minimize the maximum

>> May 29, 2009

::

"Okay, am I the only one who finds these sayings just a little bit formulaic? "If you want to push something down, you have to pull it up. If you want to go left, you have to go right." It's..." 
"Your temper is very quick, my friend. But until you learn to master your rage... "
" ...your rage will become your master? That's what you were going to say. Right? Right?"
"Not necessarily."
::

sometimes we need to go the long way, just because it's longer.

posting for the sake of posting.

ok chiow. 


Read more...

umrah vol. III

>> May 18, 2009

err i actually forgot which volume i'm at. punya la lama hehe peace..

pemandangan sekitar mekah. sume org berbaju putih sume or hitam sume okay, plg warna-warni pun warna beige. xde nye de nak jumpa org pakai shocking pink

mcm mana rasa masuk masjidilharam? aku pun x tau aa mcm mana nak describe. seriously, you have to be there yourself. yg pastinya, mmg xde fikir lain dah sepjg kat mekah. serabut mana pun ko rasa bila tgk org ramai mengalahkan kenduri kawin or perhimpunan haram, kat sini laaaagi ramai org, yet xde pun rasa rimas ke apa. sbb sume org pun nak beribadat, nak keampunan, nak rahmat.

masa 1st time umrah (tawaf, sa'ie, etc), mmg mcm pak turut. hehe ye la, kalau baca je tapi praktikalnya xde, payah jugak kan. nasib baik kitorg sudah kamceng sama satu couple ni, so dpt la aku ikut makcik iyah (nama penuh, nama sebenar) tawaf (mula2 nak buat ramai2, tapi sbb fikir nnt mesti terpisah gak, so awal2 dah split groups: mak dgn makcik dgn satu makcik ni, aku dgn makcik iyah). alhamdulillah makcik iyah ok, albeit laju (mcm lipas kudung dia tawaf dgn sa'ie, even laki dia pun dia tinggalkan hehe). mak aku cite makcik yg diorg follow tu mcm ingat2 lupa, sampaikan time nak gunting rambut lepas sa'ie hampir2 dia nak potong rambut mak aku dulu. kalau x, dua2 pun kena bayar dam.

lepas umrah 1st time tu, semangat aa kan nak buat tawaf sunat sume. mak aku dah x larat dah, so byk dgn makcik aku la. ada sekali tu aku dgn makcik aku heran pada mereka2 yg melekap dinding kaabah sambil berdoa. mungkin la tu cara berdoa kan, kita mana tau. tapi of course we're quite intrigued by it, and by the qiswah (kain selubung kaabah) itself. ye la, xkan kain biasa2 kan. so ada sekali masa tawaf, kitorg pun pegang / raba2 la kain tu, siap amik bau lagi (makcik aku berkali2 pesan, jgn sampai kurafat, doa kat kain pulak). mmg wangi kain tu, n lembuuuuut sgt. byk gak belalang kat dinding kaabah (mengikut kata mutawif, serangga / binatang yg sakit bila lalu kat kaabah je mesti sembuh).

so after a few days, bila dah nak balik, kena buat tawaf wida' (tawaf selamat jalan.. wajib for every non-resident of mekah who wants to leave kaabah, even for a while). belek buku panduan la kan, nak belajar cara2 / bacaan2 tawaf wida' tu. sekali terbaca kat larangan sewaktu tawaf, antaranya: menyentuh mana2 bahagian kaabah. panik siot time tu (if you know my family, you know how it goes lah: sume ckp laju n high pitch, lagi2 in a panicking situation, so lagi panik sume org). sume dah risau n duk ingat2 balik: time umrah pegang ke x? of course ada blame game gak: sapa suruh sapa pegang (guilty! aku suh mak aku pegang dinding hajr ismail masa tawaf sekali), sapa yg t/jawab baca n fahamkan bg pihak sume org, etc. (guilty! aku yg plg muda, so dianggap aku kena fahamkan n explain kat mak n makcik aku)... last2 dgn yakinnya kitorg ingat time tawaf umrah, sume x pegang (sbb jauh dr kaabah). kebykan yg kitorg pegang sana sini tu time tawaf sunat. plg kesian kat makcik aku la, aku rasa everyday dia buat tawaf sunat, and byk kali gak dia cite dia pegang. nasib baik sempat buat lagi before tawaf wida' tu. 

lagi satu yg org confirm berebut2 nak buat: cium hajar aswad. ada la pada satu petang ni, makcik aku ajak gi cium hajar aswad. a rigorous feat okay, sbb sume (i mean sume, on wheelchair or not) org nak cium hajar aswad tu, and they don't have any system whatsoever to lessen the passionate crowd. you snooze, you hesitate, you lose. ye la, batu dr syurga, ada gak bau2 syurga. xkan dah dtg jauh2 x nak bau syurga kot.

anyway, petang tu, as any other time, mmg byk org. tapi makcik aku mmg determined nak cium ni. aku pun cover la belakang dia, jadi tukang tolak jugak la. tapi mmg susah la, ko bayangkan pompuan2 yg gagah, yg tinggi, yg siku tajam, sume bertolakan nak cium hajar aswad tu. belum campur lagi lelaki2 yg berjambang, yg pakai ihram saja, yg berpeluh. rasa mcm nak nangis jugak la... sampai terpikir, "is it really worth it? sampai pegang2 sume tu? dah x kira laki ke pompuan ke.." wallahu'alam. ikut pendapat xpe, asal x menaikkan nafsu. semoga diterima Allah sajalah.

last2 makcik aku dpt cium, 2 kali lagi. bila dia dah dpt cium, org lain mula la tolak dia suh pergi dr situ, so in the end kitorg terpisah. i had to fight for my own survival chewah. mmg berpeluh ok, tolak2 tangan org sume. ada sekali tu mmg hajar aswad tu betul2 depan aku. aku rasa aku tergamam kot, mcm, is this for real? i'm about to kiss hajar aswad! so, bila dah tersnooze tu, org pun tolak aku, sampai ke belakang balik. frust oo time tu. sempat lagi dlm hati, "hamik ko, tamak lagi, cium je la tadi, nak bangga2 lak." last2 aku niat dlm hati, kasi sentuh pun jadi la. alhamdulillah lepas tu (like 10 mins later), aku dpt betul2 depan hajar aswad balik. so aku just lurut tangan, then cium tangan aku. alhamdulillah sgt2. 

then mak aku ckp dia nak cium jugak. so ada sekali tu kitorg bangun 2 pagi just nak gi cium hajar aswad. ramai jugak org, tapi aku rasa sume org xde la berebut sgt time tu. as usual, aku jadik leverage. tolak tangan sapa2 yg cuba nak tolak mak aku. alhamdulillah mak aku pun dpt cium.

byk lagi yg aku nak cite, tapi cukup la sini. kesimpulannya, kalau dah cukup duit tu, n sementara sihat ni, pergi laa... dah x sihat nnt nak cari org tolakkan kita pun belum tentu. (teringat aku, ada sorg mamat ni, dia bawak mak dia gi umrah. ada this one day masa nak tawaf, diorg x bg yg berkerusi roda masuk. terpaksa tawaf kat 3rd floor, yg mana satu pusingan tu amik masa nak dekat satu jam (sort of the outer ring of masjidilharam). terharu aku dgr cite dia gagahkan diri jugak nak sorong mak dia tawaf.) n sementara harga x naik lagi ni... 

masjidil haram

ok chiow.

Read more...

it's that time of the year again

::hail to the orange

hail to the blue::

tuan rumah again? hebat... go chief go! err wait, we don't have him anymore.

jaga2 wey, selsema x kira burung ke, babi  ke, orang ke.

ok chiow.

Read more...

umrah vol. II

>> May 06, 2009

still in madinah, kitorg sempat dibawa ke bukit magnet (gelaran diberi oleh mutawif2 di sana). aku x sure sgt kenapa dipanggil bukit magnet, tapi antaranya ialah ada satu tarikan yg sgt kuat dari bukit itu. masa kitorg gi naik bas tu, masa ke sana mmg bas tu (kata mutawif tu la) jadik mcm berat sgt, n nnt bila balik x yah hidup enjin pun boleh tertolak hingga 120km/j.

... erk aku rasa ada lagi interesting facts / rumors about bukit magnet, tapi aku lupa apa.

oo ada sekali dia tuang air atas jalan, air tu mengalir ke arah bukit. hehe i know ppl can easily refute this, like "mungkin jln tu x rata, condong ke arah bukit, n gravitational force that pulls the water to the bukit, not the so-called magnetic force." tapi kalau betul jalan condong ke bukit, kenapa bila balik bas makin lama makin laju, as if sth was pushing it? err tapi xde pulak jarum2 jam berpusing2 mcm org gila mcm dlm movie ke, n xde pulak sapa2 bawak kompas pastu jarum kompas tu pusing2 x tau nak tunjuk kat mana ke. tapi tulah, bila nak balik, moving away from the bukit, driver tu x yah hidup enjin pun, boleh laju je bas.

sempat gak singgah masjid tujuh, dipanggil masjid tujuh kerana ada 7 masjid yg duduk berdekatan. tapi sekarang ni dah ada masjid baru kat situ, mmg cantik la masjid2 kat madinah. ada lif sume. ada lagi a few masjid tujuh yg lama, tapi sbb singgah kejap2 je, x sempat nak naik.

then we went to the place where Rasulullah s.a.w. bersujud (baru google: jabal sajdah). kena mendaki jugak la, so masa tu beberapa org je naik. Rasulullah sujud kat situ sbb tentera Islam menang perang (x tau perang apa). ada jugak kesan tapak kaki Rasulullah di situ, tapi dlm gambar x berapa nampak. kesian ada satu makcik tu tergelincir masa nak naik, luka jugak kakinya. ruang sujud tu mmg kecik je, muat2 utk sorg. kat situ ada ramai anak2 yatim kat situ, so mustapa (our mutawif) mintak tlg diorg bacakan doa kat situ, then kami2 derma kat mereka. tapi mmg kesian la, sbb dpt 1 riyal pun mcm suka sgt diorg. bersyukur dgn kehidupan aku sekarang.


last day di madinah, kitorg siap2 dah pakai pakaian ihram dr subuh lagi (well for us sama je mcm lain2 hari, pakai telekung hehe). err agak cuak jugak, sbb teringat larangan2 ihram spt xleh gugur rambut,  etc. agak leceh gak kalau terpaksa bayar dam. tapi alhamdulillah secara sedarnya xde. agak sedih nak meninggalkan madinah dan masjid annabawi. byk lagi tpt menarik yg ktiorg pergi, tapi kebykannya aku dah lupa kenapa tpt2 tu menarik (kalau ada mcm lonelyplanet tu kan best...). then miqat (niat ihram) di bir 'ali. frm then on, kitorg diajak bertalbiyah ramai2 (sendiri2 pun boleh). sempat gak enjoying the view (or lack thereof, pasir je sepjg tu).

next stop: mekah al-muqarramah...





Read more...

umrah vol. I

>> May 04, 2009

like i said earlier, we went for umrah anjuran andalusia. kl - bahrain - jeddah. kitorg x amik yg direct sbb byk gak beza, n lagipun dpt gak lalu kat laluan udara bahrain heheh. bahrain is a very small country, tapi mahal siot duitnya. quite modern, judging fr the inflight magazine discussing the current architectural trend in bahrain. 

i was expecting a private monitor attached to the front seat, like the ones in MAS or JAL. ye la, 8 jam flight tu, xkan xde sebarang bentuk entertainment / enlightenment kan. tapi tgk la, ada dua je tv kat tgh2 plane tu. masa pergi ok lagi, sbb aku dpt seat row tgh, time balik dpt tepi tingkap. pastu time turbulence lak, mmg tv tu la yg plg hebat bergoncangan. seriau ok. nonetheless dgn sejauh2 screen tu pun aku leh gak meleleh tgk marley&me (yes akhirnya berjaya gak tgk). mcm bongok gak rasa sbb dah la tayang tgh makan... haha mcm balu mati laki je berair mata sambil makan pasta. oo on the way to bahrain they showed a movie about a guy who invented car wipers, but he didn't get the amount / renumeration he was hoping for, and then he fought for it (v ford, i think) and not until 4-5 years later he won. heheh mcm ada kena-mengena je dgn kerjaku kan. interesting, tapi xleh nak tgk sbb i) speaker jack tpt aku rosak, n ii) mak dgn makcik aku suka tanya mcm2 time tu. heheh.

on the way to madinah by bus, we stopped by yamaan restaurant, dan diberi makan nasi mandi.  in arab it is called XXXX mandi (erk lupa nasi dlm arab apa)... aku pun x tau apa maksud mandi tu. mula2 ingatkan our mutawif (sort of our group's tour guide, an indonesian named mustapa) ckp dlm bm nasi mandi, so mcm imagine nasi tu berkuah banjir ke gitu la. sekali nasi kering-sekeringnya, dgn ayam n ikan panggang di atasnya. sedap gak aa (ke sbb lapo x tau lah). satu dulang besar tu SR50 tu, utk 5 org makan.

sampai2 je madinah, lagi 2 jam nak subuh. lepas berpenat-lelah amik beg sume, cepat2 la kitorg nak ke masjid an-nabawi. dr hotel (durrat al-fayroz) ke masjid dekat je, dlm 100m. err not sure kat madinah je ke, atau subuh je ke, subuh di madinah je ke, tapi azan subuh 2 kali: 1 utk panggil org dtg ke masjid, 1 bila masuk waktu. masa 1st day tu tah mcm mana tah terlupa yg xleh bawak kamera (bg pompuan, yg lelaki boleh bawak rasanya). kat situ quite strict, every bag is checked by their guard; pompuan bercelak hitam berjubah n purdah hitam. bila terdiscover ada kamera tu, xleh la masuk. kena semayang kat luar. hehe sedih gak la time tu, 1st waktu solat dah kena duduk luar. tapi ramai gak yg kat luar actually, mostly yg pakai kerusi roda. terkagum jap tgk pintu masjid yg besar tu.

then siang tu kitorg ada ziarah dalam, meaning ziarah kawasan dlm masjid annabawi. masa ni jugak aku terjumpa ekmal aka gig aka geek kawan / junior kat u dulu... haha terkejut gak time tu, sbb mmg totally unexpected, sampai terlupa nama dia (aku rasa mostly because aku mcm confuse nak panggil ekmal ke gig hehe). rupa2nya dia pun duk hotel tu, tapi dia naik flight lain.

anyway ziarah dalam ni more like adab2 / perkara2 sunat dilakukan di sana. yg paling org berebut nak masuk ialah raudhah; tpt makam nabi, saidina abu bakar, saidina umar al-khattab, tpt nabi berkhutbah, rumah saiyidatina aishah r.a. (later on baru aku tau ada cebisan tanah dr syurga di raudhah). mmg kena tunggu turn nak masuk situ... punya la ramai. for perempuan ada certain time je boleh masuk, tu sbb ramai tu. masa tunggu group kitorg duk depann sekali (x ingat mcm mana leh sampai depan tu erk), duk pujuk2 guard pompuan yg jaga tu bg kitorg masuk. kejap2 dia jerit kat kitorg "eeebbbu! duddok! duddok". ye la, dah depan mata, xkan nak tunggu lagi kot. last2 bila dia tgh sound org lain, kitorg cepat2 menyelinap masuk (hehe more like berjln laju melepasi dia).

dlm kawasan raudhah tu ramaiii sgt org. ada jugak yg main semayang je kat tpt laluan org ramai, tu yg lagi sesak tu agaknya. tapi sayangnya kawasan makam tu ditutup dgn kain rentang / skrin. ada org bgtau sbb dah byk sgt kurafat, org cium2 peluk2 tiang2 near makam, cium makam nabi, etc.. so kerajaan arab saudi tutup terus kawasan tu sbb nak bendung kurafat ni la. itu pun ada gak yg cium meratap2 sapu2 kain rentang yg tutup kawasan tu. 

tapi bila ada kat kawasan tu mmg syahdu sgt rasa. bayangkan, that's the closest you could be to kekasih Allah (di dunia at least)... terbayang kisah2 nabi yg pernah didgr sebelum ni. n then bila baca doa2 utk saidina abu bakar dgn umar al-khattab pulak, rasa sedih sgt. bayangkan org2 yg setia dan percaya pd rasulullah walaupun org lain x percaya, n stood by it. berjaya pulak kembangkan empayar Islam. dijamin pula masuk syurga... 

the next day kitorg jln2 around madinah. sempat singgah / n solat tahiyatul masjid di masjid quba', the 1st masjid built in the world. sempat gak beli2 barang kat tpt org jual2 kat luar tu.. murah gak aa.

then we went to bukit uhud, tempat perang uhud. mustapa cite ttg perang tu, ttg bagaimana org kafir mengabui mata2 pemanah dgn harta karun, ttg bgmana hamzah abu mutalib dikorek jantungnya. nasib baik gak dpt mutawif yg byk tahu / pandai bercerita. sbb aku rasa mcm dah lama dah x dgr cerita2 tu. byk pengajaran tu.

lepas tu ke ladang kurma. aku ingatkan ada la tour kat ladang tu, rupa2nya x sempat sbb sume org duk serbu kedai kurma kat situ. kacang2 pun ada gak... sempat la merasa siket heheh.

pastu gi kilang buat quran. tapi tpt pembuatan al-quran tu org lelaki je boleh masuk, so kami2 yg pompuan ni pun pusing2 kat kedainya saja.

to be cont.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP