share the blame

>> September 21, 2007

::Children might or might not be a blessing, but to create them and then fail them was surely damnation. ::

sick gila pembunuh kanak2 tu... either he ain't got it for a lonnng time, or he can't hold it anymore, or he did it for revenge. in short: SAIKO.

i'm not an expert in this, but personally, aku salahkan parents. mcm mana boleh biarkan anak sendiri x terjaga? mcm biarkan anak sorg2 gi pasar malam, biarkan anak gi terawih sorg2, x amik kisah pasal sapa kawan anak, etc. kalau x larat nak jaga anak sbb ramai sgt, then i'll say: bodoh punya alasan. time dulu2 x nak terpikir, bila dah besar baru nak ckp x larat nak jaga?

mmg org ckp anak tu rezeki, tapi kdg2 aku rasa kalau tiap2 tahun dapat anak, pastu hidup serba kekurangan, mana rezekinya? happy ke pun, kalau everyday anak mintak duit nak beli itu ini, yg si parents pulak kena habis masa nak cari duit, tang mana yg happy tu?

dulu bila aku dgr china kasik satu family dpt satu anak je, aku pikir mcm kejam gila... tapi sekarang aku rasa mcm patut je buat kat msia. berapa ramai budak2 lari dr rumah sbb asyik kena marah / x dpt kasih sayang. itu belum campur lagi yg still balik rumah tapi merogol, merompak, etc. kalau sume parents take care of anak masing2, xkan ada peer pressure. kalau sume parents amik tau perihal anak masing2, xkan ada budak2 lepak tgk porn. kalau sume parents galakkan anak2 diorg study, x kisah pun kalau cikgu2 rotan anak diorg. ni, yg jaga anak pun org lain, sibuk salahkan org lain kalau anak buat salah lak.

yg suka makeup / dressup anak2 pompuan sampai nampak mcm org dewasa tu pun satu. kenapa nak mendewasakan budak2 sebelum waktunya? take jonbenet's case, for example. ada pihak salahkan parents sbb selalu masukkan budak tu dlm beauty pageant, pakai seksi2, nyanyi lagu org dewasa. kalau ada org turn on pun nak kirakan, salah parents jugak sbb diorg yg tunjuk anak mcm tu. let the children grow up by themselves. it may or may not turn out good social-wise / personality-wise, but at least they have a chance to be grown-ups.

aku x ckp jaga anak senang, tapi kalau tau susah, fikir la dulu sebelum nak dpt anak tu. err kalau accidental tu lain cite la kot, xleh nak komen heheh.

ok chiow.

0 comments:

Recent Comments

Grab This Widget

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008. top pic by Jcome

Back to TOP