu bilik yg besar.

pemandangan balcony kami dari balcony farah/eyan

tapi as usual, terlajak. sume pun bukan main kunci jam awal2, last2 sedah je yg dgr haha. itu pun berusaha la nak ajak sume turun. ye la, aku dgn eyan semangat beli seluar/tshirt, sbb x bawak spare. rugi laa x guna kan. tapi setelah bercalling2 dgn other rooms, diorg sume nak gi bfast dulu. apa lagi melantak la kami dulu (oh sungguh buruk bunyinya.. melantak).

gambar melantak... NOT! ni gambar posing selepas habis melantak

after makan, beach time bebeh! the hotel provides a private guest-only beach, n pagi2 tu boleh katakan kitorg la majority. apa lagi bergambaq laa


percubaan buat love... 1st try terus (boleh tahan) berjaya hehe

sebut ramai2: buaya biawak buaya biawak...

lepas dah puas bercanda-candaan, sume pakat balik bilik, nak checkout. plan nak singgah another must-try, nasi kandaq. kasik can eyan drive. again nak kena pergi based on directions fr nirma. haha tapi ni mmg aku yg bersalah laa.. aku rasa aku faham direction (nirma kept on stressing "ko masuk simpang, nnt gurney plaza belah kanan, laut belah kiri.. pastu nampak gurney hotel") tapi somehow bila dlm keta tu aku mcm blur mcmmana nak sampai ke gurney belah kanan laut belah kiri tu. err in my defense, lagi senang kalau bgtau nama kedai makan tu (kapitan's, btw) or that it's situated in the gurney tower building. mmg susah la kan, xleh nak guna garmin whatsoever kalau xde nama kedai. haha tapi mmg lawak laa nampak g hotel terus "haa ni la gurney hotel tu! dah tukar nama kot!" confidence is a must.

nasi briyani @ kapitan's. sedap kot, sampai diorg sume tapau bawak balik

after nasi kandaq, we made another pit-stop: chendol! a famous cendol street (i assume, since ada at least 2 cendol stalls kat jalan yg sama... opposite each other lagi) kat lebuh keng kwee. aku kurang gemar makan chendol, so aku order ais kacang. dua2 sama harga: rm1.90. it was only rm1.60 in 2008! ada org siap buat spekulasi lagi yg sebenarnya dua2 stalls tu owned by the same person, sbb setting sume sama. tapi sapetah komen yg lagi satu punya tu mcm santan x berapa pekat? sth like that.

boleh tgh syok2 makan, tiba2 dtg kirah n the gang! small world, small world. diorg pun sama nak enjoy makan chendol gak. so last2 camwhoring kat lebuh keng kwee tu.


lepas itu kami pun beransur pulang... sume pun sendiri2 je, x larat laa nak berkonvoi whatsoever. sempat lepak makan laksa kuala kat kuala kangsar, sempat gak bergambar dekat emsikeke (haha cubaan utk mengelak org google jumpa site ni), dan juga menabur kata nista terhadap sekolah tersebut. jeles sebenarnya, sekolah diorg very the english looking, dgn big tree la big clock la apa lagi big la. well actually kitorg x bergambar dgn sekolah itu, tapi ada satu spot yg menarik. sempat gak usha buku panduan mengajar sedah! aa comel gila tgk syllabus: mengajar murid2 cara2 menggunakan gunting dan aktiviti menggunting. okay i made the words up, tapi basically that's what she was supposed to do. amazingly tulisan sedah masih tulisan kolej. it takes one to know one...

pastu perjalanan balik mmg mcm biasa je... except we bumped into niza (yg x dpt join kitorg berhuhahuha sbb kena balik kampung in-laws). jumpa pun secara x sengaja, farah yg tgh syok2 drive tiba ckp, "eh apsal aku mcm kenal keta depan ni?" "omg ada sticker!" "ha'ah la nombor familiar laa... haritu ada nampak kat rumah tasnim." tgk2 niza... haha konon2 nak mms aa gambar keta dia dari belakang. tapi last2 x jadi. so kitorg ala2 mengekori keta dia sampai la laki dia masuk lane kiri balik. then terus kitorg potong sambil hon2 haha bengong. mesti laki dia bengang je sapa laa yg duk cucuk dari tadi. xde la cucuk sangat, tapi kalau dah bawak kat lane kanan je... hehe peace.

all in all, syiok! i could go on and on about how time passes and we're still the same person inside yada3, but words won't do them justice. they are truly amazing girls. we can not meet for 10 years and still act like we've been together all these while. or maybe i'm just too attached to them haha.

just one advice though: you haven't met them all until you've seen penang drivers. or until you drove around penang. aku rasa kitorg berempat sume ada menyumpah seseorang di penang.

ok chiow.

Read more...

penang trip - part III

>> February 05, 2010

kat padang kota boleh katakan tercapai gak impian dari 2 yrs ago (that long? erk). again dgn bantuan garmin farah yg awesome berjaya sampai dgn selamat. haha agak malu la, terpaksa mintak tlg farah (ke eyan? lupa dah) sideparked my car, sbb aku akan amik masa yg lama utk berbuat demikian. that's what friends are for anyways, right? hehe.

medan selera padang kota terbahagi 2; front part (yg org akan nampak dulu from main road) is the chinese-populated food court; belakangnya baru malay-/muslim-populated one. sampai2 je sume berebut panggil kitorg suh duduk tpt diorg. agak confuse mula2, selalunya kalau dah duduk kat satu2 tpt tu, kat kedai tu je kita boleh order dgn. tapi sume pun specialty shops, mati la kalau makan je x minum air kan. hehe nasib baik boleh je duduk mana2. dah duduk tu, sume pakat berebut2 suh order dari diorg. mmg mcm x sempat fikir. time farah dgn eyan gi pilih pasemboq (RM21), aku dgn sedah terkulat2 fikir nak order apa. last2 aku order laksa, sedah order sotong kangkung (RM12) n orderkan sekali kerang bakar (RM10).

tips: bila order jgn ckp e.g. sotong kangkung 1, better ckp sotong kangkung utk sorang makan... somehow 1 = 1 set utk 3-4 org, so imagine berapa byk kitorg 'kena' makan... wuargh

one word: de-freakin'-licious! ataupun kitorg mmg tgh lapar (mungkin x berapa kenyang makan kat rumah tasnim, plus byk sgt hidu air laut). pasemboq (err ejaan bakunya pasembur @ pasembor?) sedap, sotong kangkung sedap, laksa sedap, kerang bakar pun sedap. dah la dah mmg janji nak makan dgn rest of the girls malam tu dekat batu feringghi. mmg last2 tu agak terseksa laa nak habiskan. esp sotong bakar yg byk itu. mula2 ingat x habis, so mcm plan nak bawak balik, boleh la makan malamnya ke. sekali sapetah (rasanya farah) bg cadangan lumba kopek kerang. dah la sepatutnya antara sedah dgn farah je, tapi last2 empat2 lumba sekali. haha mungkin kitorg ni mmg attract attention gak kot, sbb terdgr salah sorang abang tukang jual tu sound, "mcm budak2." like we care hehhe. last2 sedah menang, ada la 20+. farah pun 20+, tapi kurang satu. aku dgn eyan bukak belas2 je. last2 licin gak sume. jolappp

pastu nak cari jalan ke kedai makan tpt kami sume janji nak jumpa. mula2 tu diorg dah bg direction, kat batu feringghi, dekat2 dgn holiday inn / holiday villa yg aku pernah duduk 2 yrs ago. i was like, aa tau hotel tu. boleh la cari. tapi mcm manetah lepas lalu laluan berliku2, tu, diorg call ckp tpt tu dekat dgr shangri-la. mmg confuse la, sbb shangri-la tu mcm 1st hotel lepas jalan simpang-siur tu. siap u-turn lalu balik situ sume. bila call balik, rupa2nya kedai tu dia punya entrance in-between kedai2 pasar mlm yg byk gila org jual dvd,cd,souvenirs tu. hehe aku rasa kalau ckp je dekat pasar tu, mmg senang nak cari. ataupun mmg aku yg payah no nak faham direction (aku rasa reason yg ni, sbb the next makan2 mmg i'm totally to be blamed aa haha).


pic courtesy of kirah. katanya ada 28 org. pening siut borak sana borak sini haha

aku sampai sekarang x tau tpt makan ni nama apa. yg aku tau kat pintu gerbang dia ada tulis tiger tiger tiger. haha ok laa makanan dia. mcm berderet stalls kat situ. shosh siap tunjuk kedai2 mana yg halal mana yg x. penuh orang x hingat... tapi time ni aku masih kenyang, so selera agak terbantut.

last part coming up!


Read more...

penang trip - part II

>> February 02, 2010

heheh ingatkan nak buh gambar2 fr the trip, tapi mcm lama lagi je nak tunggu. kat fb ada, tapi res x berapa best + kalau kat ofis mmg x dpt nak jenguk pun fb... so bacalah. pics will be inserted fr time to time. jika rajin.

sampai2 kepala batas, jam jugak. sbb kena lalu depan sekolah, and ada sekolah ganti. uu padan aa parents byk ada short fuse je. aku yg nak passed through pun rasa nak garit je kereta lain, apetah lagi yg nak jemput hantar anak. boleh menguji kesabaran yg amat.

around 2pm, sampai rumah tasnim. mmg dah bersanding tepung tawar sume dah rasanya... sampai2 nampak a few of our friends tgh makan. tanya mana lain? tgh amik gambar. apa lagi, kitorg dgn semangatnya terus menonong ke pelamin nak bergambar. haha belum sempat duduk lagi tu. rasanya mcm x sempat2 nak say hi to tasnim pun, lepas bergambar terus bertegur sapa dgn other girls. haha mcm la lama x jumpa, pdhal sume fr kl area jugak tu (err agak lama la x jumpa jugak... for me at least).

pic courtesy of farah hana


dah puas bergambar2 di tepi pelamin, baru la kami berempat duduk makan. ingatkan yg lain2 sume nak balik dah, sekali lepak gak dgn kitorg. mmg satu meja tu meja kami lah. borak2 dgn mummy-of-2 maryam n 8-mth pregnant izzy yg dua2 dah jadi org penang sekarang. anak sulung maryam dah 5 thn... kejap je rasa. mcm baru je semlm main ice skating dekat uiuc dgn dia dulu haha fehlong jap.

dah habis makan sume, baru kirah diyana baity ina sampai. sempat la borak2 lagi siket. pastu sume pun beransur nak check-in kat hotel. mula2 ingat nak konvoi, tapi biasa la bila tgk spot2 menarik utk bergambar, ditambah pulak dgn farah n eyan yg mmg avid photographer, pakcik RELA kacau pun kitorg rilek je ("bahaya bergambar 3 orang. nnt yg tengah tu kalau x berpisah... mati". to which sedah answered, "xpe pakcik, kitorg mmg jarang jumpa pun." haha). last2 nirma shosh lain sume pun dah jalan.

posing sambil pegang cawan berisi teh tarik

memandangkan kitorg dah dekat utara penang, n hotel tu pun kat tanjung bungah (utara pulau), dgn konfidennya kitorg opted to board the ferry. siap lalu butterworth outer ring road yg lengang itu ("ni mcm MRR2 la jugak nih" haha road expert konon.. pdhal the only similarity is "ring road"). mmg kitorg sume pun teringin nak naik feri, aku pun lupa bila last time naik feri. mmg best wooo dgn angin sepoi2 bahasa, dgn bau air lautnya. siap bg mms 'jgn jeles' kat diorg yg lalu jambatan haha. tapi last2 sampai lambat gak, sbb jalan jam.

atas feri berlatarbelakangkan komtar

nak cari hotel pun satu hal. byk one way, kurang signage. kalau x kerana garmin kat hp farah yg awesome, mungkin kitorg dah berpatah balik ke kl (exaggerate). bila dah ada garmin nih, lagi la seronok nak berjln2 uu yeah. so selepas solat mandi sume, kitorg plan nak merasa makanan penang yg mcm2 ada. mula2 ingat nak cari char kuey tiaw, tapi yg the best kat balik pulau, which is at the other end of the pulau. mmg x sempat la, dgn janjinya nak makan ramai2 dgn others mlm tu. last2 kitorg settle kat padang kota, makan pasemboq.

hambar la xde gambar... nnt ah aku letak. till then. update: gambar! courtesy of farah and eyan.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP