right on!

>> November 26, 2007

::We are inclined to believe those whom we do not know because they have never deceived us.::

sunyinye.... sorg dah pergi, sorg cuti, sorg MC. isnin pulak tu. heheh tah hape2 tah.

semlm aku dgn adik dgn mak aku pergi a*l****a kat p*t*****a, sbb saja nak jln2 sambil membeli-belah. as usual, kalau gi shopping dgn mak aku mesti lama punya lah. ada je benda yg menarik pd pandangan. sampaikan aku dgn adik aku rasa kesian kat pekedai2 yg terpaksa tarik2 barang yg mak aku nak, tapi nanti x nak. pastu yg kdg2 tu iya2 mak aku panggil kitorg nak mintak pandangan n cadangan, tapi nanti, "ye ke? mak rasa ok lagi yg ni" n amik the 'yg ni'. tapi kalau x layan kang, "apsal awak moody sgt hari ni?". mothers.

pastu mak aku teringin nak beli kasut sandal s*o**s. kitorg pun pergi ke p*r***n. mmg lengang aa, sbb xde sale kan. mak aku pun try la sandal2 yg ada, n berkenan kat satu design kat 'new arrival' section ni. panggil salah sorg salesman kat situ, mintak carikan saiz 7 (nak sepasang, sbb on display 7 sebelah je). punya la lama gi masuk, last2 keluar ckp saiz 7 dah habis. time tu mak aku pun mcm x kisah, dpt yg on display pun jadi le. mak aku pun mintak la yg on display lagi sebelah. again, lama gila salesman tu masuk, pastu keluar ckp x jumpa. time mak aku dah bising2 siket la. "xkan x jumpa, bukannya saiz yg jarang org pakai." another salesman dtg situ, tanya apa cite, pastu dia pulak masuk. masa tu mak aku mcm ckp kat aku, "mcm mana boleh yg on display tinggal sebelah je? xkan boleh jual kasut sebelah? kasut baru pun boleh habis?" ada la this salesgirl ni terdgr kot mak aku bebel2 tu, dia jawab dr jauh, "kasut tu dah lama dah, tu yg cepat habis tu." mak aku jawab balik, "kalau dah lama, apsal letak kat display new arrival? new arrival utk yg baru la." salesgirl tu terdiam. ahahhaha time tu aku dah senyum lebar dah. salut! cayalah! n still no answer as how there's only 1 size-7 shoe... kalau dlm spm ni dah kantoi dah. x menjawab soalan.

as expected, salesman tadi keluar ckp lagi sebelah x jumpa. kitorg pun blah terus la dr situ. pastu x habis2 mengomel la pasal insiden tu. nampak sgt makan gaji buta. mak aku sorg je customer kat situ, itu pun x nak usaha lebih. xkan hilang sebelah kot... impossible ada org nak amik sebelah je. bukannya mak aku nak saja2 try, mmg dah nak beli dah tu. kereks... padan muka kurang sepasang kasut dijual hari tu. heheh masa tu jugak aku rasa mak aku mmg berani. selama ni kdg2 mcm malu gak nak jln dgn mak aku, sbb ada je ngomel itu ini, tapi semlm mmg bangga betullah.

anyway, aku rasa insiden di atas xkan berlaku kalau bapak aku ikut sekali. mulut bapak aku tersenget ke bawah siket je, aku rasa salesmen sume berlari ke stor membongkar abis. agaknya sbb nampak aku dgn mak aku dgn adik aku je, aku pun pakai selebet je (kalau aku flash kad kpdn, mesti diorg respect siket lagi kot?), tu yg bolayan tu. ala, mcm korg jaga kasut clarks ke, bally ke.

haha xde cerita sgt sebenarnya, cuma aku rasa mcm tertipu siket la. selama ni ingatkan yg new arrival = new design / newly arrived... so kiranya xde la class sgt org yg beli barang yg under new arrival, kalau tunggu time sale pun sama je, cuma yg 'ada class' lagi rugi sbb keluar duit lagi byk. err ke yg ni applies to p**k**n kat msia je?

berbelanjalah dgn bijak.

ok chiow.

Read more...

sayonara shima

>> November 23, 2007

sorang lagi akan meninggalkan kami... waa sob sob sob. to shima, selamat bekerja n belajar di tpt baru! thank you for everything, and sorry kalau ada terkasar bahasa, perilaku, etc... keep in touch!


Farewell
I wish you farewell,
To new and better things,
No matter how hard it is,
Never give it up.
Reach for what you want,
And you'll soar into the sky.
So long, I bid you a farewell,
No matter how hard it may be to let you go.
I'll see you again,
whether you come to visit or it's in my memories.
Never forget those who love you,
for they are always there for you.
I'm here for you.
I wish you a farewell,
To a new and more exciting adventure.
Although there will be hard times,
Forget them and remember the good ones
You had here with your family and friends.
I'll love you always.
Farewell.

~Holli Casey, 03/08/07

tata titi tutu......

Read more...

biarku dgn jeans biruku

>> November 21, 2007

::School is like a lollipop. It sucks until it is gone..::

48,000 got 5As in upsr. if i'm not mistaken, ada keluar jugak statement that only 6,000 will be admitted to boarding schools. ulasan hishamuddin, "ibu bapa jgn bersedih kalau anak x dpt masuk sbp. sbp bukannya hebat sgt pun." ek eleh... kalau x hebat, xyah aa buat sbp langsung.

well, tu my 1st reaction. ye la, sapa nak ngaku sekolah sendiri x hebat. tapi, kawan2 aku ckp mmg budak2 sbp sekarang pun tah hapa2 je. ala, the usuals: x respect org lebih tua, tapi buli junior gila2.

aku rasa yg nak anak2 diorg masuk sbp ni mainly because they want their child to be independent. aku pun rasa kalau aku x masuk sbp, dah masuk u kot baru nak gosok baju sendiri, basuh kasut sendiri, kemas katil sendiri. mcm adik aku sekarang ni, hampehh... satu apa pun x tau. kena paksa siap dgn pukul2 baru nak buat. err maybe not a good comparison, since he's a boy and last in the family... but nonetheless.

pastu aku rasa kalau masuk sbp, bond dgn kawan tu agak kuat. although it also depends on who your friends are, sometimes friends bring out the best in you. sure, there's the bullies, the beauties, the nerds, the tomboys, tapi tu sume hanya membuatkan hidup kita lagi best. n personally aku rasa batch aku dulu mmg among the happenings la. kalau sorg ada masalah, yg lain2 sume akan tolong. tapi kalau dah diri sendiri x nak berubah tu x tau la kan.

err tapi ada la yg kurengnya. sbb kawan2 je yg selalu around 24/7, apa yg kawan2 ckp selalunya akan diambil kira dgn seriusnya. ada dulu sekali masa aku mula3 masuk time form 1. masa tu aku pakai jeans (oo yeah, sekolah aku dulu kasi pakai jeans!), n i sat next to one of my friends. dia pun pakai jeans jugak la. tgh tunggu house meeting nak start, so mmg borak2 kosong je la. sekali boleh kawan sebelah aku ni ckp, "ni mesti jeans murah ni, sbb ada satu line jahitan je. tgk aku punya ni, ada 2 line jahitan." hehe ok to those yg buta menjahit, yg kat kelim yg mencantumkan seluar tu, ada certain jeans ada 2 lines (kelim papan mesin), ada yg ada 1 line je (kelim jahitan tangan? err sth like it). i didn't know i was really offended that time, tapi sampai sekarang pun, kdg2 aku unconciously akan tgk jahitan kat tepi jeans tu. n kdg2 still wujud lagi rasa puas hati bila aku tgk jeans yg mahal2 pun ada 1 line jahitan je. haha mcm terencat je. tapi ya, itulah kenyataannya.

apa pun, aku rasa sekarang ni sekolah mana pun sama je. kalau parents x monitor, masuk la sekolah abim pun, kalau bertumbuk bertumbuk jugak. cuma kalau masuk sekolah biasa, you have the freedom to take, what, 17 subjects in spm? which is totally pointless in my opinion, kalau amik pun subject senang je (amik physics, chem, bio, then sains?). tapi tulah kan, kerajaan pun iktiraf yg plg cemerlang = yg plg byk A. cet.

err tapi menyedihkan jugak bila ada students bunuh diri semata2 kerana result upsr x ok. kecik2 lagi dah terasa xde harapan utk hidup... ya Allah bersyukur sgt2 bunuh diri tu x pernah terlintas langsung kat kepala ni. alhamdulillah gak x pernah rasa mcm shoved into a corner, xleh nak hidup ke. are msians really that competitive / desperate? teringat dulu2 terbaca kat paper, in japan a mother kills another mother's daughter, sbb dia rasa budak tu penyebab anak dia sendiri x dpt masuk tadika yg dia nak. itu ke budaya yg kita nak contohi?

ok chiow.

Read more...

on a morning like this morning

>> November 13, 2007

okay seriously, somebody should do sth about komuter. it's becoming a nuisance really. otherwise it'd give ppl a reason to memberontak. oh yeah, it can be.

pagi tadi, komuter yg selalu aku naik dtg awal, so aku terlepas. fine lah, sbb kalau naik the next one pun insyaAllah sempat sampai, provided that train is on time. but not today. eventhough the train was only about 5 mins late, disbbkan earlier train awal, so mmg org dah ramai. kat UKM ok lagi, sbb ada je tpt utk berdiri (i gave up looking for an empty seat a long time ago). fav spot: kat pintu komuter (sbb pintu sebelah sini sampai stesen KL baru bukak).

sampai kat stesen kajang. sini mmg dah ramai gila dah. ada la satu cik ni siap bawak beg balik kampung naik komuter. dia antara yg terawal masuk (n maybe jugak dia nak keluar awal), so terus la berdiri depan aku, sambil menyeret beg balik kg dia tu letak depan kaki aku. masalahnya kat sini pun org dah bertolak2an nak masuk, so lama2 beg tu mmg dah 'mengurung' kaki aku... ish mmg pelik aah. imagine standing against a wall, with your heels touching the wall. kalau aku kurus keding xpe lah jugak. so bila komuter gerak, mmg mcm upside-down pendulum lah jadinya. yg cik tuan punya beg tu pulak mcm 25 degrees to my left, and on top of that, she only reaches my neck. so bila komuter belok2 tu, ada la lengan aku terlaga dgn bhg2 yg x perlu diceritakan kat sini. seksa gilaa nak menahan diri. kesian kat cik tu actually. dah la tu, mmg rasa conscious gila aah, sbb belakang aku tingkap, so sume org memandang ke arah aku (pdhal aku tau diorg sume nak pandang ke arah luar). nasib baik sume pompuan, kalau ada laki hensem ke mau aku terkimput2 kontrol apa2 yg patut.

bila sampai serdang, cik tu pun keluar. legaaa.... tapi kejap je. kat sini the crowd was bigger than the one at kajang. mmg lama gila aah kat sini, sbb dgn org yg nak keluarnya, yg nak masuknya. kat sini pun dah ramai bangla2 (aku rasa la, fr the way they everything) yg don't give a rat's ass how they smell (pagi2 dah bau mcm ni? how do they get on with their lives!) yg mostly tinggi2 belaka yg pegang siling train utk berpaut, tapi mengakibatkan yg "terpayung" merana seksa. sekali ada minah tu jerit, "COME ONLAH! DAH XLEH NAK MASUK DAH LA! TAU LA SUME ORG NAK PERGI KERJA!" although i could argue with her that her statement is somewhat incomplete (so? mmg la sume org nak pergi kerja.. your point is?), i do agree that we're already like dead sardines in a can. bila time2 mcm ni la aku bersyukurr sgt aku duk bbbangi.

bila nak gerak tu, baru org mengadjust diri utk lebih selesa. this time, sume yg depan2 aku sume tinggi2 belaka. disbbkan aku terlalu conscious utk pandang muka sapa2, terpaksala tunduk je pandang bawah. tah mcm mana tah, yg betul2 depan aku is a guy. mamat ni pun agaknya kena tolak2 agaknya, last2 bersentuhan la kitorg. time ni mmg aku xleh nak gerak tangan dah, sbbnya 1) it might cause some weird chain reaction, and also some weird stare from weird ppl, and 2) kalau aku angkat tgn, dah xde dah 'benda' yg memisahkan aku dgn mamat tu. bahaya wooo...

bila sampai kl sentral tu, fuhhh lega siket. pastu bila kat stesen kl tu, mmg terus menonong jln. geram aa gak, tapi nak buat mcm mana. xkan nak bangun pagi2 buta semata2 nak naik komuter selesa. itu bukan langkah pencegahan, dan juga bukan langkah pengubatan(?). ni dah kira cukup baik dah ni, menyahut seruan kerajaan suruh guna public transport. tapi kalau service pun mcm @#*!, sapa nak sahut lagi. kalau tambah stops lagi ni, mau histeria sume org yg naik komuter. pagi2 dah naik angin, mcm mana nak produktif kerja. pagi2 dah terasa mcm terbuat dosa, mcm mana nak jadikan kerja itu ibadat.

ok chiow.

Read more...

whoops!

>> November 05, 2007

erk, baru terperasan... i took spm in 1999. now it's 2007. 2007 - 1999 = 8 years!!??? man i feel so old and odd. or should i say "it feels odd to feel so old"? err apa2 lah.

siddiq if you (by some weird chance) are reading this, PERGI STUDY LAH WOI!!

p/s: lepas ko abis spm ni, jom main fuzion frenzy sama2... x pun ddr

Read more...

6 years ago

::The unexamined life is not worth living..::


bila aku cite kat mak aku yg aku still ada 14 hari cuti thn ni, mak aku ckp, "ha, amikla cuti time siddiq spm nanti. boleh ajar dia apa yg patut." sekali tgk, spm starts next week! apsal aku mcm ingat spm patutnya in november? xleh la nak cuti. adik aku pun satu, asyik duk berkurung dlm bilik je, bila dia keluar masuk rumah pun x tau. err tapi tulah, bukan salah dia kan.


heh, kalau tgk kat wikipedia, ada entry about spm. siap ada org tulis, "Politicians usually visit some of these top ranked students a day before the official results in order to congratulate them". nasib baik bubuh satu ayat je. kalau org fikir lain, tu sbb org tu sendiri yg fikir. heheh.


aku dah x berapa ingat time aku amik spm dulu. sbbnya asyik mengadap buku je 24/7. tapi aku ingat la bila mcm 1 week before the exam, kitorg sume dah x baca buku rujukan sasbadi yg tebal2 tu lagi dah. instead, kitorg buat soalan byk2, pastu bila soalan yg salah tu kitorg salin kat kertas lain, mcm nak bg tanam kat kepala la lebih kurang.


hehe, ada sekali tu time paper apa tah, aku x ingat (maybe sejarah). bila dah nak habis masa tu, biasa la yg jaga (err panggil apetah, lupa) kitorg announce masa dah nak habis, hitamkan jawapan akhir, bla bla bla. pastu aku ternampak kawan yg duk depan aku menyusun2 kertas dia, n i can see her scantron very2 clearly. sempat la jugak aku compare jawapan aku dgn dia... bykkk gila lain. cuak gak aa, siap sempat tgk soalan yg berkenaan tu. aku dah terpikir dah nak tukar jawapan (sbb budak depan aku tu kira pandai gak aa), tapi ish rasa mcm x sedap lak. mcm meniru lak kan. last2 aku biar je camtu. heheh, kalau aku tukar, agaknya aku ada kat sini x sekarang?


well, to those taking the SPM next week, all the best. remember to take care of yourselves, enjoy your last days at school, and give it all you got. doa banyak2, tawakkal byk2, mintak berkat dr parents dgn cikgu2. insyaAllah ok... may it'll bring you to a bright future!


hehe ok chiow.

Read more...

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP